Kako piše Liderpress.hr očekuje nas povećanje cijena kod svih operatera za 10-15%.
http://liderpress.hr/tehnopolis/tele...ecanje-cijena/
Printable View
Kako piše Liderpress.hr očekuje nas povećanje cijena kod svih operatera za 10-15%.
http://liderpress.hr/tehnopolis/tele...ecanje-cijena/
...nije dobro za korisnike,operatere a niti za državu.
Jesu operateri obavili namjeru povećanja cijena? Ako nisu, ovo je možda prilika da se prije toga uhvati neki dobar mobitel i raskine ugovor bez penala.
ja se isto nadam raskidu ugovora bez penala
Trebalo bi to ispitat.
Da se ne napravi to nekako pa da se nece moc bez penala jer kako pise to ce biti nekakvih 8kn na pretplatu dodatnih plus pdv na tih 8kn.
Rado bi i ja ubrao kakav mob pa otkantao bez penala.
Mislite da ce se moci postojece pretplate raskinuti bez penala ukoliko dode do poskupljenja? To bi stvarno bilo zanimljivo! :)
Ali to donosi pogodnost samo za one koji placaju tarifu, ali ne i uredjaj na rate pored tarife (od ožujka 2013. do ožujka 2014. su to u vipnetu zvali opcije iako je jasno da je riječ o otplati uredjaja)
Npr. od 1.12.2011. svi koji su napravili otpo u tele2 imaju dvije stavke: otplata uredjaja i tarifa.
To ima i vecina onih koji su napravili otpo od listopada 2013. u HT-u.
Teoretski: Pretplatnici bi trebali nadalje otplacivati mobitele, samo sto će imati mogućnost raskida ugovora, a to znaci prelazak na najjeftiniji tarife.
To sa poskupljenjem mi nikako ne mirisi ,imam tarifu Xl u Tmobu koju placam 190 kn mjesecno (zbog povrata u Tmob popust) inace im je ta tarifa jos uvijek astronomskih 225 kn.
E sad da mi bude racun preko 200 kn sa tim famoznim poskupljenjem gledacu kako god znam da se spustim nize jer ovaj multimedija paket prakticno ne koristim sto je ukljucen a sa njim mi je cijena dosta veca.
Evo malo i pravnog gledišta:
Sukladno čl. 42a, st. 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN 73/08, 90/11, dalje u tekstu: ZEK), operatori javnih komunikacijskih usluga moraju objaviti cjenik usluga, kao i sve njegove izmjene na svojim internetskim stranicama te ga učiniti dostupnim i na svojim prodajnim mjestima. Sukladno čl. 42. ZEK-a, u slučaju izmjena ostalih odredbi pretplatničkog ugovora, a koji se ne odnose na izmjene cijena, operatori su obvezni svakog pretplatnika pisanim ili elektroničkim putem obavijestiti o danu i mjestu gdje se može upoznati sa izmjenama. U slučaju izmjena cijena i odredbi ugovora koji su za pretplatnike nepovoljniji u odnosu na ugovorene, pretplatnik ima pravo na raskid pretplatničkog ugovora bez naplate naknade zbog prijevremenog raskida istog, u roku od 30 dana od dana objave izmjena, osim u slučaju kada je izmjena cijena posljedica regulatornih obveza koja proizlaze iz ZEK-a, izmjena poreza na dodanu vrijednost ili veleprodajnih cijena na koje operatori nemaju utjecaja. Ujedno napominjemo kako u slučaju da operator nije ispunio svoje obveze obavještavanja, pretplatnici imaju pravo na raskid u roku od 30 dana od dana kad su realno mogli saznati za izmjene (obično je to npr. primitak prvog sljedećeg računa nakon početka primjene izmjena, a koji ne odgovara ugovorenom tarifnom paketu).
Ostaje da vidimo hoće li ovo poskupljenje temeljem "izmijenje Pravilnika" operateri prikazati kao "izmjena cijena posljedica regulatornih obveza koja proizlaze iz ZEK-a" te na taj na taj način onemogućiti raskid bez penala.
Ma sve su to komplikacije uopće mozgat o tome. Držim se već godinu dana na bonove bagatela i mobitel njuškalo/njemačka i mirna bosna!
Evo ja na Tele2 već skoro godinu plaćam pretplatu plus uređaj. Svaki mjesec 290kn, a broj ne koristim. Još je vakuumski zapakiran u karton. Ima li kakve nade da ću bar tu pretplatu moći nekim "prigovorom" odhebati? Eto, tako me pred godinu stislo s lovom da sam ulazio u te "sotonske sporazume" samo kako bih dobio mob.
Shvati da se autor tog teksta nespretno izrazio pri pisanju tog teksta. Logika stvari ti kaže da na tržištu nece proći to da se plaća bon od 110 kn, a dobiva 100kn. Uostalom, sada te operateri nagrađuju s 10%. Za bon od 100 kn ti daju 110 kn, ali tih 10 kn ide na bonus racun. Za prošlih mjeseci su davali i 100%, za bon od 100 kn davali su 200 kn
Hoćeš u okladu da će tako biti? ;)
btw. to je bio citat od samog HT-a
---------- Post added at 11:04 ---------- Previous post was at 10:45 ----------
Evo, i odgovor od HT-a.
Dobio bi okladu :D
http://i.imgur.com/DUBsHbC.png
Zvao službu za korisnike i potvrdili mi sto si napisao te naveli da ce se raskid bez penala moći raditi od 1. do 30. lipnja.
U VIPnetu i tele2 (SZK) još nemaju nikakvu službenu info.
U ht-u rekli da ce nove bonove od 27,5 (25 na računu), 55 (50), 110 (100) i 220 (200) početi prodavati od srpnja. Stoga, lipanj je mjesec raskida pretplatničkih ugovra bez penala i akumulacije bonova za buduću obnovu dok ih ne poskupe za 10%
U krivu si. Eto ja krajem veljače kupio nekoliko komada s4 mini za 248 kn/kom (jednokratno, nema otplate na rate) uz svaku ugovorenu grupnu tarifu od 225 kn/mj+rf (trošak i tarifu djele po tri člana). Sada nakon cetiri plaćena računa (u travnju, svibnju, lipnju i srpnju) vise neću imati nikakve obveze te ispada da sam svaki s4mini platio 1250 kn [248+(240x4)+~40), a pritom je čitava moja obitelj imala besplatne telekom usluge.
P.s.
Svaki s4m prodao za 2250 kn
Za sada sve ide u moju korist
Hm... Znači ako je netko prije 2 mjeseca uzeo neki dobar mob (koji se kao samostalan uređaj prodaje po cijeni od 5000-6000 kn) u nekoj većoj pojedinaćnoj tarifi kao recimo Plan za zabavu XXL i platio ga recimo 200 kn, jel to znači da taj korisnik može sad u lipnju raskinuti ugovor bez penala i praktički dobije uređaj na poklon (200 kn uređaj + 3x po 350 kn mjesečno = samo oko 1200 kn)?
I ne samo prije 2 mjeseca, nego se uređaj može uzeti i idućih dana, sve dok službeno ne objave poskupljenje.
Fora... Jedino ako ne smisle neku caku da postojeće tarife ukinu, tj ostave ih samo onima koji su pod ugovorom, a sve ostale prebace na neke nove skuplje tarife. :) U tom slučaju se nebi bilo dobro zaletiti i sutra kupit neki skupi mobitel, a onda nema prekidanja ugovora. :D
Neće ni biti nove tarife ni promjene istih.
Na računima će biti neka nova stavka(ili modifikacija postojeće) koja će biti naplaćena 8kn+PDV.
Da li će takva modifikacija biti dovoljna za raskid ugovora bez penala? Nekako mi je sumnjivo da bi HT samo tako najavio poskupljenje i još unaprijed odredio raskide od 1. do 30. 6.... To bi značilo da nam ustvari kažu "kupite si svi sljedeći tjedan najskuplji mobitel koji imamo na najskupljoj pretplati i platit ćete ga 800 kn najviše"
A ono odgode Zakon za pola godine recimo... Mene konkretno zanima Tele2+opcija uređaj (Revolucija 140). Bar da se riješim Revolucije, da prepolovim davanja.
Pridruzujem se tvrdnji od "fernand0" te nista ne vjerujuem dok ne vidim i ne cujem od samog operatera u mome slucaju Deutsche Telekoma :-)
Ako si budem bez penala mogao spustiti bar dvije tarife nize to ce biti dobro,a o mogucnosti raskida ugovora bez penala ne vjerujem.
Uzmeš mobitel (s5, m8, iP5s, z2...) za 600-700-800 kn u ht-ovoj xl tarifi. Ugovoris otplatu ostatka na rate (120 kn x 24 mj). Platit ćeš ga gotovo 500€, plus bar jedan racun od 200 kn na tarifu i dodjemo do cijene po kojoj možeš kupiti te mobitele na njuskalu. Računao sam da preostale mjesečne naknade (23 mj) nećeš plaćati jer ces ugasiti tarifu.= Citat =:
Izvorno postao privatna poruka
Ništa značajno bolje nećeš proći ako uzmeš u XXL tarifi gdje su ti isti mobiteli jeftiniji 400 kn, ali je tarifa i do 200 kn skuplja.
Zapravo, jedina je pogodnost ugovoriti kupnju mobitela bez otplate na rate.
XXL:
18 kn - idol s ili idol ili idol mini ili e1 ili f6
48 kn - core plus
268 kn - Desire 610
Xl:
18 kn - idol ili idol mini ili e1 ili f6
398 kn - core plus
448 kn - idol s
498 kn - Desire 610
Aha, znači da oni povise cijene taj raskid ugovora ne znači da više ne moramo platiti ni tih 120mj x 24 mj?
Tu ljudi griješe, između ostalog i ja, mi smo mislili da ako u lipnju raskinemo ugovor mi više ništa nemoramo platiti, a izgleda da samo ne plaćamo više pretplatu na tarifu a ove rate za mobitel moramo.
Polako, Ne srljajte kao guske u maglu!, da citiram jednog našeg velikog političara!
Zovi szk HT-a i uvjeri se iz prve ruke
ja imam tarifu 75 + 24 kn mobitel u Tele2
znaći sad ja mogu dobiti raskid bez penala?
Vjerojatno samo pretplatu, dok uređaj moraš i dalje plaćati. Jesam dobro skužio? Zna tko?
znaći ja bi npr mogao prenjeti broj u drugu mrežu a ovima iz Tele2 plaćati samo mobitel?
Obično ne daju broj nego ga samo zgase. Tako je meni bilo prije par godina samo što nisam otplaćivao mobitel. Pitao sam da mi ostave broj na pre-paidu i gotova stvar, odgovorili su da ne može.
Ali, meni bi i ovo pola na otpis puno značilo za mjesečni budžet!
i meni kad bi morao dati samo 24 kn za mobitel, a broj nek si slobodno uzmu!
Mješaš pojmove. Jedno je kada ti raskidaš ugovor i plaćaš penale, a drugo je kada raskidaš ugovor bez penala.
Inače, i onaj tko raskida ugovor i plaća penale može zadrzati broj. Za to ima vrijeme pola godine koliko mu vremena operater čuva broj da ga ponovno aktivira. Tvoj je problem sto si naišao na djelatnika ht koji ti nije dao informaciju koja bi ti bila od koristi. Ja ti govorim iz svog iskustva i to sto sam ti napisao ja sam ostvario.
Već sam napisao odgovor, vidi post #19
Pa znam valjda o čemu pričam. Prije nekih šest godina je bila slična situacija i tražio sam od Tele2 da pošto se način naplate promijenio, da želim prijevremeni raskid. Dva dana smo pregovarali i na kraju su mi jednostavno ukinuli broj i više nijedan račun nisam vidio, ali nisam imao pravo više na broj kojega sam imao.
Ja sam niz godina, u ht-u, gasio brojeve i nakon sto je bio ugašen samo sam tražio da mi ponovno aktiviraju te brojeve, a sto su oni učinili.
Govorim o razdoblju kada sam ubo strašno niske penale (npr nekoliko stotina kuna za mobitele od 5000 kn). Prvi put 2006. Ili 2007., a posljednji put 2013.
Ti imaš iskustva s tele2 s kojim ja nemam iskustva, pa nemogu tvrditi da si mogao sto i ja u ht-u.
Ne, ne. Bilo je tu i povišenih tonova s njihove strane (!). Još najbolje da mi ostave broj. Možda sam mogao inzistirati, ali nakon dvodnevnog neugodnog iskustva i raznih poziva, od običnih operativaca SZK do više, Tehničke podrške, bio sam sretan što su mi skinuli tu omču oko vrata.
Isto je i sada, svaki mjesec 290kn za ništa. Slično kao TV pretplata (što zbilja ne kužim i neću kužiti dok sam živ tih 80kn!!!).
Meni rekoše u SZK od HT-a da će povećati naknadu za radijsku frekvenciju, a to kao ne predstavlja osnovu za raskid ugovora bez penala. Svatko svoje priča, već vidim da tko misli ulovit jeftino mobitel na neku veliku pretplatu pa je raskidat da se mora naoružat sa brdo vremena i živaca jer će doć u T-Centar i netko će se pravit mutav i opalit mu 4000 kn penala. Ja sad recimo se nisam mogao opravdavati sa njima jer nemam pojma da li u ugovoru piše da je RF točno 5 kn, ako to ne piše onda su oni u pravu...
26.5.2014., 9h i 9min, SZK ht, Katija: raskid bez penala moći će se raditi od 1. do 30. lipnja, svi korisnici će o tome biti obaviješteni SMS-om. Od 10.7.2014. poskupjet će Bonovi za 10%, a pretplatnicima se uvodi nova naknada od 10 kn: naknada za pristup mobilnoj mreži.
Slično mi potvrdio i djelatnik SZK Matej (26.5.14., 9.05h).
Zaključak
Kad zove netko tko o telekomunikacijama nema blage veze nabroje mu sve i svašta, a kada zove netko tko zna vise od njih - taj izvuče svaku rečenicu iz dopisa kojeg su dobili od šefova
Samo što je i ovo netočno :)
Na svojim stranicama navode da će naknada za pretplatnike biti 8kn.
:posipa se pepelom: taj mali dio mi je promakao :notooth:
Jel bio ko u t-centru i uzeo koji mob s namjerom da raskine ugovor 1.6. ?
i onda nebudeš mogo raskinut .. jer nikad se nezna kaj imaju u planu oni..
i ostane ti tarifa cca 400kn/24mj
Kad je ispravljach krivo kupio tarifu/mob ;)
A koja je shema kad uzimaš XXL da traže polog od 6 mj. unaprijed za tu tarifu?
Sve u svemu, nije neka zarada ni isplativo baš.
Kada platiš jednokratno uređaj nema zarade neke a ni razlike u cijeni da kupiš isti preko oglasnika.
Neznam... čitam sve ovo i najradije ne bih sa ničim riskirao. Na bonovima sam simpa i dalje. Uplatio zadnji bon u drugi mjesec a tek u osmi ću opet i uredno tarifu imam svaki mjesec. Ovo sve nešto potpisivat a da ništa 100% nije i s njima se natezat...nisam ja za to. Možda neko i uspije izvući dobar mob ali sve ispod ovih najboljih kao xperia Z2 itd nema smisla. Želim Vam sreću da prođe ok ;)
Ispalivo je itekako. Ja sam uzeo pzz xxl retention. 300kn tatifa mjesecno. 498 kn iphone 5s. Sklopljeno prije koji dan. Racun za 1.mjesec 50ak kn + 11mjeseci po 305= 3400kn plus telefon 500 = 3900kn. A najjefitniji je na njuskalu oko 3600. Dakle na 12 rata telefon po super cijeni. Ako prodje ovo za raskid super (iako sumnjam) a ako ne nakon 12. Racuna ulazi novi clan u obitelj i sve 5.
Mislim da ce se pozvati na zakon o elek. kom. Članak 42. Stavak 7. da je to posljedica veleprodajnih uvjeta na koje operater javnih komunikacijskih usluga nema utjecaja. Ili ce to biti posljedica regulatornih obveza i nista od tog.
U biti isplati se. Sad je samo pitanje hoce li se isplatiti brutalno dobro ili dobro. Probali pa cmo vidjeti. :)
na crno bi dao 500 eura za telefon. ovako za 500 + nesto sitno eura imam telefon i najjacu tarifu cijelu godinu. i nakon tog ulazim ko clan u postojecu obitelj. po meni savršeno. :)
hakom veli da ako ce poskupiti da cemo raskidati bez penala. sluzbeno su priopcenje dali. to je super podloga premda mislim da nece operateri tako lako pristati na to, te da bi moglo biti klanja jer nisu mali novci u igri . pljuska im je ovo dobra iz vlade. ocete na korisnike prebaciti e necete razbojnici ! :D
http://www.hakom.hr/UserDocsImages/2...0operatora.pdf
eto ako sve bude po planu plaćeno ljetovanje ove godine i bar jos djevojci novi telefon hahaha
da,samo da na kraju ne odustanu od naplate korisnicima tih 10kn a tebi onda ostane tarifa cca400kn/24mj ..i mozda par tarifa ...
Ajd, i nije tak loše. :D
Nekog sam mišljenja da neće tako lako pristati na to. To su veliki gubici onda.
Tipa, sada uzmem par komada M8, svaki po 1400kn+neš sitno za pretplatu ovaj mjesec, i samo raskinem. Sumnjivo malo mi je to.
E to je jedini X u ovoj jednadžbi.
steta trositi vrijeme i pokusati objasniti.... jao. tko ima u glavi kuzi sve. malo koristite glavu. nije to ukras samo. ja svoju matematiku imam. ;)
---------- Post added at 12:25 ---------- Previous post was at 12:23 ----------
evo malo cu vam dati na razmisljanje.. koliki je rok za raskid bez ikakvih penala i povrat naravno uredjaja ako kupite van prostorija tvrtke?
pametnom dosta.
p.s. tako su neki vikali prije par godina kad se obracunska jedinica mjenjala da se nece moci raskinuti. a ja raskinio.
…i mene zanima ovo.
Na chatu na stranici tht-a dobio sam ovaj odgovor:
Za XXL tarifu trebate prije uplatiti tri pune cijene tarife te se uplaćeni iznos vraća na Vaš račun nakon 6 mjeseci.
Kako bi to funkcioniralo u praksi?
- dobar dan, uzeo bih mobitel xy s tarifom pzz xxl.
- nema problema, polog je 1275 kuna (3 x puna cijena tarife, dakle bez promo popusta, 425 kn)
- ….
U slučaju idealnog scenarija o kojem se ovdje piše - kako bi oni, i još bitnije, DA LI bi oni refundirali taj polog?
Danas citam clanak . . .
http://www.jutarnji.hr/hakom--poveca...arac-/1194489/
Taman imam 2 obiteljske xl tarife sa svim uredajima placenim jednokratko. Sad ugovore raskinem, brojeve na bonove (ili ostaju na postojecoj tarifi samo bez ugovora?) Pa osnujem ponovno 2 nove xl obitelji, uzmem 2 bolja i 4 "losija" moba za clanove i ficukam.
Cini mi se dobra opcija. Nemam hrabrosti kupovati jos koji novi mob pa riskirati zbog previse problema pri aktiviranjima/deaktiviranjima tarifa u t-mobile, ali ako ugasim i postojece preodlicno!
Evo i HAKOM se javio http://m.glasistre.hr/detail.php?vij...egory=hrvatska
Netočno:
Ovo je točno:
Chuk_pravednik = Moj brat blizanac ;-)
Ako imaš tango/step/swing ... U pravu si, to sam napisao u postu #7
#60 = #72 = Prije pisanja postova pročitati napisano. Nema smisla ponavljati u #72, ono sto je napisano u #60
A kakva je šansa da postojeće ugovore ne diraju i da se to odnosi samo na novo sklopljene ugovore?
Kaj velite na ovo?
Mislim, nisam pametan pa me zanima mišljenje ostatka ovdje.
pa zašto ne.. sjećam se stavio si objavu na forum da je b-net povećao cijene... i to se odnosi na nove korisnike..evo internet i telefon im košta 189kn gledam na stranici njihovoj upravo, a meni koji imam od prije 162kn je i dalje.... pa vrlo vjerojatno da će tako i ovi napravit, jer nisu ludi da sami sebi slože situaciju da netko tko bi im još dao 2k kn da samo tako raskine i nikom ništa... ostavit će oni cijenu ovakvau kakva je sad za one koji su pod ugovorom, a nove korisnike i korisnike na bonove će kačit ovo... to su moje pretpostavke, a šta će se stvarno desit vidjet ćemo...
1. Kao da je napisan od osobe koja se nakupila dionica telekoma pa sada izvrće priču u njihovu korist ili pravnik nekog telekoma koji u slobodno vrijeme štiti interese kompanije u kojoj radi pišući blog
2. Osoba koja je to napisala ne zna da je većina korisnika kupila mobitel vežući se na opcije (ili otplata uredaja na rate) a takvi će manjim djelom profitirati od ovog poskupljenja jer trošak opcije neće moći poništiti, a tarifu će moći pojeftiniti (imigracijom na tarifu niže vrijednosti) uz istovremeno poskupljenje tarifa
Dijelim tvoje mišljenje bezicni. Ako i malo imaju mozga, onda je to najbezbolnija varijanta ili rješenje za telekom operatere.
Ali ako budu toliko naivni i stvarno povise postoječim korisnicima naknadu, onda će sigurno biti na gubitku. Sada treba biti hrabar i riskirati.
Ako se i ne uspije raskinuti ugovorna obveza, još uvijek postoji šema ubacivanja broja u obiteljsku tarifu kako je lijepo to opisao Chuk_pravednik. Živi bili pa vidjeli, sada samo možemo nagađati.
Budimo realni, pa nisu ludi da operateri sami sebi skaču u usta, gube korisnike i dijele mobitele... Za prepaid korisnike ce ici odmah poskupljene, jer tu nema alternative,a postpaid vjerovatno samo za nove korisnike.
Nekako ne vjerujem- pošto sumnjam da će navući dovoljno novih pretplatnika da bi s njima bili na istom kao da svim postojećim pretplatnicima povećaju cijene za par kuna.
Pogotovo ako će morati povećati cijene- onda neće imati mjesta za popuste kojim bi nekoga privukli.
A isto tako većina ljudi neće raskidati ugovor.
Tj. raskinut će ga neki manji postotak koji nije zadovoljan trenutnom tarifom, a našao je povoljniju ili ljudi koji će sad kupiti mobitel i probati ovo iskoristiti :D
Mario- i meni je to bilo čudno.
Ova prva točka i HAKOM-ovo "objašnjenje".
Ali isto se baš ne razumijem previše u to pa nemam pojma...
Komentator je promašio "celi fudbal".
Nevjerojatno je kako on ne razumije funkcioniranje telekomunikacijskoga tržišta.
Kapitalac: "Država daje mogućnost pretplatnicima da bez naknade (penala) raskinu ugovor odnosno da se izvuku iz ugovorne obveze iako ta obveza proizlazi iz kupnje mobitela po povlaštenoj cijeni, a ne iz cijene telekom usluga na koje je utjecala ova nova naknada."
Čovječe, ugovorna obveza proizlazi također i iz povlaštene cijene telekomunikacijskih usluga. Primjerice, dobivaš tisuće minuta za bagatelu. Za nekoliko stotina kuna, a to je gotovo džabe. Usto ti tvrtka daruje mobitel koji je u slobodnoj prodaji umjetno napumpane cijene. Ako kupac zaključi obvezno trajanje ugovora (12 ili 24 mjeseca), cijena mobitela pada. Dakle, mobitel i telekomunikacijske tarife dobivaš po povlaštenoj cijeni jer je glavna operatorova zarada u interkonekciji i drugim uslugama koje će (zakon velikih brojeva) u 24 mjeseca klijent sigurno potrošiti (zvanje inozemstva, plaćanje parkinga, razgovori u roamingu).
Čim operator promijeni cijenu razgovora ili neku drugu naknadu, a nije posljedica povišenja PDV-a ili veleprodajnih cijena, kupac ga može kazniti raskidom ugovora bez plaćanja penala. Dakle, Hakom je bio u pravu!
Mislim da je ona jedina službena najava HT-a na njihovim stranicama namjerno napisana onako nedetaljno i tu je možda zgodno podsjetiti da pri uvođenju novih naknada vrlo lako jednom rečenicom mogu zaobići bilo koje vremensko razdoblje za koje se ona neće primjenjivati. Pa recimo ostaviti račune bez promjene za ugovore od 23.5. ili npr. sve one koje su na ugovorima za Plan tarife od ožujka prošle godine.
Ustvari, da sam dioničar HTa bio bi poprilično ljut da nešto ovako ne naprave jer s obzirom na novonastalu medijsku pokrivenst situacije mislim da će raskida biti više od očekivanog... a tu su još neke spomenute nedoumice tipa zašto bi se objavljivao cjenik koji kreće od 1.7. već 1.6. dakle mjesec dana unaprijed, praktiči izbijaju sebi novce iz džepa za taj 1 mjesec od potencijalnih raskida.
A onda opet, sumnjam da su nešto puno analizirali, a i u srpnju treba ić na godišnji pa tko će svu tu papirologiju ostavit za tad :D
prepucavanje na relaciji država operatori je doseglo vrhunac. bahatost operatora je naletila na zid. da su se postavili dio ćemo mi, dio ćemo možda prenijeti na krajnje korisnike jer je povećanje veliko. skroz drugačija priča bi bila. ovako imam osjecaj da je država odlučila baš šamarčinu im pljusnuti. najprije jer nisu ispoštovali interne dogovore o visini investicija u proteklom razdoblju. jer nikad nikad mediji nisu ovako popratili ni jednu odluku hakoma. nikad. bilo bi puno bolje za nas da je to bilo kao i inače u tišini odrađeno. jer ovako imam osjećaj da ce operatori makar pokušati boriti se protiv ovog.
čisto sumnjam da će telekom koji je objavio koliko će povećanje biti odustajati od tog.
meni tvrde iz službe (napismeno naravno imam) da kreće povećanje od 01.07. 10kn po preplatničkom broju. sad to možda ne zvuči strašno ali na nas 5 u obitelji što koristimo preplate to je 1200kn u 2 godine više...sad ja pitam jel to ok?
a npr. ht-u povećanje te naknade iznosi oko 10 posto netto dobiti prošlogodišnje. nije nikako fer onda sve prebaciti na leđa krajnjih korisnika.
mislim da neće ograničavati nikakvim datumima jer se tu opet dio preplatnika diskriminira. i to bi jos veći revolt izazvalo.
sve to što im netko eventualno raskine uo bez naknade će oni pokriti što od novih što od postojećih korisnika jer tvrdim da će maximalno 5 posto ljudi odlučiti na raskid bez penala jer neznaju/ne da im se/dvoumit ce se pa odustati.
a zato su i uveli nedavno kupovinu na rate, preplatiš uređaj svakako i osigurani su u ovakvim situacijama.
01.06. je blizu pa ćemo sve vidjeti. uvjeren sam da će za onog tko misli ovo biti win win situacija, a ako ne bude win win bit će win svakako. :)
netočno:
točno:
jesu. kada je tomato htio ograničiti na 200 kuna bonus račun te poništiti sve bonus kune iznad 200 kn. bilo je to krajem 2011. godine
---------- Post added at 12:23 ---------- Previous post was at 12:14 ----------
čitajući današnji jutarnji list našao sam potpuno isti tekst (str 7.) koji je potpisao krunoslav gašparić. google kaže da je krunoslav gašparić: bivši saborski zastupnik HDZ-a (2000. – 2005.), a kasnije uz Ivića Pašalića suosnivač Hrvatskog bloka, dobio je početkom 2014. posao u Zagrebačkom holdingu i preuzeo direktorsku fotelju Robnih terminala. Gašparić je ekonomist, a dosad je radio na rukovodećim mjestima u Željezničkoj tiskari i Pašalićevu Kapital konzaltingu koji je gradio vile u Istri te stambeno naselje u Odri.
A u toj cijeloj prici je kako relevantan autor tog teksta i njegova biografija koju si opisao?
točno ispravljach kažeš, to su bili popratili dosta. ali ovo je dosta kompleksnija situacija (i pravno i puno veći broj potencijalno zahvaćenih korisnika)
po meni i baš mi se čini da su po nalogu sa vrha i hakom i mediji odradili posao. u biti jedva čekam priopćenja od operatera. :)
p.s. ja napravio jučer napravio još jedno produženje i jedan novi ugovor. pa drzim fige :D
pa normalno da sam uzeo uređaje. :)
Ako si išao na xxl tarife (pzz ili pzo), da li su te tražili polog?
nisu (mene)
Pretpostavljam da će mene kao novog korisnika tražiti. Pitao sam na 2 kanala (szk nekoliko puta, fb) i dobio poprilično neujednačene odgovore…od 6 mjeseci, do 3 mjeseca. Pretpostavljam da je to individualno, ali s obzirom na oprez koji je sigurno povećan ovih dana, ne sumnjam da će tražiti (barem NOVE korisnike).
Čekamo da se VIP oglasi o izmjenama cijena.
Za nove tarife je jasno naznačena kupovina na rate, dok za step-tango-swing i pripadajuće opcije ipak baš i nije toliko jednostavna priča, jer opcije nisu samo otplata uređaja na rate već i značajna nadopuna pogodnostima povrh osnove step-tango-swing.
Dodatno se komplicira stvar što na ugovoru za te tarife ugovorna obveza stoji uz opciju 1-5 a ne tarifu (step-tango-swing).
Što ako dignu cijenu tarife uz koju ne stoji ugovorna obveza, a istu moram koristiti uz opciju na koju imam ugovor? Kako se tu može iskoristiti pravo raskida ugovora (ako ga bude)?
Uvjeti korištenja promotivnih pretplatničkih tarifa Step, Tango i Swing za privatne pretplatnike stavak 19.
razmišljanje1: Mogu li operator i korisnik stvarno potpisati OTPO na ime opcije a ne tarife, kakav je zakonski okvir za to?
PRAVILNIK O NAČINU I UVJETIMA OBAVLJANJA DJELATNOSTI ELEKTRONIČKIH KOMUNIKACIJSKIH MREŽA I USLUGA
Po mom sudu, a nisam pravnik, svaka izmjena nekoga ugovora povlači za sobom i određene promjene. Znači, bez obzira na tarife ili opcije, nešto se promijenilo s onoga papira kojega sam potpisao kada sam radio Ugovor s mrežom.
Sada, ako ćemo iskreno, ovaj narod se uvijek dao musti ko krave pa me ne bi čudilo da nađu rupu u zakonu u kojoj nas prisile na korištenje skupe tarife, bez ikakvog penala!!!
Ja imam dvije pretplate kod raznih operatera i jedva čekai ih se riješiti!
Znači računica bi bila ovakva (ispravite me ako griješim):
Sutra uzmem mobitel koji košta 700kn u tarifi PZS L (165kn) 5kn radijska = 870kn ako raskinem ugovor idući mjesec?
U tome jest problem.
1. Većina ove teme je posvećena HT-u, a ja nemam pretplatu kod njih :),
2. Tko bi normalan dopustio da ga "opljačkaš" i to najavljivao na sva zvona? Biste vi? Kao, uzmite mobitel koji košta 5 somova za 200kn, a nakon toga ste slobodni i ne dugujete ništa! NAVALITE!!! Ima smisla?
Onda je Gašparić najmlađi saborski zastupnik u povijesti. Jer do 95/96-te je išao u osnovnu školu, srednja do 99-te, poslje fax.
No tema je T mobile... jučer su zabranili prodaju mobitela preko agenata provjerio. Čekaju novi cijenik.
Zabranili samo za ugovore po novim brojevima, uz kupnju mobitela, po višim tarifama. U ponedjeljak, 2. lipnja zabrana se ukida. Zabrana ne vrijedi uz produljenje ugovora koji su istekli.
Off topic:
To je neki drugi. Ja pišem o...
http://www.sabor.hr/Default.aspx?sec=2068
[QUOTE=ispravljach;1068419]Zabranili samo za ugovore po novim brojevima, uz kupnju mobitela, po višim tarifama.
Pitanjce - ako znaš. Vrijedi li ovo i za t centre? I koje su po njima više tarife? XXL ili su zabranili i na XL?