Ima li netko LTE mobitel da javi kako s njim rade pozivi? Teoretski bi sve trebalo biti OK jer se radi o drugoj frekvenciji, ali nikad ne znaš. Problem je što LTE kod nas neće biti kako treba uveden prije 2050. godine.
Printable View
Ima li netko LTE mobitel da javi kako s njim rade pozivi? Teoretski bi sve trebalo biti OK jer se radi o drugoj frekvenciji, ali nikad ne znaš. Problem je što LTE kod nas neće biti kako treba uveden prije 2050. godine.
LTE je, mislim da nije VoLTE - voice over lte..
@partwish
Ako te tjesi meni se to dogada na preplati tmobile
Da, ja sam updateo na 6.1.2 zadnje gdje je jos podrzan JB i na tom ostao..mislim da od verzije negdje 6.1 ima taj LTE switch tako nesto
LTE pokrivenost kao sto je donekle sad 3G nece jos bar 2god zazivit. O tome netreba niti razmisljat.
S tim da se gubi mogućnost gašenja 3Ga, LTE switch zamjenjuje 3G.
Jel zna netko jel postoji neki tweak da se stavi na nize verzije? Konkretno na 6.0.1?
Od kud vam ideja da bonbon ima LTE?
a zašto nebi imao?
Zato sto nema, to u ponudi ima samo tmobile i vip...tomato, bonbon i multiplus a i tele2 cini mi se nula bodova
Znači isto kao i na Simpi, 7.2 Mbps, ali na Simpi možeš platili opciju za punu LTE brzinu
I 3G i 4G im je na 7,2/2Mbps! Nisam znao da na Simpi isto ograničavaju. Ali ovi u SZK su mi rekli da uskoro očekuju povećanje brzine kod 4G signala... Eto, rješenje za bonbon muke je nabavka LTE uređaja! :)
LTE koji ima u zg upola manju pokrivenost nego 3g a kamoli drugdje, plus trosi bar 20% vise baterije.
Na androidu ima nešto neki kod uneseš pa dobiješ neki servisni meni gdje su razne informacije o mreži, signalu, pa i izbornik gdje se bira mreža koju želiš - kao ono u postavkama što ima (wcdma/gsm, gsm only...) pa tako bude i LTE only mislim - uglavnom imaju takve opcije. Ima i aplikacija na marketu koja pokrene taj meni...treba tražiti nešto u smislu 3G switch i sl. Evo, neznam jel pomaže ta info...
Mob ti ima LTE i ako ti je na toj starijoj verziji 3G switch ukljucen upaljen ti je 3G ali i LTE ali samo ako si na svojoj mrezi platio uslugu (cca 20tak kn) da imas LTE. Tako nude i vip i tmobile. ALI ako imas opciju uslugu kod providera ukljucenu tada ili imas LTE ili 2G (edge, gpra). Znaci tamo gdje nema LTE signala moci ces imat samo 2G ne i 3G, 3G je onda "vjecno" nemoguc. To sam provjerio kod par ljudi i zvali su sluzbe i tako im rekli, meni je to preglupo a i sam 3G je dovoljno prz i raspostranjen.
Ps: LTE switch ti nije potreban da bi imao LTE, to je zakljucak, dapace bolje je da imas 3G switch jer tada mozes iskljucit 3g/lte i imat samo 2g, a ako imas LTE switch a nemas tu uslugu kod providera ukljucenu i kada ugasis LTE nisi ugasio i 3G. Zamrseno je al nadam se da si skuzio ;)
Naravno da je potrebno imati LTE uključen na tarifi, kod operatera - i mobitel koji podržava LTE, to je bar jasno. Ali opcije koje su dostupne u postavkama mreže nisu jedine - ima ih još...razno razne kombinacije, a budu dostupne u tome servisnom meniju za mreže...zna se pokrenuti npr. kada se stavi 4G shortcut u power toggles ili Notification toggle - neznam točno koji je bio...i onda prvi puta iskoči taj meni da se odabere postavka!
Samo kazem kako su mi rekli razni korisnici toga a i sluzba za korisnike je potvrdila da 3G tada ne postoji, mozda ima neki nacin da se to "zaobidje" ali kako god bilo, glupo je po defaultu da 3G onda vise "ne postoji"
A kako ćeš onda surfati istovremeno sa 2 modema? 3G i 4G?
Kako misliš da 3G ne postoji? Normalno da postoji. Osim toga, ako si već spojen na 4G, što će ti 3G? Mislim, tebi se mobitel automatski prebacuje na drugu infrastrukturu, ovisno o pokrivenosti. Tamo gdje je dostupan 4G, spojit će se na 4G. Gdje je 3G, spoji se na 3G. Tako je i za 2G. To je provjereno i tu nema priče. Ako hoćeš, možeš si izabrati i preferiranu mrežu pa će te u slučaju dostupnosti više mreža spojiti na onu koju ti želiš.
Imaju 2 "modema". Jedan je 3G (WCDMA/GSM) a drugi je 4G (LTE). Preko LTE se kod nas prenosi samo podatke (ne Voice). Zato onda LTE troši više baterije - jel pali još jednu antenu. Pretpostavljam da je tako...nisam siguran jel 3G ima dvije antene - jedna WCDMA a druga GSM...jer je bilo prije bug na androidu da troši bateriju više ako se ne upali/ugasi avionski način...tj. rade obje antene iako je spojen samo na 2G (GSM) recimo...pa je prikazivalo tamo u potrošnji baterije da je bez signala bilo 50% - tj. jedna antena 100% a druga 0%.
Ali u svakom slučaju kada je upaljen LTE i surfa se - nema smisla za 3G internet onda! To je kao da uštekam žičani internet u komp i onda se još želim spojiti na drugi, wifi internet (recimo tethering s mobitela) - čemu to? Neznam jel moguće uopće imati 2 IP adrese istovremeno!?
Uglavnom, zaživio je LTE - odlično!
Nisi me skuzio...ja sam recimo sad u centru zagreba i uredno imam LTE i pricam i surfam...odem u veliku goricu npr gdje mozda nema LTE i prebaci me na 2G a ne na 3G makar tamo 3G pokriva. Znaci kad ja aktiviram kod providera LTE, nikad vise necu imat 3G, nego samo ili 2G ili LTE...dok ne odjavim LTE onda ili 2G ili 3G.
Meni nije tako na T-mobile - kada ima LTE uključi se, a kada nestane - onda je 3G. A svejedno je jel 4G ograničene brzine (mislim nije svejedno ali je dobro)...jer npr. tamo gdje nema 3G a ima 4G je to odlična stvar . Samo ne vidim zašto to naplaćuju? Onda tako mogu naplaćivati i 3G sasvim uredno!? Sada još treba plaćati to što imaš signala na mobitelu!?! Zanimljivo.
Kao prvo 3G ne radi kako treba na t-mobile (bonbon) - pa non stop prebacuje na 2G iako ima signala...čudo jedno kako već godinama sada možemo reć imamo poteškoće (umišljene naravno). Ovisi koja je verzija softwera isto, prije na Z nije bilo opcije "GSM Only"
Ali ako se stavi opcija "GSM/WCDMA/LTE" onda on sam bira ako ima LTE. Za detalje treba uzeti neki Network monitor pa vidjeti što se dešava sa mrežama - log datoteka. Ovo ja vidio kokad, možda, čuo da je neko reko...to mačku o rep.
Što ima bonbon USIM 64k sim? Jer obični 32k ne podržava LTE.
A ovo da će LTE zaživjeti do 2050. je malo pretjerivanje ne znam čemu to.... I btw za neke 3G i 4G po stoti put su dvije različite mreže to nije ista mreža neovisne su jedna o drugoj tako da ako 3G ima manjkavosti to ne znači da ih ima i 4G.
Tko je spominjao da su to jedna te ista stvar i da su ovisne jedna drugoj? Da, 3G ima problema već dugo vremena na T-mobile. LTE radi ok koliko sam primjetio.
I usput - 3G i 4G su zapravo ovisne jedna o drugoj ukoliko se želi moći razgovarati i surfati. Jer LTE ne prenosi glas kod nas nego samo podatke. Pa ako se želi surfati i/ili razgovarati potrebne su obje...a pošto nema svuda 3G a i ne radi kako spada - onda je tu potreban i 2G. Tako da su poprilično ovisne jadna o drugoj GSM/WCDMA/LTE.
Niti sam te što pitao; niti sam te citirao niti sam se tebi obratio.
Onda nemoj uopćavati, citiraj, obrati se kome se misliš obratiti - inače pročitaj temu od početka prije nabacivanja paušalnih izjava o problemu koji je već razjašnjen: 3G jedna stvar - jedna antena, 4G drugi par opanaka i - druga antena (i cijena)!
- Nema potrebe da išta ponavljaš po stoti puta s visoka. Sudjelujem u temi jer me zanima podrška za LTE - ne zato jer želim biti pomodan nego jer je to jedini brzi internet dostupan u mom selu. Znači nema 3G nego 2G...ali odnedavno ima T-mobile LTE odašiljač u susjednom selu! - zato me iznimno živciraju postovi koji nisu konstruktivni...npr:
Za takve primjedbe postoji PM.
Evo ja sam malo isprobal Lte ,tocnije 3 dana.
Gledao sam detaljno kartu pokrivenosti zato sam uopce bil i zel Htc sv one lte.
Razocaral sam se i odustal od Lte.
Htel sam to najvise za doma ali nakon toga iskustva radije cu si prosiriti Wifi mrezu u kuci.
Doma gdje mi je signal trebal biti po njihovome "ful" bil je samo i dalje mizerni 2g. Tek na dobroj polovici dvorista donekle uporabljivo.
Na drugom mjestu gdje signala uopce nebi trebalo biti bil je cak i vise no dobar.
E sad gdje je signal dobar i spajanje na internet nije problem ali gdje varira spajanje traje i do 20ak sekundi.
Tako nakon tih "isprobavanja" sam iskljucil opciju za Lte i mob mi dosta manje zdere struje i spajanje na internet je brzo kao i prije.
Moj zakljucak trebate isprobati i odluciti gdje i za kaj trebate 4g,odnosno dali je dosta 3g ili 2g ako nema 3g.
Ja se ne mogu spojiti na 4G iako imam mobitel sposoban za to, najbolje kaj mi je bilo dostupno je bio H+.
Lokacija - Zagreb, glavni kolodvor i Vrbovec, centar.
Ja sa s4 mini takoder nemogu, gazda sa iphone 5 moze. Lokacija ista. :(
Evo baš sam probao sa njima malo popričati...
Prvo pitaju jel mi je dobar APN... nakon što su mi krivo rekli za postavke APN-a (postavke su u Settings -> Access Point a ne Settings -> Mobile networks) došli smo do zaključka da je APN dobar i da tu ne bi trebalo biti problema.
Nakon toga pitaju me jel mi mob podržava 4G. Pošaljem im model koji imam (Lumia 920), link na GSMArenu i citat sa stranice gdje piše da imam LTE. Čak sam i poslao da je model RM-821 i da sigurno podržava 4G. Također sam rekao da 4G radi na mom području i da sam probao sa Galaxy S4 Mini i da nema problema.
Njihov odgovor:
E sad me čeka guglanje :D= Citat =:
hm.. vjerojatno je neš do moba pošto ne želi a trebo bi..jer i sam veliš da na drugom mobu radi. vidi malo na forumima, možda ima neki savjet koji bi ti pomogo.
Probaj naći postavku samo LTE. Možda u kakvom servisnom meniju.
APN probaj internet.ht.hr
čini mi se da tu zna biti problem. Nije mi se htio spojiti na kompu na net dok to nisam primjenio.
Pretpostavljam da imaš uključenu 4g opciju.
A mob može izbjegavati spajanje na lte ako je 3g jači signal. Pa zato na ručno lte ako ima, avionski način šaltat...
nešto sam načuo da odsad ima 4G mreža i u Varaždinu
zna netko nešto više o tome?
Nema. Karta pokrivenosti
ali neznam o kojoj mreži se radi
mislim da se radi o Vipu ali nisam siguran
u HT-ovom 4g uspio sam postići najveću brzinu od 32,43 mb/s
a u bonbonovom 4g 31,77 mb/s
danas najavio HT da od sredine veljače 2015. diže najveću moguću brzinu 4g s 75 na 150 mb/s.
nadam se da će to značiti da će i bonbon 4g dostići brzine 150 mb/s u teoriji, a u praksi bar da pređe tih 31,77 mb/s
Šta to nama znači ako je pokrivenost ista. Radije investiraju malo u taj dio, a teoretske brzine neka ovjese mačku o rep. 30 Mbps je dosta za voip i istovremeno skidanje... filmova.
ja sam na vipu preko bonova već godinama.. jel ja uopće nemam mogućnosti za 4G? znam da frendica ima pretplatu na vipu i ima 4G uredno, dok ja na bonove H+ max..
@xlr - a vidi Zagorja, svaku klet i brdo pokrili skoro :D
@imart - na Vipu je samo na pretplati dostupan 4G
možda je na tvom području ista, ali na razini HR se osjeti razlika.
pišu: "HT u razvoj i novu infrastrukturu godišnje investira više od milijardu kuna. Nova investicija u kojoj smo kupili dodatni radiofrekvencijski spektar omogućuje nam da korisnicima ponudimo dvostruko veće brzine mobilnog interneta"
Poprilično različita iskustva oko 4G mreže.
Mislim da 4G nije samo za net,već i za prenos glasa.
= Citat =:
Opciona LTE mogućnost povezivanjaTAB S8 podržava veoma brz LTE (4G) prenos podataka – omogućavajući vam da pregledate Veb stranice, gledate filmove i slušate muziku i još puno toga uz zapanjujuće velike brzine. U pojedinim regionima je moguća dodatna glasovna podrška za izabrane modele.
Izneo sam samo ono što piše,a i što mi je rečeno od operatera.
Ovde ima nešto o tome...
Sa jednog foruma
Toliko o tome kako je LTE samo za internet.= Citat =:
Prva asocijacija je ultrabrzi net, ali sam LTE moze da omoguci i prenos glasa preko VoLTE (Voice Over LTE), pa su velike sanse da nam uskoro bas on konacno omoguci pravi HD glas u slusalici. Glas ce biti maltene identican kao da je sagovornik kraj tebe u istoj sobi, a sudeci po onom sto cujem preko skajpa, mislim da ce uz LTE odmah za njim doci i HD VoLTE.
Gdje u Osijeku 100% ima LTE signala da isprobam brzine?
Pošto si mi prijavio post.
Što bi ti da ti odgovorim? Da si u krivu?
Da, u krivu si jer u Hrvatskoj 4G nije podržavao prijenos glasa u trenutku pisanja posta. Sa samim citatom si se pokrio po ušima jer da bi glas išao mora biti VoLTE kako ti i piše u citatu. VoLTE nije došao u HR u trenutku pisanja tog posta.
VoLTE je došao prije par dana praktički. Shvaćaš razliku između trenutka pisanja posta i sada?
Zato nemoj prijavljivati postove i govoroti da sam mogao obrisati ako sam bio u krivu. Ne, nisam bio u krivu. Pogotovo jer ni ne koristiš naše mreže osim dva tjedna u godini kad dođeš jajca prat na Jadran.
Kao što kažeš LTE i VoLTE nije isto, jer operater mora zasebno omogućiti tu uslugu, a i telefon mora podržavati VoLTE.
Opet naši operateri su miljama daleko od srbijanskih. Odem za RS jednom u godini na par dana i surfanje na MTS mreži je koma. Pucanje veze svakih par minuta na 3G mreži i sveukupna kvaliteta usluge nekoliko razina ispod našeg najlošijeg Tele2.
Njihov telenor je kao ekvivalent našem Vipu koji reklamira kvalitetnu uslugu, ali uz višu cijenu od konkurencije. Do nedavno su 3G internet za prepaid korisnike imali limitiran na 3.6Mbps :rofl: eto sad imaju limitiran na 21Mbps. U samu kvalitetu mreže nisam upućen jer mi cijene nisu pasale da bih se odlučio za njihovu karticu tamo.
Ovo "pametovanje" bi mi bilo isto kada bi sada mi otišli na švedski forum i pisali što i kako bi trebalo biti, a oni znatno napredniji od nas.
Jel ovo nešto na nacionalnoj osnovi? Pa i na našim forumima ima "vaših" pa ih nigde nisam ovako prozivao. Nismo isti.
P.S. I niste nešto mnogo napredniji od nas,a ni od nekih drugih,zato se spusti malo na zemlju i nepotcenjuj druge s'obzirom kakvo je stanje kod vas,mislim na mobilnu telefoniju.
Mogu ti reći da vas u srbiji ima mnogo više i nikom ne fali dlaka sa glave i svi su lepo primljeni,i nema takvih provokatora kao što si ti,koji provociraju samo zato što sam iz Srbije.Ja ljude cenim poonome kakvi su kao ljudi,a ne po onemo šta su po nacionalnosti,kao ti što gledaš.Možeš i ti da dodješ na Dunavda malo propereš tvoja "jajca" ao hoćeš,nemam ništa protiv.
Izvinjavam se pristojnima sa ovog foruma na off-u.
Nisu gluposti. Nisam rekao da je Tele2 loš, nego najlošiji kod nas. Razlika. HT i Vip su kvalitetniji od Tele2, samim tim Tele2 je najlošiji u HR. Možda sam mogao reći da je treći po kvaliteti (od 3 operatera), ali eto izrazio sam se onako pa si me ti pogrešno shvatio :)
Nope, ništa na nacionalnoj osnovi, sorry ako si pomislio tako. Nisam uspoređivao osobe nego kvalitetu mobilnih operatera, a pošto je ovdje preko 95% korisnika iz HR rekao sam naši i vaši ;)
Nismo napredniji? Tješi se :D Ajde samo za početak usporedi LTE i DC-HSPA pokrivenost Vip HR i Vip RS, HR telekoma i MTSa, zatim možeš usporediti i brzine prijenosa podataka, onda kao šlag na tortu usoredi cijene usluga u prepaidu i postpaidu i što se sve dobije u tarifama pa mi reci i tko je jeftiniji HR ili RS operateri...
Edit:
Ajd nemoj u patetiku, pliz. Ako ti raspravu o HR i RS operaterima pokušavaš svesti na raspravu na nacionalnoj osnovi i nenapadnut se braniti, onda nemamo o čemu pričati.= Citat =:
Mogu ti reći da vas u srbiji ima mnogo više i nikom ne fali dlaka sa glave i svi su lepo primljeni,i nema takvih provokatora kao što si ti,koji provociraju samo zato što sam iz Srbije.Ja ljude cenim poonome kakvi su kao ljudi,a ne po onemo šta su po nacionalnosti,kao ti što gledaš.Možeš i ti da dodješ na Dunavda malo propereš tvoja "jajca" ao hoćeš,nemam ništa protiv.
Izvinjavam se pristojnima sa ovog foruma na off-u.
@NorthGate Moba ti konstrultivno govori da je na svom mobu koristio "nase i vase" usluge operatera i naveo nedostatke, nevezano za nacionalnost ili vjeroispovjest tebe kao jednog forumasa. Mogao je ici u Rumunjsku i isto to napisati... Cak se mogu sloziti s njim jer MTS je meni osobno bio koma po pitanju neta, ali pripisat cu to ruralnoj sredini gdje sam koristio njihove usluge.
Nitko te ne proziva jer "nisi nas" i vjerujem da ljude ovdje boli briga odakle je netko i pise li ekavicom sve dok se pridrzava bontona na interetu/forumu. Ovaj forum je zadnje mjesto gdje ce netko prosipati netrpeljivost na nacionalnim i inim osnovama.
A ako se vratimo na tvoju tvrdnju vs yagerov post - oboje ste hebeno u pravu i zavrsite s tim :) ti si u pravu sa teoretske strane (tada u hr nije bilo voLTE usluge, bitno za znati), a yager ti tada nije proturijecio jer je on bio u pravu da je LTE u hr tada sluzio samo za net - realno i jest. To je bilo prije vise od pola godine, ne znam sta ste se sad toga ulovili.
Sad fin i polako nastavimo dalje gdje smo stali, ok? Ok :)
Kod nas je LTE tek počeo pre par meseci,tako da moraćemo da sačekamo da se to ustali,pa da vidimo kako to radi.Sad uporedjivati je besmisleno i nema svrhe. Drugo,čitam i da se kod vas mnogi žale na sve operatere tako da nisu ni malo sjajni,ali ne želim sad da branim ni "vaše" ni "naše" jer je njima svima cilj da nas oderu.Mogu da te razumem samo ako ti neki od "tvojih" operatera daje nešto free,onda mogu da te razumem,ovako ne.
---------- Post added at 15:25 ---------- Previous post was at 15:24 ----------
Slažem se,ali treba i moji argumenti da se prihvate.Pa zar to nije demokratija? :-)
Kažeš da nismo napredniji ovdje u HR, a LTE je kod vas krenuo prije par mjeseci? Upravo si dokazao moju poantu s ovim.
U RS je LTE krenuo prije par mjeseci, ali si ti pročitao na netu da se može i zvati preko LTE mreže i ispravljaš kolegu koji je rekao da nisi baš u pravu. Ti si imao izvore sa neta o dvije različite usluge, a yager info iz prve ruke.
Odatle je rasprava i krenula.
I još jednom sorry ako je ispalo na napadam na nacionalnoj osnovi, nisam ni pomislio da bi moglo ispasti tako. Da sam pričao o Rumunjskoj kako je XLR rekao, upotrijebio bih zamjenice naši i njihovi :D
Poanta je da je tema o LTE mrezi u Hrvatskoj, a ne opcenito o LTE mrezi vec striktno o LTE u HR. I u trenutku pisanja nije bio moguc prijenos glasa preko LTE mreze u HR.
Tako da malo bolje procitaj sto ja tvrdim i sto sam tvrdio. Ti si upao kao padobranac u temu i na raspravu o prijenosu glasa preko LTE u HR si naveo da je moguce. A u trenutku pisanja tog posta nije bilo moguce u HR to. Tek je prije koji tjedan krenuo razvoj toga.
Zato nemoj tvrditi da sam u krivu i prozivati i prijavljivati postove da se obrisu.
Objanio sam u postu iznad ti sve ako si ga izostavio ;)
Ti znas da sada Tele2 koristi 3G od HT?Znaci tamo gdje nema signala od Tele2 koristis signal od HT.Uglavnom trenuto je Tele2 najbolja i najjeftinija mreza.Signalom je pokriven vrhunski,a ja za 35 kuna mjesecno dobijem 3GB interneta i 1000 minuta prema svima plus uspostavu poziva ( koju ubijem kupujuci bon putem interneta pa na racun toga dobijem dodatne kune koje trosim za uspostavu poziva )
Isto tako kod Tele2 bi trebao uskoro krenuti LTE ( trenutno je u fazi testiranja kod poslovnih korisnika )
Ajde procitaj post broj 51 pa onda vidi sto si rekao.
Ali evo, citirat cu ga:
Sad ti meni reci gdje tu pise da ce bit odlicna kad se uvede? Nigdje. Tu pise da LTE sluzi i za razgovore, a kako je tema o LTE u HR, prijenos glasa preko LTE nije bio moguc u to vrijeme u HR i normalno da sam ti kontrirao na post.
Jel sad razumijes cijelu raspravu?
Ps. padobranac je osoba koja uleti u temi s netocnim informacijama i to si ti napravio jer si u u temu o LTE u HR rekao da se prenosi i glas sto u tom trenutku nije bilo tocno.
Da, znam da koriste HT 3G signal, ali usporedi molim te brzine Simpe i Tele2 na HT signalu pa mi reci tko ima veću brzinu. Možeš slobodno hvaliti Tele2 za cijene, ali ja cijene nisam spomenuo, već kvalitetu ;) Da je Tele2 najbolja mreža sa pingom od 120ms na DC-HSPA mreži.... teško. Ne nasjedam na marketing, nego vjerujem onome što testiram iz prve ruke.
Sretno im sa 4G i pokrivanjem bez 800MHz. Opet će biti rupa kao i na 2G signalu. Žalili su se kako za 2G imaju samo 1800MHz pa ne mogu najbolje pokriti državu, a za koji mjesec će se žaliti jer nemaju 800MHz za pokrivanje ruralnih krajeva, a sami su si krivi.
i @yager hvala za info, nisam ni znao da je omogućen VoLTE dok nisam danas pročitao tvoj post.