Koji operacijski sustav koristite? I koja je vaša preporuka.:comp:
Printable View
Koji operacijski sustav koristite? I koja je vaša preporuka.:comp:
Trenutno sam na XP-u,iako veci dio vremena koristim linux,debian najcesce....Koristio sam i Mint,Fedoru,Ubuntu,Backtrack...i zasad se drzim debiana....
Ja već 4 mjeseca koristim vistu ultimate
Ja sam na XP trenutno i cini mi se kao najstabilniji i najpouzdaniji sustav od svih, koristio sam vistu ultimate i nije me se baš dojmila..puno sporija od XP-a , barem meni i dosta nestabilna... znao sam bit i na linuxu, konkretno ubuntu... jebena stvar, jedino ima frke s driverima:hrv:
eXPerience...
Mada će kroz koji tjedan stavit Windows se7en
EDIT: dual boot win xp & win7
trenutno dual boot viste x64 i xp x86..probo i win 7 i nije mi nesto
Windows7 beta je dosta nestabilan ja kad sam ga isprobavo instaliram anivirus
kaspersky 2009 i sruši se sistem
xp sp3 koristim dok ne izađe win7 stabilna verzija....
:blush:
win 7 do sad najstabilniji os koji sam koristio iako je u beta fazi
Windows 7 beta je dosta brz i stabilan ali dok ne izađe konačna verzija nije to to
ima propusta,ima ih i u finalnim verzijama ali znatno manje i to se može riješiti updateovima i patchevima može i u beta ali ja više volim finalne verzije sistema.Za sad je najbolji windows xp ma da ja još koristim vistu
windows xp mi je bolji i stabilniji :D
od 1. mjeseca sam na visti x86. Kad se pogasi pola servisa, a među njima i superfetch (to obavezno gasite), vista radi perfektno i uzima 600 mb memorije sa svim potrebnim programima (office, playeri, programi za obradu slika i ostale gluposti) i sa tweak programima i redovitim održavanjem (čišćenje registry_a i ostalo). Fakat nemam ama baš nikakvih zamjerki.
A Win 7 zasad otpada kolko god bio brz i stabilan, jer ipak je to beta verzija :)
bas sam neki dan stavio post pod temu windows 7, mene je ugodno iznenadia po stabilnosti, zahtjevima u stanju mirovanja i uglavnom po svemu. koristim ga vise od mjesec dana nikakvih problema
WinXP SP3 vise od 2 godine, bilo je povremenih prelaza na vistu i sedmicu....no nije 7 jos sto bi trebala biti
Evo ja sam instaliro windows xp sp3
Windows XP SP3
Jedno vrijeme sam koristio Ubuntu koji mi se jako svidio, ali nedostatak igara me "primorao" na XP :)
Uglavnom, ako netko ne koristi igre- Ubuntu (možda neki drugi Linux- ja sam samo ovaj isprobao) mi se čini savršeniom izborom.
Nije ni toliko kompliciran koliko svi govore (makar nisam ja neke napredne funkcije koristio, ali malo ljudi ih koristi :D).
ja imam dualboot ubuntu i win7 :)
iako 99,9% vremena koristim ubuntu :)
Triple-boot Vista Ultimate x64 + Windows 7 x64 + Ubuntu 8.10...Vista mi je primarna, Windows 7 je za testiranje, a Ubuntu je sekundarni OS (ako se Vista zafrka da mogu popravit ili normalno koristit ako mi za što treba :)
...od nedavno dualboot Win XP SP2 :) + Vista ...
Pa-pa Windows 7, vidimo se dok budete full verzija...
Trenutno imam Vistu (barem nešto slično sedmici :))
Isprobao Win 7, zadovoljan s onima što radi, kako radi, ali je previše bilo stvari koje ne rade uopće. Sad sam na Win XP SP2, a kad izađe Vista SP2, onda ću razmisliti o prelasku.
rađe nemoj na vistu, instaliraj xp sp3 il budi na sedmici, ja sam super zadovoljan.
slazem se s tim...aaa mozes i lijepo uzet XP i nabrijati je da izgleda bas poput Viste ili sedmice!
naravno ukoliko ti je do grafickih detalja stalo!!!
Navodno će Vista biti puno bolja sa SP2, čak je i SP2 beta ok. XP mi se ne sviđa jer imam 4 GB memorije, a 7 je ipak daleko od gotovog proizvoda.
Ima gore anketa pa glasajte!
Windows 7 Ultimate beta verziju. Zasad sam vrlo zadovoljan, nisam naišao na nikakve bugove i probleme s kompatibilnosti. Na notebooku koristim XP Professional.
Fale ti npr. Linux i MacOS u anketi, bilo bi pametno da i njih nadodaš.
Eto, nije trebalo puno da pogazim svoju riječ! :D
Jednostavno mi vrag nije dao mira i sada isprobavam Build 7057.
http://slike.hr/slika.php?z=untitled1424th.jpg http://slike.hr/slika.php?z=untitled2202th.jpg
vuki kako ti djeluje ova sedmica, jel guta puno resurse,kakva je situacija sa driverima, i jel bolja od viste i xp-a... kazu da je od viste daleko bolja,a kakva je u odnosu na xp.
Ja sam kratko vrijeme radio na Win 7 x64 i ono što radi radi bolje nego na XP-u, ali je zato još bilo previše bugova za koje ne znam jesu li do sad ispravljeni.
Između ostalog, nije mi radilo formatiranje diskete ni eksternog diska. Na formatirani disk nisam mogao ništa snimiti dok je prazan, morao je biti bar jedan file na disku da bi na 7-ici mogao snimati na njega. TV kartica mi je radila daleko lošije nego na XP-u (gubila signal svaki čas - vjerojatno do drivera) i još par sitnica. Biti će to dobar operativni kad se riješe bugovi, ali ne znam kolika će biti razlika u odnosu na Vistu SP2.
Iskreno ti ništa ne mogu reći za tek dva dana korištenja!
Ali da fluidno pretapanje prozora za svaki klinac izgleda jako impresivno to moram reći da je.
Iskreno govoreći brzina je malčice veća nego XPPro ali to sam zamjetio u samome pretraživanju podataka na diskovima a i ne toliko u radu pojedinih programa!
Mislim da za pravo suđenje o korisnosti nekoga OS-a treba bar mjesec dana aktivnoga korištenja!
32 bitna win7 radi brze na starom laptopu (Celeron 2.8GHz 128kb L2 cache, 256MB DDR 133MHz, Intel 64MB 32-bitna on-board graficka) nego 32 bitna vista na novom laptopu (P8400 Centrino 2 2x2.2GHz 3MB L2 cache, 4GB DDR2 400MHz, geforce 9600M GT 512MB DDR2 128-bitna).... to ti sve govori o optimiziranosti viste naspram win7....
win7 ti je nesto kao xp, a vista nesto kao win2000... makar je velika razlika u brzini izmedju 32 bitne i 64 bitne verzije viste... 64 bitna vista je sasvim drugi OS naspram 32 bitne...
Vista Ultimate x64 SP1. Dosta brza i stabilna, barem kod mene, ali prelazim na win 7 cim izade finalna verzija jer visti nikad dosta rama! Kad nista ne radim guta oko 1,4gb!
Ja malo sredio Vistu, isključio neke procese, redovito ju čistim, i u stand byu mi troži ~600 mb.
http://slike.hr/slika/untitled206th.png
http://slike.hr/slika/untitled248th.png
+ igranje s postavkama u TuneUp Utilities 2009...
EDIT: ja imam Windows Vistu x86 Ultimate...
@Mario92
Hvala, sad mi trosi ~1gb rama!
Brate ova anketa je sranje,sto se onda tema ne zove "Koji windows koristite" :)
A čuj ti sada njega.
Ako si ljubomoran na nas
što ne raspravljamo o pingvinu
onda ti otvori temu sa tom tematikom! ;D
UPSS! Oprosti jer ta već tema postoji http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=29678 ;D;D
pa win2000, win98, winME... ako nisi primjetia takoder su windowsi kao sto i pise i tema uopce nije bezveze. usput meni na racunalu stoji dual boot vista i suse 11. kad zelim cisto bezveze surfati koristim suse i tu i tamo se s njim zafrkavam jer mi je cisti gust kroz konzolu kompajlirati i instalirati programe a i imun je na viruse, ali za svaki ozbiljan rad (npr. napravit tu i tamo koju web stranicu) potrebni su mi windowsi (dreamweaver na linux moze samo preko wine tj emulacije a to nije to) zaigrat koju ozbiljnu igru GLE CUDA moram u windowse :-) opcenito za multimediju, web dizajn (osim ako nisi cisti coder a malo je takvih) prave igre sve to sluzi windows kao i za sve ostalo. i sad jedno pitanje, sto vas dva momka od 16 god radite u linuxu? jel ste ga nedavno otkrili pa vam je to sad "đir" pa pljucate windowse ili sta? linux nije za normalnog korisnika kojem treba obicno desktop racunalo zna se ko je napravia linux i kakvi ljudi s njim se sluze, a sumnjam da je to za dva momka od 16 god. cast iznimkama
Tema je trenutnoga karaktera i nećemo je gledati sa zanimanjem za dvije ili tri godine.
Naslov teme je odličan jer baš je to ono što me i zanima (Koji operacijski sustav koristite) a iskustva i nadopune teme mogu biti više nego zanimljivi!
Imate divno i konstantno iskustvo da nedate da se teme same po sebi razvijaju nego uvijek nekim namjernim tonom ubijete u pojam i one koji su mislili nešto postati u njoj!
Tako da i moja primjedba stoji jer nisam ništa manje važan od dotičnih :p
Gospodo,autor ove teme i ankete je u anketu uvrstio samo neke operativne sustave iako ih ima dosta vise. Znaci na glasovanju su samo oni koji su u anketi. Zasto i ostale nije ostavio,neznam. Mozda se ne zna odlucit,a zeli iskljucivo jedan od ova tri ponuđena. U čemu je onda sad problem,i čemu primjedbe? Napravite anketu,i u nju uvrstite sta vam odgovara,pa ce svi bit zadovoljni... :respect:
vista je za kura* blago rečeno...puna bugova i ostalih gluposti....jedva cekam da izade 7-ica
XP SP3, orginalni, vec je na kompu par godina bez ikakvih problema uz redovno odrzavanje. Ne mislim prelaziti na nista, za posao/igre dovoljno mi je ovo sto sad imam.
Koristim Win XP SP3, zadovoljan. Vistu sam nešto sitno koristio, al koliko sam čuo nebi je baš preporučio. A na sedmicu se prebacim nakon godinu dana nakon što izače da vidim komentare i kako se ponaša.... ima par stvari koje će mi biti bitne. Što Vista tek sad pomalo lovi.
XP SP3, sve radi bez problema i stabilno. Vistu sam probao i osim aero sučelja ne vidim nikakvu praktičnu prednost u odnosu na xp. Radila je bez problema ali me živciralo što nakon podizanja još 10min se čuje hard i tek nakon toga zapravo se može normalno radit (ne znam što ima loadat tako dugo).
Moja konfiguracija: Core2Duo E8400 (2x3 Ghz), 2x2GB Ram, Ati Radeon HD 4850. Na tome radi ok ali na poslu sigurno nitko (osim onih koji se bave grafičkom obradom, a i oni su na macu vjerojatno) nema takav komp nego kompovi sa integiranom grafikom i jedno, a u novije vrijeme dvojezgrenim procesorima i to najstarijim. XP zato na takvim i puno starijim i slabijim strojevima radi brzo i stabilno.
Po meni vistu je "pušiona" jer normalno brzo radi samo na jakim strojevima, a čak ni većina kućnih korisnika ne mijenja komp svake 2g i kad kupi obično se kupuje PC koji po spec. više odgovara uredskom.
Čekam sedmicu sakon prvog service pack-a:D