Nije vrijeme a ni mjesto da se bavimo politikom baš...
ali zanima me vaše mišljenje.
Da li ste za ili protiv?
Jer vidim da se već prijeti Hrvatskoj sa svih strana..
Bit će tu još svega ljudi moji...nebude to dobro..
Printable View
Nije vrijeme a ni mjesto da se bavimo politikom baš...
ali zanima me vaše mišljenje.
Da li ste za ili protiv?
Jer vidim da se već prijeti Hrvatskoj sa svih strana..
Bit će tu još svega ljudi moji...nebude to dobro..
iskreno, zaboli me ona stvar . . . ;)
pod šta misliš da se hrvatskoj prijeti sa svih strana?
da, srbi će krenut u rat za kosovo, doći će ameri i bombardirati ih, za srbe dolaze rusi i evo ti 3. svjetski rat . . .
a za nove podjele ne vjerujem da će doći do njih jer to glavonjama nije u interesu . . .
Hehe, opet balkanski lonac...
Neće biti dobro, nešto će morati puknuti. Sada ili nikada.
Ma, u biti briga me za Istok, nego ova prijetnja iz Beograda o ponovnom uskrisivanju Srpske Krajine... Dosta nezgodno.
Ne znam kakvu prijetnju je dobila Crna gora, mislim da je tamo 40% srpskog življa.
mislim da ce nakon vecine svjetskih priznanja i srbija priznati kosovo...
Nikolič i Tadić napadaju..
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/nik...na-kosovo.html
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/tad...igurnosti.html
pa ne znam bas koliko je dobro ici u rat protiv cijelog svijeta, makar oni imali i rusiju na svojoj strani...
edit: :lmao: strgo sam se na ove izjave tadica gore
bure baruta :)
u ovoj situaciji neznam tko mi je mrskiji , braća ili sljadoledari, tak da mi je sasvim svejedno kaj ispadne od toga sveg.Koda ce oni sami , ajde molim te , nesto napravit na tom jadnom , u srednjem vijeku zaostalom prostoru.oni se mogu nadat da ce im njihova rodbina "obrrtnici" :satan: iz imigracije kao i dosad slat eure i dolare, tak i zive.
jedino kaj bi mozda htio da se sto prije stabilizira situacija na JI europe , fondovi mi pate :wave:
sto se tadica tice , gledao sam Nedjeljom u 2 sa njim , ok se cini čovjek. napokon jedan korektni čelnik njihov.dobro sda se posro s ovim kaj sere nama a nemamo nikakve veze s njihovom situacijom , al eto pomjesalo mu se nekaj.
Moje je mišljenje i čestitke (ovim putem) da imaju svoju državu, nezavisno Kosovo. To je volja naroda koja tamo živi. A bit će što bude, vijerujem sve u najboljem redu. A i onako se stalno neke granice mijenjaju. Život ide dalje.
Little out, od želje za velikom srbijom ostalo svega malo, otišlo Kosovo, a još prije i Crna gora, e sad neka i Vojvodina zatraži....
Napokon, velim.
Jedna stvar mi nije jasna što Rusija ima s tim da je stala na stranu Srbije??
Pa, ljudi Božji, kad se Crna Gora odcijepila, Srbija je po prvi put nakon 1918. godine ostala bez izlaza na more. Nije ispaljen ni metak.
Kosovo je "Srpski ponos", sveta srpska zemlja.
U biti, prostor koji obiluje rudnicima i koji dosta gospodarski znači za Srbe (inače oni neupućeniji to svojataju kao "kolijevku" Srpstva.). Lako je pokrenuti mase.
A ovdje bi se mogle sukobiti dvije sile SAD i Rusija.
@ therrlu, Rusija i Srbija su saveznici vec dugo vremena, kao i sve pravoslavne zemlje, dosta su vezane, no ovo saveznistvo je malo vece.
Neće biti banova, ali ovo je zadnje upozorenje svima.
Nitko neće pokretati ratove da istrebljuje narode, a takva propaganda nigdje nije dobrodošla.
Držte se teme i argumentiranog raspravljanja, offtopic i provokacije brišem. Uživajte!
Ja samo molim Boga da se ne zakuha jer ode nam sezona. Gospodarstvo je ionako u banani... Da se ne vratimo u srednji vijek.
e ovo za Vojvodinu potisujem ;) ma lol, prirasla mi srcu nekako, ja to nikada nisam smatrala Srbijom.
oke, a sad ozbiljno. iskreno, prvo se uopce nisam zamarala temom Kosova. al postala mi je jako zanimljiva kad sam vidjela napis u novinama da se Hrvatska nece zurit s priznanjem..
yeboga, koje smo mi pizde! off all the people, bar bismo MI trebali znati kako je to kad te Srbija maltretira i vrsi agresiju, a svijet te ne priznaje!! barem bismo se mi trebali sjecati kako je bilo prije 15.01.'91.!! but nooooo, sad cemo se mi 'rvati pravit pametni, osluskivat kao sto ce EU rec, ovo - ono.. uvuc se u spuak bilokome (ako jos uopce postoji takav u koji se nismo uvukli..)..
onak, SAD je priznao Kosovo!! SAD koji je vec jednom izbombao Srbiju!! ako se nas politicki vrh ne usudi priznat Kosovo iz nekog straha da ce se Srbija okrenit na nas, to je fakat presmijesno, (realno gledajuc, kakav pik oni imaju na nas - mogu se prek noci ni iz ceg sprdnut i napast nas!) jer prije ce Ameri stat uz bok onima koji ih podrzavaju, u tom slucaju nama, koji smo priznali Kosovo kao i oni..
kad bismo razglabali o mogucem razvitku situacije, scenarija je mnogo..
no najvjerojatniji jest da ce se strasti u Srbiji (bez obzira priznali oni Kosovo ikad ili nikad) slegnut, ipak se i oni pokusavaju uguzit u raznorazne organizacije, njima je u cilju da se situacija stabilizira.. s nijma se nikad ne zna, ali ipak, nije im vise Slobo na celu, nisu ovo '90-e..
Meni je jasno ko dan zasto mi nismo priznali Kosovo , ceka se da priznaa vecina clanica EU . Ipak nam je EU prioritet ,a ne SAD. zivo me boli briga kaj ameri misle i kog podrzavjau , valjda su vec svi skuzili kolko su oni politicki , a i opcenito , pametni.
dobro je pervan rekao u jednoj od svojih emisija , sve je stvar markentinga.nas bi se ganjalo po sudovima da smo tamo negdje 1600 i neke ispljuskali nekog malo jače . Amerika baci dvije atomske bombe , nestanu dva grada par stotina tisuca ljudi . ali o tome se ne prica alo.
Nema to veze niti sa strahom niti sa EU... jedna rijec: Agrokor ;)
A sto se tice naseg stava, najvise me smeta izjava tjedan dana prije proglasenja neovisnosti, kada se znalo da ce biti tenzija i sranja, da HRZ ima tek pola tuceta aviona koji mogu letjeti. Super obrambena strategija, two thumbs up!
Đizs,ono... Srbija si sad ne može priuštiti više nikakve ratove,ipak im je bitnije potpisati SSP i početi se uvlačiti Europi u pakšu kao i mi već godinama. Sva ta "odbijanja lažne države" su samo skupljanje političkih bodova,isto kao i ova naša priča sa ZERP-om. Kakav rat,kakve gluposti... Sigurno će par tisuća beogradskih huligana zakuhati balkanski lonac,LOL
Dragi La LuNA, nas su SAD priznale tek u travnju 1992., dok je Europa negdje do veljače 1992.
Može biti više scenarija za razvoj situacije (da ne kažem krize) na Balkanu. Strah me je predviđati.
BTW-Srbiji EU nije prijeko potrebna. Ona ima Rusiju i to je njen adut. Hrvatska ne može ni na jednu zemlju računati sa stopostotnom sigurnošću. Zato je naše vodstvo toliko neodlučno. Ako HR napravi krivi korak, nitko je neće uzeti u zaštitu.
kako nam je lijepo profesorica iz politike objasnila, zato jer rusija investira u srbiju, gradi svoje radare tamo, a polako će početi i graditi raketni štit . . .
da, ali onda ne kažeš da ćemo vidjeti kaj će ameri i eu napraviti, nego lijepo diplomatski odgovoriš da ćemo pričekati razvoj situacije i onda odlučiti . . . ;)
Politika je kurva. Nemojte to zaboraviti. U ovom trenutku nama odgovaraju dobrosusjedski odnosi sa Srbijom (bez obzira na sve prije), a istovremeno želimo biti dobri s Kosovom. A to će biti jako teško izvesti.
I onako usput, suzdržite se od bilo kakvog vrijeđanja. Ja nisam nikome obećao da neće dobiti ban.
hm, zensko sam, bar bila last time i checked ;)
al uspori malo.. kao sto rekoh, ovo nisu 90-e.. stvari su se ipak promijenile.. nisu srbi vise tako laki na okidacu kao sto su bili, Doomovinski rat u takvom obliku se vise nece ponoviti, a da se i desi neko vece sranye, konkretno WW III kojeg ce predvodit SAD i Rusija, to su opet stvari u kojima ce Hrvatska odigrat mizernu ulogu, na koje nit cemo moc utjecat niti ih sprijeciti.. nase priznjanje u tom scenariju je apsolutno nevazno..
nisu laki na okidaču?
a to što je jučer zapaljena administrativna prijelazna točka na "kosovsko-srpskoj granici"? loše plinske instalacije?
daj molim te... get real.
oni samo čekaju nekoga tko će imati dovoljno muda da bi se opet proglasila "velika srbija" i da se opet krene u čišćenje.
što se tiče svjetskog rata, takve stvari se (poprilično sam siguran u to) više nikada neće ponoviti. i još nešto...zašto svi imate dojam da će 3.svj rat voditi sad i rusija?
mislim, to su gluposti. ne igrate red alert...
Srbi su htjeli veliku srbiju, a sada je sve manja i manje...
Htjeli su silom zauzeti što više, a sad im se to obija od glavu i srbija se smanjuje.
zaslužili su, da se Kosovo odcjepi.
Ima ona jedna:
Srbija želi do Tokija, a postaje kao nokija. Svake godine sve manja i tanja!
Samo, ovi studentski prosvjedi koji su se dogodili u Banja Luci, kada su studenti skandirali "ovo je srbija", kao odgovor na to što se Kosovo odcijepilo. Mogu reći samo LOŠE. Loše. To pokazuje njihov mentalitet jer Banja Luka nije, ali nika nije bila u srbiji, već u Bosni i Hercegovini...
To samo pokazuje njihov mentalitet... Kada im se jedan dio lijepo, mirno, civilizirano odcjepi, oni silom hoće prisvojiti drugi dio...
No, politikom se ne bavim previše, niti me ne zanima.
Sport i glazba. pišite ljudi o tome... ;)
Obzirom da sam bio dolje i prije neovisnosti i u nedjelju, mogu reci da je stanje napeto, no ne u tolikoj tenziji kao sto je bilo 90-tih godina.
Sto reci, Kosovo je imalo pravo na neovisnost, i to je iskoristilo, osobno ne vidim problem u tome, naprotiv podrzavam jednu novu i mladu zemlju na ovim prostorima. Sjetite se sto je Tito imao za reci:
"Navodi da je 1972. još bio optimističan, ali je nakon toga postajao sve više rezigniran, pa joj je u proljeće 1977. rekao: »Ako je istina sve to što ti govoriš o stanju u našem društvu, u zemlji i u Savezu komunista, onda sam ja zabadava utrošio svoj život.« Rekao je da se boji da će najprije »nešto izbiti na Kosovu i u Hrvatskoj«
U ime vlade koju predstavljan, bio sam medju prvima koji sam dao punu podrsku novo nastale drzave na balkanu.
Sigurnosna analiza? svjetski rat? Kao sto rekoh, ne, ne postoji ni najmanja indicija za takvim ishodom. Da postojat ce problemi sa lokalnim srpskim stanovnistvom koji nece priznavati legitimnu vlast Kosova, no ukoliko ce krsiti ustavni poredak novonastale drzave, mjere ce biti poduzete.
To sto Srbija nije priznala Kosovo, niti ce ga priznati, nista ne znaci, jer ostali su priznali Kosovo i dali punu podrsku. Ovdje se polariziralo na dvije strane, bad guys Srbija i Rusija, good guys ostatak svjeta. Ipak brojke idu na stranu good guys.
Jedino mi je zao sto hrvatska administracija nema svoje ja, i nije stala uz Kosvo iste sekunde nakon proglasenja neovisnosti, no opet tko tu "maze oci" hrvatima da imaju svoju neovisnu i slobodnu zemlju, u teskim politickim situacijama, vidite da nema.
Nitko od vas ne vodi računa da nije isto kad se odcijepi jedan od konstitucijskih republika SFRJ , dakle oblast koja , po tadasnjem Ustavu , ima na to pravo(mi i slovenija 90e) i kad se sipci sprdu da bi sad oni mogli proglasit nezavisnost jer srbija nece se puno bunit buduci da su na korak do sporazuma o prikljucenju EU...
Zato ne ocekujem od nase vlade da bude "milostiva" prema njima , treba gledat tri stvari 1)pravnu stranu tog odcjepljenja od ipak , cijelog svijeta priznate i suverene RS . danas kosovo , a sutra ce se IDS u Istri dic i uzet nam Istru ;D
2)nekakvu povijesnu crtu jesu li sipci ikad na tom prostoru imali svoju drzavu , ili bar visok sutupanj autonomije, da bi sad mogli to izvoljevati kao svoje
3)zadnje ali ne najmanje vazno pozitivne i negativne posljedice eventualnog naseg priznjanja .
Kao prvo sama deklaracija nezavisnosti nebi prosla pri UN-u da nema svu pravnu tezinu, odnosno legalno pravo. Kao sto smo i mi imali 90-tih godina.
1.Kao sto rekoh, pravno gledano odcjepljenje i neovisnost je legalan potez vlade Kosova.
Imali su Autonomnu pokraju u sastavu SFRJ,dalje povjesno gledano, tamo se i rodio narod Kosovari koji nisu niti Albanci niti Srbi.
2. da imali su
3. da hrvati su uvjek bili p. i nisu mogli stati uz svoje misljenje i stavove, sto i ovime dokazuju.
@stamp1 -- >to je činjenica , isto je nama bilo i sa krajinom . ... treba bit objektivan i zasada zaboravit rat u smislu "eto vam sad" ja kosovo nebi nikad priznao kao državu .. možda još veću autonomiju ali dat im državu nebi .. ako ne znate da je i Makedonija 2001. doživjela albanski gerilski ustanak .. borili smo se protiv toga , pa onda ne trebamo ti to podržavat mada bilo rijeć o Srbima .. kažem opet treba bit OBJEKTIVAN
i još nešto , sama ekonomija im je banani .. evo šta su na indexu objavili što se tiće mišljenja stručnjaka
http://www.index.hr/vijesti/clanak/k...va/375127.aspx
NAKON što je Kosovo u nedjelju proglasilo svoju nezavisnost, mnogi inozemni ekonomski stručnjaci izrazili su svoju zabrinutost zbog loše ekonomske situacije koja vlada ondje. Kosovsku ekonomiju su tako proglasili "klinički mrtvom" te naglasili kako Kosovo preživljava zahvaljujući međunarodnoj pomoći.
Nezaposlenost u novonastaloj europskoj državi tako doseže gotovo 50 posto, većina radnog stanovništva je neobrazovana, prosječna mjesečna plaća je oko 220 američkih dolara, prometna povezanost je vrlo loša, a prometne infrastrukture gotovo da i nema. Sve to su samo neki od razloga zbog kojih stručnjaci dovode u pitanje održivost Kosova kao nezavisne države, uz napomenu kako je još od vremena Jugoslavije, Kosovo ekonomski najnerazvijenije područje bivše republike te kako su posljednjih godina privredne aktivnosti potpuno zamrle.
Dimitris Papadimitriou, stručnjak za europske studije sa sveučilišta u Manchesteru, za BBC je, komentirajući može li u takvim okolnostima Kosovo preživjeti oslanjajući se na vlastitu ekonomiju, rekao: "Kosovska ekonomija je trenutno u vrlo lošem stanju. Može se čak reći da je praktički klinički mrtva i da preživljava najvećim dijelom zahvaljujući međunarodnoj pomoći i zahvaljujući novcu kojeg na Kosovo šalju Albanci iz dijaspore". Papadimitriou je rekao i kako je godišnji bruto nacionalni dohodak na Kosovu manji od tisuću dolara te kako skoro 40 posto stanovnika živi ispod granice siromaštva.
Stranci kao "infuzija" mrtvom gospodarstvu
Koliko je strana pomoć važna za preživljavanje Kosova pokazuje i činjenica da je međunarodna zajednica na Kosovo u posljednjih devet godina poslala više od dvije milijarde dolara pomoći, no, taj novac je većinom otišao u ruke stranaca koji ondje rade. Papadimitriou je rekao i kako upravo na strane radnike otpada skoro 10 posto bruto nacionalnog dohotka, što bi, kada stranci jednom odu sa Kosova, moglo izazvati ogromne posljedice za lokalnu ekonomiju, jer upravo oni iznajmljuju stanove i kuće te zbog visokih plaća troše dosta novca.
"Rudarstvo i poljoprivreda će biti glavne privredne grane koje će uticati na razvoj. Problem je, međutim, što se malo financijskih aktivnosti prijavljuje, odnosno to što se ne ubiru porezi", rekao je Papadimitriou.
zapravo ne bi im dao nikakavu autonomiju a kamoli državu
pa i kosovo je bilo u srbiji pa to albancima nije smetalo :D a banja luka je ionako u republici srpskoj i tamo je pretezno srpsko stanovnistvo, tako da se nemas cemu cuditi :rolleyes:
hoce li se sad kosovo pripojiti albaniji, ili ce biti zasebno?nije vrag da ce imati 2 drzave:confused:
Neka su se odvojili, da je svima bilo dobro ne bi doslo do ovoga. Uvijek se buni onaj kome nesto fali.
A srbi pokazuju tipican priglupi balkanski mentalitet; glavna preokupacija je "ajmo biti veeejiki", a i da jesu ne bi znali sto sa svom tom zemljom.
Osim toga, ti prosvjednici u beogradu koji urlaju ubij ustasu, ubij siptara, ubij bosanca su nogometni navijaci i neki veci intelektualni doseg se od njih i ne moze ocekivati. U ovome vide samo jos jedan povod za napiti se, divljati i urlati kako je odcijepljenje kosova krivo jer oni nemaju posao, novca, buducnosti itd.
vecina drzava u europi ima dio koji se zeli odvojiti(spanjolci baskiju itd.) al nikome ne to ne odgovara(nije vrag da nisi nikad cuo za bombaske napade) :p po cemu su drugaciji od srbije osim sta ti vjerovatno ne volis bas previse srbiju dok ti je za spanjolsku svejedno ?
Podrzavam i baskijsku neovisnost, i skotsku. Zasto ne? Provede se referendum i to je to.
Nemam nista protiv srbije, imam protiv njihove politike. Pogledaj samo nikolica! A 40% ljudi je glasalo za njega. Sto po nekoj logici znaci da bi 40% srba da je po njihovom poslalo tenkove na kosovo i vukovar (ako uopce imaju koji tenk u ispravnom stanju) :wave:
Krajine, Rep. Srpska, Istra, Baskija, Korzika, Pescenica? Zasto ne? Sve dok se ponasaju u skladu sa medunarodnim pravilima, meni je totalno svejedno.
Srecom je Tito vidio sto ce se dogoditi i u ustav iz 1974. upisao bitnu stvar: mogucnost izlaska bilo koje republike ili SAP-a iz federacije. Kosovo koristi tu mogucnost tek danas, no to je pravo dobilo jos od Tileta.
citam neke vase posteve i cudim se..
No name, ti kao da prizivas jos jedan rat na nasim prostorima :jehon:
to sto je zapaljena granicna kontrolna tocka nije dokaz da su srbi laki na obaracu (a time podrazumjevam organiziranu vojnu silu!), to samo pokazuje stanje stvari kakvo je i bilo za ocekivati: tenzije! pa covjece, koliko je vec proslo od Domovinskog rata, pa jos uvijek citamo napise po novinama vandalizirana ova crkva, vandaliziran onaj spomenik, ustanova i td!
mogao bi reci da su laki na obaracu da su odreagirali vojno puno ranije, prije nego je uopce doslo do nekakvog medjunarodnog priznanja (kao sto je slucaj bio i sa nama). da je Srbija (a pritom mislim na politicki vrh) pod svaku cijenu (citaj: oruzjem) htjela zadrzati Kosovo, oni bi to i ucinili. sada je kasno, i sami su svjesni da bi sada i najmanji postupak u tom smijeru znacio zatvranje vrata EU i okretanje protiv 99% svijeta (kako Beetle rece, goodguys ;) )
moje predvidjanje je da ce se napetosti, tenzije, demonstracije i izdvojeni incidenti nastaviti jos neko vrijeme te da ce se na koncu stvari stisati.
Vatrogasac, oni imaju uvijete za neovisnost, u suprotnome ne bi bili priznati, kao sto ti je i beetle rekao. a to kakva im je ekonomija i kako ce se snalazit nije na nama da mozgamo, kad i u vlastitom dvoristu po tom pitanju imamo dreka. mene samo smeta sto smo mi u ovoj situaciji odreagirali licemjerno!
ljudi..ja samo jedno mogu reć,da iz tog što se kuha tamo dolje gu,neće bit dobro,nažalost,jer doći će ponovo do sranja svuda,ne samo tamo,vjerujte mi..:-/
oni nemaju ni struju ni vodu a kamoli ekonomiju..oni su po meni prekasno poceli sa ti odcijepljivanje o srbije,trebali su ranije reagirat..i da sto se tice naseg licemjera..tko je nas prvi priznao,tko nam je dao slobodu?? nemojmo se praviti pametni..da nije bilo pokojnog Pape debelo bi nahebali..
Nitko se ne pita zasto je Kosovo u tako losem stanju? Nije li Srbija taj parazit koji je crpio iz Kosova resurse za lepi Beograd.
Nitko se nije zapitao kakav su to Srbi narod kad nitko nece s njima u zajednicu? Kosovari su za razliku od njih vrijedan i ponosan narod, koji je zasluzio ovo sto je sada dobio.
Trebate otici u Pristinu pa malo vidjet kako narod zivi, lako je iz topline doma i s distance interneta krojit neciju sudbinu.
Pokrajine nisu imale pravo na samoodređenje. Isključivo republike, kao federalne jedinice. Pokrajine nisu bile definirane kao fed. jedinice.
Kakve crne resurse? Ugljen? Rudarstvo je grana ekonomije s najmanjom dodanom vrijednošću, opstaje jedino radi državne kontrole.
Drug Mile, ako mislis da je ugljen jedina rudaca na Kosovu, onda se jako varas, nesto po tom pitanju znam jer sam sudjelovao na javnom forumu Rudarsko-Geolosko-Naftnog fakulteta u vezi rudaca na Kosovu (inace sam bivsi student tog fakulteta).
Uz tu "pomoc" tu je bila i ona ljudska,koju su iskoristavali i ponizavali.
OK, još bolje, podijeli s nama te informacije. Koji su to resursi?
Uostalom kakvi god da jesu, formulacija da je Srbija kao parazit crpila resurse s Kosova za lepi Beograd ne stoji. Ako je Srbija iotkud crpila resurse to su bile Slovenija i Hrvatska, ne zato što ja volim Hrvatsku ili Deželu, nego po logici stvari.
kad bi sve ovo o toliko silnom rudnom bogatstvu kosova bila istina, imam neki dojam da bi kosovo bilo sličnije ruhru, nego kosovu...
Dokazani istražni potencijali postoje za lignit, olovo, cink, srebro, uranij-238, nikal, krom, boksit, magnezit i građevinske materijale (čvrste stjene, šljunak, pjesak gline). Postoji i nekoliko indikacija za plemenite metale (zlato i platina).
Sto se tice crpljenja resursa, govorm za ovaj zadnji period, raspad SFRJ.
To je potencijal, što spada, na neki način u futurizam. Mi smo pričali o sadašnjosti i bliskoj prošlosti.
Ono sto se radilo u bliskoj proslosti ne znamo, no ovaj potencijal je i rezultat ovakve vanjske politike raznih zemalja,i spremnost za pomoc Kosovu kao suverenoj i neovisnoj drzavi.
OMG! :freakout:
aj molim te procitaj koju glupost si upravo izlanula!! NARAVNO da ima primjera drzava koje su se razisle u miru, masa primjera, i to bas u Europi, i to novijeg datuma!! pobogu! il cehoslovacka nikad nije egzistirala mozda.. :rolleyes:
nije te briga sto se desava u svijetu oko tebe, sve dok dionice l'oreala dobro kotiraju ;D
nekak mi ovo ne zvuci kao realna slika albanije , kosova kako god ih zvali.= Citat =:
Nitko se ne pita zasto je Kosovo u tako losem stanju? Nije li Srbija taj parazit koji je crpio iz Kosova resurse za lepi Beograd.
? Kosovari su za razliku od njih vrijedan i ponosan narod, koji je zasluzio ovo sto je sada dobio.
sta znaci vrijedan narod , znaju pec kruh i prave sladoled , to je doseg njihove ekonomije.srbija ako je imala kakve koristi od njih eventualno je to bilo izrazeno u kakvim prirodnim bogatstvima (a bas mi se taj dio Europe ne cini kao "raj na zemlji" :D ) prije bih rekao da se dio srpskog proracuna odvajao za ta nerazvijena podrucja kao uostalom u Yugi . to mi je bio jean od najvecih debilizma u toj jugoslaviji , mi u Zagrebu odvajamo novac , bas ono od palce ti uzimaju , za neku prčiju u sredisnjoj bosni ili sta ja znam tom kosovu.ma daj ajde zaboravi!
2 luna
ko da ja mogu utjecat na stanje dolje?! kak možeš uspoređivat čehoslovačku i kosovo?!
i daj više kakva su to sranja l'oreal itd , daj zavuci se u mišju rupu s kriglom žuje i odhebi.
koja ti je to fora s kozmetikom i odjećom/ obućom?!
smisli nekaj novo
nisam ih direktno usporedjivala, samo sam ti dala dokaz za nesto sto si ti tvrdila da se u povijesti NIKAD nije desilo - mirno osamostaljenje drzava!
a na kraju krajeva, naravno da se mogu povuc paralele izmedju ceske, slovacke i kosova: i cehoslovacka je, kao i jugoslavija, bila komunisticka, umjetno stvorena drzava!
mislim, ne kuzim te, na jednom topicu ispalis da volis povijest, a sad ispada da osnovne cinjence ne povezujes :thumbdown
pazi sad, kakve veze ima povijest, a sama si je spomenula!! kad ti nesto argumentiramo i objasnimo, ti napadas umjesto da priznas koliku si glupost izjavila!
ako ti se ne da argumentirat i objasnjavat, onda mi zaista nije jasno kakvog smisla ima tvoje sudjelovanje u nekoj raspravi!
i naravno da sam za to da svi koji, kao i Kosovo, imaju legitimno pravo potkrijepljeno valjanim dokazima, ostvare svoju neovisnost!! ili cemo bit primitivci vodjeni predrasudama pa Kosovo necemo priznat zato sto su tamo samo sljadoljedari?!
mislim, mala, po toj tvojoj logici onda nit Hrvatska nikad nije trebala bit samostalna :rolleyes:
nemam ja ništa protiv njih.. drago mi je zobg njih, samo razmiišljam drugačije od vas. napisat ću ti sutra sad sam preumorna za neko objašnjavanje jer vidim da me nisi shvatila ni 3% , a nije mi dovoljno 5 rečenica da ti objasnim.
lol, hrv nije trebala bit samostalna po toJ logici?!? haha,neee!! otišla si u krivom smjeru totalno. kako bi moja profa iz logike rekla ; ti si popušila skroz
mala i luna imate obje žuti karton, za drugi žuti slijedi crveni.
Hm, isto kako ti danas dajes novce za moje lijekove, za skolu negdje u Vukovaru, a ja za sanaciju Viktora Lenca?
Ista stvar.
Ne mogu nigdje naci ustav iz '74., pa ne mogu odgovoriti na ovo, no mogu ti reci ono sto znam: Kosovo je imalo narodnu banku, predstavnika u predsjednistvu, premijera i parlament - poput ostalih republika SAP Kosovo je imalo obiljezja neovisnosti.
ja bih to preveo recimo ovako:
ti zvis kod mene i ja te financiram i uzdrzavam 50 godina i onda dodje netko i kaze daj ti taj njegov dio preuzmi sebi.
Nemojmo sad ulazit u preduboku povijest. Cinjenica je da se tamo nista ne radi i da se kuka kako je lose. Ako se ne varam u Jugi je svakog dana 1M$ islo na kosovo dok su oni satro plakali kako nemaju kaj za jest.
Ja vec pet godina zelim da se odcijepe sto prije od Srbije ali iskljucivo da se vidi dal ce za godinu dvije pocet cviliti i dalje zivjeti od love sa strane. Jebes drzavu koju su priznali bez ustava, zastave, himne i da sad ne nabrajam.
Ono sto slijedi (po mome misljenju) je referendum za pripajanje s albanijom. a onda ******. Tu su dvostruki kriteriji onda u igri i mi mozemo mahat sa svojom zastavom i pjevat svoju himnu i imat pasos u zepu a budimo realni drzavu (barem nezavisnu) nemamo. isto plesemo kako netko kaze. Mi cekamo druge da bi mi priznali nekoga ..... e pa u takvoj neovisnosti ja nisam nikad zelio zivjeti.
uglavnom zna se dobro sto se pricalo.. Kosovo je expres lonac koji ce kad tad puknut i jos ona druga da je sve tamo pocelo i tamo ce zavrsiti.
Uglavnom moj je stav da oni nezavisnost nisu mogli dobiti tako lako.
U zabludi si.
Premijer se tada zvao - predsjednik izvršnog vijeća i svaka općina ga je imala
Parlament je bio skupština/sabor/sobranje/skupščina - ali svaka općina je imala skupštinu, skupštinui općine. Kosovo je imalo - pokrajinsku skupštinu, koju ti sad možeš nazvati parlamentom isto kao što ja mogu svoje općinsko vijeće nazvati parlamentom.
Ti termini su malo rastezljivi i ne mogu se tek tako preslikati na današnju situaciju a pogotovo se ne mogu koristiti kao neka obilježja državnosti.
Nisu to nikakva obilježja državnosti.
Nikakve narodne banke Kosova nije bilo, jer su pokrajine imale narodnu banku Srbije.
Znači, Jugoslavija je imala 6 (šest) federalnih jedinica koje su po ustavu imale pravo na odcjepljenje. Autonomne pokrajine unutar jedne od republika nisu imale to pravo.
BTW, početkom osamdesetih, nakon Titove smrti postojao je poklič "Kosovo republika" na svim demonstracijama i grafitima, a i u službenim krugovima je postojala inicijativa za ustavnim promjenama da bi Kosovo postalo ravnopravna federalna jedinica, međutim to nije prošlo. Tek kao federalna jedinica bi imalo legalno pravo na samoodređenje.
Vjeruj mij , ja sam sve ovo kao odličan učenik i vrijedan pionir ;D pratio u to doba i jako se dobro sjećam velikog broja detalja.
ma nece bit problema na kosovu..to su reklame, dizu buku da se pamti...(ni sad se vlada ne treba gurat da prizna kosovo, zasto ne bit suzdrzan jos, sta se imaju petljat među prvima, samo izazivaju)..pa ce onda trazit republiku srpsku...tamo ce bit gadno, jer ce trazit banjaluku(pa srbija bude 50km juzno od zg, nije dobro) hercegovina ce se guzit sanaderu to muslimani nece dat...u bosni uvijek pocne mogo bi pocet i ovaj put makar za par godina..jos ako se upetljaju mudahedini"za bolji zivot",onda rusi dolaze masovno...
mislim iskreno...nisu mi uopće jasni..
http://www.24sata.hr/news/clanak/sms...e_id=main_page
OMFG!!
ponasaju se kao zivotinje.. bas me zanima kako ce sad Rusija odreagirat.. cijeli svijet ce ovo osudit, da cujemo Rusiju..
Cekaj... jesmo mi priznali Kosovo? Zasto spaljuju nase zastave? Ako nismo nakon ovoga to treba odmah uciniti. :rolleyes:
nas su isli demolirat jer smo mi jednostavno Hrvati..
zar im je potreban razlog za nesto takvo kad smo mi u pitanju?
trebali bi, i trebali smo odmah, sad je valjda jasno da kalkulacije o bilokakvom postedjivanju Hrvatske ukoliko ne priznamo Kosovo nisu u igri, nit su bile..
i sad se pokazuje ono sto ja citavo vrijeme tvrdim, da smo mi u ovoj prici ispali najveci licemjeri! nepriznavanje Kosova nam ama bas nista nije donijelo, osim potrdjivanja licemjerja i nesposobnosti pokazivanja vlastitog stava! kako se komotno zaboravilo sve prije 15.1.'92..
sramota!
U potpunosti se slažem s tobom Luna...a šta ćeš drugo očekivat.
Hrvatska Vlada je zaboravila sve prije 15.1.'92 već 16.1.'92, ili možda nešto kasnije kad su počeli s privatizacijom. Da je ovo bar licemjerje, razumio bi, ali ovo je teško i bezrazložno uvlačenje EU.
za one koji su toliko zgrozeni paljenjem hrvatske zastave:D vecernji
(ovo niste primjetili:p )
(a u dubrovniku je jucer premlacena splitska kreatorica jer je licila na neku srpsku pjevacicu :D)
koliko god vam se srbi cinili ko zivotinje ja bi rekla da izmedju nas i njih i nema nekih razlika :D
mislim da ih se ne može kriviti što sada žele svoju državu. da su im susjedi bili bolji, ne bi to morali tražiti.
jedino mi je žao što RH još nije priznala kosovo. barem bi naši političari trebali imati razumijevanja za njih. a što se tiče reakcije srbije, očito je da će oni uništavati veleposlanstva i sl. i verbalno nas napadati priznali mi kosovo ili ne tako da je svejedno...
Svi koji misle sudjelovati u ovoj temi neka svoja mišljenja izraze samo ako se znaju izraziti na kulturan način bez psovki i uvreda!
Hvala.
..hmmm slazem se s neredom.Dobili su to kaj su htjeli,ali ..ono fatalno ali,kaj ce oni sa tom svojom nezavisnoscu?.Pa oni su smjesno mali,nemaju nicega ,osim tih ruda,a i to ce se brzo istopit i kaj onda.Da se prikljuce albaniji ,pa oni su jos u gorjem stanju,pogotovo ako se rusija umjesa,bit ce svega.Ameri pak samo cekaju da bi pokazali svoju snagu( citaj nezazavisnost na americki nacin)Pa eto sad imaju svoju republiku ,pa nek se vrate dole.A kaj se nase vlade tice to je zivi smeh.Oni sviraju kak im ovi veliki dirigiraju,a imamo neovisnost vec kolko 16god. ma daj .:flame:
Pa su Srbi lupali da Kosovari ( ili kako su ih oni pogrdno nazivali siptari ) hoce spojiti Kosovo i Metohiju sa Albanijom.Uvijek su bili u starhu da ce ih Albanija napasti.
A sto se tice Dezele, nemoj se vaditi..znamo mi da je ona tebi jako draga..ipak si dio zivota proveo tamo:belj: :belj:
Ovo je za "bez komentara":loco:
isue....ovo je koma...kao iz filmova, kad grad pohara nešto i onda svi kradu gdi stignu...
jadan narod, jadni ljudi...nije ni čudo što su ksenofobi kad bi pokrali sami sebe....
žalosno
ovo dupe u bijelim hlačama i nije loše... :D
Ljudi,ovo što se dolje dešava nije nimalo zahebancija..bit će sranja svuda,nažalost....
na forum hru jedan od sudionika u raspravi o sinocnjim neredima u Beogradu upitao je svog srpskog sugovornika: "Zar vi ne mozete KUPITI patike ili sat?! Onda ste jos siromasniji od Albanaca na Kosovu".. ma citam topik na forum hru i lomim se od smijeha kakvih sve likova ima..
a meni jedna stvar nije jasna: Rusija se prijeti vojnom silom! a, kome se oni prijete vojnom silom? ne razumijem, koga ce napasti? Granicu Kosova? SAD? sve zemlje koje su priznale Kosovo? Hrvatsku? Vulkance?
fakat ne razumijem tu njihovu prijetnju..
uostalom,a sto se svi toliko boje Rusije? mislim, nije se Rusija tek rodila da nam je novost, bili su oni i '99 uz bracu Srbe, pa nisu ni mrdnuli kad su se iz Aviana digli avioni na Beograd..
prica meni jedan srbin, kaze njima najvise smeta to sto su nakon napada na srbiju odlucili da suradjuju sa EU i albancima na kosovu za "bolju demokraciju" na tom podrucju.. da su vremena milosevica prosla i da su se oni jako 'trudili' za bolje stanje za obadvije strane mirnim nacinom... i kao nakon svega toga opet EU i amerika prizna kosovo. kao koji racku su oni sve to radili, pokusavali nacinom na koji im EU reko da rjesavaju probleme dole kad im na kraju opet uzese kosovo... al nepratim ja to bas previse.. cak ima i prosvjeda u gradu gdje ja zivim (ima oko 8000 srba ovdje) odem provozam se auto, svirnem im provokativno iz auta gdje visi dinamova zastavica ... :D
ma znam ja da se oni ne podnasaju, ali ici se prijetiti vojnom silom ostatku svijeta je nebulozno! jer to bi znacilo da istovremeno moraju koordinirati napade na sve zemlje iole upetljane u pricu oko priznavanja Kosova! ponavljam, Rusi su se i '99 prijetili.. i sve je ostalo na pustim prijetnjama. zasto ste uvjereni da ce sada biti drugacije?
ne dao Bog da bude tako, jer onda WW III ne gine, a u tom slucaju pametnije nam je svima odmah sada otic off s foruma i kopat atomska sklonista u dvoristu..
Zalosno je sto mislis tako jer ne moze ceo narod da bude takav. Ti ljudi sto su to radili ne spadaju ni u stoti deo gradjana koji su juce masovno izasli na miting, i svakako (da ne kazem normalno) da ovakvih huligana ima sirom sveta. Inace, danas na vestima su javili da nisu dirali prodavnice sa natpisom "Kosova je Srbija".:spin:
Rata će biti i u to budite sigurni samo ako političari ponovo budu dali da se vatra raspiruje u njihovu korist!
Reinstal C ti je najlakše iako se gube detalji na koje se zaboravi!
Mislim da to nismo sve proživjeli pa me i nebi zabrinjavalo ovakvo piskaranje.
Replike??
EDIT: i kod nas počinju sa paljenjem zastava kobajagi kao odgovor srbima ali ustvari ispituju koliko vlada pušta jer nisu to samo navijači i kavgađije!
Samo da se osvrnem na "Kosovo za patike".
Slična situacija je bila u Splitu 1991, kad su bile prve demonstracije ispred Banovine (ne one gdje lola otkida mitraljez sa BOV-a) nego jedne ne toliko velike prije toga, a prosvjedovalo se protiv uhićanja "virovitičke skupine" u aferi sa Špegeljevom nabavkom kalašnjikova.
Dakle, ja kao sudionik :flame: spomenutih demostracija i "svjedok vremena" vidio sam slijedeće:
Najprije se ekipa okupila ispred vojnog suda, onda se krenulo na Banovinu (tada je bila zgrada komande vojno-pomorske oblasti JNA).
Tamo se vikalo, bacalo kamenje u prozore i sl, onda je povorka krenula prema Blatinama (kvart gdje su stanovala vojna lica). Na putu do Blatina, najprije je demoliran dom JNA (hotel Ambasador) onda je prevrnut i izrazbijan Golf BG tablica, neovisno što je čovjek izašao iz auta i vikao: "ljudi, ovo je rent-a-car" prepoznatljivim splitskim dijalektom. Nikoga to nije bilo briga, pogotovo ne pijane i drogirane torcidaše kojima nitko nije moga zabraniti da sudjeluju u prosvjedu. Onda je na rivi zapaljena trafika "Borbe" iz koje je prethodno sve vrijedno izneseno (cigarete, rizle, unučići, start, plejboj i sl) onda je rezbijena putnička agencija "Putnik" iz Beograda, ali kad se vidjelo da u poslovnici AVIS-a postoje rent-a scooter Tomosovi motori, provaljeno je i unuta. Demolirana je poslovnica Jugobanke, ne sjećam se da se govorilo od provaljevanju trezora. Provlajeno je u dvije ili tri poslovnice rent-a-cara, odnešeni ključevi auta, a naravno da su porazbijani i neki izlozi koji nisu bili "nacionalno obojeni" ali su imali zanimljivu robu tipa, patike, jakne itd.
Kad se došlo do Blatina, policija je ipak pobijedila.
Eto nostalgija me povukla pa sam morao malo oftopičarit :loco: ali bitno je da se shvati psihologija mase. Kako u BG tako i na cijelom brdovitom balkanu.
Evo kuiš, rusi sad javno prijete da će napsati sve one koji podržavaju državu kosovo, žalosno je da neka strana država ima korist od toga osnitka odnosno neosnitka, valjda rusi imaju svoju sliku VELIKE RUSIJE sa Srbijom, Kosovom, Crna Gora ih je koliko vidim na veliko odkantala, a oni koje se ne priključe ubiti će ih sa AK-47 (h**** vas rusija da vas h*****)
Zanima me kako će to izgledati... Rusi i Srbija vs Ostatak svijeta...
Ostatku svijeta se trebaju samo Irak i Iran priključiti, jer oni baš i nisu previše normalni, nuklearno ovo, nuklearno ono... ne velim da i rusija to nema...ruku na srce, gledao sam ja filmove o James Bondu :lol:
Tako je, nemože ceo narod da bude takav, međutim, kakvu bi sliku ti dobio o Hrvatima da razbijaju svoju zemlju jer su nam recimo bosanci zabranili da radimo most kod Pelješca (uezo sam banalni primjer) da li ću ja ići razbijati sve što nije hrvatsko na svojem tlu? Nije li to malo apsurd?
Dovoljno je da zbog jednog čovjeka, jedne krive odluke ispašta cijeli narod! Nije li tako?
Drugo, tko meni ili tebi daje za pravo pisati parole "Kosovo je Srbija"?
Neznam koliko ti imaš godina i da li si branio svoju državu, no stvarno je nebitno....meni nebi palo na pamet pisati nekakve parole, da li za svoju državu, a kamoli tuđu, niti sam branio kod je rat bilo, niti bi zbog mene samog država propala ili postojala..
Ako si ti branio i smatraš da si ginuo, da su te pokrali zbog toga i neznam što da bih imao ovakvu kakva je, svaka čast, ja te onda podržavam....
Ovo štp se sada događa većinom to samo rade, balavci, huligani, oni željnji pažnje ili jednostavno podvoljivi ljudi (kud svi tu i mali mujo), nemaju pojma zašto rade i za koga to rade....
A zato je opet kriv pojedinac...sve je to odluka pojedinca.
Ja bi se malo zapitao kad bih već to radio...zašto pišem parole, zašto se borim, i za koga se borim...
Na kraju...
Oduvijek je bilo budala i rata
ali isto tako i rata zbog budala...