[6233/6234] review i pitanja/odgovori
6233/6234 review
Kako poceti :)
Treba odmah napomenuti da se radi o istom fonu, samo sto je 6234 malo drugacijeg dizajna (meni se vise svidja i da postoji crna boja bio bi puno bolji od 6233) i sto je on radjen za Vodafone (naravno, ima one ''lijepe'' ikonice :) )!!.
O novoj S40 platformi se vec dosta zna i poznata je od pojave 6270/80. S40 je dobro zamisljena, no kao i uvijek kod Nokia-e postoje nedostatci koji se nikako ne mogu opravdati!! Krenimo od onog loseg...
Kada pisete poruku i ako slucajno pritisnete gumb sa crv.slus. poruka se automatski sprema u ''drafts''. Kod stare S40 poruka je ostajala sve dok ju vi ne obrisete ili posaljete, sto je po meni prakticnije i bolje. Mozda je to sitnica koja mnogima nece smetati, ALI...
Bug koji se pojavio kod ovih fonova, ali i kod 6131 je kod izvjesca o poslanoj poruci, netoco je vrijeme poslane poruke koji pokazuje 6-8 sati manje !! Kada citate poruku i dodjete do kraja, pritiskom 4-way tipke prema dolje, ne mozete se vratiti na pocetak poruke i na kraju poruke vise NE pise vrijeme primanja i od koga je. Da bi to vijeli morate ici u ''opcije'' ! Kod pisanja poruke mozete birati velicinu fonta (normal i large) i u poruke mozete umetnuti graficke smilice koji su dosta mali i nisu bas pregledni. To je moglo i bolje!! Kod samog ulaska u pisanje SMS poruke radi se kao i na symbian fonovima, prvo odaberete primatelja a onda pisete poruku. Podloga za pisanje je bijele boje a slova su crna. Bez obzira sto fon podrzava teme, podlogu nije moguce mijenjati kao ni boju fonta. To je veliki minus jer bijela podloga djeluje napadno i nije bas ugodna kod tamnijeg prostora. Bilo bi puno bolje da se moze mijenjati (btw kod 6230i je to bilo moguce!!) i recimo postaviti individualno (npr. Crna podloga sa narandjastim fontom djeluje odlicno). Sve ovo oko SMS-a navodim jer vecini je bitno upravo dobro pisanje SMS-a i pozivi. Osim klasicnog sms-a mozete pisati i FLASH sms sto je do sada vecinom bila privilegija symbian fonova (neki stariji Sony fonovi su imali tu opciju!!). Player se u klasicnom Nokia stilu, dakle LOS i nedoradjen (konkurencija je otisla JAKO daleko), osnovne funkcije i UZASNO losa grafika!!! Kamera je klasicna, 2mpix bez macro funkcije. Mislim da za dobru kameru na fonu treba pricekati jos koju godinu (SE je medju vodecima sto se toga tice i polagano nam dolaze kamere sa optickim zumom, ksenon svijetlom i dobrim lecama!). Sto se tice brzine S40, to je dobro odradjeno! Soft je brz i nema smrzavanja, niti resetiranja. Sam meni je moguce JAKO dobro personalizirati. Imate opciju izgleda liste, tab-a, grid with labells i grid. Ikone se mogu pomjerati. Teme se jednostavno instaliraju i a taj nacin mozete u trenutku prilagoditi fon svojim potrebama. Izradjuju se sa Theme studio 2.1 programom koji radi pod javom, pa je malo spor :)
Fon podrzava 64bit audio i ima sreteo zvucnike. Zvuk je odlican, ALI jos uvijek postoji velika razlika kod postavki zvona na razinu 4 i 5. kod 4 je preslabo a na 5 postoji stepenasto pojacavanje koje je preglasno. Bilo bi dobro da se ''stepenasto'' moze iskljuciti! U profilima su dodana jos dva, pa ih sada ima 7 (jedan od tih je ''flight''). Mozete za poziv staviti video izjecak. Profili se vremenski mogu podesti, no jos uvijek nije moguce automatsko prebacivanje izmedju profila! Kalendar je odlican kao i UVIJEK kod Nokia-e :) . Ono sto je novu u kalendaru je da mozete izabrati melodiju za alarm! Sto se tice budilice, ostala je ista. Dakle, postoji mogucnost postavljanja samo jednog alarma koji se moze podesiti po danima. Mozete izabrati i melodiju kao i 'snooze'' period.
Ako sam nesto zaboravi vezano uz S40, pitajte :) !!
Nisam nista pisao o emajlu i mms jer ih ne koristim, pa nisam previse ulazio u to!
Sto se tice izrade, mislim da je konacno dosao kraj skripavim maskama i prasini na displayu izpod maske :) !! kucisa su dobro napravljena, fonovi dobro leze u ruci. ALI moglo je to i bolje ako uzmemo u obzir da je V3 napravljena on aluminija i da se moze kupiti sa nekih 650kn !! Nokia je koristila plastiku, matiranu, sto je dobro jer se ne vide otisci prstiju. O displayu ne treba previse pricati, jedino mi nije jasno zasto nema 16 mil. kao 6131?!!?
Tastatura je odlicna, dobro je tempiran pritisak, nije previse mekan a ni tvrd :)
Osvjetljenje je plave boje i ugodno je za gledanje. Ravnomjerno je rasporedjeno i nema rasipanja svijetla nigdje sa strane !
Sredisnji gumb kod 6233 je mogao biti malo bolje rijesen jer nije bas ugodan za rad, dok je to kod 6234 dobro odradjeno !
Skoro zaboravih..fon ima ''active stanby'' koji je po meni mogao biti bolje napravljen! Radi se o tome da font u act.stb. ima rub koji slova cini jako tesko citljivima. Takav je i digitalni sat. Mislim da se to moze smatrati VELIKIM bug-om nove S40 platforme i bilo bi jako lijepo kada bi se to ispravilo!!! Tada bi to bio JAKO dobar fon !!
Cijene su jos dosta visoke, no prema zadnjim informacijama, crno trziste se poblinulo da ovi fonovi dodju na vrijeme, tako da ce im cijena biti od nekih 260-300eura za 6233 i 270-320eura za 6234.
Ovaj review nije napisan bas kao sto to imate priliku citati na nekim GSM stranicama, no nadam se da ce posluziti :)
U priligu saljem par fotki uredjaja i primjer ''dark'' theme !
---------------------
DoDaTaK :
ozbiljna zamjerka!! u stand-by mobu nemogu vjerovati da je dig.sat tako mali !! i da se ne moze promijeniti, kao ni to da se onaj lijepi analogni sat ne moze staviti za st-by :((
u active stand-by bi trebalo maknuti onaj vanjski rub na fontu, jer djeluje necitko, kao i na dig. satu !!
i bilo bi lijepo da malo dorade profile..jer kod glasnoce razine 4 je pretiho a kod 5 postoji ono stupnjevito pojacavanje sto nikako da maknu :(