Zgodno, no sto sa avionima koji se ispustaju iz drugih letjelica? Pista sluzi samo za zalet tj. za dobivanje potrebne brzine.
Printable View
ja se ne slažem, poletjet će.
kao prvo pogon aviona nisu kotači.
traka neka se vrti i 500km/h, avion na njoj s upaljenim motorima i dobro podmazanim ležajevima na kotačima :thumbup: će se pokrenuti prema naprijed kad motori naprave veću potisnu silu nego je avionova na podlogu.
naravno, nešto će se razletiti, ili traka ili ležajevi na kotačima. kužiš šta hoću reći, kotači su tu samo da se vrte, a kad krene naprijed eto ti strujanja zraka i potrebnog uzgona.
Ja i dalje stojim da će poletjeti jer avion gura napred potisak motora, a traka se može vrtjeti teoretski beskonačnom brzinom x3 (kao i kotači)
govorimo o idealnim uvjetima u kojima nema ograničenja. u stvarnim uvjetima avion ne bi nikad poletio je im je ograničena snaga motora, ali u stvarnim uvjetima nema pomične trake koja ide toliko brzo tako da je rasprava bespredmetna
Ajm gona lok dis topick suuun psmatr!
na gameru je postigao 45 stranica i ne nazire se kraj ;D
U ovom slucaju DA...
EDIT: naravno ako gledas da je podloga pokretna u suprotnom smjeru
Kao što sam napisao u podužem postu kojeg vam se očito nije dalo čitati, traka se kreće u odnosu na "okoliš", ali se i avion kreće odnosu na okoliš, a kretanje aviona u odnosu na traku je duplo brže. Zašto? Zato što motori ne stvaraju potisak (prema naprijed) u odnosu na traku već u odnosu na zrak koji stoji u odnosu na promatrača (okoliš). Evo jedan primjer koji je možda bliži svakodnevnici, pogotovo onima koji žive u kontinentalnom dijelu zemlje.
Na snijegu ste u autu i "zapeli ste". Auto ne može kreniti jer kotači proklizavaju što je ekvivalent traci koja se giba u suprotnom smjeru istom brzinom. I što ćete napraviti? Zamoliti ćete ekipu da vas pogurne do ćistog dijela ceste. Sad, ako ta ekipa ima čvrsto uporiše (stepenica, nekakva rupa u snijegu ili stablo) oni vas mogu gurniti (istina motor od auta im prilično pomaže, ali važan je princip) i oni su na vas djelovali kao mlazni motor na avion jer nisu oslonjeni na pokretnu vrpcu već na fiksnu podlogu.
Isto tako možete napraviti pokus s običnim autićem i trakom: Stavite li autić na traku i pokrenete li traku, autić i traka će se kretati zajedno, ali ako vi s koncem vućete autić suprotno traci, on će se gibati naprijed (suprotno od trake) bez obzira kojom se brzinom traka kreće. Isti učinak radi i mlazni motor jer on ne gura avion naprijed po traci (pisti) već po zraku (isto prema naprijed da ne bi bilo usporedbi s raketama) dok ne postigne dovoljnu brzinu za uzljetanje. One gluposti o kočnici i duljini piste zaboravite jer je zapravo jedino pitanje oće li se avion kretati ili stajati. Auto se ne bi kretalo jer ga njegov pogon goni u odnosu na podlogu, dok će se avion kretati jer ga motor goni u odnosu na zrak.
Još nešto. Kad je u pitanju prilagođavanje trake brzini kotača. Bez obzira koliko se ona prilagođavala, nije nužno da kotači moraju stajati u mjestu.
Koliko god se brzo traka vrtila, relativna brzina okretaja kotača će biti veća od relativne brzine okretanja trake, jer kotači imaju dodatni izvor kinetičke energije, a to je u ovom slučaju potisak motora.
Znači kao je brzina okretanja trake 10, u istom trenutku će se kotači okretati za recimo 15 jedinica i taj će se odnos povećavati kako avion ubrzava.
Kad bi pogon bio u kotačima, onda ovo ne bi vrijedilo.
Ovo sad već umara.
Porbajte si vizualizirati u glavi razliku između pogona trenjem i pogona na principu akcije i reakcije.
da, kužim ja to... al pazi, avion stoji na kotačima,right? on se pomoću kotača kreće po zemlji,right? recimo da se kotači mogu okretati neograničeno brzo, može? e sad, postoje tri mogućnosti:
1. ako se podloga akcelerira(giba) u smjeru akceleracije(gibanja) aviona i njihove akceleracije su jednake (možda sam se malo nespretno izrazio, al kužite?)
znači avionu treba duplo manje vremena da postigne neku brzinu jer u biti ima dva pogonska sredstva, traku i motore
2. ako podloga miruje u odnosu na gibanje(akceleraciju) aviona (svakodnevna situacija)
znači avionu za postizanje brzine koristi samo svoje motore
3. ako se podloga giba(akcelerira) u smjeru suprotnom od akceleracije(gibanja) aviona
znači avion se ne miče iz razloga što je akceleracija aviona jednaka akceleraciji podloge i avion ustvari ostaje na mjestu...
:jehon:
:throw:
:wall:
:Puke:
:dunno:
i još uvijek se nemrem odlučiti što je točno.... kako dobra fora... svaka čast onom tko ju izmislio, stalno mi to u glavi...
AHA... mislim da sam skužio... treba dobro pročitati zadatak!!!
u zadatku ne kaže da avion stoji!!! što smo mi svi pretpostavili, da stoji i postepeno ubrzava, jel tak? JE...
e, ali pošto avion već vozi nekom brzinom, znači kreće se, traka se također kreće istom tom brzinom samo u suprotnom smjeru, ali očigledno ne utječe na avion jer se on KREĆE... znači jedino što avion treba napraviti jest akcelerirati na brzinu koja mu treba da poleti i poletiti će... naravno i traka će ići tom brzinom...
:klap:
Kotači "korigiraju" brzinu prilikom potiska.
Ajde jedno pitanje za sve vas koji mislite da avion neće potetjeti.
Zamislite da je avion na toj traci i da umjesto svog motora ima ogromno vitlo koje ga vuče po toj traci. Po toj vašoj logici i u ovom slučaju bi ostao na mjestu, a vitlo bi puklo usljed "enormne" ;D sile kotača koji se kotrljau po podlozi. Koliko god traka se okretala, kotači će prilagoditi brzinu jer ga vitlo vuče naprije. U našem slučaju vitlo se zamjenjuje s motorom.
EDIT: ovdje se podrazumjeva da je vitlo izvan trake, na tvrdoj podlozi.
Ovaj pokus možete napravit i sami. Kupite si traku za trčanje, mali autić, zavežite ga špagom i vucite po traci koja se prilagođava brzini okretaja kotača. I....oće li auto krenuti naprijed ili ne? Mislim da ipak hoće :deal:
Stvar, je u tome što avion ima pogon neovisan o polozi. Može bit motor, vitlo, može ga vući lokalni cirkusatnt i štajaznam. U svakom od ovih slučaja on će se kretati naprijed, neovisno o tome koliko se traka brzo okreće. Uostalom traka se može prilagoditi brzini okretanja kotača samo do onog trenutka dok onaj tko je na traci ne dobije dodatni pogon. Kad je dodatni pogon uključen (mlaz iz motora) zaqurac vam traka koja se prilagođava..
VandaLSam sebe udaras: motori sluze za postizanje brzine, a ako imas brzinu dobit ces i UZGON= Citat =:
E moro sam te qoutati za ovo!!! Toliko si si utuvio ovo u glavu da ne razmisljas vise.......
TOČNO je da avion koristi reakciju zraka a ne podloge, ali razmisli odakle njemu zrak ako on stoji na mjestu?!?
Sad bi ti rekao: OD MOTORA!
Ali njemu motori sluze za postizanje brzine a ne stvaranje nekog uzgona ispod krila (da je drukcije avioni nebi imali krila).
Daklem ispod aviona je bonaca i nema nikakvog uzgona, nema je scim stvoriti. Avion OSTAJE na tlu!!!
Neki jednostavno ne razumiju i tu nista ne mozes.... POLETJET CE, tako je jednostavna fora sam trebate razmislit, a ako i dalje ne ide...
Naravno da ce avion poletjeti. Kao sto su neki vec zakljucili motori stvaraju potisak prema zraku. Pokretna traka ovdje nema nikakvog utjecaja ako kotaci ne pruzaju otpor. Avion moze poletjeti i uz brzinu puno manju kojamu je inace potrebna u odnosu na okolinu ako mu iz suprotnog smjera puse jak vjetar. Racimo ako mu je potrebna brzina od 200 kmh da bi poletjeo, ako mu puse vjetar brzine 150 kmh u suprotnom smjeru avionu ce biti dovoljna brzina od 50ak kmh u odnosu na okolinu. Traka je ovdje samo navlakusa za zbunjivanje protivnika.
ne kužim zkj onda postoje piste,nek svaki aerodrom kupi traku i pići u zrak...