...:hm: zanimljivo ukoliko je problem do kartice...trenutno imam 2gb ali ću poslije uzet od 8gb jer mi je već sada puna...pa ćemo vidjeti...
Printable View
...:hm: zanimljivo ukoliko je problem do kartice...trenutno imam 2gb ali ću poslije uzet od 8gb jer mi je već sada puna...pa ćemo vidjeti...
ja imam 2GB karticu
Evo, i ja nabavih E52.
Mobitel za pohvalu, lagan, dovoljno velik da nije nekakva "mini" modifikacija Nokije. Unatoč tome što je tanak, širok je pa se ta, možebitna mana ne osjeća.
Npr. 5310 je iste debljine ali ju je prilično nespretno držati.
Jedna pohvala Nokiji, a to je Player pjesama koji je jednostavno najbolji do sada na Nokijama s60! Imao sam u proteklih pola godine N85, N86, E75, ali ovaj player je definitivno najglasniji i jako dobrog omjera svih zvukova u pjesmi. Osobno sam oduševljen pošto ovakvu reprodukciju nisam stvarno odavno imao. Možda mu se može kao konkurencija spomenuti tek neka Nokia Xpress Music linije (i to "dummy").
PROBLEMI:
U biti ih nema, ali jedan mi je upao u fokus - tijekom razgovora ljudi se žale da me u pojedinim trenucima ne čuju dobro ili čak nikako. Gledam po Nokia forumu, iste muke po čitavom svijetu. Imate li vi ovaj problem s mikrofonom i što mislite, jel do softa ili je hardver u pitanju? Neki pak kažu da problem nestaje s vremenom iako sumnjam u to.
NEDOSTACI:
Ha, kamera je mogla imati barem AF, a bogami i zvučnik je mogao biti malo glasniji - naprosto nema smisla da "šapuće" samo zato jer je Eserija.
Vibra je također preslaba po mom mišljenju.
Inače, jedna od najkompletnijih Nokija u zadnje vrijeme. Usuđujem se usporediti s N86 koja je "flagship" kompanije trenutno, ali je E52 jede u mnogim segmentima.
Znači, ne javljati se na ulici s ovim mobom?
Taj noise cancellator je dio softa ili u čemu je štos?
Ha? Ako je tako onda jedino servis može otkloniti kvar.
Evo, malo guglao. Naime, E52 (i još neke Nokije) imaju 2 mikrofona umjesto jednoga. Koliko sam skužio, jedan mikrofon je za glas onoga koji priča na mob, drugi je za okolnu buku i on se automatski blokira. U slučaju Nokije E52/55 softverskom greškom, u bučnim okruženjima blokira se mikrofon onoga tko priča, znači obrnuto nego što treba biti.
Tako da je problem ipak softverske naravi.:respect:
...Moby - :klap: čestitam na novome stroju ;) :) ...
...a zasada nisam imao problema s mikrofonom...sve radi kako spada...
Nisam ni ja primjetio neki problem sa mikrofonom....bas se dobro cuje. Zvucnik bi mogao biti malo bolji, jer je na 66-ci grmljavina spram ovoga. Fotoaparat mi nije toliko bitan, ali losiji je nego na 66-ci. A baterija je ono sto traje i traje. Nakod 2,5 dana uz oranje po mobu je na zadnjoj crtici i prebaci se u stedljivi nacina rada i jos moze jedno pola dana ali uz dobru uporabu. Svaka cast!
Hvala, Wildboy!
Evo, danas sam testirao E52 razgovarajući uz uključen TV i još pojačanog zvuka. Pričao 60 minuta i osoba s druge strane nije ništa rekla, odn. mob je normalno radio.
Ako izuzmemo dosta slabu i jeftinu kameru te dosta loš zvuk preko zvučnika iako neobjašnjivo jer npr. za pomoćni mob imam 2330 koja ima 8MB slobodne memorije, a zvučnik joj naprosto grmi, E52 je pravi stroj! Brzina i lakoća kojom se tipkaju poruke/mejlovi naprosto je za nepovjerovati da se radi o s60 mobitelu. Prvi mob kojemu treba cca 1.5 sec da otvori prostor za novi SMS! Doduše, malo brža mi je bila E75, ali vjerojatno soft nije još dorađen.
E, pošto stvarno puno telefoniram, malo me plaši SAR koji je 1.23 W/kg za ovaj model. Nije baš previše, ali je povelik.
Isti "problem" imaju i E71/72/55 modeli - visoku SAR vrijednost. Ali uvijek me zanimalo koliko je to zapravo štetno ako znamo da ti modeli imaju antene smještene "u guzici" :) na dnu moba. Limit je mislim 1,6 W/kg, možda čak i više, 1,9.
S druge strane, evo jedan mali FAQ zašto se ne brinuti toliko oko SAR-a i zašto ga ne uzimati zdravo za gotovo, poučno je: link
Limit je 2.0, ali uvijek provjeravam SAR. Visok je i kod E75 (1.2), E72 (1.4) itd.
Recimo, ja u zvučniku tijekom razgovora katkada čujem zvuk sličan onome zvuku koji se čuje iz trafo-stanice (valjda elektro-magnetsko zračenje).
E, da, gotovo uvijek imam blagu bol na strani s kojim sam pričao, a ima visok SAR.
Ovaj članak jest poučan, ali volio bih da mi E52 na max zrači 0.5. Štogod da ta vrijednost SAR uopće znači.
SAR mobitela vjerujte mi nije nikoga niti ubio niti ozljedio.... jedino sto ja izbjegavam jer puniti mobitel blizu sebe dok spavam ili sl. jer punjaci "zrace" vise od samog mobitela... pa me je znala ujutro lagano glava bolit.
al opet kazem da smo okruzeni raznim vrstama zracenjima i relativno uspjesno se borimo s tim... (zivili DNA reparatori :D)
Otišao sam u offtopic :\
Trafostanica zuji jer je pod velikom voltažom i ima nesavršenosti u transformatoru (kao npr neke naše stare televizije kad prozuje i sl.). Priznajem, ni ja osobno ne bi spavao pored trafostanice :)
Zujanje zvučnika je bezazleno i bezopasno i samo upućuje na njegovu (lošu) kvalitetu.
Upravo iz prve četiri točke u onom dokumentu možeš zaključiti da tvoj i moj mob u praksi nikada neće dostići te vrijednosti SAR-a ;) S druge strane, kako izlaze novi modeli mobova, tako i SAR raste što je možda i logično jer se povećava broj RF sklopova u mobu (GSM/UMTS/WIFI/BT/GPS). Imaš 5 antena, ajmo to tako reći, koje rade na 5 frekvencija :) Istovremeno ih podvrgni stres testu i dobit ćeš tih famoznih 1,23 W/kg. I pored toga, tvoj i moj mob nemaju antenu kod uha.
Što je irmascher rekao, punjač više zrači, ali pitanje je što na ovom svijetu ne zrači. Više bi me bilo frka da živim pored dalekovoda, bazne stanice ili iznad podzemnih voda.
...nedavno sam imao mali problemčić - naime jedna božoćna tema mi je užasno usporavala mobitel...prvo sam mislio da je do memorije ali ga ipak nisam htio resetirati nego sam samo nakon Božića promjenio temu i uvidio u čemu je problem...
...uglavnom - rotacija me užasavala, trebalo mu je 10-15 sec da bi se okrenuo i stabilizirao sliku, zatim internet je na trenutke zastajkivao, ulazak u meni je isto odrađivao 10-15 sec...
...eto, da znate ukoliko vam se nešto slično dogodi probajte prvo promijeniti temu ;) ...
vjerovatno je tema dosta "teska" te ima puno slika koje crpe resurse mobitela...
zato uvijek koristim samo one teme koje dodu uz mob ;)
Jel se nekome još možda resetira pri ulasku/korištenju radija? Sad upalim radio prvi put, tražim stanicu i reset, upalim drugi put, nađem stanicu, slušam malo i reset opet. Nije da mi je radio prijeko potreban, al me zanima jel još netko ima ovaj problem.
...ne, baš sam prije neka 2-3 tjedna slušao, i to po 2h u danu dok sam spremao drva...nije bilo nikakvih problema...
Thanks na odgovoru
Sad me zanima sljedeće, odnosno trebao bi preporuku kartice od 8GB. Kolko sam skužio one se kategoriziraju po klasama. Trebao bi najbolju do cca. 200kn.
Mislio sam uzet ovu u Mobisu ili možda ovu Kingston. Ako sam dobro skužio ova "4" na njima bi trebala bit klasa 4. No kako piše po netu klasa 6 bi trebala bit najbolja i jedina kartica koju sam našao je ova TakeMs.
Svaki prijedlog je dobrodošao.
Klase zapravo pokazuju minimalnu brzinu koju kartica garantira. To je i mene u startu kopkalo što ako uzmem klasu 4 ili 6...
http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_..._Class_Ratings
Na kraju sam uzeo klasu 6, točnije Sandisk Mobile Ultra microSD card 8GB + card reader (svrbio me novčanik, a i card reader je kul feature). Odmah ću reći kako mi mob nije u stanju iskoristiti punu brzinu ove kartice u mass storageu ;) Volio bi da je suprotno, ali zato kad treba prebaciti više podataka stvar spašava taj mali card reader. Brzine preko card readera su sljedeće:
700MB write: 43 sec (16 MB/s)
700MB read: 37 sec (18 MB/s)
Preko moba je sporije, taj podatak nemam ali ako je baš potreban, sredit ćemo nešto...
Kartica je čak brža od usb sticka kojeg imam (neki Sandisk 8GB).
Danas kad bi uzimao karticu za mob išao bi na class 4, ne vidim potrebu za 6-icom. Preko mass storagea nećeš osjetiti tu brzinu osim ako Nokia nije napravila nešto revolucionarno na novim modelima i omogućila bar 10MB/s read/write.
...xlr, hvala na objašnjenju...i mene je kopkalo na što obratit pažnju kada budem uzimao novu karticu...
Thanks xlr
Znači razlika je samo u brzini čitanja i pisanja. Onda ću piknut ovu Kingston.
Sljedeće pitanje lol
Instalirao sam sad dvije teme(prvi put da sam stavljo teme:tomato:) i u galeriji su mi se stvorile dvije slike(jedna je ista kao pozadina od jedne teme dok je druga neka ikona, prepolovljena palma). Kad ih hoću obrisat kaže mi "Obavijest: datoteku nije moguće obrisati iz sigurnosnih razloga". Tražio sam ih preko kompa al ih nigdje nema. Pa ako netko zna kak da ih obrišem osim brisanja tema.
Kingston i meni zvuči kao dobra kupnja. Card reader je svakako dobrodošao, vjeruj mi, koristit će :)
Samo da dodam, testirao sam kopiranje s karticom u mobu (mass storage, USB 2.0 port): 0,8 MB/s (pisanje), 1,3 MB/s (čitanje).
Napominjem, ovakvo je stanje na E71, a nekako sam skeptičan da su kod novih modela nešto ubrzali. Probajte testirati s karticom koju sad imate pa usporedite s mojim podacima ako vam pomažu. Po ovome moj mob ne može komotno iskoristiti niti najsporiju karticu na tržištu :-/
A glede tema, nisam se uključivao jer nisam obožavatelj istih - al sad mogu dodati :p
zedge, mobile9 i sl. servisi su prepuni neoptimiziranih, debelih i masnih tema koje je autor prije objavljivanja isprobao na svom i maminom mobu uvrh glave. Baš ih mrzim jer sam se nagledao loših tema kod frendova i naravno sporih mobova. Al da ne bude sve sivo, mogu preporučiti tipa čije teme koristim: tehk (negdje se zove i Jon). Većinu tema radi odvojeno za N i E seriju uz dodatak custom ikona ili ako preferirate bez njih.
edit: tako je, Pizero je isto dobar, makar meni osobno paše tehkov minimalizam :D
Hvala na nadopuni vezi kartice.:respect:
Nisam spomenuo da su teme od PiZera pa nisu no name :crazy:
...stabilo, šteta...jer meni uređaj radi odlično...
...a što se tiče voipa, inače koristim lowratevoip providera koji ujedno koristim i na računalu ...postavke sip-a se nalaze u postavkama mobitela, samo je još potrebno dodatno instalirati jedan nokiin program koji omogućuje aktiviranje sip-a...program mi je kod kuće na računalu pa ga poslije uploadam na forum...
-kod mene radio radi odlično
-povremeno me sugovornici upozoravaju na zvuk koji dolazi od mene, pretpostavljam zbog mikrofona, odnosno noise reduction sistema
-jedino mi se sad povremeno pojavljuju problemi sa garminom(zaloka se u roku par minuta bez A-GPS-a,ali se ponekad samo isključi?!, ponovno uđem u garmin on nastavi kao da se ništa nije dogodilo)
to se ne događa svaki put, al obično baš kad mi je najpotrebniji (vrtio sam se po ljubljani jer sam fulo skretanje, kad se ugasio)
-inače se aparat od zadnjeg servisa i novog firmvera radi super
Ima li kakvih glasina o mogućem datumu izlaska novoga softa? Naime, ja sam svoju N52 prodao zbog noise reductiona koji nije radio kako treba.
Sada se razmišljam da si kupim E72 ili da pričekam novi soft, što je puno bliže mojim željama pošto mi se ne da nabadati po tipkicama na E72.
Sad sam naišao da bi novi firmware trebao izać ovaj mjesec. Verzija v.30.0.X.X.X
mislim da znam o kojem se programu radi...
SIP VoIP 3.x Settings v2.0 ( to je bilo pred mjeseci pol...)
Nego jel netko ima ideju kako mobitel (npr ovaj E52) koristiti kao analogni telefon, da E52 služi kao telefonska slušalica. Npr da ima neki adapter koji se zašteka na analognu liniju, a da mobitel preko njega može komunicirati recimo preko bluetootha?
ili preko wirelessa, pa preko kompa i modema (nekakav tool?)
Čisto radi toga što u mobu imam kvalitetan adresar... (a pozivi s analogne linije na analognu liniju su puno jeftiniji... a imam puno poziva)
Dečki novi softver je vani!!! Verzija 031.012. Idem fleširati svoju E52 pa da vidim koje su novosti. P.s. Iskreno se nadam da će sada garmin raditi.
Jesam rekao da će izaš ovaj mjesec. Trenutno službeno za Kinu i Finsku je dostupan.
Soft changelog and improvement :
UPDATED KEY BASELINES
• Browser
• FS Email
• Music Store
• Maps
• Settings Wizard 6
SEVERAL CORRECTIONS IN THE FOLLOWING AREAS
• Audio quality: uplink noise cancellation parameters updated
• FS calendar, Contacts, Home Screen and Meeting request
• Hands Free Voice UI
• Predictive text input
• Ovi Contacts
• VPN
• Gallery
• VoIP
• BT
Kako piše napokon je poboljšan noise cancellation, ili ti trebao bi se smanjit šum prilikom razgovora. Vidjet ćemo jel se stvarno poboljšalo.
Jučer sam instalirao novi softver 31.012 preko phoenixa. Iz prve ruke mogu reći da je sučelje nešto brže nego prije. Screen rotation radi glatko, wlan, bluetooth bez primjedbi. Što se tiče noise reductiona za sada je sve ok. Kroz nekoliko dana ću moći točno reći da li sada radi ispravno. S ovim softverom dolazi predinstaliran internet radio skupa s radiom koji su u istoji aplikaciji kao kod Nseries. Imam dojam da su slušalica i zvučnik nešto jači nego prije tj. na istim razinama čuju se glasnije. GPS-u treba kraće vrijeme da ulovi signal, i stabilnije ga drži.
Jedina zamjerka koju imam je što i dalje garmin ne radi tj. ne radi ispravno. U mojem slučaju karta se zamrzne dok brzina, glasovne upute i odbrojavanje do slijedećeg skretanja rade. S prijašnjom verzijom softvera nije radio nikako, zamrznuo bi se i gotovo. Imam garmin 5.50 i adria route 3.00.
Možeš samo reć jel galerija fluidna, jel zna malo zaštekat?
Što se tiče garmina, ne znam. Ima par komentara ovdje i nekima je normalno radio kad su isključili A-GPS, stavili memorijsku karticu većeg kapaciteta, instalirali stariju verziju garmina.
Alternative su ti SyGic koji radi bez problema i OVI maps koje su besplatne.
Da, galerija radi glatko i slike trenutno otvara bez zastoja.
Što se tiče navigacije probati ću ugasiti A-GPS i probati s nokijim bluetooth gps modulom. Instalirao sam zadnju verziju ovi maps, ovu besplatnu koju su izbacili i stvarno je super. Garmin držim zbog bolje pokrivenosti HR-a. Što se tiče memorijske od prvog dana sam stavio od 4GB.
Evo društvo da saopštim da je upravo hakovana verzija 022.009 na žalost na poslu sam i nemam pristup yutub_u pa ne mogu da stavim link ali ukucajte hack e52 v022.009 pa će te videti.I još jedna napomena,pošto je izašla nova verzija softvera nemojte je odmsh stavljati dok ne haknete fon, posle toga može jer vam ostaje haknut fon ,bar je meni tako bilo sa prethodnim fonom N79,nadam se da se ništa nije u medjuvremenu promenilo.
Nakon tjedan dana korištenja mobitela s novim softverom 031.012 mogu reći da sada konačno mobitel radi super. Noise reduction je isparvljen i sada radi kako treba, s bluetooth slušalicom nema nikakvih problema, wlan radi odlično. Kao što sam već i napisao zvuk na slušalici i zvučniku se čuje definitivno jače nego prije. Svi dodatno instalirani programi rade bez greške, osim garmina i dalje. Gledajući u cijelini puno bolje nego s prijašnjim verzijama.
Preporučujem update na ovu verziju.
Prvu E52 koju sam kupio početkom 1. mjeseca sam zamjenio, kod operatera kod kojeg je kupljena, nakon par dana zbog problema sa mikrofonom. Ista stvar se dogodila i sa drugom pa sam poslao mail sa audio snimkom (na kojoj se jasno čuje kako se gubi glas u toku razgovora) i upitom da li je taj problem rješiv. Nisam dobio nikakav odgovor :mad:, ali sam ipak odnio telefon.
Danas mi se vratila E52 sa popravka u ovlaštenom servisu.
Telefon sam odnio u srijedu u servis u Osijeku, a vraćen je u ponedjeljak (5 dana od kojih su 2 neradna), zamjenjen je mikrofon, i napravljen upgrade firmwarea na 031.012 ,mada je na nokiinom web-u za moj product code zadnji 021.013 i uređaj je debrandiran:respect:.
Sada predstoji testiranje i držim fige da je sve OK jer mi telefon stvarno paše.
BTW Ako nekoga zanima da li mu mikrofon radi OK to može provjeriti tako što nazove nekoga i počne "šuštiti" ŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ u slušalicu i ako se šuštanje lagano izgubi "u daljinu" NE VALJA. Znam da zvuči blesavo, ali kod mene se događalo upravo to.
pozdrva svima na forumu!
imam dva problema sa svojom e52, radi se o sljedećem:
instalirao sam neki dan zadnju verziju firmwarea (uređaj je prije koji mjesec bio u nokijinom servisu zbog kvara na tipkovnici i tamo su ga oni debrandirali) tako da sam ja samo updateao novi firmware preko neta direktno mobitelom.
što se nakon toga dogodilo:
1. ne mogu se spojiti na net
imam podesene pristupne točke, ali tamo pod "mrežna odredišta" gdje se postavljaju "pristupne točke" više nema one zastavice pored "internet" ikone, same pristupne točke unutar toga postoje i one su naštimane da se aktiviraju nakon potvrde (kao što je i uvijek bilo) ali jednostavno kad želim otvoriti browser ili e-mail ništa se ne događa i uređaj javlja grešku "internet spajanje nije moguće"....
2. ne radi OVI karte
instalirao sam nove OVI karte i kad pokrenem aplikaciju nakon možda sekunde, sekunde i pol izbaci me na početni meni.......
eto, ako netko može pomoći savjetom zahvaljujem se unaprijed!
evo i ja sam apdejtao softver na E-52 (preko nokia PC suite)
problemi sa mirkofonom riješeni sad me čuju izvanredno
Moja je brandirana T-Mobile Nokia E52 i pise da je zadnja verzija softwarea 021.013 , koju i ja imam u mobu, moze li se staviti ova nova verzija na tu nokiu a da se ne gubi garancija
Može bez problema, garancija se ne gubi.
Pogledaj tu kako:
http://europe.nokia.com/support/down...ftware-update#
Nakon niti mjesec dana od izdavanja verzije 31.012 izašla je 32.001. O radu uređaja s verzijom 31.012 sam već pisao, i nisam imao zamjerki na rad uređaja. Vidijeti čemo s ovom najnovijom verzijom.
Evo i ja se razmišljam o kupnji e52 ili e52,pa me zanima samo jedna stvar.
Da li se uvukla prašina ispod ekrana??Al iskreno..
To mi je kod e51 užasno išlo na živce(to i loša slušalica koja se stalno trebala čistit da bi nešto čulo)..gledam i kod frenda na e66 isto,ne toliko ali to mene užasno živcira.
Jel ima ko iskustva sa e55?
Itko?
bilo tko?
Može li tko postati temu "E52 slike" sa par slika (vani- unutra...)?
Jer, vidim da piše da im "enhanced fixed focus" pa mi nije jasno što je to točno.
Uglavnom, zanimaju me slike vani (po normalnom vremenu) i unutra (tipa slika nekih tekstova i slično). :)
...evo moga iskustva - naime u ovih 6mj sve pohvale za uređaj, a u zadnje vrijeme sam primjetio probleme s mikrofonom, ali sam još uvijek na staroj verziji firmwarea tako da će se to sigurno riješiti updateom ...a prašina - imam nekoliko zrnaca ali ne smetaju ...sada - tko je velika picajzla (ja sam neka srednja :-) ) smetat će ...
Zna li netko gdje ima izložena E52/E55?
U Zagrebu, da pogledam i isprobam mobitel.
Mislim da ću sam najbolje vidjeti kakva je kamera i sve ostalo :)
Ja nemogu vjerovat da se na e52 nemože nikako isključiti zvuk kamere??? Ljudi moji, pa kako se to moglo previdjeti? Do sad se na svim nokijama koje sam imao taj zvuk isključivao prilikom stavljanja u silent profil, ali sad-ma kakvi, nema teorije. Jedino što sam se sjetio je to da se izbrišu ti zvukovi iz samog telefona ili bar preimenuje extenzija pa da ne rade, ali problem je taj što su to zaštićeni fajlovi, a nije mi se dalo istraživati s čim se takvi fajlovi mogu uređivati. X-plore ili y-browser ne pomažu.
jesi probao sa: Kako isključiti zvuk aparata možda pomogne?
Nisam i ne želim se zajebavat s tim jer pronašao sam lijek. Evo tu. Samo ga treba potpisati za svoj mob ili imati hackiran. Isprobao sam i radi kako treba na mojoj e52.
Sad sam htio instalirat par aplikacija(sis file) i par igrica(jar file) i javlja mi stalno sljedeću grešku.
http://i48.tinypic.com/2hdzbrt.jpg
Jel ću morat hard reset?
evo par crtica sa puta do Graza
-Nokia OVI maps rade savršeno i kroz hrvatsku i sloveniju i austriju, odlična
forica upozorava vas na ograničenja brzine i babac urla kad ju prekoračite, pokrivenost OVI mapama je ok (nije savršeno al zadovoljavajuće za slo i hr, bolje za austriju)
-GARMIN slika se smrzne nakon minute, ali i dalje odbrojava km, bilježi brzinu i
glasovno upozorava na put
-stanje se poboljšalo kad sam isključio senzor okretanja
-s vremena na vrijeme se još smrzne totalno
-probleme mu je predstavao i spoj karata AR 3.0 i City Nav.2010.10
tu se obavezno smrzne
-u SLO na ekranu se pokazuje trenutno ograničenje brzine, ali u HR
ne (to je vjerojatno do AR 3.0)
-eto pošto sam bio suvozač uspoređivao sam 2 E52 sa običnim Garminom i
poprilično se zabavio, ali i izživcirao
Imam jedno pitanjce.
Na mobu sam imao oko 16MB (možda malo manje) praznog mjesta. Nakon instalacije Ovi karata prostor na mobu se drastično smanjio na samo 5MB prazne memorije.
U Nokia Application Installeru (PC Suite) i u Upravitelju programa na mobu piše da su na mob i dalje instalirane Nokia Maps, te Ovi Karte - kod kojih stoji ikona da su se instalirale na mem. karticu. Sad neznam tko je tu lud, al ako su se Ovi karte instalirale na mem. karticu, gdje mi je nestalo cca 10MB prostora na mobu? :wall::wtf:
EDIT: To bi i bilo jednostavno/logično objašnjenje, hvala Yager. A jel moguće onda maknuti (deinstalirati bez posljedica) ove "stare Nokia karte" da se oslobodi malo mjesta na mobu?
Ovi karte se ne mogu instalirati na karticu, znači da su na memoriji telefona.
nemre bit!:nono:
uploadao sam nekih 400MB karata za OVi maps i sve je to na kartici
jedino ak mislite na aplikaciju onda da OVI-maps su se instalirale u mob
Na aplikaciju se misli danpoz. Mape(karte) se normalno automatski spremaju na karticu.
@iggyone- meni su nove karte bile automatski zamijenile stare, jer kad sam obrisao stare preko PC suita obrisao mi je i nove. Posljedica ne može bit, jedino da ti to napravi, al onda opet instaliraš.
Jesi instalirao ostale aplikacije na memoriju telefona ili imaš spremljene podatke? Jer 5MB je malo(meni je 25MB slobodno)
Evo da opišem situaciju, sad sam napokon sve pregledao/poštelao kako treba.
Od kupnje uređaja (koji je brandiran) i stavljanja novog softa nisam ništa prčkao po mobu. Na samu memoriju telefona stavio sam samo 4 teme koje nisu došle sa samim mobitelom (graphite grey p/b i metal grey p/b) koje imaju 3.5MB, fring koji ima 1MB i Handy Taskman od 105kb. Ostale stvari nisam se usudio brisati jer sam mislio da su potrebne za rad telefona.
No sad sam ga malo počistio, maknuo sve one "türkcę" gluposti i ostavio pluginove i stvari za koje mislim da su potrebni mobu. Maknuo sam N-Gage aplikaciju i igrice (i općenito sve igrice) jer ih ionako ne igram. Jedina stvar koja se NEDA i NEMOŽE maknuti je glupi Ovi Store Client - kad ga pokušam pobrisati i preko PC Suitea i preko upravitelja programa on ostaje u mobu, ali ima samo 283kb,pa nije neka gnjavaža.
Nakon instalacije Ovi karata mob prijavljuje da se: a) Ovi karte aplikacija zove Nokia Maps i nalazi se na memoriji telefona i zauzima 8MB; b) Da se same karte nalaze na mem kartici i zauzimaju 7MB, i c) 2 puta mi piše da imam Share Location Agent - jedan file od 2MB i jedan od 0.5MB, oba na mem telefona. Tako da mi zapravo sama aplikacija Ovi karata zauzima oko 10.5MB na memoriji telefona.
Nakon svega toga mob mi pokazuje 23.5MB slobodnog prostora što je napokon zadovoljavajuće. U pojedonostima mob prijavljuje sljedeće: 38MB korištena memorija; 23MB slobodno; 2kb kalendar; 111kb kontakti; 63kb poruke; 0b slike/zvuk/video; 20kb dokumenti; 0b midp; 14MB SIS programi i 24MB ostale datoteke. Što sve spada pod ostale datoteke neznam, protpostavljam da su to fajlovi za rad moba.
Obzirom na teme i fring još bi mogao zašparati 4.5MB,ali mislim da nema potrebe. A N-Gage ću jednom ionako staviti samog za sebe da vidim kako to funkcionira.
Imam E55 i mogu ti reći da je, po meni,bolji od E52 baš zbog tastature na koju se jako brzo navikneš i dobijaš u brzini pisanja..drugo što ga ima u crnoj boji(izgleda fenomenalno)i tastaura je neuporedivo čitkija od sive E52.Konstrukcija im je ista i kod jednog i kod drugog ima curenja,minimalnog,osvetlenja(isto je i kod E72) što znači ima mesta za ulaz prašine ali ja ga nosim u futroli te taj problem za sada nemam.Ovo govorim o delu oko tastature kod ekrana nism video nikakve zazore.
Ma nemojte me zezat da nema e52 u crnoj boji ??!!
A gledo sam neki dan e55 u tele2 i mislim da se ne bi na to navikao.opet je to multi tap(moraš više puta stisnut tipku)
..ne znam baš koliko je to pametno..
Imaš je i u crnoj varijanti, no za sad samo u oglasnicima mislim.
Na e55 su dva slova po tipci pa moraš dva puta stisnut za drugo slovo ako sam dobro zaključio.
http://blog.phoneslimited.co.uk/file...2-black-pl.jpg
Ja sam se na E55 vrlo brzo navikao na tastaturu koja je ipak brža i po meni bolja iako je polukverti,sada kada uzmem da, kažem,običnu teško se snalazim...uzgred da ponovim da o vidljivosti na crnoj E55 sa jedne strane i sivoj ili beloj E52 sa druge strane glupo je pričati jer je na E55 neuporedivo bola vidljivost znakova.Tvrdim takodje da je što se kvaliteta izrade tiče bole odradjena nA e55 a uzgred tasteri su jako komforni za upotrebu mada na prvi pogled ne izgleda tako.Još da napomenem da uz E55 dobijate karticu od 2GB za razliku od 1GB na E52 te kada upalite fon ima oko 300-400 slobodnog prostora.
kod nas u t.mobile se dobiju dvije kartice.....
tko zna gde je dusan kupio mobilni(hihi)
pretpostavljam istocnije od drine....
e52 i e55 se razlikuju samo po tastaturi
e55 mi je zapeo za oko jer vec koristim takav mob sa poluqwerty tipkovnicom(BB 8100) ivrlo brzo sam se navikao na tastaturu i brzo pisem i bez gledanja......:P
dok jos malo cijena padne u oglasnicima moj je u crnoj boji......:respect:
Imam e52 iz tmobilea i primjetio sam kada napravim hard reset da mi pobrka broj sms centra. Umjesto 0980501 on stavi neki 091 broj kao da je mobitel iz vipa, a nije jer sam je kupio u Tmobileu. Zbog čega je to tako?
Da, to sa karticama baš i nema smisla. Ja sam "veću" stavio, a drugu poklonio, ali poklonjenom konju se ne gleda u zube.
Ova ideja sa 2 baterije je odlična, ali kod nas je baterija 50 eura i sumnjam da bi to prošlo.
BTW da je tako zaboravio bih gdje mi je punjač. :cthumbup:
Ima još jedna interesantna stvar pošto sam moju karticu od 2GB(E55) odmah zamenio većom i kupio nokia od 8GB kada sam pogledao karticu koja je bila u fonu(znači fon original Finac i kupljen kod zvaničnog uvoznika) bio sam jako iznenadjen da je kartica Kingston a ne Nokia prosto nisam mogao da verujem svojim očima pa me interesuje da li ste obraćali pažnju na ovaj detalj i koja je kartica kod vas.Uzgred da na pomenem da su Nokia kartice dosta skuplje od drugih proizvodjača a da li su i bolje....
Mislim da su Nokia kartice obično kartice ostalih proizvođača koje su rebrandirane (između ostalog i kingstonove), a ti ostali proizvođači koriste memorijske čipove i kontrolere opet nekih drugih proizvođača itd.
Skuplje su zbog toga što na njima piše Nokia i što te u servisu ne mogu zezati da je kartica "nekompatibilna" sa telefonom.
Što znači bolja kartica? Ako misliš brža onda ne, jer postoje puno brže kartice (npr. Sandisk), ali ta brzina ti opet ovisi o brzini sučelja za karticu u tel. Navodno su ljudima telefoni radili bolje sa bržim karticama.
Na forumima o digitalnim foto aparatima postoji hrpa postova o mem karticama, pa ako si voljan proučavaj.
Obje kartice su Nokia.
Ako nekoga zanima kako se ponaša jedna Sandiskova kartica u Nokiji:
http://cafe.mobil.hr/showpost.php?p=...&postcount=121
Ukratko, ako netko misli kupovati nešto brže, uštedite si koju kunu/dinar :) jer razlike u odnosu na dobivenu Nokia karticu i nema (mass storage transfer, svakodnevni rad s mobom, pregledavanje sadržaja mem kartice i sl.). Najveći boost ćete osjetiti u uređajima koji podržavaju class 6 brzine ili u USB transferu podataka.
@xlr
Da, u pravu si, ali trenutno 8Gb Ultra Sandisk košta cijelih 15 kuna više od nokine, dok je obična 40 kn jeftinija(214-199-160) i ako netko vadi karticu da bi prebacio mjuzu i sl. sa kompom i još ima brzi čitač, zašto ne.( na E52 je jednostavnije izvaditi karticu i spojiti je na čitač nego cijeli telefon spajati sa onim USB kablićem)
Zanima me kako stoje sad stvari vezanos GPSom i Garminom, kad se stavi novi software? Kako ste zadovoljni s tipkovnicom-brzina pisanja, kvalitetom reprodukcije zvuka, WLANom, fotoaparatom? Što je s ovim problemom koji spominjete oko toga da je loš mikrofon i zvučnik?
Izašao novi firmware v.033.002.
Ima li koji pacijent volje za probu pa da javi dojmove? :respect:
Sudeći po ovom LINK-u, ak je istina kaj je forumaš "ancient" napisao, uopće nema potrebe za nadogradnjom na zadnji fw...
ja sam apdejtao jučer
nisam primjetio da je mob sporiji, ali Garmin radi puno bolje i ne smrzava se!
...danas kupljena MicroSD 8GB (class 2 ali što ćeš, bitno je da je 8GB ) - slijedi testiranje ...
...kvragu - jučer napravih update i izgubio hack...kad sam ga pokušao vratiti nije uspjelo - hellox (2.03) vrti i vrti i nikako da završi proces...nakon toga probao sa hellox 2.01 ali mi njega nije htjelo ni instalirati ...
HelloOx site kaže da je zadnji podržani firmware 021.013 :\
...a kvragu...a našao sam na dotsisu neki hack paket (opis s potrebnim datotekama) upravo za ovaj firmware ali ne uspjevam ga dovršiti do kraja :( ...
Problem mi se pojavio kod instalacije Ngage nove verzije. Nema memorije na telefonu, svega 8,5 MB mi ostalo, a sve instaliram na karticu. Gdje nestade onih 60 MB koji pisu u specifikacijama i kako osloboditi memoriju???!!!?????
Sa novim firmware koji je update preko ovi suite cini mi se da imam vise slobodne memorije i radne i memorije u tel, sto se tice garmina, ni jednom nije zamrzao, jedino mi se ne svidja sto preko ovi suit ponudi nove programe ali ih po svojoj zelji instalira u memoriju telefona.
"dotero" E52 iz Vip-a, piše da mi je inačica softvera 021.013, znači nema noviji ili ima?
Otključavanje mobitela, pošto se baš i ne služim vipom, zbog svih pročitanih problema, ne bih htio gubiti garanciju, znači jedino u mobisu, ha?
koliko uzimaju para za to?
http://symbian.com.mk/forum/index.ph...29409#msg29409
eo rijesenje.... koristio google translate i pratio korake i zasad sljaka :) !
...:hm: a da li se tim načinom gubi garancija jer kada se rješavalo s hellox mogao si ga skloniti i time i dalje imati garanciju...
I evo,još nisam ni odlučio staviti prošli, a već izlazi novi firmware. 33.003 je vjerojatno zgotovljen. Kad će biti dostupan, pitanje je. Neki su ga već stavili...
c/p sa linka
The new software release is now available for Nokia E52. The benefits of PR2 maintenance release include general performance improvements and enhanced audio quality. New features include:
Messaging through Chat, with connections to popular IM services (support for Microsoft Messenger, Google Talk, Yahoo! Messenger and Ovi )
Improved email setup (support for Yahoo! Mail, Gmail, Windows Live Hotmail, Ovi Mail, Mail for Exchange, IBM® Lotus Notes® Traveler)
Internet radio
PR2.2 software release will be available by the end of March. On top of PR2 benefits it offers free navigation.
počelo mi je ispod tipke "0" nešto gadno pucketati ... (kao da se nešto odlomilo ispod) inače zadovoljen mobitelom, sve ok... jel imao tko problema s tipkovnicom?