Bio sam vise puta, a mislim slicno kao BD...
Printable View
mislio sam kao navijač, na navijačkoj tribini
ti si bio kao fan na istoku ili zapadu ;)
dođi na sjever da vidiš kako drotovi matletiraju ;)
BTW :
http://www.index.hr/vijesti/clanak/b...ri/352680.aspx
odrekni se dinamovih tribina..navijaj doma u fotelji s pivom..pozovi ekipu pa i demoliraj stan..bar te nece murja namlatiti..a zapravo tada ces vidjetii stetu koju vi na stdionu ne vidite..
i nisi vidio niti jedan slučaj prekoračenja ovlasti, matletiranja . . .
danas na prijateljskoj tekmi protiv hit gorice, dečki su nakon kaj su ušli, htjeli izaći
tekma se igrala na terenu ispod istoka
i drotovi ih ne puštaju van jer im se ne da otvoriti vrata
pa ti reci nešto
Jedno je sloboda navijača, koju im nitko ne osporava. Drugo je pak kad netko pod paskom navijača, ili za vrijeme navijanja krši tuđa prava, zapravo vrši svakakve protupravne radnje (kažnjive radnje općenito).
To vršenje protupravnih radnji zapravo stavlja njihovo pravo na slobodno navijanje (kretanje, okupljanje, iskazivanje mišljenja i sl. prava) u podređeni položaj VLASTITIM protupravnim radnjama.
Za mene je ovdje cijela priča gotova.
Ovi u Austriji su napravili upravo to, izvršili mnogo kaznenih djela. Krivnju za ista su čak i priznali svojim priopćenjem za javnost (i da nisu priznali, utvrđivanje njihove krivnje ne bi smjelo biti teško).
Stoga, ne bih se sada ja više njima puno opterećivao. Prvo im se treba opaliti primjerena kazna, da budu svojevrsni primjer svim drugim potencijalnim ponavljačima onakvog (sličnog, ili goreg) ponašanja, a onda na pusta psihološka liječenja, i svojevrsne kontrole bijesa ili što već.
to u hrvatskoj ne postoji
i ja sam za kažnjavanje izgrednika, zakon o navijačima
ali zakon koji se provodi na jedan način prema svima, a ne da ga svako tumači kako hoće, koji se provodi na način kojim se ne krše ljudska prava prijestupnika, koji je napisan u suglasju sa navijačima ( po primjeru toliko famoznog zakona iz engleske ;) ) . . .
Hehehe, ne zanima ti mene puno Zakon o navijačima (čak nisam imao volje niti pogledat isti).
Za ovaj konkretni slučaj nije (i ne bi smio biti) meritoran Zakon o navijačima, već isključivo i prvenstveno Kazneni zakon (i Zakon o prekršajima). Jer koliko sam ja upoznat ovi u Austriji su počinili nekoliko Kaznenih djela.
Ista situacija se događa i u RH, ali postoji taj problem što se uvijek prekršaji puno prije riješe neko kaznene prijave, pa se obično ide na njih (a kaznene prijave se čuvaju za malo teže stvari).
Postoji, itekako postoji i sve je regulirano (manje-više) Kaznenim zakonom:
- Teška tjelesna ozljeda (čl. 98)
- tjelesna ozljeda (čl. 99)
- sudjelovanje u tučnjavi (čl. 103)
- uništenje i oštećenje tuđe stvari (čl. 222)
- dovođenje u opasnost života ili imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom (čl. 263)
- uništenje ili oštećenje javnih naprava (čl. 264)
- sprječavanje službene osobe u obavljanje službene dužnosti (čl. 317)
- napad na službenu osobu (čl. 318)
- sudjelovanje u grupi koja sprječava ili napada službenu osobu (čl. 319)
- nasilničko ponašanje (čl. 331)
- sudjelovanje u grupi koja počini kazneno djelo (čl. 336)
Verojatno bi se našlo još koje kazneno djelo čije zakonsko obilježje naši navijači u pravilu uredno ponavljaju (o prekršajima mi se ne da govorit puno).
Stoga, ne treba njima Zakon o navijačima (bar ne za ovaj dio sankcioniranja), treba ih se samo po malo ažurnijem postupku kažnjavati za ova kaznena djela. UOSTALOM, možda bi bilo najbolje u glavu dvadesetu kaznenog zakona dodati još neko novo kazneno djelo posebno za naše navijače, pa neka navijaju koliko im milo.
Inače, svaki zakon ti se odnosi na sve (u pravilu: aludiram na to da je on opći pravni akt), a kažnjava ti se onoga komu se dokaže... to ti je uvijek tako.
da, ali pošto i austrijanci imaju zakon o navijačima, a to se dogodilo na utakmici, tj. poslije nje, to se tretira po zakonu o navijačima
zato je i napravljen zakon o navijačima, da bi se to lakše riješavalo ;)
znam ja da postoji, ali se to ne provodi tako ;)
napisao sam u par postova kakva je procedura kad te uhapsi policija na tekmi kod nas ;)
Nisam da će se ovi "naši" kažnjavati gore po našem zakonu... doduše, kako mi u mnogo prepisujemo (s malom modifikacijom) stvari iz njemačkih i austrijskih zakona, onda je možda i njihovo Kazneno pravo slično našem (?!).
Proceduru nažalost ne znam u detalje, srećom nisam je imao potrebe učiti iz prve ruke. Doduše, pošto vidim da si ti maloljetan (ako su godine točne) onda se prema tebi mora drukčije postupati, a umjesto Kaznenog zakona (za kažnjavanje) na tebe se odnosi Zakon o sudovima za mladež... inače, za ovo drugo ne vidim nekakve prepreke da se ne postupa po Kaznenom zakonu, dapače, upravo to nepostupanje (od svih) dovodi do ovakvog "opasadnog stanja" za vrijeme (neposredno prije i poslije) utakmica (pogotovo nogometnih) kada te strah naći se na ulici, radi onih koji se nepravedno nazivaju navijačima, a zapravo su počinitelji kaznenih djela :)
neće, kažnjavati će se po njihovom
u tome i je problem, ni pema maloljetnicima se ne postupa kako bi trebalo
kad te privedu, slijedi oduzimanje mobitela i prijevoz u stanicu
tamo počinje tortura
ispituju te jedan ili dva policajca/inspektora, zavisi ko je slobodan
odmah ti nude da potpišeš jednogodišnju zabranu, na koju poslije potpisa nemaš mogućnosti žalbe, prijete ti zadržavanjem u pritvoru od 8 dana, u nekim slučajevima se i primjenjuje sila
primjer kršenja ustavnih prava na jednoj utakmici:
tekma je bila ZAGREB - DINAMO
veća skupina dečki koji inaju zabranu je prijavila kao boravišno mjesto za vrijeme utakmice kafić u kranjčevićevoj, što je njihovo pravo
policajac treba doći provjeriti da li se oni nalaze na tome mjestu
i tu nastaje problem
kod provjere policajac bez ikakvog razloga zove pojačanje i privode sve njih, osim nekolicine koja je bila maloljetna
napominjem da dečki nisu radili nikakva sranja, bili su u bircu i cugali
i gdje je onda tu pravda?
P.S. da, imam 17 god ;)
možda je policija njih privela jer je imala informacije, opravdano sumnjala da primjerice spremaju ostvarenje kaznenog djela iz čl. 332. KZ ("Dogovor za počinjenje kaznenog djela) ili kazneno djelo iz čl. 332. ("udruživanje za počinjenje kaznenog djela") pa je to razlog njihovog privođenja. Shodno ovom mom, ne radi se o nikakvom kršenju ustavnih prava.
Doduše ne znam sve relevatne činjenice pa ti odgovaram samo na nekakvoj teorijskoj razini.
No hard feeling, ali među navijačima se često skupljaju devijanti, delikventi i druge problematične osobe iz društva, prema tome sve je moguće.
Istine radi, za ova dva kaznena djela, navijači su trebali dogovarati se ili udruživati se za počinjenje nekog kaznenog djela za čije počinjenje je zapriječena kazna zatvora 5 godina ili teža (što bi značilo nekakvo ubojstvo, težu tjelesnu ozljedu opasnu po život - a sve ovo je itekako moguće među navijačima).
Usput, država tek počinje funkcionirati (pravno) kako bi trebala. Prema tome, neutemeljeno je očekivati nekakve ekstremne pomake u smislu višeg i pravednijeg primjenjivanja prava.
evo naše pravne države na djelu
za premlaćivanje pedera dečko dobije godinu dana zabrane prisustvovanja utakmicama :dunno: :creep:
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dan...e_bbb,81458.jl
Da, baš glupo! Umjesto da ga kazni prema odredbama kaznenog zakona: za tešku tjelesnu ozljedu od 3 mj. do 3 godine zatvora; ili za tjelesnu ozljedu novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 1 godine (naveo sam sam temeljnja djela).
Ako je počinitelj bio maloljetan u vrijeme počinjenja kaznenog djela, onda mu je sud mogao, s obzirom na odredbe Zakon o sudovima za mladež, izreći neku od odgojnih mjera, primjerice: upućivanje u odgojnu ustanovu, ili upućivanje u odgojni zavod.
Možda je sudac zaključio da je ovom gore mjerom najviše pogođen ovaj delikvent, te da će na taj način svrha kažnjavanja biti ostvarena, pa ju je zato primijenio. U tom slučaju ne znam kako je došao do ove sankcije, ali ne znam sve činjenice bitne za slučaj.
da, ali to je ako da te ulove za prebrzu vožnju pa ti zabrane kupnju auta ;)
hehehe, nije ti dobra analogija, ustvari dobar si primjer izabrao za objasniti nešto što nije pravo. Inače, svrha kažnjavanja ti je u sebi podrazumijeva i nekakvu resocijalizaciju (sada je to kompleskno pisati što KZ govori i koja je svrha). Da pojednostavim: ukoliko sudac misli da će upravo ovakvom kaznom maloljetnika odvratiti od počinjenja sličnih (ne)djela, tj. da će se taj maloljetnik idući put dobro zamisliti i da će razmisliti hoće li se ponašati isto, onda ova svrha ima opravdanje.
Sudac NE BI MOGAO, da nije imao nekakvog zakonskog temelja dosuditi takvu sankciju. Ja nažalost ne znam pravno relevantne činjenice (opet ponavljam), tako da ne mogu ništa konkretno reći.
Uostalom, ukoliko navedeni maloljetnik misli da je sudac možda postupio nezakonito (što se događa, bez daljenjega) onda jednostavno može uložiti žalbu na njegovu odluku i to će riješiti viši stupanj nadležan za rješavanje po žalbi (ukoliko se radilo o Prekršajnom sudu (što mislim da je slučaj, jer je poprilično brzo "riješeno") onda se može žaliti Visokom prekršajnom sudu RH - uostalom to mu i piše u uputi o pravnom lijeku).
jučer s tekme:
završila tekma, idem tamo kod pimpeka, prolazim pored policijskog kombija i nakon 10tak metara me specijalac prima ispod ruke i kaže "Kom ćeš ti hraćkat po autu?"
ja se smijem, gledam jel me frajer jebe il neš, odlazimo do kombija, tamo cca. 10 specijalaca koji me okružuju i idemo mi tražit hraćak na haubi.
dok njih 5-6 pomno pretražuju tih 2 m2, par policajaca me pitaju sljedeća pitanja:
POLICAJAC 1: "kaj se praviš pametan?"
JA: "tko se pravi pametan, kaže mi ovaj da sam hraćnuo, a nisam."
POLICAJAC 2: "pokaži gdje si hraćnuo"
JA: "nisam hraćnuo"
POLICAJAC 3: "jesi kažnjavan?"
JA: "ne"
...još je bilo pitanja tipa ime oca, čim se bavim, gdje studiram, koja godina (?!), sve naravno uz neizbježno zapisivanje.
za sve to vrijeme njih 2-3 JOŠ UVIJEK traže hraćak na haubi.
a prošlo je ziher bar 2 minute.
i...biser za kraj. nakon što su pretražili sve (jebote, sva sreća kaj nije kiša padala)
POLICAJAC xy: "jesi hraćnuo na znak Mercedesa ili na natpis POLICIJA?"
nisam to bio ja ;)
:lol::lol:
nažalost imam i ja takvih iskustava..skidanje majice usred kvarta,tramvaja,prepipavanja,zapisivanja,da ne nabrajam dalje..znaju zajebavati,ali na spomen nekih imena se rasplaču skoro od muke,pa krene ispričavanje i slično,obožavam sve to samo zbog tog dijela..
Budimo realni sto se tice policije, vecina je hrpa neobrazovanih primitivnih seljacina kojima je nakon rata dana uniforma iako nisu dovoljno inteligentni ni za cjepanje drva (to im je islo jer pametniji popusta). Dok se ne uvede red u policijsku sluzbu i sudstvo pljujem ja na ustavni poredak ove drzave!
Koja su to sad imena? Ceca i thompson?
hraćnuo = pljunuo
aha, hehehe, nisam znao.
Doduše otkada je posao policije utvrđivati tko je pljunuo i gdje?! To nije niti prekršaj niti kazneno djelo, spada u domeno (ne)kulture.
A što se tiče policije, u većini slučajeva se slažem s gore navedenim komentarom, s jednim bitnim ALI, ipak su ti ljudi ili branili suverenitet RH ili sada štite pravni poredak (o tome na kakav način, mogli bismo pričati), a što od toga čine navijači?!
Usput, ima među navijačima gorih nego među policajcima, a uostalom i da nema, onda su se baš super našli, jer klin se klinom izbija :)
Istina, predvidio sam to... zapravo znam da jesu, ali htio sam naglastiti omjer koji je mnogo više u korist policajaca nego navijača... što zbog posla kojim su se prije bavili, što zbog godina.
U svakom slučaju, moje isprike, nisam mislio nikome umanjiti zasluge za obranu.
jel netko vidio kak su opremljeni Indijski žandari. eee, to je poso.
I ako je moguće samo da se ekstremno ..... i ..... dio BBB ne poistovjećuje s Dinamom jer je navijanje općenito pojam koji oni očito ni ne znaju kaj znači. osobno podržavam britanski način postupanja prema "navijačima".
...uporan si - pa onda se upiši u Bečke dječake i nemaš frke sa policijom...
A gdje ti "navijaci" postuju ustav i zakone dok se okolo mlate, unistavaju imovinu, vrijedaju sa tribina i slicno.
Cijelo vrijeme se tu pravis nevinim i policajci ovo murija ono, a niti rijeci o tome da murija tamo zbog vas i vasih sranja.
Edit: ako ti toliko smeta to sto te policija gnjavi, samo odi na zapad ili istok, gdje je problem? Imas neki sadisticki fetis da te ljudi gnjave pa si na sjeveru ili sto? Nikada nisam imao niti jedan problem, no ja sam ipak isao zbog nogometa, a ne igraca ili kluba.
...ovo je po meni totalno ispravan stav...
...mada ne znam zašto svi toliko vole nogomet i sve te zavrzlame oko njega...
Stoji. Ali opet, s nekima jednostavno ne ide drugačije nego oko za oko. Neki ne shvaćaju bilo kakve civiliziranije metode. Probaš lijepo, a kad ne ide...
Opet ponavljam, nisu svi navijači takvi, ali ih je dosta. I zbog njih i nevini stradaju.
Da ne velim da se, po mojem, onog trena kad uzmeš nekom drugom neko pravo automatski odričeš svojih prava. Tipa, ako ubiješ nekoga (ekstrem, ali kao primjer će poslužit), automatski si se odrekao prava da te se tretira kao čovjeka, s poštovanjem itd. Naravno, stvar treba biti dokazana i sigurna, ali nakon toga nema lijepog ponašanja, nego te se može tretirat kako kome padne na pamet. Jbi ga, ubio si nekog, oteo si mu pravo na osnovnu egzistenciju, i samim time si se odrekao svih svojih prava na egzistenciju, prava da te se tretira kao ljudsko biće, itd. (ne govorim o ubojstvu iz nehata nego s predumišljajem) Naravno da te civilizirano društvo nikad neće tako tretirati, ali možda bi trebalo.
Dakle kad navijač krene radit nerede, razbijat, tući druge itd, automatski daje za pravo muriji da njemu isto to rade. A kad navijač to krene radit drugima (a krene) bez ikakvog povoda i razloga, samo zato što je, primjerice, navijač druge skupine u pitanju a tvoj tim je izgubio pa si ljut, dakle ideš mlatit čovjeka samo zato jer ima drugačije mišljenje, e onda si i muriji dao pravo da tebe mlati samo zato jer si iz druge skupine (navijač si, nisi drot) i samo zato što imaš drugačije mišljenje od njega (on misli da te treba namlatit a ti ne). I tako to ide.
Oko za oko nikad nije dobar sistem - odnosno, SKORO nikad. Nekad ipak...
...dobro s truge strane stvar je i u ikonografiji koju su navijači prihvatili kao svoju jer večina navijača koju znam uz ponosno pozivanje pripadanja nekoj grupaciji su se opredjelili i za ekstremni nacionalizam...
Konkretno prije si mogao razlučiti tko je tko po obleki koju nosi sada toga više nema (poglavito mislim na Skinhead-se koji nose obilježja nekog nogometnog tima)...
Ujedno kada se dešava nešto što nije po ustaljenim normama (recimo istup nekih socijalno osvještenih manjina koje se bore za svoje mjesto pod suncem) uvijek je u kontri navijački puk...
:goodpost: istina, istina. Pogotovo najfriškiji primjer. To bih ja na hlađenje na 5 godina bez mogućnosti pomilovanja. Gađat ljude Molotovljevim koktelima, molim te lijepo! Da živi izgore, a da mu ništa nažao nisu napravili - čak ga ni purnuli u tramvaju uz "pardon". Ništa. I još se hvali kaj je navijač.
A navijačke udruge su ga, naravno, osudile javno, odrekle ga se, itd. Naravno.
jasno mi je da su navijači nabrijani na tekmi (?mada je i to veliki upitnik?ovi dole tuku loptu, a oni gore bi se tukli međusobno?), al mi nije jasno zakaj su nabrijani prije i poslije tekme??? ima neko da to objasni??
nekad davno je sirotinja igrala nogomet da bi zabavljala plemstvo, a danas je to obrnuto! i to mi je velika nepoznanica!!???
...igrači - plemstvo???
...oni su samo bogataši...
Nezavrijeđeni bogataši, dodao bih.
...naravno - ali pošto je kod nas izvrnut sustav vrijednosti pa sportaši su ono što se traži a akademski obrazovani su marginalci - to je to...
sori, krivi odraz. ajd ovak. nekad je sirotinja svirala da bi zabavljala bogataše, a sad bogataši sviraju da bi zabavljali sirotinju.... to sam mislio za fudbal, i mejbi neke druge sportove.
Mislim da je uz sve promjene i zamjene uloga, razina svijesti svekolikog pučanstva ostala ista. - "Panem et circenzes" ilitiga "Kruha i igara"
Dajte dosta! Ne znamo mi svi ovdje talijanski.
;D ;D
Koji talijanski, to je rumunjski ;D
Ts! Kak sam glup!
:notooth:
evo, samo da kažem, bio sam sinoć vani malo nakon dugo vremena, i vračam se ja s par frendova kući i idemo radičevom ulicom, kad ono vidi skupina oko 10-tak bbb-aca, i zakačili se oni s nekom tam ekipom isto a ekipa ima možda najviše 15 god.... ok...nisam niš htio gledat, ono boli me k**** i idem dalje....odemo mi na glavni u importane u mc kad ono....isto negdje 10-tak bbb-aca, i to negdje oko 15-tak godina, i prolazimo frendovi i ja, i čujem mrmljanje njih par baš mi se danas tuče ajmo ove istuč, ok...mislim si aj kaj mi ovi mogu...blabla....ok...izlazimo iz mc, nije ih više bilo.... idemo mi bilo je oko pol 1 i prolazimo onom ulicom kod cinestara i bio je tam neki kafić, i njih par ispred tog kafića, al ovaj put malo stariji dečki oko 25 god. i prolazimo mi, i ovaj se nasred ulice stane da mi nemremo proč...i mi ga prolazimo nekak, a on dobacuje ajmo dečki kao kolko vas je, nas je četvero, očemo četri na četri kao.... kažem ja svojima, ne obazirite se.... samo prođite i boli vas k****...
i šta sada reči? kakvi su to dinamovi navijači koji bi se tj. koji tuku bilo koga???
fakat neam riječi, evo fakat nakon dugo vremena sam izašao van u grad i onda me ovako neš dočeka....
papani:retard: :retard: :retard: :retard: za takve nemaš kaj drugo reć nego da su kretinjozi i debilana.
hehe, baš bih se radovao srest jednog od njih, al jedan na jedan. al da poslije ne kuka, zove starce, policiju ili doktore, i slično;D .takvi se skrivaju po mišjim rupama kad nemaju čuvana leđa.
samo zbog tih bbb-a mi s mora imamo jako loše mišljenje o purgerima.... pogotovo ja... zbilja imam loša iskustva.... :respect:
Priopćenje Kluba navijača "Istre 1961"
PULA - Prije odigravanja prvenstvene nogometne utakmice 2. HNL između Istre 1961 i Vinogradara u Puli došlo je do incidenta u kojem su glavne uloge imali navijači Istre i pripadnici interventne policije.
Povodom nemilog događaja navijači Pule reagirali su priopćenjem koje prenosimo u skraćenom obliku.
Citat:
Nekolicina navijača Istre, riječ je o 20-ak ljudi, nakon utakmice okupio se na Verudi 200 metara od stadiona (pokraj dućana Rikomarino). Poslije nekoliko minuta pokraj te grupice parkirao se interventni jeep s pripadnicima pulske interventne policije. Oni su potom s isukanim pendrecima iz čista mira počeli rastjeravati navijače povicima: «Razlaz, nemate se pravo ovdje skupljati», kao i sličnim frazama, popraćeno povišenim tonovima. Navijači su ostali šokirani postupkom interventnog policajca čije ime ne znamo, a broj značke nije bio istaknut na vidljivom mjestu, a jedan od naših istaknutijih članova uljudno je upitao policajca riječima: «Ispričavam se gospodine, smijem li Vas nešto pitati»? Na to mu je policajac odbrusio: «nemaš ti što pitati, ajde, mičite se odavde»! Na to će naš član, inače građanin Republike Hrvatske, apsolvent na bivšem Filozofskom fakultetu u Puli, danas odjelu za humanističke znanosti pri sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, povremenom autoru tekstova u Glasu Istre, Jutarnjem listu, Novoj Istri, Zborniku odsjeka za povijesne znanosti zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti, organizatoru nekoliko međunarodnih studentskih skupova u Puli, čovjeku bez mrlje u dosijeu-ime će u slučaju krajnje potrebe biti dostavljeno redakciji, odgovoriti policajcu da je njemu, kao i ostalim prijateljima navijačima po Ustavu Republike Hrvatske zajamčena sloboda kretanja, te je zamolio policajca da mu objasni koji članak zakona on i ljudi oko njega krše. Na to se policajac još više razbjesnio, te mu je primivši ga za ruku, rekao: «hoćeš ti otići odavde, ili da te ja vodim u policiju? Na to mu naš član odgovara: «Da, otići ću, nema problema, ali samo znajte da se niti moji prijatelji niti ja Vas ne plašimo». Na to ga je policajac uhvatio za ruku i rekao mu: «E sada ideš sa nama u policiju, zato što si remetio javni red i mir, ali ne samo to, već si i vrijeđao mene, policajca – službenu osobu», i odveli su ga u vozilo, pa potom u policiju. U međuvremenu su navijače zgrožene prizorom i prolaznike koji su se slučajno zatekli na tom mjestu, uz najbrutalnije povike otjerali u stilu: «marš odavde, jel čuješ šta sam ti reko, ako se ne makneš...». Mora se pripomenuti da se na tom mjestu pokraj dispanzera svakodnevno skupljaju narkomani i svakojaki pijanci, no njima policija nikada nije pristupila na takav način.
Tu priči nije kraj, kada su našeg člana doveli u stanicu policije, bio je od strane interventnog policajca koji ga je priveo izložen uvredama, prijetnjama i deranjem. Između ostalog rečeno mu je: «Od danas si pod posebnim povećalom, sljedeći put kad te vidim na stadionu, bacit ću te s tribine, a ako se bilo što dogodi tebe ćemo prvog polomiti.» Zar si to Hrvatska policija smije dozvoliti? Pa ovo su ozbiljne prijetnje, a izrečene su iz usta provoditelja zakona. Kadija te kudi, kadija ti sudi. Zatim su nastavili: «Šta ti imaš filozofirati o zakonu i ustavu? Ti si obična *****, eto što si». Mora se također pripomenuti da samo zbog pristojnosti našeg člana – čitaj: šutio je cijelo vrijeme dok se policajac derao na njega, izbjegao fizičko maltretiranje. Nakon toga mu je napisana prijava za remećenje javnog reda i mira, te za vrijeđanje službene osobe.
Zar je ovo jedan građanin Republike Hrvatske zaslužio doživjeti, u gradu u kojem živi, od strane organa reda. Zapitajmo se malo svi zajedno, a onda ponovno pročitajmo tekst, pa stavimo prst na čelo, i postavimo si pitanje: «Smijemo li dozvoliti da se ovakve stvari događaju»?
Upravo je ovo zadnje razlog zašto smo se odlučili da kao udruga sa ovime izađemo u javnost, jer ovo nije prvi put da se navijačima krše osnovna ljudska prava. Naš prijespomenuti član bi trebao tužiti interventnog policajca, no takav je korak veoma skup te si odvjetnika u ovom trenutku ne može priuštiti, jer mu novac treba za knjige da bi završio fakultet.
Policija je tu da čuva javni red i mir, da hvata kriminalce i da ih zatvara, a ne da maltretiraju normalne ljude, studente...
S osobitim poštovanjem,
Franko Belas,
predsjednik Kluba navijača
http://www.jutarnji.hr/sport/navijac...,9,8,,89261.jl
Svako lice ima nalicje...
kao što sam rekao u par postova prije, šaćica debila koja se skriva pod imenom bbb
ali i to će biti riješeno uskoro
http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2007,8,26,,87602.jl
a ovaj je članak završio tamo samo zato jer se radi o navijačima
da je netko drugi to napravio, ne bi ništa bilo
kaj bi sad za svako srušeno drvo trebao biti članak u novinama?
ne opravdavam postupak, ali da nisu navijači u pitanju to ne bi bilo važno
Pa necu reci da nebi bilo vazno, ali bilo bi manje vazno. Jer da bilo ko usred grada nasrne sjekirom na drvo, dobio bi clanak u novinama jer bi to u najmanju ruku bilo cudno ponasanje.
Al ne kuzim uopce pricu o sori i tim stvarima. Jer recimo neki vash predtavnik u Footbal factories za gostovanje u splitu kaze ovako: " We could make some trouble".
A mislim da su mnogi takvi koji samo s tim ciljem idu. Moje misljenje je da za takve nebi trebala postojati "sloboda navijacima" nego da bi se trebalo sankcionirati, na ovaj ili onaj nacin.
BTW, argumentacija onog gornjeg clanka kako je on apsolvent, i da je dopisnik, i sta sve ne, nije nikakav argument da on nije tip koji ce raditi sranja.
to je navijački svijet, koji malo ljudi kuži
postoji puno načina na koje se navijačke skupine dokazuju, a tučnjava s drugom skupinom je također jedan od tih
malo ljudi ide s tim ciljem, ali ako te netko napadne, nećeš mu ni ti ostati dužan
istina je da gotovo svaka navijačka skupina ima među sobom i hool ekipu, kojoj je to cilj, ali njih je jako malo
šta misliš zašto nije bilo sranja na hrv - engl?
znali su englezi di dolaze, a noć prije je bilo nekoliko manjih šora tako da su se smirili jer su vidjeli da tu baš nije pametno izazivati
a situacija kad je hajduk gostovao u genoi
prije tekme je došlo do sukoba s policijom, i u toj tučnjavi navijači su oduzeli poveći broj pendreka policajcima
znaš šta je bilo s pendrecima?
policajci su ih došli moliti da im ih vrate, jer se ne mogu vratiti u postaju bez njih
na kraju su pendreke "mjenjali" za uhapšene ;)
Evo, ja idem na tekme vec duze vrjeme, kada sam bio manji onda me stari vodio.
I mislim da nista ne moze zamjeniti onaj osjecaj kada cijela tribina zapjeva u isti glas, ili kada pocne cijela tribina goriti od baklji. A sta se tice nereda navijaca, uvijek ih je bilo i uvijek ce biti izuzetaka. Jedino mi se cini da je poslje Real Football Factories i Green Street Hooligansa to nesto izrazenije. Al da nije kluba, tukli bi se u neko drugo ime. Samo kaj sada sve izlazi u novine i net jer su navijaci. Ne znam sada tocno kako stoji stvar izmedu policije i navijaca, tako da se u to ne bi mjesao. Al ako neko tebe udari nes ga samo gledati.
Radi se o ograničenim (izbjegavam termin "glupim") osobama koje imaju probleme u svom zivotu ili sami sa sobom pa onda navecer izidju, premlate nekoga, i na 2 sata su oni kraljevi.
Zatim se vrate doma (kod roditelja di zive min do 30-e) i ostatak tjedna opet kopaju kanale ili rade za minimalac kojeg zapiju, tako se vrteci u krug.
Trebalo bi ih ili pozatvarati ili na neki nacin sankcionirati jer predstavljaju opasnost.
ja bi ovu temu najradije zatvorio, neki ljudi nikada nece promijeniti misljenje i shvatiti da sorati murijake i druge navijace nije totalno super ekstra mega coooool, pogotovo ono kako su razbili one osjecane...nema smisla jednostavno dalje raspravljati...
tučnjava je uvijek bilo i uvijek će ih biti
prije su se ljudi tukli između kvartova, sad se tuku između gradova i radi klubova
a one debile koji sebe nazivaju navijačima i premlate dečke iz osijeka na dan kada igra hrvatska repka, ne da bi ih tukao, nego bi ih premlatio da na to više nikad ne pomisle
mi smo na maturalcu naletili na osječane i par dečkiju iz torcide
nismo se tukli, zajedno smo pili i zajebavali se, vani smo, tad smo zajedno, svi smo hrvati
ali je zato armada dobila u 2 navrata zato jer su provocirali
neki nikad neće shvatiti da je sve to dio navijačkog svijeta
da je sve to s nekim razlogom . . .
Super je dok je dio "navijackog" svijeta, problem je kad pojedinci iz "nenavijackog" svijeta dobiju po tamburi, jer eto, studiraju, rade, u posjetu su drugom gradu...
ma kakva sloboda...jojj koje bi im ja kazne stavila za nerede koje rade...
situacija iz splita
došli smo s autom i policajac strahovito ljubazan, baš me ugodno iznenadio
parkiramo auto na dugopolju i ulazimo u buseve javnog prijevoza
na svaka vrata dolazi interventni policajac i na njima ostaje sve do stadiona
kod naših vrata je bio policajac iz splita
pričali smo s njim, fakat smo mislili da je ok
zazvoni mu mobitel, a ono deru cajke
tu smo se malo zajebavali s njim, ali sve u granicama normale
on se zajebavao s nama, i nije bilo problema
onda su ga dečki pitali od kud je, da bi saznali da je iz imotskog
i jedan koji je najviše pričao s njim i zajebavao se, počne pjevati "kroz imotski kamioni žure . . . "
on se samo nasmije i nastavi pričati s nama
onda je ovaj počeo "oj ustaše . . . " (što se meni nije svidjelo, nije bilo ni vrijeme ni mjesto), a policajac kao da se prebacio, kao da je druga osoba stala na vrata
bez upozorenja dva udarca u glavu, udarac koljenom u noge i guranje dečka što dalje od sebe
znam, dečko to nije trebao pjevati, ali zato je on policajac i ima ovlasti da ga uhiti
ali ovakva nepotrebna upotreba sile, stvarno nemam komentara
slika kako policajac udara osobu koja ne pruža otpor, i još uživa u tome
ili možda osoba koja je okrenuta leđima prema njemu pognute glave pruža otpor, stvarno ne znam
http://img177.imageshack.us/img177/5696/dsaddasx3.png
ja vidim samo da je zamahnuo prema nečemu. al čemu, ne znam. možda su ga kakve ose napale.
Kao prvo na dan utkamnice Hrvatska Rusija..Ispred maksimirskog stadiona ...
Mene je napala mala skupina torcide(10 njih) .Ja bio sam.zeli mi kapu razderali fred perry majicu i naljepili mi na celo Torcida podbrdo...
Ako je to uredu onda ok..Iako mislim da nije.
.
I vec duze vremena skupljaju se sore za janjevce i cigane.Zasto oni?
E pa upravo zato sto su oni bahati.Bahati su u svakom pogledu.Frenda su mi razbili njih 10 cipelarka na podu (decko dobio frakturu lubanje)Nesmjes ga ni pogledat nesmjes ni sjest za stoj a frajeri ti doletavaju decko to je rezervirano...Pa goni mi se ti u PM.Dok mi cigani prjete gunom .Mislim daj sjasite seljacine.I sada kada im se neko imo muda suprostaviti oni se nepojavljuju.
Sto se tice sukobi navijackih skupina to jedino ne toleriram.Nerazumjem cemu to?Jedina razlika je da navijamo za drugi klub a za to nismo ni mi ni oni krivi.
A sto se tice murije.Tu bi gamad razapeo.Ljudi nisu normalni.Niti te pitaju jesi ili nisi samo dobijes po glavi zasto?Zato sto navijas za dinamo.Nisam jos ni jednog policajca postenog uhvatio da prvo kaze dobar dan decki...Imate osobne?Hvala...Bla bla a ne daj osobnu ,ciji si?Sta radis tu?ajde bogte odi znas di...
To bi bilo to od mene pozdrav ako sam ikoga uvrjedio OPROSTi
****************************.Gledo sam Fear Factory i frajeri s gunom kao da ce nas cekati...
Ma iditi u *****.
To bi bilo sve od mene
pa milicajci i jesu tu da pendreče palijama, ne znam u čeme je problem?:retard: pa nisu hostese na auto showu. :headbang: nekad su nosili male škarice u djepu, pa kad im se nije sviđala načija frizura bilo bi laganog šišanja (sodom bi po cesti ziher moro nosit kapu). normalno je bilo da ti drug Mile veli : "skidaj tabele i vadi ventile", i ti skineš tabele i zvadiš ventile. onda si već bio na putu ka kvartovskoj legendi.:king:
potaknut jučerašnjom utakmicom
na utakmici nisam bio, bio sam u školi
škola dijeli dvorište s faksom
oko 5 sati u dvorište ulazi policijska škoda
mislili smo, dolaze po još nekoga ko je pao s jointom ili tako nečim
onda sam se sjetio da na faksu ima jedan dečko sa famoznom zabranom prisutstvovanja utakmicama
to je bila redovna provjera prebivališta, da utvrde da nije na tekmi
kako su se mnogi u ovoj temi pozivali na engleski zakon i čeličnu lady, a naš zakon bi trebao biti kopija tog, tamo se to tako ne radi
ko dobije zabranu ne mora se prije svake tekme javljati u policijsku stanicu, govoriti gdje će biti za vrijeme utakmice i tako to
ako on u engleskoj uđe na stadion, a kamera (CCTV) ga zabilježi, slijedi privođenje i daljnja policijska obrada
još jedan primjer izopćavanja navijača
zašto se ubojice, pljačkaši i ostali kriminalci tako ne provjeravaju?
zašto ne idu na redovite psihotestove?
možda bi tako spriječili nedavni pokolj na selskoj, a i buduće koji će se dogoditi
zašto u ovoj državi ne vrijede ista pravila za sve?
zato sto je ovo HRVATSKA
svi ste se pozivali na engleze i njihov zakon
njihova druga liga, a pogledajte kaj se dogodi ;)
http://www.yorkshireeveningpost.co.u...ice.3422217.jp
http://www.net.hr/crnakronika/page/2...9/0629006.html
i nije premlaćen u stanici, nego na stadionu . . .
pa nije trebao ugristi policajca.
pa nije ga ovaj zato trebao ubiti boga u njemu
kaj je najbolje, nije ga premlatio ugriženi policajac, nego njegov kolega kaj je bio s njim
i sad reci da dva policajca iz interventne ne mogu savladati jednog čovjeka?
ne, ajmo ga rađe izubijati i opravdati se time da me je ugrizao . . .
ok,to nije u redu!
Eh, na toj europskoj utakmici mnogo toga nije bilo u redu, al za to nisu krivi pojedinci nego općenito naš mentalitet kojeg ne treba posebno predstavljati.
Ako se djeca po stadionima i dalje budu ugledala na ove starije, onda ništa od svijetlije budućnosti. Čast izuzecima i skupinama (ako takve postoje) ali u globalu je to sve još na niskoj razini.. A ne treba biti!
da, tih par bengalki u terenu stvarno nisu bile u redu
i s time se ne slaže većina ljudi na sjeveru, i svima se govori da je bace na pod, ali ekipa se preplaši kad je upali i onda baca u teren
ali moraš priznati da je tribina pre*ebeno izgledala uz upaljene baklje, dimne, strobove, zastave, . . .
je izgledala je dobro,al mozda cete jebeno kostat dinamo za kojeg navijamo...
btw. od onog dima se i igraci guse,a na tribinama da ne kazem...
Kad su razvili transparent i zapalili sve - djelovalo je odlično, bez sumnje najbolji trenutak na utakmici.. A o veličini transparenta neću komentirat :)
E sad još nešto. Paljenje i unošenje bengalki ako se ne varam nije dozvoljeno. Ako se već unose - to treba biti organizirano i iza toga bi bili ljudi koji odgovaraju za eventualne ozljede ili sl. I sve skupa legalno i pod kontrolom, a ne da netko tko prvi put pali bengalku njome i maše..
neće previše ;)
od dima se igrači ne guše, jer glavnina tog dima ode u zrak
a na sjeveru to nikog ne smeta, jer da ih smeta ne bi bili tamo ;)
mene recimo to ne guši, dim baklje mi je ok miris (možda zato kaj sam navikao)
(komentare tipa nisi normalan i sl. molio bih da zadržite za sebe ;) )
stotinjak i nešto sitno metara u dužini, i 6 metara u visini ;)
većina je organizirana, ali ima ekipe koja sama odluči unijeti baklju, i ne možeš to tolko kontrolirati
ne možeš ići od osobe do osobe i pitati dal ima baklju
da je to sve legalno, garantiram da niti jedna baklja ne bi pala na teren
zašto misliš da bi na dinamo - hajduk bilo više baklji u terenu nego sad?
znam,al je prije bilo pun ***** toga...
http://www.vecernji.hr/newsroom/blac...17AC75F9C624.1
milicija trenira strogoću
no comment
..baklje zavrse na terenu jer dode na tekmu ekipa koja ce sada doc i ko zna kada opet.... vidi da je fora furati baklju, pa ufuraju i oni... kada zapali jos ni ne pocne goriti a vec je ispod tribine..... kakva ekipa dolazi moglo se vidjeti na pocetku, udruga moli za 15 minuta sutnje zbog zabrani, al njih to ne dira i navijaju i dalje, sve dok nije dosa intervencija pa su se smirili....
doći će opet na HSV, hajduk i tekmu repke
svaki derbi će biti na sjeveru, jer je to sad u modi
dinamo dobro igra, pa je u modi biti navijač
ti ljudi ne kuže kad im se kaže ne, kad ih se zamoli, kuže jedino zakon batine
kaj tak teško šutiti 15 minuta ako ti netko tako kaže, pod tim ne mislim šutiti i ne pričati, nego ne navijati iz opravdanih razloga
oni to ne kuže i nikad neće kužiti
tu se razlikuju navijači i fanovi
di su ti svi ljudi bili kad smo igrali ligu za bedaka
di su bili prošle godine na proslavi naslova na međimurju