Ovako zanima me dali kada se spojim na tuđi komp preko wlan-a (nezaštićenog) i koristim net, dali me korisnik tog ap-a može otkriti i kako?
Inače koristim zone alarm security suite
Printable View
Ovako zanima me dali kada se spojim na tuđi komp preko wlan-a (nezaštićenog) i koristim net, dali me korisnik tog ap-a može otkriti i kako?
Inače koristim zone alarm security suite
može znat da se netko spojio na router ali nemože znat tko je to.
Vidi čovjek da ima prometa, ili vidi da mu se bandwidth smanjio (ako legneš na liniju kako treba), pa pogleda na router i vidi ovo šta je sodom rekao... Onda te otkanta i onda se pobrine da se barem kako-tako zaštiti :)
Ej Gog pitanjce za tebe-
dali neka osoba preko koje sam se ja spajala prošli mjesec na net može sada (dakle ja se vec mjesec dana ne spajam nit palim w-lan) vidjet tko joj se to bio spajao?
@gog
nemam biografiju u computer nameu,a to da če navedenu stvar znat/moći provjeravat korisnik koji ima otvoreni router : big smile: :D
@felis23
no fear ;)
Odlično, znači deri po netu kol'ko oš.
@felis23
no fear ;)[/QUOTE]
Eto nadam se da si u pravu ;-)
i meni je jasno da netko toliko bistar da ostavi nezaštićenu mrežu nije u stanju provjeravat tko je to krao promet (ni sad zaštitu nisu stavili :wall: ) al brinem se da ne pozovu kakvog dobrog frenda....
il-ne znam dal im t-com može pomoć u tome?
I da ja tuketina-computer name=my name :wall: idem to hitno mijenjat....za ubuduće :evil:
e da, možda ovom nije tu mjesto, nemojte me odma bannat-kako firmi koju hvatam zaobić zaštitu? Bolje pljačkat poslovnjake nego susjede :evil:
Jasno je, da neuk privatni korisnik ima poteskoca ustanoviti, koji mu to susjed stvara novcanu stetu. Ali to ne znaci da je nemoguce i da nemoze tu uslugu kupiti.
Mi smo vec vise puta uspjesno za svoje klijente locirali i identificirali izvore "smetnje" u WLAN umrezenju.
Lociranje:
Prvo se pogleda na ap-u, koju MAC adresu koristi "zlocinac", tako da se moze usmjeriti "potraga". Pokraj MAC adrese ima i drugih podataka, koji se mogu koristiti za lociranje izvora. Nakon toga su teoretski dovoljne dvije razlicite tocke od kojih treba odrediti smjer zracenja. Sjeciste smjereva je lokacija "parazita". Tehnicki to nije carolija: Zracenje wlan-a siri se linearno, tako da su dovoljni dva laptopi sa usmjerenim antenama. Mi mjerimo cetri tocke istodobno, to se u praksi pokazalo preciznije te brze, jer je cesto samo jedno mjerenje dovoljno.
Identifikacija:
Ponekad nije vise ni potrebna:
- Ako frajer sjedi na klupi u parku: Odmah vidis tko je :-)
- Ako je kuca u kojoj zivi samo jedna obitelj: U principu Ista stvar.
- Ako je zgrada sa vise stanova: Okruziti kucu i ponovo mjeriti, tako da se bez sumnje identificira tocan stan.
Kad znas gdje je, mozes se s njim "porazgovarati".
Za sud je preporucljivo skupiti jos nekoliko dokaza: Ne-invarzivno je naprimjer zamjeniti ap i transparentnim proxy-om snimati, kuda frajer surfa i sto salje u web, naprimjer:
- login u neki forum (kao sto je ovaj)
- slanje mail-a (imas mu mail adresu)
- skidanje mail-a (imas mu cak i login)
- itd.
A ima i manje "blagih" metoda...
Ako vam se susjed raspi*di i spreman je platiti samo da zna tko ste, skupo vas moze doci ;-)
A dali je istina da je sasvim legalno uskocit u nezasticeni ap?
Pa svaka mreža je javna ukoliko lozinkom ili s pismenom obavjesti nije naznačeno drukčije, prema tome je. A, moralno je već druga priča.
nisam siguran u to, prema tome je i tvoja kuća javna ako ne izvjesiš na nju da je tvoja...
kućni Wlan je ipak kućni wlan stoga, neovlašteno korištenje te mreže u cilju stjecanja vlastite koristi, a na štetu drugoga, ne može biti legalno i teško da bi na sudu prošlo drukčije
Sigurno nije legalno, pogotovo ako nastane steta trecoj osobi. Po gradjanskom pravu to je kradja i od prilike isto, kao da nadjes karticu za bankomat zajedno sa tajnom sifrom. Savkome je jasno da ta kartica nije "javna" te da je podizanje love sa tom karticom zlocin.
Steta nije samo novcana:
Kombinacija login-a i dodjeljena ip-adresa se kod provider-a arhivira. Sa tim podacima se korisnik moze identificirati u slucaju protuzakonitih aktiviteta. Naprimjer:
- uzdrzavanje kradje komercijalnih i zasticenih aplikacija, muzike i filmova (napr. file sharing)
- sirenje protuzakonih parola i izjava
- terorizam
- vrjedjanje trecih osoba
- upadanje u zasticene mreze i aplikacije (hacking)
- itd.
Tako da nije ni policiji svejedno, da "nepoznati" koriste WLAN-mreze bez ikakve identifikacije. U sklopu harmonizacije Hrvatske propisima Europske Zajednice ti podaci se vec djele.
Hrvatsku ceka to, sto je vec stvarnost u ostaloj EU: Stvaranje portala za pravne osobe, kojima nastaje najveca steta sa koristenjem file sharing-a. A to je pretezno industrija muzike i filma.
Naivno je vjerovati, da je koristenje tudjih mreza neka vrsta "pravnog vakuma", kojim se svatko moze kretati bez da mu prijete posljedice.
Uzmi T-com ugovor i na njemu ćeš naći da si potpisao da nećeš omogučavati trećim osobama ilegalne radnje sa svojom konekcijom, a ostavljanjem nezaštičenog wireless-a si već prekršio ugovor, a možda si počinio ili si barem suučesnik u kriminalnom djelu. Isto tako, mom prijatelju je tip iz T-coma rekao kad mu je postavio router da ima oko njega nezaštičenih ConnectionPointa, pa da se malo spaja na njihove, malo na svoj CP, a većina kartica se i sama za prebacivati na dosupne mreže. Ne može se baš usporediti s kućom, ali ima jedna usporedba puno sličnija s obziram na dostupnost na javnom mjestu:
Da u općini uzmeš u najam neki prostor (javnu površinu), recimo parkirno mjesto i ja ti se parkiram. U kom slučaju ja to ne smijem napraviti? Ukoliko postoji lanac ili stupić koji to spriječava ili ako postoji tabla da je mjesto rezervirano/unajmljeno/privatno.
Tako recimo na T-com stranicama piše da je nelegalno pristupati mrežama ili mrežnim resursima koji su zaštičeni lozinkom ili pisanom obavješću. Ako se nešto zove ConnectionPoint ili s imenom marke routera ne daje baš informaciju o pravu pristupa ako nema lozinku.
Opet, ako se dokaže da je baš ta i ta osoba preko nekog nezaštičenog routera skidala zaštičeni sadržaj s mreže, po logici i zakonima bi trebala odgovarati ta osoba i osoba koja je ostavila nezaštičani router (kao što nije legalno ostaviti otključan auto ili knjižicu vozila u autu, samo što u ovom slučaju nanosite štetu sebi, a u slučaju wirelessa i trećim osobama).
Ja Isto tako mislim da je legalno, jer sami windowsi se spajaju kod podizanja sustava na nezasticeni ap (mislim ono???). Ako imas mogucnost zastititi svoj ap onda to ucini, ako ga ne zastitis onda znaci da je slobodan, i gdje u zakonu pise da se nesmijes spojiti na nezasticenu mrezu, svugdje pise da illegalno samo probijanje enkripcije itd.
A To sta radim preko neta to radim i sa vlastitiom vezom, tako da ono
@alenal5:
Mislim da mjesas dvije stvari:
1. Vlasnik WLAN-a koji ne zastiti svoju mrezu ne pridrzava se ugovora sa T-Com-om.
2. Treca osoba koja bez dozvole vlasnika koristi tu (nezasticenu) WLAN mrezu njezinom vlasniku pravi novcanu stetu.
Iz stvarnog stanja pod brojem 1 ti ne sudjeljujes u ugovoru. Zbog toga nemozes izvoditi nikakva prava iz tog ugovora - pogotovo ne predmet koristenja tog internet prikljucka na trosak vlasnika.
Sto se tice automatizma u Windows-ima: Ti kao korisnik odgovoras. Odgovoras zato, jer ih mozes potpuno kontrolirati - nije to neka stvar koja je van tvog utjecaja: Sam odlucivas, kako se Windows-i spajaju mrezama. Da to nije moguce, Microsoft bih vec izgubio milijarde po americkim sudovima.
Znaci ostaje samo pokusaj izgovora na bazi vlastite "neznanosti" baratanjem Windows-ima. Ja osobno ne mislim da bih to netko zaista vjerovao, ali nije ni bitno, jer: Neznanost ne stiti od kazne - barem ne pred sudom ;-)
Ajd' kupi americki auto pa kad te pajkani zaustave zbog pre visoke brzine ti se pokusaj izgovarati da nisi znao da taj tahometar pokaziva milje/h a ne km/h *<;-}
Da se ne razumijemo krivo:
Imam i ja malu usb-karticu koja ima snagu zracenja od 500 mW i osjetljivost manju od -76 dB. Na nju sam stavio industrijsku omnicu sa 9dBi pojacanjem - direktno, bez kabla. Kada laptop sa ugradenom antenom ne vidi nista, ukopcim taj stroj i vidim mreze kao da se popnem na krov nekog tornja. Na poslovnim putovanjima to moze biti vrlo susretljivo :-)
Točno i u tom slučaju ne možeš odabrati koje od njih da koristi, a koje ne. Uzmimo još da prosječni korisnik ne zna podesiti svoj AP da koristi neki drugi SSID.
Što se tiće druge stavke, malo brkaš pojmove. Prvo ne koristi, ali kad bi koristio ne bi koristio AP-ove bez dozvole već bez zabrane. Znači, jedino što sam našao je da je nelegalno korisiti mrežne resurse ili mreže koje su zaštičene lozinkom ili pismenom obavješću. Znači ako nije izričito zabranjeno je dopušteno, a ne suprotno.
Isto tako je u skoro svim državama dozvoljeno slikati sve što se vidi s javne površine, odnosno dok ne ideš na privatni prostor, tako bi i mreža trebala imati "navučene zastore" ako ćemo već vući analogije na privatnost.
A hebiga... Trebalo bi nazvat T-Com i pitat ih dali je legalno ili nije.....
E, naša si koga ćeš pitati. A ko će njima to reći. To je ipak pravno pitanje.
@MrBlc:
Nije tocno da sve vidljivo smijes slikati. Slikanje privatnog prostora - kao naprimjer neki komad pod tusom kroz prozor bez zavjesa :vamp: - nije, iako to cinis sa javne ceste.
Samo zato jer nije postavila tablicu "nema slikanja" ne znaci da ti je dala odobrenje snimanja i koristenja slike kao "lektira" za tvoj WC.
Steta u tom slucaju nije materijalna (t.j. novcana) vec imaterijalna (ustav RH): Dostojansto covjeka je nedodirljivo.
Nije ni tocno, ako ti susjed nije izricito zabranio koristiti WLAN mrezu da ti je automatski dozvolio. "Zabrana" nastaje indirektno zbog stvaranja novcane stete.
Zar zaista mislite da je stvaranje novcane stete dozvoljeno u RH?
Evo malo sam se potrudio i nasao stavku u zakonu o
KONVENCIJI O KIBERNETIČKOM KRIMINALU I KAZNENI
ZAKON REPUBLIKE HRVATSKE
.
.
.
.
.
5. NOVA KAZNENA DJELA
5.1. Povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka,
programa i sustava - čl. 223 KZ.
Zakonom o izmjenama i dopunama KZ-a u potpunosti je promijenjen naslov
i tekst čl. 223. KZ-a koji je regulirao oštećenje i uporabu tuđih podataka.
Tko unatoč zaštitnim mjerama neovlašteno pristupi računalnom sustavu,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine [čl. 223. st. l.J.
Ovim stavkom inkriminirano je ponašanje iz čl. 2. Konvencije - nezakoniti
pristup. Ono što je za primjenu ovog članka u praksi veoma bitno jest formulacija
"tko unatoč zaštitnim mjerama neovlašteno pristupi...", a kojom se odreñuje kako
zakon štiti samo onaj sustav koji ima zaštitne mjere! Ukoliko se sustav ostavi
potpuno otvorenim i nezaštićenim, dakle računalo potpuno dostupno ili npr.
bežična računalna mreža na koju je moguće spajanje bez ikakve provjere, neće se
ispuniti elementi za postojanje kaznenog djela.
Link:
http://www.pravst.hr/dokumenti/zborn...01_123-136.pdf
da, to je onda to.
poanta, zaštitite svoje mreže!