Nova iskustva i novi problemi.....
Evo neke stvari, koje mi stvarno nisu jasne, a verujem da neko zna resenja: /radi se o Fedori../
-Imamo dva HD po 120GB u RAID STRIP - 0 modu i 4 ntfs particije.
-Na C je instaliran Windows i ostaje ntfs.
-Uzmemo Partition Magic za "pocetne pripreme"
-Njime treba da formiramo jos 3 Linux particije, koje nisu u extended delu, znaci da oduzmemo prostor od C i da formatiramo SWAP - 2xRAM-a, ROOT-ext-3 i HOME - ext-3.
-Nastaje prvi problem: U primarnom delu mogu se formirati samo 4 particije, a celo opkruzenje primarnog dela se vec ocitava kao "particija", sto znaci da zadnja - sto bi bila HOME , ne moze se formirati iz C, nego iz logical-D...ali to se posle moze ispraviti, prilikom instalacije.
-Ostale D, E i F - formatiramo kao fat32, da bi ih citala oba sistema.
-Pocinjemo sa instalacijom Fedore, i sve navodno ide dobro, dok ne dodjemo do DRUID-a!
-On onda uopste ne prepoznaje niti jednu njegovu particiju koja je pripremljena uz pomoc Partition Magica, nego nudi Inicijalizaciju - da obrise "SVE,PA I WINDOWS!?" I DA ON PONOVO FORMATIRA STO MU JE POTREBNO!
-Uradimo i to , obrisemo, ponovo idu SWAP, ROOT i HOME,i instalacija ide dalje.
-Zavrsi se sve i dodje do finalnog restarta, a onda se pojavi skroz crni ekran na kome gore-levo pise: GRUB_ , a zvucnik kompjutera pocinje neprestano da pisti.....
-I na kraju zna se : XP, ali sve iz pocetka......
Molio bih vas da prokomentarisemo i ove stvari.
U cemu bi bio problem da se sve ovo desi?
Najnoviji problemi..............
Instalacija je navodno uspesno prošla, ali imam nekih problema i bih vas zamolio najljubaznije da mi pomognete.
Opisacu moj postupak, kako sam radio, a možda će i drugima biti od koristi, pogotovu ako imaju slične probleme:
-Formatirao sam celi disk -120 GB kao NTFS i instalirao Windows XP
-Instalirao sam zatim Partition Magic i Perfect Disk.
-Uradio sam defragmentaciju
-Onda sam sa Perfect Disk-om resajzirao „C” particiju na 35GB, a ostalo je ostalo kao neparticioniran slobodni prostor.
-Stavio sam instalacioni DVD sa Fedorom Cor-3 i kada je doslo do DISK DRUIDA, odredio ovako:
-Od slobodnog prostora , oduzeo sam 2084Kb, odnosno 2xRAM-a, posto imam dve memorije po 512MB=1024MB i formatirao kao SWAP
-tada se SWAP smestio odmah posle „C”
-Nakon toga, od slobodnog prostora, opet, uzeo sam 20GB i napravio ROOT sa EXT-3, ali on se je tada sam smestio iza „C” , a SWAP je dosao iza njega.
-I jednom i drugom sam stiklirao komandu - „NALOZI DA BUDE PRIMARNA PARTICIJA”
-Dalje, opet od slobodnog prostora, oduzeo sam još 20GB i napravio HOME sa EXT-3 , ali ona se je automatski smestila u EXTENDED delu, a to sam citao da mogu da budu samo 4 primarne particije, sto je i logicno, posto sada celi extended se ocituje kao četvrta particija.
-OSTALI PROSTOR JE OSTAO KAO SLOBODAN PROSTOR, A ZELEO BIH DA GA FORMATIRAM KAO - FAT-32, PA BIH I TO PITAO KAKO JE NAJJEDNOSTAVNIJE?
-To se zavrsilo, a kada je doslo do biranja paketa, ja sam skroz dole kliknuo na SVE.
-I sve se zavrsilo, ali ...evo sada šta se desava!
Inače ima grafike, video sam na slikama-sve isto - prvo plavi ekran sa poljima za username i password, levo dole ima podesavanje nekih opcija, restart, shutdown, ali još TU JE PROCESOR ZAKOCEN-JEDVA IDE LOGOVANJE
-A i kad se otvori Fedora - Plavi wallpaper, gore desno - sat, gore levo 3 ikone - kompjuter, home i korpa... ali to se ništa ne otvara, ili treba cekati, a mis se jedva kreće!Kao da processor radi na 100%, a imam HT-Prescott 3.0GH/800MH/L2-1MB!
Ja posto opet kažem da sa ovime prvi put radim, ne znam gde da vidim opterecenje processor-a, niti šta ga opterecuje, niti pa to da podesim...razumete me...
I ovo bih pitao:
Ako hoću da preinstaliram Fedoru, da li mogu to bez problema, ili mora opet formatiranje celog diska, pa Windows, pa sve opet redom - i znak pitanja opet-da li će biti uspesno?
Izvinite za malo duzi tekst i unapred hvala puno za pomoć.
Dual boot + documents paricija
Evo vidim da je dosta stara tema ali je sticky pa cu i ja dati primjer kako konfigururati, po meni savrseni, particijski i operativni sustav.
Imate jedan disk (recimo 160GB), imate windows (koji cesto pravi probleme pa valja spasavat podatke), a zelite instalirati neku distribuciju linuxa.
Evo procesa kod stavljanja na freshki disk:
1. Uzmite Windows instalacijski cd i lupite instalaciju na disk preko cijelog diska
2. Nakon instalacije Windowsa i svih potrebnih drivera (chipset, zvuk, video...), restartajte racunalo (postavite primary boot na co/dvd pogon) i ubacite linux koji ste odabrali.
3. pokrenut ce se instalacija i nakon nekoliko klikova "next" i podesavanja doci cete do partitionera koji ce vam ponuditi kako bi on to napravio. Vi nađite opciju manual partition i napravite sami raspored na disku.
U ovom slucaju Windows particiju cemo smanjiti na 40GB (moze i vise i manje to vi procijenite), zatim cemo napraviti particiju za podatke. To obavezno mora biti fat32 particija (zbog kompatibilnosti s linuxom). Ta particija neka bude najveca, 110GB. Od ono prostora sto je ostalo napraviti cemo jednu linux particiju u file systemu kojeg nam on sam predlozi (oko 9GB) te jdnu swap particiju isto po wizardovom prijedlogu (ova particija sluzi linuxu za page file odnosno swap, windovs grabi taj swap s svoje particije pa cesto zna napraviti probleme).
4. Zavrsite instalaciju linuxa i konfigurirajte boot (koristite grub, bolji je) kako hocete (ako ce vam windovs biti primarni postavite njega prvog, a ako nece ostavite linux prvi).
5. Sada slijedi podesavanje windowsa i linuxa da documente sacuvavaju na onu documents particiju od 110GB.
a.) Windows - potrebno je path od My Documentsa namjestiti na
folder u documents particiji
b.) Linux - potrebno je napraviti Local folder koji ce isto koristiti documents particiju
Eto sada imate Linux :) , podatke sigurne na zasebnoj particiji i Windows (kojeg imate samo zbog igrica - priznajte)
Ovo je vrlo sigurno i kada imate problema s windowsima samo ih reinstalirajte na njihovu particiju, a podaci ce ostati na mjestu.
Sve mjere izrazene u GB nisu i ne moraju biti tocno onako kako su navedene
Za određene operacije i korake koje sam samo naveo a nisam objasnio korak po korak, mozete pronaci na netu bez problema :)
Pozdrav
EDIT: ne koristite Partition Magic i slicne programe jer linux instalacija ima puno jaci alat kojeg sam ja koristio u navedenom tutorialu