Pozdrav ljudi,napokon sam dočekao odgovor nokie na silne android telefone sa mnoštvom aplikacija.Pošto sam veliki ljubitelj nokie iz principa nisam htio preći na android nego sam strpljivo čekao da nokia izbaci nešto,što će moći konkurirati androidu.I evo neki dan sam si tako kupio lumiu 710 nakon dugog dvoumljenja između nje i bolje inačice lumie 800.Ono što me kočilo je svakako taj super amoled ekran koji ima lumia 800 ali daleko ružniji dizajn koji se utapa u more kockastih mobitela gdje svi izgledaju isto. Telefon je po mojoj mjeri dizajnom,zaobljen i lijepo leži u ruci(ne moraš imati veliku šaku da bi mogao normalno držati telefon dok pišeš poruku ili još gore pisati poruku sa dvije ruke,što je slučaj sa kockastim telefonima sa velikim ekranima.) Telefon je od plastike napravljen,ne škripi i nema nikakvog lufta između plastika.Zamjerka bi bila što nema neku gumicu na mini usb utoru.Što se izrade tiče,sada sve super izgleda ali to ću tek vidjeti kroz korištenje jer telefon imam 5 dana. Sa telefonom dolaze in ear sluške sa različitim veličinama gumica,što je svakako za pohvalu jer nemaju svi jednako uho. E sad ono što me je najviše odbijalo je ekran,zastarjeli tft koji se prlja. Istina je da iritira to prljanje ekrana ali što se tiče funkcionalnosti i vremena reakcije,samo ću reći perfekcija.Nokiji skidam kapu jer su napravili telefon konkurentan iphoneu u tom području,sve radi super brzo,nema štekanja. Zvučnik je standardno dobar kod nokije,pošto sam kupio futrolu da ne izgrebem ekran,vibracija mi nije baš od neke koristi tako da ju neću ni komentirati. Kamera nisam previše probavao,zamjerka bi bila što nema načina da staviš tajmer na kameru ili da slikaš više slika odjednom što je glupost ali nadam se da će to popravit sa aplikacijama ili apdejtom. Zvuk preko sluški je odličan i sam music player je fenomenalan,tako da činjenica da nema ikjulajzer :D ne znači ništa jer mu ni ne treba. Mob sam napunio sam 5gb glazbe i brzina rada mu je ista kao i kad ništa nije bilo u njemu,to me isto brinulo bilo,pošto su prošle nokie bivale sve sporije i sporije kada sam ih punio sa glazbom i ostalim sadržajima.
E sad malo o tom novom windowsu s kojim sam ja oduševljen,sučelje mi je odlično,sve fino radi i nema trzanja.Otvaranje aplikacija je trenutačno i možda će biti subjektivno ali mi sve to bolje izgleda nego android. Naravno da se ovaj windows ne može mjeriti sa količinom aplikacija koje android ima ali nadam se u budućnosti da će se i to popraviti,najbolje aplikacije sa androida se mogu naći i na ovoj platformi i zapravo one sve silne aplikacije nisu ni potrebne,barem meni. Čekam još da izbace viber i ja sam pokrio sve što mi treba.
Konačan dojam o telefonu bi bio odličan,zamjerka je taj tft ekran koji ne mogu progutati ali zato mu i je više manje pristupačna cijena za razliku od lumie 800.
ako imate pitanja,tu sam,možda sam nešto i zaboravio navesti pa pucajte.
što se cijene tiče,ja sam ga uzeo u tmobileu preko pretplate,jedino tako mi je bio povoljan,extra total s tarifa(inače 100kn mjesečno,pošto imam od 18 do 28 god,ide 50% popusta) i cijena uređaja od 1100kn što je po mom mišljenju i đepu sasvim okej :)