Dakle, noćas je Microsoft pustio free nuild za download:
msdn.microsoft.com/en-us/windows/home/
U virtual PCu ne radi baš, nisam probao u drugom okruženju ili clean install.
Eto, probajte, javite dojmove.
Printable View
Dakle, noćas je Microsoft pustio free nuild za download:
msdn.microsoft.com/en-us/windows/home/
U virtual PCu ne radi baš, nisam probao u drugom okruženju ili clean install.
Eto, probajte, javite dojmove.
Priča se da i nije baš najstabilniji build, ali je BSOD baš simpa:
http://static8.businessinsider.com/i...n-of-death.png
Poslao sestri SMS da skine na komp pošto sam na poslu a ammyy sam zaboravio pokrenuti :(
Baš me zanima kako funkcionira :)
Vrlo rani build...kao nekoć Longhorn....Ali pruža uvid u novi način korištenja Windowsa...
I da, nije potrebna aktivacija.
Ostavio skidat na poslu, vidjet ću sutra kako se to ponaša.
Mislim da metro style UI na PCu zahtjeva privikavanje, no može se isključiti i koristiti aero... Ali za tablete je ovo majka.
Navodno mu je bootanje brže od monitora :D , bar Techradar tako prenosi
Windows 8 boots 'faster than monitor'
Review i usporedba(vjerojatno će se dopunjavat s vremenom):
Hands on: Windows 8 review
Windows 8 vs Windows 7 vs OS X Lion
Nije baš da Win8 može ubrzati POST na svim kompovima. Taj instant boot je čini mi se feature nekih matičnih ploča koje su s Win8 došli na svoje, modificiran S3 sleep mod (tako nešto sam čitao) gdje se core OS-a (da ne kažem kernel) vrti u memoriji i nakon gašenja kompa.
Vrlo pametan tekst:
thenextweb.com/microsoft/2011/09/13/hands-on-with-windows-8/
Instalirao i prvi dojmovi su oprečni. Ako ostavim MetroUI onda će tu trebati određena doza privikavanja, a ako ga izbacim onda je to sedmica malo drukčije zapakirana. Vrijeme boota je drastično brže nego kod sedmice čak i na prosječnoj kanti poput moje, ali zna se dogoditi da nakon restarta ne radi tipkovnica. S obzirom da je to DP nisu takve stvari ni čudne.
Jedino ne znam i nisam nigdje našao kako ugasiti pokrenuti program bez korištenja Task managera. Tko zna!?
Sam Metro sam po sebi kao ideja nije loš, ali za sada ima prilična ograničenja. Pločice idu u grupama po dvije velike ili četiri male u redu i zatim razmak. U visinu ih ide pet. Nema šanse da grupirate npr tri male pločice ili da ih u visinu iako ima mjesta dodate šest. Promjena pozadine ili nije moguća ili je negdje duboko skrivena.
Instalacija novih programa ide bez problema, podržava čak i 16-bitne aplikacije bez dodatnih bravura kao kod Sedmice.
Povlačenjem strelice uz lijevi rub omogućava izmjenu programa poput Alt+Tab kombinacije s tom razlikom da Alt+Tab izmjenjuje i otvorene mape, a ne samo programe.
Hrpu nepotrebnih stvari iz MetroUI jednostavno možete desnim klikom ili maknuti ili deinstalirati. Dodavanje je jednostavno. Počnete pisat naziv programa, automatski se otvara Serach sa rezultatima, desni klik i pin.
Vjerojatno ima još sitnica koje čovjeka vesele, ali meni je i ovih par za sada dosta (treba to zapamtit ;D)
EDIT: sa Ctrl+Esc program se suspendira, a nakon nekog vremena zbog neaktivnosti se sam gasi.
Windows explorer je dobio ribbon baš kao i MS office. Meni se osobno to dopada, a moguće ga je i privremeno ili trajno isključiti
Moguće je dodavati i vlastite prečace na MetroUI.
Pojavili su se i programi za prebacivanje između WIN7 i WIN8 start menia.
Kao i programi za onemogućavanje svih ili samo nekih novih funkcija
To jesam, ali onu foru sa dva programa na desktopu u fullscreenu ne uspijevam.
Novi shortcutsi, možda nekome dobro dođe. Vjerojatno ih ima još
WIN + Z - flips open application
Win + Spacebar – Change the language / keyboard layout
Win + Y – Switches to desktop view. Using this hotkey you can temporarily hide all maximized windows to see the desktop.
WIN + Q – Opens Search Apps menu.
WIN + W – Opens search for Settings menu.
WIN + F – Opens search for Files menu.
WIN + O – Disable screen rotation (allows turning off the Gyro reaction to the tablets)
WIN + C – Open Start Menu.
WIN + I – Opens Start Menu Settings.
WIN + K – Opens Start Menu Connections.
WIN + V – Allows switching between notifications.
WIN + Shift + V – Allows Reverse switching between notifications
WIN + Enter – Runs Utilities Narrator, which reads aloud the titles and contents of the open windows.
WIN + Page Up – Moves the Metro tiles to the left.
WIN + Page Down – Moves the Metro tiles to the right.
WIN + Shift + Plus(+) – Open magnifier for maximizing the desktop.
Win + Shift + Minus(-) – Opens magnifier for minimizing the window.
Stare kratice također rade
E ljudi, imam pitanje.
Da li je moguće napravit Upgrade sa 7 na 8 (da mi sve ostane na HDD-u, igre, programi, ma znate valjda šta je upgrade :notooth:)?
I jel opće radi većina programa na 8-ici? Jel opće vrijedi prelaziti sa 7-ice na 8-icu, ili je bolje čekat službeni release?
1.) Ne, potreban je clean install.
2.) Radi većina programa, AFAIK neki antivirusni programi ne rade dobro.
3.) Ne vrijedi prelaziti na Win8, probaj je u virtualki/VHD/dual boot.
Ne vrijedi prelaziti, jer ovo nije niti beta verzija, miljama daleko od bilokakve upotrebljivosti.
Stigao je i Consumer Preview :)
Product Key: DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J
(Vrijedi za sve verzije i jezike)
Instalirao sam ga na laptop, javim dojmove nakon što se malo bolje poigram. Za sada sam iznenađen, povukao mi je mailove, kalendar kao i SkyDrive bez problema (trebate Microsoft Account, iliti po starome Windows Live), OS radi brzo i (za sada) stabilno. Naravno, ovo su sve početni dojmovi.
Instalacija je protekla brzo, brže nego Win 7 no ništa spektakularno iako smatram da to nije nešto posebno važno jer, let's face it, ne instaliramo Windowse svaki dan :D
Instalacija drivera i samo konfiguriranje OS-a tijekom prvog boota trajala je oko desetak minuta, sve je radilo od prve. Stavio sam za sad drivere za touchpad, sutra nastavljam sa ostatkom.
Metro UI -ili ga volite ili mrzite, nema sredine. Ja ga volim te stoga nedostatak Starta ne smatram nikakvim problemom. Istina, treba se naviknuti na drugačije hendlanje i navigaciju no imam osjećaj da se neke rutinske stvari mogu napraviti dosta brže.
Task Manager je malo zbunjujuć na početku no vrlo se lako možete priviknuti na isti. Ako radite s mišem prizivate Start izbornik tako da mičete kursor od donjeg desno kuta prema gornjem desnom kutu.
Win8CP vrtim u dual bootu sa sedmicom, nikad nisam volio virtualke tako da nisam niti u ovo slučaju htio raditi u kvazi-uvjetima :D
Ako imate pitanja pucajte :)
Evo i ja si ga sad skidam, tj instaliram putem onog installera, i preporučam vam. Lijepo skenira komp i kaže kaj bu radilo a kaj nebu (od onoga kaj imaš na kompu/laptopu), i kaj zahtjeva pažnju (npr. iTunesi, da deautoriziraš acc, na što bi ja zaboravio).
Dobiješ i Serial key koji si zapišeš, i kasnije ga trebaš unjeti pa imaš updateove.
Jedva čekam da se instalira do kraja :D
Prvo - ne instalirajte drivere za Radeon grafičke koji su namjenjeni za Windows 7 - meni je bacio BSOD.
Također ako isključite UAC tileove neće raditi. Glupo.
S obzirom da je službeno vani koliko vas koristi Win 8?
Jako mi je čudno kaj nema interesa ovdje za novi OS.
Osmica kao OS za desktop računala i laptope je u odnosu na sedmicu korak natrag. Istina je da se brže pokreće, da ima manje hardverske zahtjeve i to je to. Da bi dobio funkcionalnost sedmice i uklonio iz osmice ono što je eventualno praktično jedino kod tableta moram posezati za third-party rješenjima. I da bude još gore sa svakom verzijom koja je izlazila programi koji su omogućavali npr. klasični start meni iz prethodne verzije nisu radili i trebalo je ispočetka tražiti po netu rješenja. Kao da su se u MS-u zainatili da Osmica mora baš raditi kako su oni zamislili.
Kad na kraju zbrojiš koliko vremena treba da se svi ti dodatni programi pokrenu (klasični start, logiranje u desktop...) dođeš do istog vremena podizanja sustava kao kod Sedmice i imaš funkcionalnost Sedmice.
Kojeg onda ima smisla uopće koristiti Osmicu?
Ne kuzim sta ce vam taj start?? Ja to ni ne sedmici ne koristim. Imam precace na radnoj povrsini i to je to. Jedino u start idem da ugasim racunalo.
Sve ima svoje prednosti i mane. Nije uvijek praktično spuštat i/ili zatvarat otvoreni prozor da bi se na nešto kliknulo na desktopu. Start je često brža opcija. Još kad uzmeš u obzir da je kod sedmice u start ukomponirana i tražilica, onda start i nije baš za baciti.
ima u novom VIDI-ju tip kako napraviti boot na desktop,a ne na metro
Da. Koristim W8 otkako je izasao preview na MSDNA i jest da treba period navikavanja, no kad prihvatis taj novi pristup, ne razmisljas vise o W7 i sl. Na poslu radim s 2003 i 2008 Server i bas mi izgledaju arhaicno i anemicno, a prijelaz na Server 2012 je trenutno previse posla ;)
Sto se Start izbornika tice, mozda MS popusti, mada postoji hrpa aftermarket rjesenja, iako oni tvrde da je cijelo sucelje zapravo Start ;)
Do osmice sam uvijek prelazio na noviji OS čim je bilo prilike. Svaki novi OS zahtijeva određeni period privikavanja, ali kod osmice nisam našao dovoljno novih elemenata koji su meni zanimljivi da bi odbacio sedmicu. Kad na bilo koji način eleminiram ono što mi smeta, izgleda mi kao da sam opet na sedmici. Nameće mi se onda pitanje čemu sav trud, ako to već sve imam na sedmici i uredno mi radi.
Metro mi je u početku bio interesantan, ako i aktivni ćoškovi, a onda su me počela živcirati ograničenja, pa sam prvo prestao koristiti Metro, a zatim malo po malo i cijelu osmicu.
Što se tiče SSD-a, svaka čast, ali po mom mišljenju još su uvijek bezobrazno preskupi i neće tako skoro u moje računalo.
Iz prve mi se sve ovo uopce nije svidjalo. Metro na ''osmici'' mi je isao na zivce, pogotovo kad sam to vidio na Serveru 2012! Uzas!
No onda sam skuzio trikove rada sa Metrom i moram priznati da i nije tako lose. Puno gore mi je bio prelazak sa Office-a 2003 na 2007 nego prelazak na Metro. Server 2012 je pak totalno ludilo. Jedino sto sve te lijepe novotarije u biti funkcioniraju u kombinaciji Win8/2012, a realna stvarnost su heterogeni sustavi koji su izmijesani sa svime i svacime.
Ja samo znam da mi je povratak na Windows 7 prava muka :)
System requirements,ako nije problem da neko napise. Odnosno radije bih da cujem na kakvim masinama vi vrtite ovu osmicu? Po ovim vasim postovima iskreno i nisam previse impresioniran i bas se dvoumim da li uopste testirati Win8, a kamoli postaviti ga kao primarni os
Instalirao osmicu na laptop i u najmanju ruku je neobično.Svi mi programi rade koje sam imao na sedmici ali imam problem sa gašenjem računara.Kako sa osmicom ugasiti ili restartati računar?
http://windows.microsoft.com/hr-HR/w...opHP_FPP_Light
Pa klikni na preuzmite pro... skinuti će se Uppgrade Advisor i testirati ti komp i reć ako ti neka komponeneta ili program neće raditi na osmici.
Moja konfa:
E5300@3.9GHz
P31-DS3L
4GB DDR2
HD4850
250GB HDD
Nemam nikakvih problema sa driverima, sve radi u najboljem redu. Windowsi su brzi, boot time je kraći za kojih 30-ak sekundi naspram Windows 7 sa istim postavkama i instaliranim programima.
Code:System requirements for Windows 8?
The system requirements of Windows 8 are the same as for Windows 7 and Server 2008.
Windows-8 system requirements 64-bit (x64)
CPU with 1 GHz
20 GByte Hard disk space
2 GByte RAM
DirectX-9 graphics Card
Windows-8 system requirements 32-bit (x86/x32)
CPU with 1 GHz
16 GByte Hard disk space
1 GByte RAM
DirectX-9 graphics Card
Evo jučer sam si stavio malo da testiram pošto sam dobio free key..
Zanima me kakva su iskustva sa ovim Windows Defenderom kao AV? Čitao sam po netu, izgleda da nije ni loš, pa si ga mislim ostaviti u nadi da će manje usporavati PC.
Onda, da pokažem ss prvo:
http://img191.imageshack.us/img191/1829/60730796.png
Smeta me što ne mogu namjestiti ove zadnje igre što su na desnom kraju da stoje jedna ispod druge? Baš mi nema smisla, znam da je sitnica ali želim to srediti :)
I još pitanje, kako se izlazi iz programa nekih, uglavnom mislim na nove od W8, tipa mape? Uglavnom koristim Alt + F4, jer nema nikakve tipke :)
EDIT: vidim i ovaj chrome izgleda kao crna ovca :D morat ću promjeniti ikonu..
I sad sam se sjetio još nešto.. Kako da namjestim u kojem sam gradu, a ne da mi provjerava preko IP adrese koja nikad nije u mom gradu?
EDIT 2: našao sam za zatvaranje programa, izgleda da se mišem od vrha povuče prema dnu.. Nije loše za touchscreen ako imaš..
Oni kojima fali Aero Glass mogu ga dodati preko ovoga programa:
http://www.msfn.org/board/topic/1617...-for-win8-v03/
Program je još u razvojnoj fazi i moguće da će biti problema, ako se tako nešto dogodi restartajte komp i ne bi smjelo biti problema.
Rezultat je ovakav (windows border na donjoj polovici slike)
http://fc04.deviantart.net/fs71/f/20...11-d5tf17c.png
Općenito je MSFN pao, valjda ga budu uskoro dignuli
Meni Aero uopće ne fali, sučelje mi je bolje nego u sedmici, gdje sam transparenciju ionako gasio.
Pošto ne mogu naći temu sa dekstopima evo kako kod mene izgleda Win 8 :
http://www.pohrani.com/t/1j/yq/14wSO...eenshot-11.jpg http://www.pohrani.com/t/3y/hG/8S4dF...eenshot-14.jpg
http://www.pohrani.com/t/1h/fJ/15d5b...eenshot-12.jpg http://www.pohrani.com/t/16/pf/4xQqU...eenshot-13.jpg
Desktopi ;D
Haha, preko tražilice je nisam uspio naći kao niti traženjem po podforumima. Očito sam je previdio :)
mozel se gdje naci free key za win 8.
Ako si student ili akademski građanin (čiji faks ima ugovor sa MS-om) imaš mogućnost preko Dreamsparka skinuti Windowse 8 kao i key.
Za sve ostalo tu je gusarska uvala :D
posto volim novotarije ,cim je izasla 8.pro frend mi ju instaliral .Trebalo mi malo da se priucim,a kasnije ju nisam htjela mjenjati.Bas mi je super.Sve je bilo lijepo i krasno dok se nije zblokala i nije se vise htjela dici.da bude stvar gora nemrem nist instalirat ni 8. ni 7 . sad sam na usb linuxu :(
Kako misliš zblokala se?
Jesi li pokušala ući u Safe Mode preko instalacijskog medija ili kombinacijom tipki Shift + F8?
Možda nije do samih windowza...
Ja sam imao osmicu neko vrijeme i donekle sam bio zadovoljnan sa njom, dok nisam stavio live cd od Linux Mint-a, jer me zanimalo kako izgleda, i nakon toga, neznam koji je razlog, osmica je usporila rad tj. bootanje! Nisam mogo, nit sam znao šta napraviti, pa sam se odlučio na povratak sedmici!
Da li je neko nešto slično doživio?
Možda ti se smrdao boot priority, tj. u BIOS-u ti kao Primary Boot device nije bio hard disk. Preko Event Viewera je moguće vidjeti što usporava bootanje.
Ne znam, često čitam kako ljudi imaju problema sa brzinom, greškama, BSOD-ovima... ja i dalje tvrdim da OS nije kriv, krivi su nekompatibilni driveri, aplikacije, korisnik itd. :)
Nema veze koji redoslijed bootanja s brzinom podizanja osmice. Ako i je postavljen optički pogon kao prvi to ne smije značajnije usporiti podizanje sustava. Osim ako unutra ne ostane kakav DVD ;).
Imam na istom laptopu Osmicu, Sedmicu i YLMF (Linux ;) ) i bez obzira koji boot manager koristio (GRUB ili Windows) neke bitne razlike u brzini podizanja Osmice nema.
Kako Live distribucije linuxa ne unose promjene u računalo ne može ni to biti uzrok usporavanju.
A šta bi onda moglo biti? I meni to nema nekakve logike... Al što je tu je! Morao sam mijenjati OS je ono je bilo grozno kako je sporo reagiralo.
ja nemogu ni mjenjat nista,valjda hard rikava,Jedino kaj mogu je mint (yumi) na usb .kmek
I super sa linuxom napraviš format harda i intaliraš na prazan hard što hočeš.
A ako sumnjaš u ispravnost kompjutora,skini Hiren`s Boot i zaprži na dvd,i pokreni ga ,zatim u njemu pokreni mini xp i u njemu imaš puno alata za dijagnostiku,npr memory test za RAM,HD Tune za test hard diska itd.
Na taj način testiraj komp i vidjet češ da li ti je hardverski ispravan.
Lili najprije iztestiraj hdd sa nekim programom, hdtune za windowse, a za linuxe neznam da li postoji sličan alat..!?
Windows 8 Blue first look
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KAxXX0m-P_0
Neki dan sam imao u rukama laptop novi s oriđiđi win 8. Meni bezveze skroz. Izgleda ko jukebox,s onim izbornikom s vremenskim prognozama i vijestima,radna povrišina bezvezna bez windowsovog karakterističnog start dugmeta,nema ikone za my computer... Sve se može to sredit,al nažalost polu-hakiranjem. Skidanjem pokki-a ili nekim drugim programima ili pak modifikacijama. My computer sam dobio tako što sam s Win 7 sa svog računala napravio shortcut i preko usb sticka nakeljio na desktop od Win 8. Mišljenja sam da su mogli prikočit s Win 8 i napravit kasnije nešto pametnije i revolucionarnije a ne ovu slikovnicu.
Odgađanjem takvih izmjena napravili bi dugoročno još veće sranje, i ovako kasne sa svime.
My computer ikona se stavi na desktop u 10 sekundi (desni klik, personalize, change desktop icons).
Start screen će sa skorom nadogradnjom biti dosta funkcionalniji, i sada je dovoljno dobar za potrebe 95% korisnika, problem je u nama naprednijima koji ne koristimo Start samo za klikanje na browser i surfanje fejsom :)
A i kad gledaš, sučelje Windowsa je ostalo većinom isto, samo je eto Start u full screenu.
Da se razumijemo, ne volim ni ja Modern UI, koristim StartIsBack (najbolji Start replacement koji možeš naći imho) ali Windows 8 nije loš. Dapače, OS je vrlo dobar.
Đaba mu kad sam ja takav. Ako mi se na prvu ne svidiš nemaš šanse. Vrlo vjerojatno ću preć na Windows 11 kad bude jer sam sljedom toga do prije 6 mjeseci bio na Xp-u tako da ne patim za šarenilom dok ne dođe vrijeme kada se opet ponašam minimalistički za što mi je 7 zasad majka. :)
Ako može neko pomoć. Instalirao 8-cu i sve radi ok osim jedne stvari. Nemam zvuka na dvije instalirane aplikacije iz windows trgovine. Radi se o deezeru i jednoj aplikaciji za slusanje radija. Druge aplikacije imaju zvuka kao i ostali programi i cjeli sistem. Pokušao sa novim codecima i novim audio driverima ali ništa a u samim aplikacijama nema nikakvih dodatnih postavki za zvuk. Ako neko zna u čemu je problem bio bih zahvalan.
Potvrđeno je, veliki update Win8 se (maštovito) zove Win8.1 i bit će besplatan onima koji imaju Win8 :)
http://blogs.windows.com/windows/b/b...ng-better.aspx
Prvu nadogradnju Windows 8 OS-a, neformalno nazvanu Windows Blue, a formalno Windows 8.1, očekujemo s nestrpljenjem. Microsoft je na svom službenom blogu objavio detaljnije informacije o tome što će nadogradnja donijeti.
Microsoft ističe da će mnogo pažnje biti posvećeno personalizaciji korisničkog sučelja. Primjerice, naša računala i tableti će u trenucima nekorištenja moći postati digitalni fotookviri – na lock screenu će se prikazivati galerije fotografija koje smo sami odabrali. Pozadine izbornika Start također ćemo moći samostalno odabrati, a bit' će i povećan broj tvorničkih – uključujući animirane pozadine kakve dosad nisu postojale. Organizacija izbornika Start će općenito biti pojednostavljena, a samim time i instalacija i brisanje aplikacija. Microsoft više neće koristiti izbornik Start da bi na njega automatski strpao sve što mu padne na pamet, već će korisnik sam birati što želi da se ovdje prikazuje.
http://s19.postimg.org/d8e0jrjkz/Sta...b_28440679.png
http://s19.postimg.org/545wf0x5v/Sta...38_E122_C9.png
Najavljena je i integracija tražilice Bing u Windows-ovu traku za pretraživanje, te poboljšanje već postojećih aplikacija (s posebnim naglaskom na aplikacije Photos i Music).
Windows 8.1 donjet će nam i Internet Explorer 11 koji bi trebao bolje podržavati korištenje pomoću TouchScreen-a.
I ono što je meni osobno najvažnije, vraća nam se izbornik Start! U sučelju Desktop prikazivat će se na svojem uobičajenom mjestu – u donjem lijevom uglu ekrana – no "iskakati" će i kad u sučelju Metro dotaknemo ili pomaknemo miš na donji rub ekrana. Jedna od novih postavki omogućit će nam da sami odaberemo koji ugao ekrana ima koju funkciju. Za sada Microsoft još nije specificirao da li će postojati opcija da se sustav izravno pokrene na sučelje Desktop.
Druge novitete Microsoft će na svojem službenom blogu objaviti u narednim tjednima.
Već dugo kruže glasine, a sad smo dobili i službenu potvrdu. Ostaje samo da vidimo kako će to u praksi izgledati.
Dobro je, popravljaju ono što nije bilo najbolje rješeno samo što mi zapravo smeta što vraćaju Start gumb.
Bilo mi je drago kad je MS pokazao muda napraviti nešto novo, ovako kao da su priznali da su zeznuli i da sve do sad što su govorili pada u vodu.
Ne znam, vidjet ćemo...
I kaj bi ima značilo da i dalje nastave pokazivati da "imaju muda" i gubiti udio na tržištu?
Na osobnim računalima mi je osmica užasna. Sada, s ovim updejtom koji će doći ću vidjeti kakva će biti. Ovako se čini da mogla mi bit dobra.
Slažem se u potpunosti! Ne vidim razlog zašto ne bi postojala opcija ili postavka prilikom instalacije sustava ili "negdje" u sustavu tako da korisnik može odabrati želi li ili ne želi Start Button, želi li podizanje sustava u Metro ili na Desktop itd... To su sitnice, ali na sitnicama se ponekad gubi ogromna "lova" i udio na tržištu kako je rekao kolega @yager.
Na Touch uređajima zasigurno to sve lijepo funkcionira bez Start-a. Ne znam, nisam probao ali pretpostavljam. Na Desktop računalima je sasvim druga priča, ne kažem da se ne može bez Start-a, ali treba vremena da se čovjek navikne.
Sve u svemu, treba uzeti u obzir da je 8-ica relativno novi sustav u kojem još nisu sve kockice posložene kako treba. Vjerujem da će se vremenom sve doći na svoje. A sad, nadajmo se povratku Start-a i potpunom prelasku na 8-icu :P
Meni je 8 predobra. Ali sa StartIsBack :) One kockice niti ne vidim, zapravo imam poboljsanu verziju sedmice. 7, graficka i laptop su se klali i kad god bih podigao ekran da izade iz sleepa, uvijek mi je bio crni ekran i morao sam namjestati brightness. Rijec je bilo o ATI driverima jer je mislim verzija 11.8 radila, a sve poslije nisu. Na 8 sve radi i nikad mi nije bio tog problema
Danas sam imao prilike probati Acer Aspire V5 touchscreen , procesor je i5 s 1.8GHz (up to 2.7GHz) laptop s predinstaliranim Windows 8 .
Nisam baš previše bio zadovoljan s ovim Windows_om , ali na ovom Aceru to radi vrhunski , ko' da je napravljen baš za njega . Ekran je toliko osjetljiv
na dodir , da mu ni moj HTC nije ravan ... Sve leti po ekranu , malo treba privikavanja . Što se tiče onog "Start"_a , mislim da ni ne treba . Problem je
samo kod korisnika koji su naučili na klasiku i sad "ratuju" s osmicom . Kolegu čiji je laptop , jedva sam uspio odgovorit da na ovo računalo stavi Win 7 .
Ljut je na Win8 , ne bude se na to mogao priviknuti kaže da će ga baciti s broda u more , mislim da bi ga možda trebao baciti negdje blizu mene ...
Ovaj dolje na filmiću lijepo je objasnio kako se s time radi :
:D
Nije mi jasno što je toliko drugačije? 95% stvari je doslovno isto kao i na Win7...
Isuse, kako ljudima nije bilo teško naviknuti se na iOS, Android, OSX, Linux sa drugačijim KDE, Windows Mobile, Symbian, Meego, ono, VOTEVER ali dok Microsoft redziajnira Start screen (i još ostavi većinu mogućnosti dotičnog) onda su to drame po Internetu.
Mene primjerice ljuti što još uvijek Win 8 ima u sebi ove ogavne Aero ikone. Mogli su i njih promijeniti čisto da desktop i Metro dio budu malo bolje povezani.
EDIT: Ja sam imao prilike raditi na V5 kao i na S7 ultrabooku i znam da će moj sljedeći laptop imati TS na sebi. :)
@ mario92
Moji prvi dojmovi su bili isto kao većini , treba vrlo malo vremena dok se privikneš na taj novi sistem
Windowsa i bez tog "starta" , meni to izgleda sve bolje i bolje , a da mi je imati ovakav Laptop , sve
svoje "krntije" rasprodao bih koje imam kod kuće . Meni je želja oduvjek imati računalo s Windows i
TC . Prije par godina imao sam Archos 9 PC Tablet , ali mi se nije svidjela osjetljivost ekrana , ali ovo
je vrhunac s ovakvim ekranom i Windows 8 ...
:D
Tebi se 5% čini mala razlika? Biološka razlika između muškarca i žene je 2%. Toliko o "maloj" razlici.
Ljudima je u pravilu laške prihvatiti nešto potpuno novo, kao iOS, nego izmjene već postojećeg. Start gumb je uveden sa 95-ticom i na njega smo se navikli kao na sastavni dio Windowsa jer je tada bila dobrodošla novost. Sve slijedeće verzije Windowsa imale su Start gumb, ali se ono što se otvaralo Start gumbom mijenjalo. Mijenjalo se kod XP-a, mijenjalo se kod Viste, a mijenjalo se (iako ne puno) i kod Sedmice. Znači ljudi su navikli da se to što se otvara klikom na gumb mijenja, ali i da gumb postoji. Ako ćemo istini za volju i kod Linuxa i na KDE i na Gnome (do Gnome2) sučelju postoji početni gumb. Ukidanje istog na Unity i na Gnome 3 izazvalo je istu lavinu kritika kao i ukidanje Start gumba kod Windowsa. Tako da nije točno da se dramatizira samo zbog Windowsa.
I ako baš hoćeš, meni je glupo da se isti način rada koristi za sve veličine i vrste ekrana i uređaja. Nema mi to logike.
Mislim da nema smisla uspoređivati Linux , ma koji on bio za Windowsom po gotovo ne s "osmicom" , bez obzira na Start gumb imao ga ili ne uvjek će biti
napredniji i korišteniji nego bilo koja distribucija Linuxa . Pogledajmo malo po trgovinama računalne opreme "guraju" Ti Windows 8 u svako bolje računalo ,
"sedmicu" gotovo da više ne možeš ni kupiti ... Ona računala koja nemaju OS , a to se prodaje samo kod nas i ostatku "ExYu" ili imaš Free Dos ili neki
Linux - Ubuntu ili slično , s kojim imaš problema da ga uopće postaviš na "noge" , odnosno da se taj OS uopće pokrene na novo kupljenom Laptopu ...
Jedini spas je kod takvog računala , formatirati i staviti neku verziju normalnog OS-a , Windows 7 ili taj Windows 8 koji nitko ne voli .
Tako je bilo i s "sedmicom" kad je izašla , većina je tvrdila da je XP bolji , a na onu Vistu nitko se više ni ne sjeti (papala je maca) ...
Ovaj koji je ovo posložio i nije baš griješio , u biti usporedba je realna !
http://www.pohrani.com/f/2U/5l/3HcBs...ndows8shit.jpg
copy/paste siol.net
Windows 8.1 vrača gumb Start
V javnost je pricurljala fotografija namizja Windowsa 8.1, ki razkriva, da je Microsoft očitno popustil kritikam in bo z nadgradnjo zadnjega operacijskega sistema vrnil dobri stari gumb Start.
..Vrača se ;)
@walter Mario je spomenuo Linuxe kao primjer gdje su se ljudi bez većih problema navikavali na promjene, pa sam mu samo napomenuo da to i nije prošlo baš tako bez buke kako sad izgleda kad su se stvari stišale. Uspoređivat linuxe i win 8 možemo u nekoj drugoj temi, ovdje nečemo o tome.
@pansonic o tome pričamo već dva dana ;)
Želim reći kako se buka radi oko jedne stvari koja se nalazi i dalje na istom mjestu.
Najlakši način kako naučit nekoga da nađe start je da zamisli da radi na sedmici, zatvori oči i neka probaj otvoriti Start. Uvijek uspije :D
Izašao je W8.1 preview, možete preuzeti ovdje.
Ja sam tek instalirao, nisam još ništa testirao jer se tek pokrenulo. Dobro je barem što stoji ikona od starta a ne onaj prozor što se otvara kad se mišem ode u kut.
Btw download ima nešto preko 2GB.
Nevjerojatno me iritira vraćanje Start gumba. Da ga je bar moguće maknuti iz taksbara. Isto tako sad više nije moguće maknuti sve Modern aplikacije (u Win8 sam ih sve maknuo), ne mogu maknuti Photos, Camera i Skydrive. Također, search radi puuuuno sporije (ali dobro, kužim da je to preview). U svemu ostalom su se poboljšali - Start Screen je funkcionalniji i to dosta, sučelje se može još više prilagoditi i izgleda koherentnije.
Search je napokon koristan, onaj iz 8 je bio blago rečeno užasan.
PC mi djeluje puno sporije nego prije.. Nadam se da je to samo zbog tog preview-a, neznam dali je tako kod drugih? RAM mi je na 40% a CPU 5-6%, nema razloga da bude spor tako.
I još mi ne želi pokrenuti jednu igru, izbaci BSOD svaki put.
Moja preporuka da ne skidate ovaj preview ipak :) valjda će to još srediti.
Ja nemam problema, BSOD nisam vidio na Windows 8 od kad ga koristim (malo preko godinu dana) tako da ni sa Win8.1 nema BSOD.
Koristim 8.1 kao primarni OS i nemam problema osim u searchu koji nakon nekog vremena indeksiranja radi puno brže (iako i dalje sporije nego u Win8).
Mario92
Aj ti probaj skinut Everyting
Pa onda vidi sto je to search...
Sorry na kasnom odgovoru ali za moje potrebe je ugrađeni search dobar :D
I da, Windows 8.1 je u RTM stadiju (gotovo dovršen) i već je procurio ISO image na mrežu svih mreža... Uskoro se čitamo sa RTM-a :D
Stigao update. Kom se žuri može ga ručno staviti s linka niže, a kome se ne žuri, danas popodne će update biti dostupan
http://www.extremetech.com/computing...free-right-now
Vidim da ima puno poznavatelja win.8/8.1 pa ako može mala pomoć
Radi se o slijedećem:
skinuo win.8.1 pro_vl_x86
narezao sa imgburn brzinom 2x,
dobivam ovu poruku kad hoću da uđem u setup
setup.exe(entry point not found)
the procedure entry point_CxxFrameHandler3 could not be located in the dynamic link library msvcrt.dll
the file autorun.dll could not be loaded or is corupt,setup cannot continue.error code is 0X7F
dvd su ok,jer sam sa istim pržio sedmicu i xp bez problema
Kakav je hardware na mašini?
Probaj s ovim spržit ISO file
http://images2.store.microsoft.com/p...B-DVD-tool.exe
Ili ga baci na USB pa probaj