Samsung Omnia II - korisnički review
Evo, napokon je stigla! :hrv:
Par dana je kod mene pa je vrijeme da napišem mali pregled.
VANJSKI IZGLED I IZRADA
Kada sam prvi put otvorio kutiju malo sam se iznenadio veličinom moba. Ali kada se čovjek malo privikne više ne želi nazad. Ležanje u ruci je odlično i to prije svega zbog debljine (bolje rečeno tankoće).
Iako se odmah u ruci osjeti da je napravljen od plastike, sama izrada je odlična. Nema štripanja, klepetanja, sve tipke su čvrste. Osim one Cube tipke koja se malo miče lijevo-desno, ali nije strašno.
EKRAN
Kao što znate, AMOLED. FENOMENALNO! Sve što su obećali. Žive boje i crna boja je stvarno crna. Što se tiče vidljivosti pod suncem ona je odlična. Nije kao Iphone (koji se uzima kao uzor), ali čitati se može bez problema.
Osjetljivost ekrana je odlična. Mali pritisak i to je to. Zbog veličine ekrana je teško raditi jednom rukom kada se ide iz jednog ćoška u onaj diagonalni, ali to sam i očekivao.
MicroSD kartica je ispod poklopca baterije, ali uz 8GB interne, nemam potrebu za čestim otvaranjem.
Poklopac baterije se samo pritisne i drže ga "kvačice". Nema nikakvih mehanizama, ali stoji čvrsto i nema škripanja i micanja.
SOFTWARE
Iako je TouchWiz odlično zamišljen i u widgetima ima sve što mi treba, vrlo brzo sam ga deaktivirao. Ne zbog kašnjenja koje se ponekad javlja kod prijelaza sa jednog homescreena na drugi (koje je oko 1s) već zbog toga što me widgeti podsjećaju na dječje sličice, a ne nešto što će koristiti "ozbiljan poslovni" čovjek. Instalirao sam MS 3.5.1 i MSkip-ovu temu i sada je to to.
Ulaskom u Start menu ulazite u "Samsung WM 6.5". Iako je to klasičan WM menu, sve ikone su promjenjene i sve unutar njih te je gotovo nemoguće više vidjeti stari WinMo. Bravo Samsung!
Tipkovnica je odlična! Zbog veličine ekrana tipke su prilično velike i teško ih je promašiti. Samsungova tipkovnica je dobra, ali nedostaju joj strelice za pomicanje kursora pa sam instalirao i FingerKeyboard.
Što se tiče brzine, napredak se stvarno osjeti. Za otvaranje Windovs foldera potrebne su 2-3s. A ta brzina se osjeti i u otvaranju Opere.
Od navigacije sam instalirao : Cardinale, iGo i Garmin i sve radi. Lock kod prvog pokretanja na Cardinaleu je bio oko 1.5min, a sada je to ispod 10 s. Lag kod iGo-a je još tu, ali mislim da je manji.
Što se tiče stabilnosti, sada kada je sve namješteno, još nisam koristio soft reset.
Iako po defaultu, autorotacija ekrana radi samo na nekoliko programa to se lagano riješi sa .cab programčićem i onda rotacija radi svagdje. A sama rotacija je vrlo brza kao i odziv na okretanje mobitela.
BATERIJA
Iako me u početku bilo malo strah zbog 1500mAh i 3.7incha to se pokazalo neopravdano. U početku je kratko trajala, ali sam po cijele dane nešto čačkao i instalirao. Sada kada je gotovo sve namješteno traje i 2 dana uz normalno korištenje.
MEMORIJA
Iako ima 256MB memorije velika većina te memorije je rezervirana (tko zna za što) pa kada se instaliraju neki programi ostane tek nekih 35MB slobodno. Naravno, installirao sam si sve što mi treba, ali opet, volio b imati malo više rezerve. Ali kada stignu skuhani ROM-ovi i to će biti riješeno
KAMERA
5Mpx, autofokus, dual LED i čitavo brdo postavki. Slike su dosta dobre, ali nisam impresioniran. No ja za fotografiranje koristim foto aparat pa mi to i nije bitno.
Za gledanje filmića koristim Core player i do sada nije bilo problema. Za veće filmove još nisam našao vremena.
ZAKLJUČAK
Nisam požalio što sam je kupio. Iako sam se dvoumio da pričekam HTC HD2 mislim da će ipak biti prevelik za normalno telefoniranje (mob na uhu). Nekakvih kardinalnih nadostataka nema tako da sam ja zadovoljan. Nažalost, xda-developers nemaju dio o I8000 pa se za programe i riješenja snalazim dalje. Ali veliki dio njihovih programa radi i na Omniji.
Eto toliko.
Screenshotovi će doći kasnije.
A sada izvolite sa pitanjima ako ih ima.
http://slike.hr/slike-male/s/screen00_54a94.jpg