Hmm, Drug mi poslao link na nasljednika E71ice i guglam guglam, ali nigdje nikakvih podataka zasad..
http://symbian-freak.com/news/009/06...cidentally.htm
U iščekivanju više detalja :licklips:
Printable View
Hmm, Drug mi poslao link na nasljednika E71ice i guglam guglam, ali nigdje nikakvih podataka zasad..
http://symbian-freak.com/news/009/06...cidentally.htm
U iščekivanju više detalja :licklips:
Vidiš interesantno,
...dopada mi se ovaj optical D-pad, nešto kao SE X1. A sada detalja baš i nemamo ono što bi moglo biti drukčije (poboljšano) u odnosu na predhodnika (E71) je 5MP kamera? (E71 3.15MP), CPU 600MHz-a? (E71 369MHz-a) te Symbian OS 9.3 FP2? (E71 Symbian 9.2 FP1).
ne sviđaju mi se ti optički navi-pad-ovi... :(
ali dobro, stvar navike...
A nekako mi po slikama djeluje malo širi i deblji od E71
mislim da bi mogao imati i veći displey od E71 (možda 2,6" :rolleyes: )
A ako izrada bude na nivou E71, to će biti super
Evo neke nove informacije
http://www.symbian-freak.com/news/00...officially.htm
sviđa mi se...= Citat =:
We also upgraded the camera to 5 megapixels and added a standard 3.5 mm audio jack
a koliko vidim, tipkovnica (pogotovo onaj zadnji red) me podsjeća na E63
smanjen "space" pali diodu, i dodan gumb za Bluetooth, samo ispod tog gumba za BT piše i Sym ili Syn
čemu bi to moglo služiti?
Mislim da je Syn, za sinhronizaciju.
Mislim ako je za to onda bezveze. Inače kad spojim mob i PC sam automatski sve izvrši, čemu posebna tipka. Jedino ako se pozivom na tu tipku syn. izvršiti preko "plavog zuba" onda OK.
A stavljena je obavijest i od same Nokie na facebook-u i na njihovj stranici
http://europe.nokia.com/find-product...specifications
# Dimensions: 114 x 59.5 x 10.1 mm
# Weight: 128 g
Main display:
- Size: 2.36"
- Resolution: 320 x 240 pixels (QVGA)
* Up to 16.7 million colours
* TFT active matrix
# 4 GB MicroSD memory card (with hot swap), support for up to 16 GB
* One-touch use as USB mass memory storage
* 250 MB free user disk space
# Nokia Battery BP-4L 1500 mAh Li-Ion standard battery
# Talk time (maximum):
- GSM 12 h 30 min
- WCDMA 5 h 54 min
- VoIP 13 h 42 min
# Standby time (maximum):
- GSM 492 h
- WCDMA 576 h
- WLAN 110 h
5 megapixel camera (2592 x 1944 pixels) with autofocus and flash
# CMOS sensor
# 5x digital zoom
# One-touch autofocus key
# Focal length: 4.7 mm
# Focus range: 10 cm to infinity
Video
* Main camera
* VGA: 640 x 480 at 15fps
# S60 3rd Edition Feature Pack 2 (S60 3.2.3)
# Symbian OS version 9.3
Izgleda da je ono ipak Sym (Symbol), na prijašnjim modelima označen "Chr"
Imho nepotrebno natrpavanje dodatnih tipki (BT, odvojene tipke za zagrade)... Tri tipke a komotno je mogla ostati samo jedna... I veći spejs jasno!
A osobno ni specs nisu nešto revolucionarne. Nadam se da će uz mob doći malo više predinstaliranih programa tipa Nokia Messaging i OVI Contacts (HTML mail support, pošten IM program itd) - ali pošteno integriranih kao sistemske aplikacije da ih ne vidim u taskmanageru :)
E da, svaka sličnost sa BB Boldom je definitivno namjerna :rolleyes:
Slažem se.
Ono što je dobro je potpuna integracija Push e-mail rješenja i IM programa u sam telefon. "Lifetime license for Nokia messaging" je isto tako dobrodošla stvar jer se izgleda uskoro počinje naplaćivati za druge telefone.
Ono što me nervira je nepotrebno razbacivanje pixelima a recimo video recording je još uvijek na pretpotopnih 15 fps.
Isto tako ne vidim neku svrhu HSDPA brzine 10 mbps za mob osim za spajanje na PC, a pošto odavno postoje USB stickovi, paralelno postojanje mobitela kao modema polako gubi na smislu.
složio bih se sa ovime. Kao i ovo:
to je ono što mi se ne sviđa, čak sam i gornji dio oko navi-pad-a i "prožvako", nije loš.
A što se tiče:
nadamo se CPU od 600MHz-a, malo da se sada i pohvalim vidim kako sam dopro predvidio da se radi o Symbian OS 9.3 FP2 uređaju, još kad bi i procesor... e onda bi uređaj "letio".
Šta E serija može snimati video? :notooth:
Nepotrebno forsiranje, al ako stave opciju QVGA@30fps-a onda bi se nešto i moglo iskoristiti od tog videa.
Eh da... Bilo šta samo da nije trenutni Freescale. Za ne vjerovati je da je stari E90 imao puno bolji CPU (dvojezgreni sa odvojenim jezgrama za aplikacije te telefoniju). Nekako gledajući nove modele tipa N97, sumnjam da će ubaciti išta jače/bolje od malo tjuniranog Freescalea - a ruku na srce opće poznati ARM11 na 369MHz se vrlo lako zaguši pri multitaskingu što zna nervirati.
Sad ne kužim koje to IM protokole podržava.
Na službenoj stranici piše MSN, OVI contacts i neki fantomski OMA IM.
Na symbian freaku i allaboutsymbianu govore o Gtalku i Yahoo-u.
WTF?
Ma koga briga kada imas Fring i to...
ovaj mobitel ce bit top seller od Nokije na trzistu...
Sve "greske" su ispravili i cak jos poboljsali...
No, jel zna itko cemu ona tipka Sym/n sluzi??
Al' cisto sumnjam da ce cijena bit 350€ bez poreza
Nemojte previše zivkat mobis kad će doć jer će onda papci okuraženi silnim iteresom dignut cijenu pa bi moglo bit i 4 soma ;D
Inače, uz MSN i OVI, potvrđeno je da podržava Gtalk i Yahoo messenger.
Neki napredak u odnosu na j***no dobru E71 je i teško napraviti. Bio sam uvjeren da će mob malo proširiti da stave veći ekran, a kad ono brus!
Dimenzije praktički identične kao kod E71, nova je šira za 1mm. Ekran i baterija isti - to je ono što me najviše rastužuje.
Također još uvijek ne vidim koji CPU će pokretati E72, ali bi bilo za očekivati da je onaj na 600MHz.
U svakom slučaju, dok cijena ne padne/ili dođe novi firmware, biti će diskutabilno preći li sa E71 na E72...
Potvrđeno, procesor je 600 MHz. :) http://www.forum.nokia.com/devices/E72
Još malo slikica http://dailymobile.se/2009/06/16/nokia-e72-pictures/
vidi stvarno...
CPU Count Single CPU
CPU Type ARM 11
CPU Clock Rate 600 MHz
ali ima toga još zanimljivog
Accelerometer Sensor
Compass
Magnetometer Sensor (ovo neznam čemu bi trebalo služiti)
Nokia Maps 3.0
2.0mm Charger Connector
USB Charging (NAPOKON)
E sad slijedi čekanje kada će uređaj u prodaju i čekanje da dođe kod operatera... :)
Jaoo
Samo se nadam da ce Nokia Maps 3.0 jaaaaaaako poboljsat...
Sjecam se kada sam ga koristio na E51 imao je previse bugova, prespor je u izracunu ruta i jos mi je trebali da preko bluetooth recivera nadem signal negdje 30-35 min...
Meni se jedino ne svida onaj zandji red tipki (tam di je onaj bluetooth znakic)...
Jednostavno su previse stvari ugurali i smanjili space tipku..
A kaj se bunis. Pa i 128 RAM-a je super...
Ja sam sretan kaj su uopce ubacili proc. od 600mhz
Te kakva je razlika izmedu ovog:
FOTA Firmware over the Air
FOTI Firmware over the Internet
Evo i snimke kako mob izgleda uživo...
Uopće neizgleda loše.
Kratki osvrt na uređaj tj. njegov navi-key
glupo što nema kameru od 30fps-a, kad vec kamera ima 5mpx.. mogli su staviti, ali nisu...
Optički D pad i ne izgleda obećavajuće precizno. Dobro pa je uz njega ostala funkcija četverosmjerne tipke. Na GT-Rovom videu optički pad puno bolje radi :\
http://sar.nokia.com/sar/index.jsp da li je vrijednost, razina EM zračenja malo visoka ili ne? riječ je oko 1.31 W/kg, dok je usporedbe radi kod N97 oko 0,66 W/kg.
Eto, da se i ja pohvalim, i ja sam drzao taj mobitel u rukama (donio mi ga je prijatelj iz Velike Britanije). No prvi dojam je apsolutna katastrofa. Opticki D-pad je lose napravljen i nije se lagano priviknut na njega :(. A tu i tamo prst pobjegne pa se nesto krivo napravi. Glupo je sto nema opcije da se ugasi taj opticki D-pad.
Kamera je zadovoljavajuca, kao i na E71, u mraku prelosa, po danu je dobra, no na kompjuteru se jos vide pixelasti djelovi slike. SW je predobar, nema stekanja i nikakvih bugova. Trenutni SW se moze haknut. Jos mobitle moram malo pregledat pa cu detaljnije napisat.
razmišljao o zamijeni E71 za E72 ali zbog ovog gore spomenutog sve mi se čini da ostaje dobri stari E71 samnom još duže vrijeme. Ubiti moram ga i ja kroz prste isprobati da mi mogao vidjeti kako to čudo "diše" njegov navi-key. Ajde tu je procesor u prednosti ali to onda prelazi već u usporedbu dvaju modela.
Iskreno sam i ja razmišljao o E72 najviše zbog 3,5mm utora i novijeg, oku ugodnijeg symbiana - ali pomak u odnosu na E71 je premali, samo bi napravio minus na računu.
Cionn: daj provjeri ima li kakvih dodatnih opcija za navikey, neki sensitivity ili sl. jer na ovom videu radi još i dobro. Da li kad skrolaš postoji ona "inercija" - brzo zaskrolaš, a on preleti 2-3-više stranica teksta ili uvijek skrola 1 red? To bi bilo ok za velike mailove ili dokumente/web kad bi sa 2-3 poteza preletio preko sadržaja.
Ima li na slušalicama šuma kao na E71? Bilo bi super kad bi probao neke in-ear sluške i neku tihu pjesmu.
Meni je taj opticki navi key unistio mobitel. Neznam zasto, no jednostavno mi se ne svidja.
Ugl., i ja sam razmisljao o zamjeni E71 za E72, no to se nece dogodit. Jedan od razloga je to sto kada koristis taj opticki navi key, ti pre sporo reagira, ti predjes prstom preko njega, a on tek za recimo pola sekunde prebaci dolje/gore. Nisam nasao nikakav sensitivity za narihtat :(.
No jedine znacajne "prednosti" naspram E71 su definitivno jaci procesor, 3.5mm utor, novija verzija symbiana i kamera. Ostalo mi se i nije nesto pretjerano svidjelo.
@xlr: Ako mislis nesto tipa onog na ajFonu skrolanje da kada predjes prstom da preleti preko cijelog ekrana, nema toga. Dosta sporije prebacuje sa ikone na ikonu. No zgodna je stvar kada recimo si na internetu i onda ful lagano skrolas gore dolje. Nije kao na E71 da moras 1000 puta kliktat gore/dolje da dodjes do odredjenog djela.
Sutra cu jos malo proucit mobitel. Trenutno sam preumoran:spin:
i mene brinula ta opticka glupost,niti na jednom mobu mi nije to valjalo do sad..sad vidim da je to opravdano :)
jel ima netko informaciju kad bi trebao doći kod nas na black market tržište? :)
najavljen je za ovaj mjesec, pa bi valjda krajem ovog početkom sljedećeg mjeseca trebao stići i u HR.
Također, razmišljao sam o upgradeu na E72, ali... 3.5mm utor mi ne treba, optički navi-key također (nije mi bed malo klikat po ovom), kameru sam uključio dvaput otkad ga imam, noviji Symb i proc meni nebitni (i ovo mi radi sasvim OK za stvari koje koristim)... Ostao mi je samo ljepši dizajn, za kojeg mi se ipak ne daje toliko love. Niš, čekam E73 ili što već :)
Hm, hmmmmm stigla u Njemačku po cijeni 439 €. :hm:
http://www.youtube.com/watch?v=mHjBrgoKg80 evo ak nekog zanima kak izgleda sadržaj paketa.. Kada se očekuje dolazak kod nas, jel netko zna?
Super futrola, sad su čak 2 ruba izložena oštećenjima prilikom pada :thumbdown:
A kako vidim na jednoj snimci opet se pojavljuje svjetlosti na spoju tipkovnice i ekrana kao i kod prethodnog modela e 71. Hebi ga!
mobis mi je napokon odgovorio na mail, E72 dolazi na naše tržište sredinom 12. mjeseca, a cijena je cca 3800 kn..
Je, osim E90 to je najskuplji uređaj iz E serije. Al pošto su mi odgovorili da će bit oko 3800kn lako moguće da zaokruže na 4000kn..
Camera/video samples:
http://zomgitscj.com/nokia-e72-about...apixel-camera/
Test na gsm areni http://www.gsmarena.com/nokia_e72-review-422.php
izgleda da nitko ne voli ovaj optički trackpad ;D
Ne samo to, nego izgleda da osim tog trackpada nije puno napredovao u odnosu na E71 (bolji hardver i kamera), pa ni generalna upotrebljivost uređaja nije toliko povećana. Prije bih rekao da su E55/E52 doskočile jednu puno veću stepenicu i dostigle E71,čak se i mnogo približile E72 bez beda.
E71 je bila puno bolja od E51, pa me sad zanima kakve će biti usporedbe, a i razlika u cijeni za E72 u odnosu na E55/E52. - A osim kamere i tipkovnice, skoro da mobiteli nude iste preformanse.
Apsolutno točno, jedina razlika između E52, E55 i E72 se na kraju svodi na tipkovnicu (ako zanemarimo orjentaciju ekrana, kameru i internu memoriju te bundle). Cjenovno su E52/E55 jeftinija kupnja i još uvijek stojim pri misli koju sam govorio prije par mjeseci: da sad kupujem svoj prvi E-series mob, to bi bio E55 samo zbog tipkovnice i kompaktnijeg dizajna. Napredak sa E71 na E72 nikako ne opravdava svoju cijenu, al tko voli...
Nadao sam se da će srediti taj trackpad na E72 al izgleda niš. Baš sam mislio kako će biti fino podesiv, osjetljiv, s nekom vrstom kinetičkog skrolanja... Ovako izgleda ne postoji ni način da ga se ugasi. Šteta.
Mobis je počeo prodavati E72 po cijeni od 3799 kn http://www.mobis.hr/MobilePhoneDetai...--smeda.wshtml
Mislim da ću ipak na kraju uzet E71, jednostavno se ne isplati za par sitnica davat više novaca..
Evo, testirao Metal Grey.
Jedini minus : teze se vadi microSD kartica jer nemozes niti normalnim prstom niti dugim noktima da izvati konacno. Rijesenje je skalpel ili igla. Sim kartica ima onu limenu ladicu ( gurni i vuci pa na kraju ce sama otpasti. U to se ubraja stalno mjenjanje kartice ).
Sama izrada izgleda preplasticno u odnosu na E71. Ustvari sve sama plastika osim poklopca i kromiranog ruba i par tipke , navigacije.
Rad na uredaju je dosta brz i nema nikakvog cekanja. Tipke su nesto izrazeno mekano ali ulijeva povjerenje. Navigacija radi odlicno i cak onaj klizni radi odlicno za pregledavanje stranice.
U biti kad zbrojim , postaje blago razocarano. Kad primim u ruke jednostavno bojim da ce slomiti nesto...
Tko ima E71 i prelazak na E72 je neisplativ. To ce razumjeti vlasnici.
Sad kad je stigao u mobis, kad se moze očekivat u t-mobileu?
Zanima me glasnoca mp3 playera na slusalicama - je li E72 glasnija od, recimo, Nokie 5800? Koristio bih je (izmedju ostalog) kao mp3 player pa mi je taj podatak bitan.
Zahvaljujem!
XLR
imaš opciju isključiti kao i postaviti osjetljivost navi key-a IZBORNIK - UPRAVLJAČKA PLOČA - POSTAVKE - OPĆENITO - PERSONALIZACIJA - OPTIČKA NAVI TIPKA.Kupio sam ga jučer preko oglasnika, vip-ov s mobis garancijom. Radi odlično, nakon moje E71. Prvenstveno je bolje izrade i nema onog rasipanja pozadinskog osvjetljena tipkovnice po cijelom kučištu. Telefon je za klasu iznad E71. Navi key je stvar ukusa ali vjeruj za 24 sata mi je tako legao da ga ne bi mjenjao za ništa. Nadam se da sam nekome bio od koristi.
Za one iskusnije:
Moja nokia ima verziju softwera 021.024.233.02 datum 17.10.2009 i kao takav nudi opcije za gore navedenu Navi key. Ne znam za ostale verzije softwera.
Ova verzija sw nema internet radio kao E71, pa bi zamolio nekoga tko ima sis datoteku istog ( za E72 )da me uputi na download.
Hvala unaprijed svima.
Teško za reći jer 5800 je jednostavno odličan po pitanju toga, kako sa slušalicama tako i sa vanjskim zvučnicima. Govorim iz iskustva. Moj razlog za kupnju e E72 nakon 5800 je qwerty tipkovnica kao i poslovne aplikacije predinstalirane u samom telefonu. Više sam poslovni tip nego multimedijalni. Naravno Nokia 5800 je bolja za navigaciju zbog ekrana, to joj je od mene plus, kao i multimedija. Ali E72 je poslovnjak i tu je največa razlika. S toga ako ti je bitna glazba i zvuk onda 5800 jer nećeš biti razočaran ili E72 i neki kvalitetniji mp3 ili mp4 player (kao ja) i nema mi kraja. Nadam se da sam bio od koristi.
Pozz,
Da li je netko od vas kupio E72 crne boje u oglasniku i onda odnesao u Mobis da mu stave samo HR tipkovnicu i da li je to uopće moguće? Ovi u mobisu izgleda ne planiraju dobiti E72 crne boje, a srebrna i smeđa izgledaju jeftino.
Ja sam imao E71, i normalno, ovi u Mobisu nemaju crnu masku pa sam si ju narucio sa eBay-a...
Jos nije stigla, ali namjeravam ju sam stavit...
Valjda necu nista uspjet sj*bat..
Inace, oni ti ne ugradjuju maske, tipkovnice i ostale stvari koje im ti doneses..
Jedino kao ih oni uspiju nabavit tek onda...
Javili mi iz mobis servisa da imaju HR tipkovnicu za E72 crne boje i da je zamjena 188kn.
Molim pomoc ...
Kod digitalnog kompasa mi je potrbno da ukucam latitude i longitude ali mi nedozvoljava da ukucam druga dva broja veca od 59. npr. imam kordinate 43.858260N i 018.429482 on mi ne dozvoljava ukucavanje druga dva broja ako su veca od 59 u ovom slucaju nemogu ukucati 85 u prvom a i ako je veca vrijednost od 59 u longitudi isto.
Ista stvar mi je sa GARMIN-om tamo nedozvoljava 6 broj iza tacke (stepena) npr. tamo moze samo 43.85826 i gotovo neda mi 0 na kraju. Kod iGO8 kojeg imam na PPC-u sve funkcionise.
Jos jednom soory molim pomoc gdje bih nesto mogao procitati o ovome, jako mi je bitno.
Tnx
Možda da te stupnjeve s decimalama pretvoriš u čiste stupnjeve, minute i sekunde? Primjera radi, 5.99 stupnjeva nije isto što i 5 stupnjeva i 99 minuta (minute i sekunde ne mogu bit veće od 59).
molim te pojasni mi izvini sto gnjavim kako da napisem 43 85 82 60 jer recimo treba mi ta latituda na nokia E72 kompasu i on mi daje sve po dva broja 00*00'00.00"N . hvala unaprijed
Oprosti na neznanju nisam imao prilike prije da mi ovo treba..