Problem s ventilatorom na procesoru
Molio bih da se u ovu raspravu jave oni koji su me skontali i koji su imali slicnih iskustava (da izbjegnem ponovno instaliranje windowsa,i system restore i ostale fix ideje i savjete) Hvala! :wave:
Komp radi super vec 6 mjeseci od zandnjeg instaliranja Windowsa XP.....
Onda:
Sinoc mi se smrznuo komp,i nakon nekoliko restartovanja,nije bilo pomaka. Windowsi se podignu i kad mi zavrti neke procese (ne sve) smrzne se.
Otvorim kuciste,i vidim da je vent na procesoru stao. Skinuo sam ventilator i odnio ga doma i nakopcao ga na svoj treci komp i vrti se uredno bez stajanja,i Everest mu prati broj okretaja i sve 5.
Vratio sam se nazad u igraonicu s tim ventilatorom i pokusavao na oba prikljucka jer ploca ima dva prikljucka za ventilator. Jedan je za procesor,a drugi za kućište. Prikopcao sam tog s procesora u drugi prikljucak (za kuciste) i vrtio je mjesec dana,a sad nece ni s njega da vrti,tj na oba prikljucka kad kresnem komp,vent napravi jedan-dva kruga i stane,i naravno,kasnije se komp smrzne.
Onda sam prekinuo crnu i zutu zicu s ventilatora i spojio se direkt na napajanje i postavio vent nazad na mijesto,te onaj jack za napajanje venta s ploce spojio na plocu da imam u ocitavanju senzora podatak koliko se vrti kroz onu zelenu zicu s jacka. Vent se super vrti ko i prije,a bez obzira,prikopcam li onaj jack na plocu u bilo koji utor,Everest ga ne vidi u ocitavanjima senzora,i opet ista pjesma. Komp se digne i kad se pojave ikone na desktopu,smrzne se. Cak sam spajao vent na napajanje i na plocu istovremeno,i vrti se,al đaba...
U safe mod idem bez problema,pa sam mislio da je neki proces u pitanju na startup-a,al nije 100%,jer kroz safe mod u Everestu pokrenem test stabilnosti,i kad ga Everest optereti,opet se smrzne.
Evo sad sam neka 4 ventilatora spajao na oba prikljucka vise puta,al nece da ih zavrti,jedino ponekad jedan krug... Napon je cca 12,34V,znaci ima ga,al nece da zavrti vent... :cry:
Ima li tu pomoci ikakve? (osobno mislim da nema) :dunno:
EDIT: Ne pomaze ni drugo napajanje...