Zna se da su T-mobile i Vip puni para, prihodi 3,4 milijarde svaki? ili čak više?
Kak uopće ide Tele2? Koliki su njihovi prihodi - zna li neko?
Jesu profitabilni ili gube lovu? To nigdje ne piše.
Printable View
Zna se da su T-mobile i Vip puni para, prihodi 3,4 milijarde svaki? ili čak više?
Kak uopće ide Tele2? Koliki su njihovi prihodi - zna li neko?
Jesu profitabilni ili gube lovu? To nigdje ne piše.
Ne znam za cifre, ali sigurno u prvih 3-4-5 godina neće biti profitabilni. To je sasvim normalna stvar kada se ulaže u tako ogroman posao.
To je poslovna tajna i tesko da ce ici sa pravim podatkom.Ovo cifre sto se vrte su sve okvirno.
meni što šta nije jasno, tele2 uglavnom plaća naknadu ili iznajmljivanje...
naravno da radi s gubitkom, a i radit ce jos sigurno par (ili vise) godina dok ne postane profitabilno...
tu imas potvrdu da tele2 radi s gubitkom, sto je i logicno..
business.hr
tesko da ces igdje naci podatke o tocnim iznosima, jer sluzbenom objavom takvih podataka, ona bi imala negativan predznak kod vecine ljudi, mada kao sto sam vec par puta napisao, tako nije jer ne moze ni raditi s pozitivom s obzirom na ogromna ulaganja u infrastrukturu. Za citav tele2 AB ces lako naci, jer oni objavljuju te podatke, naravno, jer se imaju s cime i pohvaliti!
Nisam ziher al GSM mreze su 3 do 7-mo godisnja investicija. Ne radi se o tipicnom biznismenu kojem je bitno da nakon 12 mj ostvaruje profit dovoljan za zivot, vec o kompanijama koje svjesno ulaze u posao koji ce u prvih godina ostvariti par milijardi gubitka, ali nako toga.. :respect:
Hvala na inputu, preko tvoj savjeta išao sam malo dalje, na korporativne stranice tele2 i stvarno sam se malo (neugodno) iznenadio.
Kada se čitaju njihovi izvještaji (baš kao što kažeš), dobije se skroz drukčiji feeling nego kada piše kod nas u novinama.
Evo, ovako ide otprilike:
- svaki kvartal gubitak od oko 10 milja eura - znači godišnje oko 300 mil. kn
- tržišni udio prihoda tek oko 5%
Naravno, ulaganja su velika, i to će ići godinama. Ono što mi je bio neugodnjak, je ovo:
Kvartal 4 2005 kaže:
"Zanimanje za ponudu Tele2 bilo je veliko, te je priljev korisnika bio IZNAD SVAKIH OČEKIVANJA..."
I tako piše optimistično do otprilike 2. kvartala 2006 kada već počinje govoriti o gubicima.
Da bi od kvartala 4 2006, pa do danas uglavnom govorili o tome da su rezultati ISPOD OČEKIVANJA, razlog tome navedena je nemogućnost izgradnje mreže, te preveliki troškovi roaminga.
Prihode Tele2 Hrvatska počeli su davati tek od 2. kvartala 2007, tako da postoje točni podaci za kvartal 2-4 2007, a može se zaključiti da je onda za cijelu 2007 bilo oko 400 milijuna kuna.
Za usporedbu, T-mobile je imao 4,3 milijarde kuna, a vip 3,8 milijardi kuna.
Sve ovo javno je dostupno na:
www.telekom.com (Deutsche telekom) - za T-mobile
www.telekomaustria.com - za vip
www.tele2.com - za tele2
Lupio sam broj. Gubitci su manji za drzave kao sto je nasa (size xxxs), ali npr za francusku, spanjolsku ili USA su :bat:
Kod nas je za tele2 najveci problem sto nemaju vise kamo staviti bazne stanice u gradovima jer su svi krovovi vec nacickani s tim bijelim cudima. :funny:
prihodi se mogu vidjeti na financijskom izvještaju u FINI. I za vip i za tele2 i za tmobile.
Evo, dao podatke Tele2 i za prvi kvartal 2008.
Ukupni prihodi: 16 mil. eura
Gubitak prije deprecijacije i amortizacije: 10 mil. eura
Gubitak: 12 mil. eura
Nadalje kaže (parafrazirano i prevedeno): "u Hrvatskoj se sve odvija po planu, oglašavanje se poboljšalo te se poboljšala percepcija kompanije da je još jeftinija, odljev korisnika i dalje je velik, ali se popravlja. S novim roaming ugovorom očekuju smanjenje odljeva korisnika i bolju profitabilnost. Cijena se nije mijenjala u ovom kvartalu, a ni tržišno natjecanje."
Ono što iznenađuje su male kapitalne investicije (čitaj "ulaganja u mrežu, izgradnju itd..."). :hm:
U usporedbi s drugim operaterima (koji već imaju razvijene mreže), ova su ulaganja minimalno dvostruko manja.
Samo 30 milijuna kuna ovaj kvartal.
Drugi operatori su prošle godine 1. kvartal (nema još podataka za ovu godinu), imali preko 60 milijuna kn. Znači dvostruko više.
Detaljnije na http://www.tele2.com/pages/Press.asp...source=1212201
Ja nigdje ne vidim da piše da je odljev korisnika velik, di si to pročitao? Vidim samo da su dobili dosta korisnika unatoč gubicima.
Ni meni taj dio nije najjasniji. Zašto bi onda svaki puta izlazili u javnost sa sve većim brojem korisnika?
Detaljnije izvješće je u pdf-u koji možeč naći ovdje:
http://hugin.info/133413/R/1212201/251447.pdf
(ili www.tele2.com pa klik na "Download Interim Report")
Dokument je velik, ali search na "Croatia" dat će ti sve što je zanimljivo za nas.
Evo malo u Vecernjaku o Tele2 prihodima:
http://vecernji.hr/home/manager/3065...CFEE757CC193.2
"Odljev korisnika" znači koliko ih je otišlo iz mreže, ali to ne znači da ukupan broj korisnika u mreži ne raste.
Npr. ako ih je "ušlo" 50,000, a otišlo recimo 30,000, onda je "net intake" (neto priljev) 20,000.
Ali odljev još uvijek postoji (to je tih 30,000), i može se govoriti o malom ili velikom odljevu.
No ukupan broj korisnika raste.
Opet, zanimljivo je pogledati da Tele2 (u apsolutnom iznosu dobiva puno manje korisnika nego konkurencija).
Npr. u 2007, Tele2 je "narastao" za 113,000 korisnika, T-Mobile za oko 200,000, a VIPnet skoro 270,000.
Priljev korisnika je jako varljiva stvar pogotovo kad predje 100% :-)
evo i primjera:
"mobilni operateri sad radije ističu broj korisnika nego tržišni udjel i to stoga što im je Tele2 bjesomučnim rušenjem cijena u 2006. godini odgrizao 8,8 posto tržišta. T-Mobile je zato imao 2,16 milijuna korisnika, što je proslavio i činjenicom da je ponovo bio prvi u probijanju okruglih brojki - prvi je dosegao dva milijuna korisnika, dok je Vipnet u 2006. imao 1,91 milijun korisnika. Praksa bez pretjeranog navođenja postotaka nastavila se i u 2007. godini usprkos tome što je Tele2 porastao za sitnih 1,5 postotnih poena, na 10,3 posto udjela na tržištu. Tako u 2007. godini tri mobilna operatera nemaju 46,7 posto, 43 posto i 10,3 posto udjela na tržištu, već T-Mobile ima 2,38 milijuna korisnika, Vipnet ih ima 2,2 milijuna, a Tele2 oko 470.000. Međutim, kako smo već u uvodu spomenuli, sve te brojke više nemaju mnogo smisla jer ne odražavaju stvarnu sliku o korištenju mobilne telefonije u Hrvatskoj."
cijeli tekst:
http://www.poslovni.hr/73654.aspx
Sve su to brojke za koje mi znamo što znače. Prodani i podijeljeni brojevi na nekakvim akcijama i nagradnim igrama, a pravi broj korisnika je debelo manji. I to vrijedi za sva tri operatera.
Upravo tako!
Zato sve te brojke kojima se Tele2 hvali (pola milje korisnika, porast od 46,000 itd...), a i ostali ne treba gledati - nego broj pravih korisnika.
To možemo znati samo "statistički", ali ipak postoji brojka koja se može uspoređivati, a to je tržišni udio prihoda, i onda to izgleda ovako:
T-Mobile: 50%
VIPnet: 45%
Tele2: 5%
I to je prava (relativna) snaga svakog operatera.
Od kuda ti baš ti postoci?
Kao što sam i prije bio spomenuo, svaka od tih kompanija je "javna" (na burzi - ili su njihovi vlasnici na burzi), te svaka redovito izvješćuje o svojim prihodima (na svojim korporativnim stranicama).
Prihodi za 2007. godinu:
T-Mobile: €581 mil.
VIPnet: €514,2 mil.
Tele2: €57,8 mil.
Dalje se jednostavno izračuna % :hrv:
Da, ali to su postoci u zaradi, ali ne u broju korisnika. Svi znamo koliko se cijene VIP-a i T-Mobile razlikuju od Tele2. Nije ni čudo da je toliko razmjer. Zato i sumnjam da Tele2 ima svega 5% korisnika.
@mble127
Mislim da ne mozes tako izracunati postotke kad t-mobile i VIP imaju puno vise cijene i vise usluga! Nisam nikada ucio statistiku ali ovo mi nije logicno, a u ostalom u onom clanku ovako pise:
"Tako u 2007. godini tri mobilna operatera nemaju 46,7 posto, 43 posto i 10,3 posto udjela na tržištu,već T-Mobile ima 2,38 milijuna korisnika, Vipnet ih ima 2,2 milijuna, a Tele2 oko 470.000"
@frish
Pretekao si me! :-)
Slažem se s vama.
Nije to točan udio korisnika, već tržišni udio prihoda.
S time sam htio reći koliko je zapravo Tele2 puno slabiji od konkurencije (kao tvrtka).
Tmobile i VIPnet imaju masu poslovnih korisnika koji troše puno itd.
Prava brojka je Tele2 korisnika je najvjerojatnije negdje između (5-10%).
To mozes gledati i ovako:
VIP i t-mobile cca. 2.000.000 (500 mil. €)
Tele2 cca. 500.000 (60 mil. €)
Znaci 4 puta vise ova dva imaju korisnika i imaju cca. 2x vise cijene sto ti daje 60 mil. € x 4 x 2=480 mil. €
Po nekim mojim informacija (koje bi mogle biti i točne :D ), te zbrajanjem 2 i 2 čini mi se da Tele2 više ne ulaže tako puno u razvoj mreže kao do sada. Naime, nakon što su signalom pokrili 90% teritorija RH, nova zaduženja kod poslovnih banaka su prestala (provjereno), a izgradanja i održavnje mreže vrši se iz tekućih prihoda. Ispunjavanjem uvjeta iz Ugovora o koncesiji očito je da Tele2 ne namjerava, u znatnijoj mjeri, više izgrađivati i proširivati vlastitu mrežu, što potvrđuje i novi nacionalni roaming s T-mobileom koji će omogućiti pružanje i usluga prijenosa podataka na cjelokupnoj teritoriji RH što do sada, kao što je opće poznato, nije bio slučaj u ugovoru s VIP-om. Očito su Telci uvidjeli da je razvoj mreže vrlo skup (što se uostalom znalo), kompliciran i dugotrajan (što se malo manje znalo), ali i da priljev korisnika i nije onakav kakav se (vjerojatno) očekivao, te da je nacionalni roaming jeftiniji od građenja vlastite mreže
Imam djelomicno suprotne, takodjer "provjerene" informacije. Tele2 je morao smanjiti svoje rashode i gubitke, to je vjerojatno bila misija novog direktora. Ipak imaju dosta niske cijene i ne mogu ocekivati ogromne zarade po korisniku. Ne precizira se koliko ce trajati ugovor s T-Mobileom, ali bitno je da korisnik nece osjetiti razliku bio on na Tele2 ili T-Mobile signalu.
Ulaganja u izgradnju mreze prilagodili su dinamici dobivanja gradjevinskih dozvola koja je u Hrvatskoj nevjerojatno spora, kazu, najsporija od svih zemalja u kojima posluju. Zbog tih problema lobira se cak i na razini svedske i hrvatske vlade, ljudi hoce graditi, a drzava im ne da. U tom slucaju, vjerojatno su zakljucili da je pametnije usporiti gradnju tj. ispuniti koncesijske obveze, a poslije kako bude. Uostalom, na iste probleme u dobivanju dozvola zale se VIP i T-Mobile.
Oni nikad nisu odbacili mogucnost prodaje svog poslovanja u Hrvatskoj nekom drugom operateru. Jos je lani za njih bio zainteresiran Telenor no u Tele2 Hrvatska i dalje smatraju da imaju mogucnost uspjeha i zarade na ovom trzistu, a ako zaista ne bude islo, razmotrit ce mogucnost prodaje. Inace, novi direktor najavio je da do kraja 2008. zeli privuci do milijun korisnika (dosta ambiciozno), a glavni adut za privlacenje navodno ce biti mobilni internet. Novom, za mene preglupom kampanjom s mafijasima, privukli su dosad najveci broj korisnika. Niti jedna kampanja im nije bila tako uspjesna pa oni vjeruju da dolaze jos bolji dani.
mobilni internet - yeee!! Ajd napokon da smisle neku jeftinu tarifu za internet pa da mogu pocet trosit pare na to
Ma nije stvar u kvaliteti kampanje vec koliko se cesto reklame vrte na TV, novinama, radiju, jambo plakatima. Oni su samo napravili ono sto VIP i t-mobile rade vec godinama, njihove reklame se nalaze u svim mogucim medijima i non-stop nesto reklamiraju cak i tipa "kad dvoje postanu jedno" sto je meni totalno ljigavo. Ali na zalost time se obicnim ljudima koji ne prate interneta (tzv. ne napredni korisnici) namece da takvo nesto postoji i obuhvati se dovoljni broj ljudi, stvori se kriticna masa koja ce se zainteresirati za proizvod.
I sto da na kraju kazem osim "Sve je to marketing" ili jos bolje "Sve je u marketingu"!
samo cu rec da za legaliziranje (da RH država legalno procesira i potvrdi da je ok da neka antena stoji di je izgrađena) jedne bazne stanice, (BSC), treba u ovoj našoj zemlji 2,5 godine?????? O kakvim poslovnim uvjetima mi pričamo? Ono sto su Vip i T-mobile izgradili (mreža i pokrivenost) je dovoljno i da treci operater tj. Tele2 mora ulagat masu u infrastrukturu je vjerojatno necija "super" ideja kako povecati investicije u RH (tj. popraviti stanje vanjskotrgovinske bilance: možete doć, ali će vas koštat - a prvi koji je naplatio je Škegro ). "Povecati greenfield investicije". Na kraju su cinjence da Tele2 pruza uslugu mobilne telefonije 50-80% jeftiniju i da je taj nacin liberalizacije telekomunikacijskog tržišta bio moguć i bez izgradnje još jedne mreže jer je pokrivenost dovoljna (al neka grade, uposlit ce ljude, kupit opremu, platit koncesije, najam zemjista itd... ) tj.pljunut ce pare. Tele2 ostaje i ne prodaje se jer je izgradio vlastitu infrastrukturu (mrežu ili ti ga masu BSC-a tj. antena) i to je strategija kompanije na razini grupe da ostaje na tržištima gdje nudi mobilnu telefoniju i mobilni brodband tj,. internet, a ima i vlastitu infrastrukturu: Poslovna grupa - Kinnevik (http://www.kinnevik.se/) koja je i vlasnik Tele2, Metroa (
"metro express" novine u RH), Tv1000 (tj. MTG - Modern Times Group) i Milicoma (mobilne mreže u zemljama trećeg svijeta) i ima jos masu tog u toj nakupini kapitala (Kinnevik tj. "Šinevik" poslovna grupa ilitiga holding). Ovo trućanje, hoće li npr. TeleNor kupit Tele2 je totalno nevazno jer iza Tele2 stoji kapital koji je nepojmljiv za "prosječnog hrvatskog korisnika" i to su igrice u smislu "oni nama Dansku mi njima Hrvatsku + prava na Rusiju, Čad i Mexico". Pravo pitanje nije T2 i hoće ga tko kupit/prodat, nego di smo mi, Hrvatska, u svem tome. Pitajte Jandrokovića ili Sanadera :-) . Jako, jako smo mali i nevažni - nije ovo nogomet: ovo su činjenice o 4,5 miljuna naspram 6 milijardi.