http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/p...6/0038006.html
stvarno ne vjerujem . . .
evo vam sad svima koji su glasali za smradove iz hdz-a . . .
ali mislim da to u praksi ne bude zaživjelo, još je prerano . . .
Printable View
http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/p...6/0038006.html
stvarno ne vjerujem . . .
evo vam sad svima koji su glasali za smradove iz hdz-a . . .
ali mislim da to u praksi ne bude zaživjelo, još je prerano . . .
prijatelju , pročitaj cijeli članak , a ne samo naslov
Osobno nemam ništa protiv ćirilice kao pisma. Sjećam se da sam u školi imao jedva 2 i da sam jako patio zbog toga jer nikada nisam znao čitati kako treba.
Onda, s vremenom skužiš da je i to pismo, jednako kao alfabet (grčki) ili židovsko pismo, koje je fora znati.
Primjerice, pošto me zanima ruska povijest, zgodno je znati i rusku ćirilicu.
Ovaj rat je dosta poremetio u odnosima ljudi tako da 90% će ćirilica asocirati na Srbe i njihovu politiku stvaranja Velike Srbije, ali samo pismo kao takvo s time nema veze.
Ako se i bude uvodilo u škole, naravno bit će izborna opcija. Tako da jesam za uvođenje kao širenje opće kulture, nikako pod prisilom kako je bilo do 1990. godine.
potpisujem Mobyja u potpunosti!!
ja spadam u prvu generaciju koja nije imala pionire i cirilicu u skoli. ali sam imala dvije godine starijeg bratica. on je cirilicu ucio. to ljeto '91, kada sam zavrsila 1. osnovne, iz ciste znatizelje i po logici "nece moj bratic bit pametniji od mene" ja sam samoinicijativno uzela njegovu knjigu i pocela uciti cirilicu. dosla sam do pola knjige kad su nam jednog dana na vrata pokucali neki oficiri JNA i trazili mog cacu da ga novace. srecom, caca je radio za inu, pa se mater izlagala da je u siriji na terenu :lmao: ali se mater ipak dovoljno isprepadala da par dana nakon toga knjiga zavrsi u smecu, skupa s kazetom riblje corbe ;D danas mi je zao sto nisam prosla citavu knjigu i do kraja svladala barem osnove stampanog pisma. zbog cega? zbog opce kulture. zbog toga sto su nam srbi ipak prvi susjedi, i kad se nakon odredjenog broja godina stanje iznormalizira, korisno je u slucaju nekog puta ili proputovanja te zemlje znati njihovo pismo. uz naglasak da to pismo koriste i rusi, bugari..
fama se dize samo zato sto je to pismo koje koristi srbija. da primjerice slovenci koriste cirilicno pismo, i da ga netko pozeli uvesti u skole, nitko se ne bi bunio.. no ovako ispada da tko god ima volje i zelje za znanjem tog psima je srboljubac, troprstas, cetnik i ostale asocijacije..
nema potrebe da se to uvodi. ko oće naučit nek uči sam. ljudi su dosad učili bez toga mogu i sada
neka stave da se domovinski rat uči iz povijesti, recimo!
gluposti.
Da smo se vodili razumom, a ne srcem ne bi nikad izbacili ćirilicu iz škole.
Zar je pametno da ti netko pod nosom može pisati što hoće, a da ti pojma nemaš da li te hvali ili diže pobunu?
@ mala: Domovinski se i uci iz povijesti. Samo nedovoljno. :-/
pa i ja sam vec 97/98 imala u osnovnoj skoli u 8. razredu Domovinski rat u udzbeniku povijesti, tako da ta izjava uopce ne stoji. a sad kako se on uci i prikazuje ovisi o autoru udzbenika te onima koji odlucuju hoce li se udzbenik plasirati ili ne..
Slažem se s Lunom i Moby-em,ćirilica je pismo kao i svako drugo. Makar su me u školi djeca branitelja i "profesionalnih Hrvata" poprijeko pogledala kad su vidjeli da znam pisati ćirilicu (koju sam naučio iz čiste znatiželje,a ne nekakvih "troprstih" pobuda ;D). Iskreno,ja je ne bih uvodio. Kao narod još nismo zreli za to,a u Srbiji ionako pola toga piše na latinici pa tko ide...
Ma, Mala je vjerojatno mislila da bi bilo ironično da o Domovinskom ratu čitamo na ćirilici. (Mala, ispravi me ako sam krivo skužio).
Naravno da bi se ćirilica učila kroz pjesmice, knjige, nekakve radove itd. Prošlo je vrijeme kad je to pismo bilo ravnopravno s latinicom, ali kažem bilo bi dobro znati, iz opće kulture.
Osim toga, i narodi koji upotrebljavaju ćirilicu kao službeno pismo polagano se okreću latinici zbog interneta, odn. elektroničkih medija koji baš ne trpe druga pisma ili trebaju veće i skuplje programe za instalaciju ne-latiničnih znakova.
ovisi u kojem dijelu srbije se zateknes. u Beogradu i vecim gradovima vecina jest i na cirilici i na latinici, no u manjim mjestima nije.
to da jos nismo spremni se u biti slazem, no pribojavam se da s ovakvim reakcijama necemo jos dugo dugo biti spremni, cime svojoj buducoj djeci i narastajima saljemo poruku mrznje spram pisma koje, realno gledajuci, nema ama bas nikakve veze s Domovinskim ratom!! jednako bi bolilo na hrvatskim kucama vidit isarano i 4C i 4S!
slazem se, i ja sam ucio domovinski ali jadno i jedva nesto...nesmijemo uciti domovinski kako spada a mozemo cirilicu, sramota!
ovo bi samo dobro doslo kad treba na topse.ru :lmao:
(ako se uvede 2010 ja cu biti pri kraju skolovanja, tako da :njanja: :njanja: :njanja: )
netreba nam cirilica u skolama , cemu opterecivat djecu jos necim sto velikoj vecini nece bas nikad u zivotu trebat.tko ima zelju i volju ucit , recimo u nekim skolama , za koje se misli da bi mogle bit onak .. trofazno orijetnirane :notooth: , ili u podrucjima di ima puno tak gemišt stanovnista, nek se napravi kao dopunski neki predmet ucenje cirilice ak se skupi dost ljudi ..
Nemojte miješati povijest s pismom. Da bi povijesni događaji bili vjerodostojni, prema pravilu, treba proći barem pola stoljeća što bi značilo da ćemo o Domovinskom ratu moći "hladne glave" razglabati tek oko 2050. godine.
A, ako ćete povijesno gledati postanak ćirilskog pisma, tu su i Hrvati umiješani. Sjetite se glagoljice, koja je jedno od podvrsta ćirilice, bosančice koja je također. Zrinski i Frankopani su se u svojim spisima koristili (ne baš uvijek) jednom vrstom ćirilice tako kad pogledate, to i nije pismo rezervirano isključivo za Srbe.
Na kraju, i Makedonci pišu ćirilicom, a vi kao mlada generacija sigurno ste slušali Tošu.
Ne možete stvari postavljati crno-bijelo jer u ovome slučaju to ne drži vodu.
Ćirilicu nije trebalo izbacivati iz programa nikako baš iz razloga koje je Moby spomenuo. Ćirilica je kao izborni jezik, samo je donekle lakše snaći se u sredini koja priča talijanski i piše latinicom, nego na magistralnoj cesti sa znakovima na ćirilici (ako je itko ikad putovao takvim putevima :notooth:). Uvijek me zanimalo kako se stranci (pravi stranci, ne dijaspora) snalazi kroz Rep. Srpsku i sl. :) (blago meni što imam takve roditelje koji su mi osigurali uvjete da naučim ćirlicu)
pa neznam zasto ne mjesat ovo s povijescu...neke stvari su ocite...
-> Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.
-> Čedomir Višnjić
-> Dušan Marinković
;), nesto se puno srbi zalazu...pa nek si naguraju to znaju di
kad se budu rusi i makedonci zalagali mozda bi i prihvatio...
btw ne slusam tosu :belj:
(nebudite strogi prema meni jer sam za vas klinac tako da nisam upoznat sa svime, ali ovo se meni cini kao sto sam napiso...)
Ne želim polemizirati što je Premijer obećao SDSS-u samo kako bi zadržao premijersku fotelju. Sad skrećemo na političke teme.
Pokušajte razlikovati sljedeće-pismo i jezik.
Ćirilica kao pismo ne mora biti vezana uz srpski jezik. Ti ćirilicom možeš pisati i engleski (samo te nitko neće razumjeti).
Ja mislim da kad bi stavili to u knjige u osnovnoj pod nesto tipa "tko zeli znati vise" da bi klinci to odusevljeno ucili kao neki tajni jezik :)
Veci problem u skolama su (prazno)vjeronauk, previse povijesti i nedostatak stjecanja ikakvih prakticnih i modernih znanja.
Sta u moje vrijeme nisu uveli kineski!Bili bi face:lmao:
šta ste se svi, "velike hrvatine" uzjebali oko toga što se ćirilica vraća?
ionako će to biti samo izborni predmet.
a druga stvar, koliko je vas čitalo knjige branka ćopića ili grigora viteza?
ja sam to ucio u 4. osnovne na dva sata hrvatskog jezika, ono cisto da naucimo i to je to, sve u ta dva-tri sata, ja sam isto da bude izborno, zasto ne.... a koliko sam cuo na nekim vijestima, primorac je rekao da nema nikakvog dogovora u vezi uvodjenja cirilice tako da...
... katastrofa, ovo nešto što sam pročitao na forumu je prvo što sam čuo o tome, ne želim komentirati. Ali mislim da to nije uredu, tko hoče naka si je dodatno uči sa strane. Istina je kako je sve ljepo znat i znanja nikad dosta ali kad nam netko drugi dava prijedlog i tko još, mislim???
Istina je da sam je godinu dana učio u školi čirilici i najbolje sam je pisao, mislim i čitao, sad se malo toga sječam. Iskreno rađe bi da uvedu hebrejsko pismo i arabici, više me interesira, a kada govorimo o hrvatskoj (ne)kulturi mislim da bi GLAGOLJICA bila primjerenija.
užas , tako je to kad određeni dobe krila koja im je gospon sanader dao..
jedna obična provokacija od strane određene manjine , ništa drugo ako se mene pita....
apsolutno sam protiv toga i smatram da tko je želi znat neka je sam nauči , kao što sam je ja naučio jer mi je zatrebalo
Objektivno gledajući, ćirilica je prošlost. Ne samo nama nego i Srbima.
Ogromna većina Srba u Srbiji i Bosni piše latinicom i njome se bolje koristi nego ćirilicom. 1990 kad sam predzadnji put bio u Beogradu, latinica je bila preko 70% zastupljena na javnim natpisima. Lani sam bio i sad je možda udio latinice smanjen na 50%, jer forsiraju ćirilicu iz samo njima poznatih razloga.
Dosta će Srba potajice priznati da je forsiranje ćirilice od strane političara i crkve isključivo politikanstvo i dogmatizam.
Jedan je njihov intelektualac jednom davno izjavio da Srbi nisu ni svjesni koliko im vrijedi to što im je jezik moguć na dva pisma, za razliku od npr. bugarskog ili ruskog. Što prije privhate latinicu kao standard prije će se integrirati u Europu u najširem smislu.
A onaj tko vrati ćirilicu u hrvtaske udžbenike ili je moron, ili mu je Pupovcac ljubavnik.
@Šljaka
Ako Srbi budu radili pobunu na ćirilici, najmanje će koristit to što će djeca u školi, a i odrasli znati ćirilicu. Mislim, hej, get serious.......21 stoljeće je, tehnologija je daleko bolje sredstvo za planiranje ustanka od polu-izumrlih pisama.
S tim se poptuno slažem...ma kakva ćirilica!?= Citat =:
A onaj tko vrati ćirilicu u hrvtaske udžbenike ili je moron, ili mu je Pupovcac ljubavnik.
Зашто вам је толики проблем чирилица?
мени је драго да моје дјете исто зна читати чирилицу јер је то нешто
сасвиом нормално чак би могао рећи и један плус,
као до знаш енглески или неки други језик!
Питам се дали вам читанје овога текста ћини проблеме? :notooth:
ЕДИТ: Ја особно сам научио писмо вечином због ТВ Београда и у моје вријеме :notooth: је била сила страних филмова на чирилици!
E Vuče, Vuče. Lako što pišeš pizdarije, nego i ne znaš pisat. Mješaš Č i Ć. Ćirilica se piše sa mekim Ć a ne sa tvrdim Č. a Čini se piše s tvrdim Č a ne s mekim Ć.
A sad baš usporedba poznavanja ćirilice i engleskog i nije baš na mjestu.
Ako ja naučim mijenjat gumu na autu, to znači da znam napravit i generalku :ideja: ;D :creep:
A to je istina ne znam č i ć i na hrvatskom a kamo li na ćirilici! :notooth:
= Citat =:
Izvorno postao VuKi
Nadam se da je ostatak ispravan ;D
Ruski je stran jezik Italijanu kao i Srpski tako da ovo sa gumom ne stoji.:njanja:
Engleski je teško usporediti sa bilo kojim jezikom stranim jer je takoreći internacionalni!
било би занимљиво дати могуцност уценицима да га уце додатно, ако би хтјели, но с обзиром на атмосферу у народу бојим се да би било пуно проблема са тиме и са уценицима који би се за то одлуцили.
како сам просао сваку негативну ствар у насем образовном суставу, цирилица би нам требала бити задња брига. јер ако се настави стање какво је сада, са неколико година цемо се сусрести са унистеном генерацијом.
rospaya пази на ч и ћ
Да те Миле не дофати!!! :lol:
Бојим се да то неби било некима право ако би им нетко оцјенјивао дјецу за оно што су замрзили за вријеме рата!= Citat =:
Izvorno postao Mile
Bilo kako bilo bilo bi možda pametno to staviti kao neki izborni program iako sumljam da bi to ispalo kao i vjeronauk.
Vamo idu svi da nebude izopčenih, a vamo nebi išao nitko da nebi bilo...:jehon:
Ma ko bi s nama na kraj!!!!!!!!!!!
koji vam je *****, ovdje se pise latinica, ne pretjerujte :notooth: :satan:
meni je drago što sam učila ćirilicu u školi i još uvijek ju znam pisati. ali ne mislim da ju treba uvodit u škole: ako netko želi nek to sam uči, kao i sve druge strane jezike i pisma.
no, mislim da je vraćanje nekih pisaca na popis lektire dobra ideja. kad sam bila klinka, Branko Ćopić mi je bio najdraži pisac. mislim da nacionalnost pisca ne bi trebala utjecati na odabir lektire, već kvaliteta njegovih djela.
krivo si me rAzumio. potpuno krivo. nisam mislila da o domovinskom ratu čitamo na ćirilici..nego sam htjela reći da nek razmisle o tome da stave domovinski rat u udžbenik iz povijesti umjesto da ponovno uvedu ćirilicu..tek toliko sam usporedbe radi stavila domovinski rat, kao nešto o ćemu netko ne zna uopće ,a mora znati. nego neku ćirilicu koja se ne treba znat.
isto mislim da je idiotno uvodit ćirilicu bilo gdje u hrvatskoj, bilo u onim djelovima gdje je srpsko i ko zna kakvo stanovništvo jer dok god oni živie u hrv učit će naše pismo, tako će i pisat i čitat. neće se većina orijentirat prema manjini nego manjina prema većini. bilo izborno ili obavezno protiv toga sam. trenutno :notooth:
uostalom, sve je na latinici tak da stvarno nema potrebe. netko tko želi naučit ćirilicu nek ide na neke tečajeve ikajtijaznamkaj
citirat ću profu iz politike:
"nigdje na svijetu nema manjina kod drugih zemalja, a kod nas ih ima 17 (nisam ziher za broj . . ."
još je rekla:
"zinedine zidane je francuz alžirskog podrijetla, a da kod nas srbinu kažeš da je hrvat srpskog podrijetla završio bi na sudu za ljudska prava u strasbourghu . . ."
oni žive u hrvatskoj, stoga bi se trebali prilagoditi našem načinu života, a ne mi njihovom . . .
kaj bi ameri trebali učiti arapsko pismo zato kaj u americi živi puno ljudi koji ga znaju?
banalan primjer, ali isto kao i ovo kaj oni hoće . . .
Kao sto sam otkomentirao na portalu pollitika.com:
"Sanader priznao radni staž i platio mirovine pobunjenim Srbima?"
Dali to znaci da svi pobunjeni Srbi koji su klali na ovcari, ubijali hrvate i ratovali protiv ove zemlje za velikosprsku ideju sada imaju lijepo mirovine koje placaju svi gradjani RH,pa tako i veterani domovinskog rata?
Boze kako smo mi jadan narod, zbilja neusporedivo s bilo kojim narodom, ovo vec granici sa ludoscu u najmanju ruku. A sad srpski pisci i cirilica, pa mislim da je to puno manja stvar obzirom na ovaj lijepi "radni" staz klanja hrvata.
Nije mi samo jasno koji to hrvati su glasali za ovu "hrvatsku desnicu"? I zasto?
Opet vodi se glavno pitanje, zasto je ovaj narod sklon samounistenju, i cudi me kako je uspio uopce prezivjet, ako je ijedan hrvat prezivio kroz povjest.
Dobro je netko rekao, ponavlja se sve opet, i opet ce biti 71.godina, samo mislim da se mladi (u koje se i ja recimo svrstavam) mjenjamo, a to znaci da nazalost nece bit 71. godine ponovno, jer nece biti vise onih koje ce biti birga.
Radije da se okrenemo svojim (buducim) obiteljima, potomstvu, pa makar daleko od ovih prostora (ionako cemo imat pravo glasa a place u dolarima), a neka tu "hrvati" citaju srpska djela i uce cirilicu, ionako je to samo bratstvo i jedinstvo.
Nemoj loše shvatiti, ali to je zatucano razmišljane mase i s time neću kvariti ovu temu. Tko kaže da ja ne pušim i ne povučem subotom uz to što znam ćirilicu i šta ti ja znam više šta? Da li sam sada više kul? Kad bi svi tako razmišljali, koja bi budala još upisivala faks i tražila dobro plaćem posao? Naravno da bi u suprotnom slučaju svi živjeli na nečijoj sisi ili se bavili kriminalom. Naučit ćeš, nadam se ne na svojoj koži ;) EOD što se offa tiće.
najmanje što mi treba je još jedan predmet :belj:
Domovinski rat je u udzbenicima.
No ovaj stav je jednostavno zatucan. Manjine imaju pravo uciti svoj jezik u skolama na podrucjima gdje ih ima dovoljno za takvo sto. Ako u nekom selu zivi 80% srba i 20% hrvata, zasto oni ne bi ucili o svojoj kulturi, uz onu hrvatsku.
Uglavnom, u svakoj civiliziranoj drzavi je tako pa i kod nas. No zasto se ogranicavati na srbe? Madari uce svoj jezik u baranji, talijani u istri, a koliko znam uci se ceski u daruvaru i slicno...
eto, dozivjeli smo i to da se ja u necemu slazem s rospayom ;)
a kad smo vec kod ostalih zemalja sto je napamet bubnuo brljo, pobogu, pa to uopce ne stoji!! istina da mi imamo puno manjina sto je rezultat nase povijesti i geografske pozicije, i sto bismo sad svim tim ljudima trebali ukinuti njihova prava na njegovanje jezika, podrijetla i obicaja?! pa u jednoj svicarskoj postoje hrvatske skole jer ima puno hrvata!!
zasto ameri u skolama uce spanjolski?! logicno, jer su im meksikanci prvi susjedi i ima ih puno po sad-u!!
ma najbolje da mi uz dunav dignemo kineski zid al triput veci, i mir bozji..
:lol: :lol: :lol: :lol: :lmao: :lmao: :lmao: :notooth: :notooth: :notooth:
Jebote vec se dugo nisam ovako nasmijao :D :D .D
Postoji razlika izmedu porijekla, drzavljanstva, nacionalnosti i osjecaja pripadnosti. Srbin moze zivjeti u hrvatskoj i imati nase drzavljanstvo, a porijeklom je srbin ako su mu daleki rodaci srbi, a ako su mu roditelji srbi i na kraju ako se takvim osjeca, onda je hrvatski drzavljanin srpske nacionalnosti.
Ajme koja zatucanost, ne mogu vjerovati. Manjine imaju pravo na svoju kulturu i ostale stvari poput javnih natpisa, koristenje jezika u skolama, obrazovanje i slicno, no ako ih ima dovoljno na odredenom podrucju. To nije moja izmisljotina, to je tako u cijelom svijetu gdje se postuju prava manjina. Btw, u Zagrebu je ogromna kolicina hrvata iz hercegovine koji tu zive 10-20-30 godina, a imaju svoja puna prava i busaju se hrvatstvom (cast iznimkama), dok srbi u hrvatskoj zive mnogo dulje. Mogli bi reci da postoje autohtoni hrvatski srbi.
Ne, nije isto. Ti danas ne pises cirilicu u skoli i ona nam nije sluzbeno pismo samo zbog utjecaja nekih zapadnih cimbenika tokom kasnije hrvatske povijesti. Da nije bilo toga cirilica bi bila normalno hrvatsko pismo, kao i recimo glagoljica koja je usko vezana uz nju. Cirilica je i hrvatsko (povijesno) pismo.
Ispast ću geek al boli me ;D
Rospaya je u pravu kad kaže:
jer isto to piše i u našem ustavu pod člankom 12= Citat =:
Manjine imaju pravo uciti svoj jezik u skolama na podrucjima gdje ih ima dovoljno za takvo sto. Ako u nekom selu zivi 80% srba i 20% hrvata, zasto oni ne bi ucili o svojoj kulturi, uz onu hrvatsku.
Uglavnom, u svakoj civiliziranoj drzavi je tako pa i kod nas. No zasto se ogranicavati na srbe? Madari uce svoj jezik u baranji, talijani u istri, a koliko znam uci se ceski u daruvaru i slicno...
a s čime se i ja slažem..= Citat =:
U pojedinim lokalnim jedinicama uz hrvatski jezik i latinično pismo u službenu se uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilično ili koje drugo pismo pod uvjetima propisanima zakonom.
Ćirilica je prošlost. Onaj tko hoće neka uči ćirilicu i ostala arhaična pisma i jezike ;D, ali ne želim da se moje dijete u školi terorizira s nametanjem ćirilice koja je nepotrebna. Dovoljna mi je muka što će morat na vjeronauk, kojeg isto tako smatram nepotrebnim i njegovo nametanje u školama je u najmanju ruku bezobrazno. Nemojte mi se sad javljt s odgovorima da ne mora ako neće, radi se o tome da su stvoreni uvjeti da se ono dijete koje ne želi na vjeronauk, stigmatizira.
Pored ovoga bilo bi previše da nam još i ćirilicu nametnu, a sve iz razloga da bi se određena politička grupacija, koja je trenutno na vlasti ulizala svom koalicijskom partneru.
Ćirilica je prošlost!?
Na tvoju žalost, ćirilica nije prošlost i još dugo neće biti. Rusi, Bugari, Makedonci koriste isključivo ćirilicu. Srbi su jedini koji koriste i latinicu i ćirilicu.
Ne znam zašto se neki boje znati više. Netko je spomenuo da ima puno Arapa u SAD-u i da neće zbog toga Ameri učiti njihovo pismo. Da su učili, bar kao izborni predmet, možda im se ne bi dogodio 11.9? Možda i bi? Tko zna, ali tjera to na razmišljanje, jel da?
Mislio sam na ove prostore, :jehon: zaboravio si Grke ;D odavde do vječnosti..........
Ne radi se o strahu od znanja, nego o negodovanju zbog mogućeg nametanja đacima opterećenja i programa upitne upotrebljivosti. Slično kao što samo za vrijeme socijalizma od stranih jezika učili - ruski :creep:
:lol: hahaha .... a čuj, da su babi muda bila bi djed.... :ideja:
A da tjera na razmišljanje, naravno, i mene tjera na wc kad popijem prejaku kavu......mislim, sad možem relativizrati do besvjesti. I ne vidim u čemu je problem da onaj tko želi upiše tečaj ili se na neki drugi način educira o ćirilici. Srbi kao nacionalna manjina je imaju i mogu je koristit i amen. Apsurd je, ponavljam, što nitko živ od Srba ovdje ne upotrebljava ćirilicu, a u Srbiji isto tako. Čemu onda nametanje nečega što nitko ne želi, osim naravno iracionalnih političkih i vjerskih grupacija?
Blago vama,oko cega vi razbijate glave.... cccc :notooth:
Cirilica je vrlo jednostavna za nauciti i sve sto treba je kasnije tu i tamo procitati nesto na cirilica da se ne zaboravi skroz. Ja sam imao cirilicu 7 godina i nije mi ni najmanje zao. I znam dosta ljudi kojima je krivo sto ju ne znaju.
Na koji nacin ce se to sprovesti neznam, ali svakako bi bilo dobro da ljudi znaju vise. Pogotovo zato jer ovo nije nista komplicirano. Citanje i pisanje se moze savladati u jednom polugodistu.
5 godina rata i još ćirilicu da uvedu...mislim,nije sad do pisma,nije nam pismo ništa uradilo,nego,smatram da je to ponižavajuće
Od kad je znati nesto ponizavajuce??? :dunno:
Ok,ako uvedu ko izborno...Ko oce nek izvoli....Ali ako to meni netko pokusa nametnuti? J***t cu im sve po spisku...
Ja se isto zapitam zašto u hrv, možeš kupiti converse tenisice kada imaju petokraku na sebi ili što uopće komuniciramo s amerima, oni ih imaju 50 na zastavi :notooth:
@Johny_st, moraju ti prvo narasti brkovi da bi općio, pogotovo po spisku...
Nemam neki poseban stav o ćirilici, za početak bi trebali vratiti neke srpske pisce u obaveznu lektiru...
SjeČam, Čirilici, hoČe?!?
Ja mislim da treba to javiti i onim gradiščanskim Hrvatima i njihovim bratovima također, oni bi sada spikali hrvatski u dojčland, e neće moći...
WOOOOW pa i gog zna Č & Ć kada treba upotrebiti kao i Mile!
:lol:
Pitam se zašto toliki sarkazam i ironija u vašim mislima ili nemate boljih argumenata(mada sumljam)! :(
OK, ljudi koji griješe u upotrebi tih slova treba smijestiti u plinske komore
i riješiti se genetske manjkavosti!
:flame:
Sarkastično i ironično je upravo to da netko tko sam prizna da ima problema s vlastitim pismom, forsira neko drugo. :notooth:
Ja sam ciljao više na to da je ironično da se netko poziva na domoljublje u ovom slučaju, a ne zna niti svoj vlastiti jezik. :D
Ta ti je na mjestu...nego,jeli to uopće potrebno?!?Što fali latinici...stvarno vas ne razumijem nekad.Zar današnja djeca imaju viška vremena pa još i ćirilicu trebaju učit..?Naravno,shvaćam malo starije članove kad kažu da bi to volili,ali,recimo učenici koji pohađaju srednju školu NEMAJU POJMA o ćirilici,i sad bi ih sve trebalo natjerati da nauče u nekih pola godine...
pa evo ja pohađam srednju školu pa sam jako brzo sam naučio ćirilicu, uopče nije problem. ne znam zašto bi nekima smetalo da se to uvede kao izborni predmet...
po šumi, širom, bez staze, puta, Ježurka Ježić povazdan luta.lovom se bavi, češto ga vide s trista koplja na juriš ide. i vuk i medo pa čak i ovca poznaju ježa slavnoga lovca. jastreb ga štuje, vuk mu se sklanja, zmija ga šarka po svu noć sanja. pred njim dan hoda, širi se strava, njegovim tragom putuje slava..:notooth:
...hehehe velikih Rvata.
Znate onu staru poslovicu:
Vidi trn u tuđem oku a balvan u svojem ne vidi!
Ne treba Vam puno da bi napali nekoga, a skrivate se iza :notooth: & :D.
Netko bar se usudi priznati svoje pogreške i ne nastoji biti perfektan :belj::belj::belj:
Ajd jel netko od vas zna štogod napisat na ćirilici? Молим лепо:jehon:
Као дете, сакупљао сам, као и сви други клинци из улице, сличице наших фудбалера....Биле су то лакиране фотографије које су се налазиле у неким јефтиним чоколадицама,После смо то размењивали у нади да ћемо комплетирати неки свој тим....(example):lol:
Da...a najmanje oni koji se prave da znaju....:vamp:
@drug nije cilj ucit i pisat srpski nego cirilicu
pa zato bi isla kao izborni predmet, pa ju uci onaj ko zeli znati vise...
Najveća moguća glupost je poistovjećivanje srpstva i ćirilice.
Ne shvaćam kako ljudima može smetati ako znaju nešto više od onog što je uobičajeno.
Budući da pripadam u dosta stariju generaciju (učio u osnovnoj) nije mi problem čitati, jedino nisam siguran da li bih točno pisao.
A osim toga planiram se baciti na učenje ruskog budući da radim u turizmu, a ruskih turista ima svake godine sve više. Bez ćirilice to ne ide.
sad sam na vijestima gledao prosvjed roditelja iz jagodinja (tako nekako)
žive u hrvatskoj, u mjestu u kojem su manjina, a srbi većina
u školi su im djeca prisiljena učiti ćirilicu, jer hrvatski nije u školskom programu, pa tako idu u školu u susjedno selo
sad, nije li to kršenje ustava?
u redu je da srbi uće ćirilicu, ali za našu djecu mora biti organizirana nastava na hrvatskom . . .
zar ne?
to je istina...
Morao sam na ovo da odgovorim, znaci ne zelim nikakvu svadju niti branim Srbe...
Ako nisi znao ovde nije proslost bar jos uvek ne ;) Sve knjige, udzbenici, sve je na cirilici... Mi koristimo 2 pisma, ucili smo 2 pisma, i uopste nije tesko...
Iskreno meni je lakse pisati cirilicom, svaki dan pisem cirilicom, ucim na cirilici...
Sad se ti pitas zasto ne pisem na cirilici?!? Prvo vecina vas ne zna cirilicu, drugo na ostalim srpskim forumima uglavnom svi pisu na latinici, jer svi imaju tastaturu na latinici, lakse ja za kucanje, ovako dosta mora da se uci gde je koje cirilicno slovo i ja to ne mogu, jer mi dosta otezava u pisanju.
I nekima ovde nije jasno zasto u Srbiji kad svi pisu cirilicom i citaju, zasto neki nazivi i natpisi su na latinici, e vidis ni meni nije jasno to... 80% je sve na cirilici, ostatak je na latinici.
Bilo je dosta predloga da se izbaci latinica iz primene ali to nije prihvaceno, zato su oba pisma priznata.
Sto se srpskog jezika u skolama tice(barem u mojoj srednjoj skoli), evo ovako kad radimo pismene zadatke radimo jedan pismeni latinicom, jedan cirilicom...
Znaci 99% djaka ne zna da pise latinicom, problem je u tome sto su svi navikli na cirilicu, 99% djaka zna samo stamapno latinicu, dok je latinica pisano dosta zeznuta sto se tice znakova i pisanja...
Ja ne mogu da upotrebljavam cirilicu na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku, jer su engleski i ostali jezici svi na latinici...
Posto je tako u Srbiji, znaci 80% pise i cita cirilicom, zbog cega onda nisu usvojili zakon da sve bude cirilicom i kraj, kao sto je to u Makedoniji, kao sto je to u Rusiji...
Evo na telefonu imam makedonski jezik i tamo je cirilica, zasto nije stavljeno za srpski ?!? Da nije moguce onda ne bi bilo ni za makedonski...
A sto se tice uvodjenja cirilice opet u hrvatske skole, pa samo ne znam za sta je to potrebno kad vecina pise i cita na latinici.Lepo je to znati i moze biti kao neki izborni predmet, ko hoce moze da uci, ko nece ne mora...
Поздрав ;)
JAGODNJAK
CCCCC bar bi se moglo i djeci u takvoj situaciji dati prilika za normalno školovanje a ispada da su djeca u svojoj državi manjina!
Sramota naših političara jer im nije sada važno tih par glasova koji vape za pravdom koja im je uskračena!
Мили Боже, чуда великога,
кад е шћаше у Мелбурну граду,
на Земљиној јужној полулопти,
кад се шћаше Земља да окрене,
да се врти од сад наопако!
Све због једне жуте лопте мале
што се туче лопатом по пољу,
од спортиста - светских великана!
Намери се јунак на јунака,
Дели-Роже од Швајцарске стране
на нашега Типсаревић Јанка.
Гонише се летњи дан до подне
усред зиме 2008.
по тениском пољу великоме.
Гонише се пет сетова целих,
у свакоме по дванајест гејма,
у петоме још и више беше.
Лопту туче Роже Федереру,
где удара ту трава не расте!
Враћа Јанко колко има снаге,
неку врати а неку батали!
Лопту туче Типсаревић Јанко,
где удара ни судија не зна
а камоли јадни Федереру!
Трче оба по целом мегдану
кано да ће једва останути,
својој деци образ сачувати.
Гонише се летњи дан до подне
да ни један победио није!
Дојадило вили Приморкињи
те намигну двапут Федереру,
не били се мегдан окончао!
Аој вило, нигде те не било!
Што превери српску веру тврду,
католичку загризе јабуку,
католичку јали протестантску!?
Да Бог да ти у грлу запало!
Него Роже јунак од мегдана,
и сам рече Типсаревић Јанку
да је штета што нијесу оба
на трон славе једнако попети –
јер је тако устројено било.
Оста мегдан да се овај памти,
Од сад, засад, сутра и довека!
Него вила Федерера клела,
заклињала Светим Антонијем,
и шиптарском матером Терезом:
„Са Србима не замећи кавге,
јер ти више помоћи не могу.
Срби су ти лоптице јунаци
каквих нигде у Јевропи није
А камоли у земљи кенгура!".
То Рожеу врло жао било,
не могаше срцу одолети,
нити срцу нити доларима,
те на мегдан опет изилази,
ником другом него Ђоковићу,
млађаноме српскоме јунаку,
кој' од себе гради комендију
не би ли се забавила раја
која гледа како се он спрда
са Надалом или Шараповом.
Како Роже на мегдан изађе
Новаче му потеже рекета,
растури га у три сета равно.
Није вила ни макла се била
А Федерер пропануо славно.
То се прочу кроз сва четир' царства
да Новаку више премца нема.
Закукаше светске главешине,
од бизниса велики мудраци.
Ето њима јада изненада,
де Новаку противника нема.
Но им вила опет добра била!
Показа им црног Арапина,
Из Ле Мана францускога града.
Силан јунак на овоме свету,
Вилфрид Цонга од оца из Конга!
Разбио је Едија Мареја
и великог Надал Рафаела,
који прсте у дупе завуче
пре него ће лоптицу да туче.
Лукави га Саркози послао,
не бил' Србу мог'о наудити!
Мегдан бију Цонга и Новаче
у недељу кад им време није,
у недељу на Светога Саву,
у Мелбурну на сред стадиона,
где се сјати сто хиљада душа,
многи Срби и многи Французи.
Сви у дреку, сваки за својега!
Залуд вика повелика беше,
не могаше Цонга одолети
Ђоковићу - планинском соколу!
Озноји се црни Арапине,
ударајућ' и здесна и слева
и свакакву лопту више главе.
Ал' Ђоковић на све одговара,
кад у ћоше а када у мрежу!
Време мало затим потрајало,
борише се три, четири сата,
Оста Новак јунак од мегдана!
Стаде цика широм стадиона.
Радује се и старо и младо
Што је Србин најбољи на свету.
Још се више по Србији слави!
Светог Саву Србљи прослављају,
и уз њега Ђоковић Новака!
:bigjump:
ma daj... kakva sranja s cirilicom..poserem se na to sve!!...
di ces čirilicu uvodit, jos ce pocet netko dizat skole u zrak..
ti se mislis bacit na ucenje ruskog, pa upisi negdje ovako i uci.. a i u clanku u svakom redu se spominje rijec srpski, sprsko srpske..... ma bjezte s tim sranjima, kamoli da u skole jos uvedu...
da i biste vuka u Jagodnjaku:fried:
Zašto da ne? A ja ću vam davati vježbe :D
поинтс :)
Chill out! :rolleyes:
Ne palim se ja na te provokacije :)
Nego,da li je neko uspeo da procita pesmu gore koju sam postovao!? :)
.....ccc obrisaše moj post!
Stašno povezan i aktualan post bio
ali netko se ne želi zamarati trenutnom situacijom
koja vlada a baš u vezi prisilne ćirilice.
Nema veze, od volje mu ko Šokcu post!
Na stranu dnevno-političke konotacije, poznavanje ćirilice (barem čitanje) bitno je za većinu onih koji se misle baviti društvenim znanostima, pogotovo na akademskom nivou. Malo je teško, primjerice, baviti se poviješću (moja struka), politologijom, sociologijom itd., ako nisi u stanju čitati proglase iz bivše države ili ako ti čitav korpus literature ostaje nedostupan.
Vratiti ćirilicu definitivno, ali samo kao izborni predmet uz malo senzibilizacije da se ne proglase svi oni koji je izaberu jugonostalgičarima.