Dakle, starci su mi odlučili kupiti laptop za diplomu, pa me zanimaju vaše preporuke do nekih 7500-8000kn...htio bih da bude što snažniji (mislim na procesor, RAM, grafičku...)...svaka preporuka sa linkom je dobro došla! TnX!!! :thumbup:
Printable View
Dakle, starci su mi odlučili kupiti laptop za diplomu, pa me zanimaju vaše preporuke do nekih 7500-8000kn...htio bih da bude što snažniji (mislim na procesor, RAM, grafičku...)...svaka preporuka sa linkom je dobro došla! TnX!!! :thumbup:
Evo i ja nedavno otvorio takvu temu.Nije bilo puno odgovora,jer na forumu ima desetak tema o preporukama za laptop pa pogledaj malo po njima.Ja našao što me zanimalo.
Tražim nešto sa primarnom notom na igranju igrica...pa ak imate kaj za preporučiti za tu cifru...
ja kupio laptop prije mjesec dana HP nx7300, 8000kn, i jako sam zadovoljan.. DELL su dobre masine
sada ga se da naci za 5 i pol 6 tisuca ali ima drugaciji procesor od mog sto bas ne razumijem ali dobro
Notebook BENQ Joybook R55, Intel Core 2 Duo T5500 (1.66Ghz), TFT 15.4" x-black, 1024 MB, DVD±RW, HDD 80 GB, GeForce 7400, bežična mreža, G-lan, bluetooth, Linux (S739) ,7777kn u Hg spotu.
meni ovo dobro izgleda.
Koji HP NX7300 si uzeo, jer vidim da ih ima više?
Da li je bolje uzeti neki Core Duo na 1,66GHz ili obični Turion na 2GHz, kaj je brže? Ne kužim se baš u to, pa me zanima...
Intel Core Duo je trenutno najjači, taj s tim procesorom imam ja. Ima 120 giga harda 1025MB rama, DVD PRŽILICU, BLUETOOTH WIRELESS, ma ima sve meni je stvarno mrak i ful sam zadovoljan
Kaj velite na laptop HP NOTEBOOK NX6310 T5600 1024/80?
to je istina, ali opet laptop je puno puno prakticnija stvar
A sta kazes na ovo.
nije nesto specijalno ali bi mogao zaigrat nesto na ovom laptopu.
FORCEBOOK Infinity
- Procesor Intel Core Duo T2050 (1.6 GHz)
- Radna memorija 1x512 MB
- Hard disk 60 Gb, 5400, SATA
- Grafika nVidia GeForce 7600, 256 MB, 256 bita, PCI-E
- Display 15.4'' WXGA 1280 x 800 piksela (glare)
- Optički uređaj: DVD±RW Dual layer snimač
- Ugrađen TV tuner (DVB-T + analogni)
Komunikacija:
- Modem: 56kbps v.92 fax/ modem
- Mreža: 10/ 100/ 1000 Base-TX LAN
- Bežična mreža: Intel Pro/ Wireless LAN
- Bluetooth
Zvuk: 3D Stereo Enhanced zvučni sistem
- Sound Blaster PRO kompatibilan
- Virtualno 8-kanalno ozvučenje
- Ugrađeni stereo zvučnici i mikrofon
Ulazno/ Izlazna sučelja:
- 3x USB 2.0
- 1x Audio mikrofonski ulaz
- 1x Audio izlaz za stereo slušalice
- 1x S/PDIF izlaz
- 1x VGA izlaz za dodatni monitor
- 1x DVI
- 1x S-Video TV-izlaz
- 1x TV-ulaz
- 1x IEEE 1394 FireWire
- 1x RJ-45 mrežni priključak
- 1x RJ-11 modemski priključak
Utori za proširenja: 1x PCMCIA TypeII utor, ExpressCard
Ugrađen 3u1 čitač memorijskih kartica (SD/MMC/MS)
Kamera 1.3 MPx
TPM 1.2 by Infineon, design ready for Windows Vista
HDD Password
Finger Print ID Detector
Kensington Lock
Napajanje: Smart Litij-Ionska baterija sa 8 ćelija, 4400 mAh
Dimenzije: 362mm x 265mm x 31.7 ~ 38.9mm
Težina: 2.8 kg
Cijena:7.699kn
Hg-spot
malo RAM-a...ostatak manje više OK, mada je sad C2D u điru
Ako hoces uzet nesto kvalitetno onda uzmi nesto od HP, Lenovo(IBM), Dell, Toshiba. Ali oni su i skuplji pa ce konfiguracija biti malo slabija nego da uzmes neka druga imena zato jer su im kvalitetnija kucista i vijek trajanja.
Pogledaj ovo http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=22906
Core 2 Duo su najjači...u odnosu na CD imaju 64 bitne instrukcije, postoje verzija sa 4MB cachea itd. usporedbe radi, najbrži C2D je 50% brži od najbržeg CD.
wi-fi je danas standard, a ako misliš stavljati vistu nemoj gledati ništa ispod 1GB RAM-a.
problem je kao i na PCu, ako hoćeš nešto za igranje, to su obično najjače konfiguracije, a takve na prijenosnicima koštaju cca 2 soma eura.
OK, onda da se ograničim preporučite neki Core 2 Duo, sa barem 1gb rama i da bude o navedenim financijskim okvirima...
Ovaj HP kaj sam gore naveo ima Core 2 Duo procesor na 1,83GHz, 1024DDRII RAM, 256mb grafičku, 80Gb hard disk i dođe oko 7900-8000kn i čini mi se OK izbor!
jel velika razlika između intelovog DUO i amdovog X2 (na istom taktu naravno)?
I još nešto, zanima me da li je brži Intel Core Duo na 1,73GHz (2mb cache) ili Intel Core 2 Duo na 1,66MHz (2mb cache). Ostale karakteristike (RAM, grafika, hard itd. su identične, znači, samo je razlika u procesoru)?
A npr. AMD Turion na 2GHz ili Intel Core 2 Duo na 1,66GHz?
P.S. sad sam malo gledao testove Core Duo i Core 2 Duo i Core Duo od npr. 2.3GHz je gotovo isti kao i Core 2 Duo na nekih 2.13GHz, tako da mislim da je razlika između Core Duo na 1.73GHz i Core 2 Duo na 1,66GHz neznatna...
Gle ovako, razlike između core duo i core2duo su u obićnog korisnika nebitne i u nijansama su (netko je napisao da je razlika 50%, smješno, sam Intel je na svojim stranicama objavio da je razlika u testovima oko 15%, šta je zanemarivo) osim šta je c2d 64bit... Dvojezgreni turioni su isto ok, al su slabiji od core dua (samo 512 L2 cache naspram 2-4MB kod Intela), i kao što je rečeno, više se griju i crpe više baterije, al su zato jeftiniji, šta nije nevažno...
Što se tiće ostalih komponenti, definitivno minimum je 1GB rama (i pazi da ti bude 1 keks od 1024, a ne 2 od 512 zbog kasnije nadogradnje... žrtvuj dual channel za početak), disk uzmi koji hoćeš, al ja nebi iša ispod 100GB.
Šta se tiće grafičke, ako misliš išta igrat otpiši one tipa Intel GMA 950, ati 200M x1000 ili x1150, to su sve integrirane i igranje je na njima stvarno jadno, a i nemaju ništa svoje memorije tako da gubiš tih 256 od rama... Vista im ne radi ni malo lako... Zato uzmi bilo koju sa barem 128mb svoje memorije (npr GF7300,7400 ili ati x1300-x1600) jer su one daleko bolje od integriranih... naravno griju se nešto više, al su daleko bolje...
Dakle ako misliš lap za igranje do 8000 kn tu ti otpadaju HP, IBM, Toshiba (većina, premda se možda i nađe koja tošiba)... U toj cjenovnoj kategoriji tebi bi, za navedene potrebe, od boljih marki odgovarali jedino Acer i Asus, tako da se orjentiraj na njih....
Al opet kako ti oćeš. Ja imam Acer Aspire 5671 (imaš topic o njemu) i dodje oko 8000kn, al da sad uzimam, definitivno bi dao još malo para (strpi se i uštedi) i kupio ovo - http://www.mikronis.hr/shop/item.asp...=4957&catid=16 vjeruj mi isplati se sačekati i uštediti još malo, ne kupuješ laptop svakih mjesec dana..., a ova mašina će ti itekako dugo služiti, što zbog stvarno odličnih komponenti, a i zbog poznate IBMove kvalitete i robusnosti.... ima sam ga priliku malo isprobat, pre, pre dobar, fasciniran sam, ekran i rezolucija razaraju...
moja preporuka,samo 5 somića-nenadhebiva grafika,net+60giga,Bt gamepad-PS#,bit ćeš ziher zadovoljan...
Ma treba mi baš laptop za rad, internet, uglavnom za posao, s tim da mogu na njemu nekaj i odigrati, tak da PS3 otpada u početku, a i cijena mu nije baš privlačna...
Mislim da je odluka pala:
HP nx7300, Intel Core Duo T2250 (1,73GHz), 120Gb 5400rpm, 1024 DDRII 667MHz (1 DIMM), Intel GMA 950 chipset do 224mb VGA djeljive memorije itd. - 7369kn u Ve-Milu! :thumbup:
Integrirana grafička nije za igranje, ako ti treba PRIJENOSNO RAČUNALO onda zaboravi na igranje i gledaj da je što manji. Ja zadnjih pola godine konstantno vučem sa sobom Vaio od 2.9kg i ide mi na živce jer nije to tak malo kila kao što se čini. Doduše, moj laptop je težak ponajviše zbog dosta velikog zaslona koji mi je potreban, no za posao.
Ako se hoćeš igrati ubodi stolni komp ili konzolu...
Ne mislim igrat ne znam kaj, al ak hoću pokrenut tu i tam koju stariju igru, poslužit će svrsi...
sorry na ot...
a kaj bi vi prporucili, neki laptop, sto manji, maks 13"
Jel netko čuo za marku FlyeR za laptope?
Naime, našao sam bolesnu konfiguraciju za 7500kn s 2 godine jamstva, pa me zanima da li to uzeti?
FLYER
iskreno, ja bi prije uzeo Hp, Dell ili Toshibu nego nekakav Flyer, ali to je samo moje mišljenje, ti vidi šta misliš da je najbolje
Sutra ujutro idem po laptop i na kraju svega uzet ću MSI M677-B, jer mi se laptop čini čisto OK. Specifikacije su mu: Procesor AMD Turion 64K X2 TL-52 (1,6GHz), 1024DDRII RAM (667MHz), nVidia GeForce 7600 256mb, 100Gb Sata Hard Disk 5400rpm itd. Cijena mu je 7300kn (uz njega dobijem na poklon torbu i miš), te ima 2-godišnje jamstvo.
S obzirom da tražim neki laptop di ću moći igrati određen broj igara, ovaj mi se čini skroz OK. Ovaj HP nx7300 je OK, ali ima jednu veliku manu, a to je integrirana grafička kartica sa djeljivom memorijom, te iako ima 224mb, ne valja pol posto. Bolje je imati pravu video karticu, a ne integriranu stoga sam se odlučio na ovu varijantu jer, po testovima, GeForce 7600 256mb postiže 11-12x bolje rezultate od ove na HP-u nx7300, koja je integrirana (Intel Chipset GM950).
Ako ga nećeš puno nosit uokolo,dobar izbor.
Vidio sam navedene modele, ali mi se ovaj MSI još uvijek čini kao najbolji izbor. Ipak ima GeForce sa 256mb (dok ova dva koja si naveo imaju 128mb, a to je ipak razlika), dok su im ostale specifikacije više-manje iste (ako izuzmemo hard, koji mi i nije primarni kriterij, odnosno 100gb mi je i više nego dovoljno)...
Samo me zanima za taj AMD Turion 64K X2, koliko to ima jezgri, 2 ili 4? I kaj to uopće znači da ima 2 ili 4 jezgre (kaj radi s dva paralelna procesora ili?)? To nemrem nikak skužiti...i kakav je u dvoboju sa Dula Core-om? Znam da AMD troši više bateriju i više se zagrijava, al ne znam kakav je što se tiče brzine...
Dvije jezgre,a razliku nećeš ni osjetiti ako ćeš većinom igrati igre i raditi neke procesorski nezahtjevne stvari. Mislim da je nekih 10-20% bolji core2duo,kumulativno. Kod igara je bolji možda <10%.
U dućanu su mi rekli da je procesor s dvije jezgre na 1.6GHz isto kao i 3.2GHz s jednom jezgrom, al očito nemaju pojma...koja je onda fora s tim procesorima s dvije jezgre? Ak nema neke razlike, kaj nije bolje uzeti npr. AMD sa 2.0GHz sa jednom jezgrom ili je ovaj 1.6GHz s dvije jezgre brži?
Ako ćeš laptop puno nosit ,onda ti treba nešto sa boljom kvalitetom izrade od flyera i msi-a. :) IBM,Lenovo,Dell,Amilo Pro seriju,HP... a obično ti ti malo kvalitetniji laptopi <8000kn dolaze sa integriranim grafičkim rješenjima. Pa odvagni šta ti je bitnije.
Evo,vidi ovog....http://www.mikronis.hr/shop/item.asp...=4544&catid=23 uzmeš mu još 512rama,ili najbolje-zamjeniš ovih 512 za 1x1gb i vozi. Relativno kvalitetan,a i neloša grafička.
Ma uzet ću ovog MSI-ja...tak i onak ću uzeti i torbu za laptop, a nemam namjeru igrat nogomet s laptopom, tak da mi izrada i nije toliko bitno...osim toga, ima mi cura MSI laptop i djeluje mi dosta solidno, što se tiče kvalitete izrade...
Daj mi sad još objasni ovo s jezgrama, odnosno je li bolji proc s 2 jezgre na 1.6GHz ili normalan, s jednom jezgrom na 2.0GHz? Šta je brže?
Brži je dvojezgreni. A i manje se zagrijava i manje struje vuče.
Notebook s odvojenom (takvom grafickom) ce ti biti od 0-23 h na punjenju a ostalih 1h ces igrat bez punjaca...Tako meni govori iskustvo sa mojim focebook Blade i x1600 512mb