Postavljanje adsl modema u routing mode
Postavljanje adsl modema u routed mode
SIEMENS ADSL MODEM C-010-I ( router mode ) na Win XP SP1
1. Podešavanje mrežne kartice (Network Conn. -> Local Area Connection -> TCP/IP Properties)- postavite fiksnu IP adresu na mrežnoj kartici pod TCP/IP Properties
- IP address : 192.168.1.200
- Subnet mask : 255.255.255.0
- Default gateway : 192.168.1.1
- Primary DNS : 192.168.1.1
- Alternative DNS : 195.29.150.3
2. Pristupanje modemu preko Internet explorera- Internet options Properties -> Connections -> Never dial a connection
- Internet options Properties -> Connections -> LAN settings -> ukljuciti Automatically detect settings
- restartati Internet explorer
- u polje Address upisati http://192.168.1.1
- Username : admin
- Password : epicrouter
3. Podešavanje Siemens ADSL modema u routed mode
- Admin Privilege -> Reset to Factory Default -> Submit
- Configuration -> WAN -> Pvc 0 -> Submit -> Virtual Circuit -> Disable -> Submit
- Configuration -> WAN -> Pvc 1 -> Submit ->
- Virtual Circuit -> Enable
- Bridge -> Enable
- IGMP -> Disable
- Encapsulation -> PPPOE LLC
- ATM VPI -> 0
- ATM VCI -> 33
- Service category -> CBR
- DHCP Client -> Disable
- MAC spoofing -> Disable
- PPP Service name -> HTnet
- PPP username -> username@htnet-dsl (upisati svoj username za spajanje)
- PPP password -> password (upisati svoj password za spajanje)
- Authentication -> Auto
- Automatic reconnect -> Check (staviti kvačicu)
- Configuration -> Save settings / reboot -> Save & Reboot
- Configuration -> LAN ->
- DHCP Server -> Enabled -> Submit
- Admin Privilege -> Misc Configuration
- HTTP server access -> označi All
- Command line interface -> by Telnet -> Disable WAN side access -> makni kvačicu
- PPP Reconnect on WAN Access -> Enable
- Connect PPP when ADSL link is up -> Enable
- za otprilike 1 - 2 min nakon toga ADSL modem bi morao uspostaviti PPP konekciju što se može vidjeti na Status -> Home -> vidljiva je Vaša WAN IP adresa
- ostvarena konekcija može se vidjeti i na Status -> PPP -> Status -> Connected
4. Podešavanje mrežne kartice (Network Conn. -> Local Area Connection -> TCP/IP Properties)
- Internet protocol (TCP/IP) Properties ->
- označi Obtain an IP address automatically
- označi Obtain DNS server address automatically
- Network Connection -> dvoklik na Local Area Connection -> Support
- klikni na Repair
- nakon toga tu bi se trebale pojaviti adrese iz modema od DHCP servera
5. Surfanje
- zatvorite sve aplikacije
- pokrenite Internet Explorer i surfajte
- i to je to !!!
Napomene :
1. Isključivanje ADSL modema i računala iz napajanja
- prije nego što želite isključiti modem i računalo iz napajanja napravite slijedeće
- uđite u opcije modema preko Internet explorera
- kliknite na Status -> PPP -> odaberite Disconnect -> kliknite na Execute da biste ručno odspojili konekciju
- nakon toga isključite modem iz napajanja te nakon toga isključite računalo
- ovaj postupak je dobar zato što prilikom isključivanja modema može ostati konekcija «visiti» na serveru te kod uključivanja modema konekcija se ne može ostavriti zbog zabranjenog dvostrukog ulogiravanja sa jednim username-om
-
2. Uključivanje računala i ADSL modema u napajanje
- prvo uključite računalo i pričekajte da se podigne operativni sustav do kraja
- kada je Vaše računalo spremno za rad tada uključite ADSL modem
- sinhronizacija i ostvarivanje konekcije preko ADSL modema traje otprilike 2 minute
- otvorite IE i nastavite surfati
Ako nekome trabaju slike po koracima neka me kontaktira na PM
1 privitak(a)
Postavljanje Kasde u routing mode (prilagođeno korisnicima Optima Traffic usluge)
Saga se nastavlja :) Stvar je proradila i zapravo je ovo jedan od najjednostavnijih načina koje sam vidio.
Tutorial prema kojem sam radio je napisao vsurlan (www.forum.hr). Ostavljam link na temu i tutorial koji su mi pomogli:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=53645 (postovi #2 i #3)
Sve sam radio prema ta dva posta, ali ću napisati neke sitnice koje tamo ne pišu.
Prije svega, diskonektajte se s neta!
Ovim postupkom se brišu postavke za ona dva porta za MaxTV te se sva četiri porta mogu koristiti za spajanje na internet!
Najbitnija stvar su postavke Kasde koje su u originalnom postu priložene kao attachment, ali ih ne možete skinuti ako niste registrirani. Zato ću ih priložiti ovdje:
Privitak 851
(obavezno prije nego iskoristite ovaj konfiguracijski file napravite backup trenutnih postavki kako je napisano u tutorialu)
Kad ovo skinete, pratite tutorial cijelim putem kako je napisano.
Mogući problem: Kad dođete do koraka gdje trebate učitati nove postavke, loadirajte novi file i potvrdite sa Save. Moguće je da ovaj postupak potraje beskonačno (što je bio slučaj kod mene). Svakako ga pustite oko 2 minute da radi svoj posao. U to vrijeme će se modem restartati što ćete primjetiti pucanjem LAN konekcije. Ako se ovaj postupak oduži, jednostavno ga zaustavite klikom na Stop ili crveni X u browseru (prekinite loadiranje stranice). Za svaki slučaj provjerite da li su nove postavke unešene u modem:
Advanced Setup -> WAN
Trebali biste imati jednu stavku u kojoj su podaci sljedeći:
0/33 1 UBR T-com dsl ppp_0_33_1 PPPoE Disabled Disabled N/A Enabled
Ako je sve u redu, nastavite prema tutorialu, a ako nije, ponovite postupak loadiranja postavki ili mu dajte više vremena.
Kad dođete do koraka upisivanja korisničkih podataka za pristup internetu, korisnici Optima Traffic usluge upisuju podatke u sljedećem obliku:
korisnik@optinet@optima-dsl
Kad dođete do podešavanja TCP/IP postavki, pod 'Alternative DNS server' unosite DNS IP svog providera:
T-Com: 195.29.150.3 ili 195.29.150.4
Iskon: 213.191.128.8 ili 213.191.128.9
Optima: 85.114.32.7 ili 85.114.32.8 (ovi podaci vrijede i za korisnike Optima Traffic usluge)
Kad sve podesite provjerite lampice na modemu (trebaju svjetliti lampice za DSL i ACT obavezno). Ako ACT ne svijetli, probajte ugasit pa upalit modem i pustite ga da uspostavi vezu, tj da se upale DSL i ACT lampice. Ako sve prođe u redu, otvorite browser i isprobajte da li je uspostavljena veza.
Valjda će nekome pomoći, ja sam već bio dignuo ruke od svega.. Sretno!