Je...........:jehon:
Printable View
Nemojte još ubacivati i zrak koji se giba jer nije dobra usporedba, jer će se, avion pri istoj snazi motora, uvijek gibati jednakom brzinom u odnosu na zrak, dok brzina u odnosu na pod neće biti ista, ali ovo one koji si ne mogu predočiti problem vrpce može samo još dodatno zbuniti.
Kao što sam napisao u onom podužem postu, postoje dvije mogučnosti - ili se brzina aviona s kojom se izjednačava brzina trake mjeri u odnosu na traku ili na okoliš. Logično je da brzina aviona i trake imaju istu referentnu točku, a onda sve to ima smisla samo ako se mjeri u odnosu na okoliš. Prema tome će se avion kretati kroz prostor neovisno o traci.
Isto tako, ako bi idealizirali kotače, dok je avion na traci s ugašenim motorima on bi stajao bez obzira na kretanje trake jer traka preko idealnih kotača nema utjecaj na avion.
Ja mislim da nema logike da poleti.
Avion stoji na mjestu, samo se kotaci okrecu, nema nikakvog uzgona niti strujanja zraka.
100% avion nemoze poletit!
Dobro, dao si svoje mišljenje, ali mene zanima po toj tvojoj teoriji trko vrti kotače? Motor nema veze s kotačima, a ako avion stoji, stoji i traka jer se ako nije drukčije naznačeno brzine gledaju iz iste točke, a apsurdno je gledati brzinu trake u odnosu na traku ili brzinu aviona u odnosu na avion, te je logičan izbor da su obe brzine u odnosu na zrak (koji miruje u odnosu na Zemlju). Ako i avion i traka stoje, kotači se sigurno ne vrte, a ako se avion kreće kroz zrak, znači i da ima uzgon.
Može li netko napokon barem pokušati obrazložiti odgovor NE s konkretnim argumentima!?
da se i ja uključim...
DA, mislim da će poletjeti. ako može poletjeti sa Zemlje koja se definitivno rotira brzinom većom od one koju ima traka, zašto ne bi mogao i s te trake? :)
Mozemo zamisliti da je ta pokretna traka pista po kojoj se avion krece...
Kako avion ubrzava, tako i traka poprima istu brzinu kao i avion zbog trenja...
Dakle, logicno je da ce avion poletjeti na traci isto kao i sto ce poletjeti na normalnoj pisti, gdje tako gledajuci pista ima jednaku brzinu kao i avion samo suprotnog smjera...
To je ono akcija->reakcija, gdje avion predstavlja akciju a traka reakciju...
Te dvije sile su jednake po velicini samo suprotnog smjera...
Zar ne bi trebao zrak strujati preko cijele povrsine krila da bi avion dobio dovoljan uzgon da bi poletio?
Znaci avion stoji naspram zraka, nema strujanja preko cijele povrsine krila, nego samo dijela koji proizvode motori! Normalan avion nece poletjeti!
Jedino ako ima ultra snazne motore za koje mu ne treba uzgon koji proizvode krila, al onda mu ni krila ne trebaju a to se onda zove raketa!
Štos je u tome da traka ne može spriječiti avion da se giba u odnosu na zrak jer avion ima snažan potisak o zrak, a traka je povezana s avionom samo preko (idealnog?) kotača, pa ne prenosi silu.
i avion, i ti, i ja, svi smo mi na zemlji i vrtimo se jako brzo
zamislite idealne kotače, ležajeve bez trenja, ugašen avion, traka se počne vrtiti, sve idealno, pri brzini od koliko god si zamislite, a sve je idealno, dovoljno je da stanem ispred, odnosno van te trake, na čvrstoj podlozi.
i šta ja radim????
pa držim avion
Ni ja, jer ako su ležajevi i kotači idealni, avion nije potrebno ni držati jer on neće nikud zbog inercije.
Vidis tocno da nece. i sad na to daj gas na avionu i avion ce krenuti, ubrzati, poletjeti i.... Ali i da nije idealno, postoji zanemarivo trenje i cim se svlada to minimalno trenje koje je uvijek isto, avion ce krenuti
kresoml
Zrak moze strujati i po jednom djelu krila, ako je uzgon dovoljan, poletjet ce.= Citat =:
Zar ne bi trebao zrak strujati preko cijele povrsine krila da bi avion dobio dovoljan uzgon da bi poletio?
Znaci avion stoji naspram zraka, nema strujanja preko cijele povrsine krila, nego samo dijela koji proizvode motori! Normalan avion nece poletjeti!
Jedino ako ima ultra snazne motore za koje mu ne treba uzgon koji proizvode krila, al onda mu ni krila ne trebaju a to se onda zove raketa!
A jesi pametan, kazes da motori proizvode potisak, pa ako stvaraju potisak onda se u odnosu na zrak krece avion!!!
Po 6 put: pogledajte postove prije, svi odgovori su na ovom topicu. SVI
Posebno obratite paznju na postove od: KAKAV NERED, MALA, MAXTHEBOSS, DRUG MILE...
Sad jos samo cekam da Nosonja odgovori "ma zafrkava se uopce ne bu poletil" ili one teorije da avion leti zato sto mase krilima ali jako brzo pa zbog tromosti oka to ne primjetimo :)
Na stranu sala ali fakat ne kuzim da neki ne kuze zbog cega se avion zapravo krece.
Pa uzmite za primjer avion sa turboprop motorima iliti kako ga neki zovu propelerac odnosno onaj s elisom. Znaci on grabi zrak i nema te trake koja ce ga ostaviti na mjestu naravno pod uvjetom da kotaci ne stvaraju otpor.
Ista je stvar s mlaznim motorom jer on isto stvara potisak.
Ili ajdemo to postaviti ovako...
Lezite na kolicima koja imaju kotacice. Lezite na njima ledjno. Ispod je traka koja funkcionira isto kao i traka kod slucaja aviona. Noge su vam u cucnju a dodirujete stopalima zid. Nemoze me nitko uvijeriti da ako pruzas noge da se neces pomaknuti u odnosu na okolinu !!!
Ako je avion vec u letu i pokusava sletit na pokretnu pistu (traku), po vasoj logici da avion nece poletit onda ce se u ovom slucaju odmah zaustaviti cim kotaci dodju u dodir s podlogom, sto je nemoguce. Prema tome morao bi moci i poletit. ako sam u krivu ispravite me :)
neće
prvo, ne znam iz čega si izveo taj zaključak
drugo, ima kočnice koje ga uspore
E jeste tehničari i fizičari...tema ima brutalnu posječenost i tu i na forumu.hr ako se ne varam.
Svi razbijaju glavu.I ja sam malo čitao i gledao vaše zaključke...i zaključio:boli me briga oće taj aviona poletjet ili ne....
Šta znači da avion leti? Znači da se "odupire" sili teži. Kad dobije potisak u suprotnom smjeru od sile teže a veći od same sile teže, on kreće u smjeru veće sile. Logično, ne?
Kako to postiže? Ima oblik krila takav da koristi strujanje zraka oko njih usmjerujući to strujanje zraka u smjeru suprotnom od sile teže. Kombinacijom količine tog strujanja, njegove težine, snage motora, veličine krila (itd, itd) on kreće prema naprijed. A sila teža vuče na dolje, okomito na pistu. Sto je veća sila prema naprijed, rezultanta postaje paralelnija sa pistom - s tim da nikad ne bi bila paralelna (bi, u beskonačnosti). I sad se tu dodaje otpor zraka, kojeg krila zakreću prema dolje (da li okomito ili pod nekim kutem, nije bitno) - ali ta se sila također uvrštava u jednadžbu, te sada rezultanta sila postaje paralelna sa pistom, i na kraju kreće prema gore, iznad paralele, i sve bliže kutu od 90* u odnosu na silu težu. Avion leti.
Raketa? Sila teža okomito dolje, 10ms(-2), potisak motora kontra smjer, 1000ms(-2) (lupam broj, ne znam točan) . Rezultanta? Raketa putuje ubrzanjem od 990ms(-2) kontra od sile teže - leti. Napravi platformu koja ide prema dolje (smjerom sile teže) ubrzanjem od 990ms(-2) i šta se dešava? Raketa ne ide nikud.
Primjer tri: lift na stotom katu. Krene prema dolje ubrzanjem od 10ms(-2). Šta se događa sa čovjekom u tom liftu? Dolazi do efekta bestežinskog stanja, tj. čovjek lebdi po liftu, kao da je u svemiru. Odnosno, ide prema gore jer je sila teža 9.81ms(-2) a ne 10 ;)
Iz istog tog razloga avion neće poletjeti - jer mu fali sila kojom će pobijediti tih 10ms(-2). Ime je? Jok. Motori naprijed, pista nazad, rezultanta = nula.
P.S.
Još jedna stvar u prilog, ako nekom i dalje nije jasno - ako padobranac skoči sa 1000 metara, a drugi sa 10000 metara (uzmimo da je sila teža jednaka za obojicu): kolikom će brzinom udariti o tlo prvi, a kolikom drugi? Istom brzinom, gospodo, istom brzinom. Jer u jednom trenu otpor zraka postane toliko velik da sila teža ne može više tjerati tijelo na ubrzavanje, i dolazi se do konstantne brzine slobodnog pada.
ajme meni, što se sve može ovdje pročitati...
ako uzmemo u obzir faktor propulzije i činjenicu da traka ima određenu napetost sasvim je jasno da avion ne može poletjeti, ma koliko ga motor "potiskivao od okolnog zraka". možemo i zanemariti trenje kotača, pa čak i Shelly-evu konstantu jer će se kod granične brzine trake zbrojem paravektorskih silnica traka će se izdići (doduše infinitezimalno), a avion ne da se neće početi podizati nego će se početi spuštati (što u stvarnosti ne može, jer je već na traci, pa bi takav eksperiment uživo završio havarijom) . kada bismo, radi postave čisto teoretskog modela, zanemarili neke fizikalne datosti (trenje i sl.), rezultat bi bio:
a) "polijetanje" pokretne trake
b) potiskivanje aviona prema tlu i zakretanje za 180 stupnjeva (kao pod ručnom)
i ljudi mili, dosta više o toj temi...
već sam mislio da nitko neće reagirat...:p