...:thumbup: - jako slično...
Printable View
Pa ima skije (=kotače) za vodu.
Ne ovisi sve o turbinama, jer bi po tome avioni letjeli svaki put kad bi ih testirali u hangarima.
Avionu je podloga potrebna itekako jer bi inače mogli uzlijetati i s rampe, zahvaljujući turbinama jel tako?
A mogu li sami motori, npr Boeinga 737 odjednom podignuti avion? Ne.
Još nešto-ima li rješenja ova zagonetka?
Ko Da Pretaces Iz Supljeg U Prazno
Neću lagati! Baš sam pročitao prvi post, reko 'pa poletjet će, jer nema veze s kotačima' i označih 'da'. Malo mi je čudno kako se ovaj topic rastegnuo na 4 strane (kod vas možda i više) kad je logično..
EDIT: vidim doći će do sukoba :D
Ajmo postuno analizirati stvar...
0ti moment - sve stoji (avion i traka i kotaci na avionu se ne vrte) i traka NE DJELUJE na zrak iznad sebe (tu se valjda slazemo) i mi gledamo sa strane s pivama u ruci...
Pokus krece...
Avion pali motore i daje gas...
Polako se pokrece sa 0m/s na brzonu recimo 1m/s
Traka sinkrono s njegovom brzinom u drugom smjeru ubrzava na 1m/s..
1vi moment - Avion se krece u odnosu na promatrace koji sve gledaju sa strane (i time u odnosu na ostatak svjeta pa i zrak koji isti ispunjava) sa nekom brzinom x (npr 1m/s), traka se krece sa istom tom brzinom x (1m/s) u odnosu na promatrace, ali u odnosu na avion sa 2m/s medutim JEDINI dio aviona na koji to utjece su kotaci jer su oni jedini u doticaju s podlogom i njigova OBODNA brzina je 2m/s...
Dakle da pista stoji obodna brzina kotača bi bila 1m/s, da se krece u smjeru aviona istom brzinom kao i avion bila bi 0m/s tj kotaci bi stajali...
2gi moment - avion dalje ubrzava do przine poljetanja (npr 150km/h), pista ubrzava ispod njega jednako tako na 150kn/h u suprotnom smjeru...
U odnosu na promatrace i ostatak svijeta avion ide 150km/h, u odnosu na promatrace traka isto ide 150km/h u suprotnmo smjeru, u odnosu na avion traka ide sa 300km/h i kotači na avionu se okreću obodnom brzinom od 300km/h...
Avion poljece...
Zasto? Zato jer je ZRAK koje je dio svijeta zasluzan za poljetanje i potrebno je postici brzinu u odnosu na njega a kako se avion krece tako da djeluje svojim pogonom na zrak onda podloga ne utjece na njega...
Jer avion se "odguruje" motorima od zraka i krila rade svoj posao preko zraka...
Da je u pitanju auto (on se krece odgurivanjem od podlogu) ili pjesak ili tenk ili nesto deseto onda bi to vozilo stajalo na mjestu jer bi bilo vezano sa traku, ovako avion je samo preko neograniceno poktretnih kotaca koji slobodno vise na njemu (zanemarimo trenje za potrebe pokusa) vezan i ona NE UTJECE NA NJEGA NIMALO...
s obzirom da svijet nije idelan u stvarnosti da to napravimo avion bi ziher imao malo cudno poljetanje ali opet bi poletio bez vecih problema...
c/p
cura vas mora ucit. tocno, mala
mogu ih ja i pobrisat, ha cuj ipak na mom faksu nema toga :p
malo je i mene zainteresiralo pa sam se malo informirala :)
a daj pogledaj ovu sliku - di se stvara uzgon...pa onda pogledaj di se nalazi motor:
http://eskola.hfd.hr/hokus_pokus/str...ostrelicew.jpg
...i drugo - zašto avioni imaju velika krila, a ne samo motor i neke kržljave izbočine...
...i pogledajte ostale slike (max i dog):
http://www.peltours.com/imagelibrary...e-take-off.jpg
http://www.zenithair.com/stolch701/pic06/floats931a.jpg
Al pazi avion ima svoju tezinu sve dok je u dodiru sa tlom, da bih poletio on se mora odvojiti od tla, a to nije moguce ako mu se kotaci pokrecu u suprotnom smijeru. On ne lebdi.
ma eminem zaboli me ja sam svoje reko vi samo dalje mlatite po svojem:klap:
:klap: :klap: :klap: :klap: :klap:
Muški dio foruma: Odmah se ispričava i negira sve loše što se može shvatiti kako bi se ulizali Maloj
Ženski dio foruma: Duboko uvrijeđen uključujući i Malu
:klap: :klap: :klap: :klap: :klap:
NO HARD FEELINGS LITTLE ONE!!!! Samo sam komentirao što je član napisao!!
...isto tako:
http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/air...ges/right2.gif
EMINEM ne moras mi pokazivat slike, aerodinamiku sam u 1. raz ucio, a s avionima radim svaki tjedan...
svi odgovori ti se nalaze u prijasnjim postovima
Znači, avion bi poletio i da se kreće uzvodno uz tok rijeke? Recimo da rijeka teče istom brzinom kao avion, samo suprotno? Da?
Bemti tu fiziku, nikako da je skužim! :)