reci ti meni jer ti mozes vozit auto ako ti neko odreze krov? jer krov ne pokrece auto :rolleyes:
Printable View
...ajd malo razmisli - njemu se povećava brzina, ali samo na zemlji jer on se kreće na mjestu - kotači se okreću, zrak prolazi kroz turbinu, ali nema UZGONA... već je rečeno - pokušaj stati na pokretnu traku i trči - povećavaj brzinu trčanja i raširi ruke - osjetiš li strujanje zraka - NE ...stoga, avion ne može poletjeti...
EMINEM - jednostavno ce poletit, stvarno ne znam kak bi jos objasnio..
procitaj sve postove prije i trebao bi shvatit
max the boss bas kako si rekao opet ce doci jedan i sve ispocetka... ma boli me ja sam ti tamo svoje napiso pa citaj
Evo 5 put: AVION KORISTI REAKCIJU ZRAKA, NE PODLOGE
Ako zrak prolazi kroz turbinu onda stvara potisak, ako stvara potisak onda se i krece, ako se pocne brze kretati dobit ce uzgon
A da se neki milijarder sjeti da napravi jedan pokus sa pravim avionom na ogromnoj pokretnoj traci? :rolleyes:
Ja sam glasao za NE. Razloge su već naveli forumaši prije mene ;)
@Eminem
Ovo s trakom i trčanjem je jedno 5 puta objašnjeno na ovom threadu. Jednostavno nije isto. Kad se potonja činjenica prihvati, onda postaje jasno da do uzgona ipak dolazi.
pa pobogu, motori GURAJU avion, znaci guraju ga kroz prostor, znaci avion postize brzinu, znaci dobiva uzgon, i poletit ce...
a sad hoce se podloga ispod njega micati ili ne, svejedno, jer kotaci nemaju veze sa pogonom...
Pa evo tak, prolazi mu se
ak das gas onda ce prolazit, jer elisa/fan vuce zrak
MALA rastura, decki sram vas bilo
Tako što ga kompresor usisava, komprimira i onda propušta kroz mlaznice. To daje potisak.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_aircraft
http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_engine
di su ti svi pametnjakovici koji su glasali za ne sa svojim teorijama? :rolleyes:
DA ekipa je jaca ;D
Je*em se brzopleta. Stavio NE prije nego sam pročitao. Predpostavio da su avionu motori ugašeni! Naravno da oće jer se avion ne "odupire" o podlogu već o "zrak" tako da je jedini problem u tomu što se avionu kotači vrte duplo brže, ali to ga ne bi trebalo spriječiti da razvije dovoljnu brzinu u odnosu na zrak za poletjeti.
ali po anketi recimo da je ovak trenutno:
tocno (da) 40%
netocno (ne) 60%
NE ekipa je isprva imala 70%, a sada sve manje i manje...
Uzmimo npr. riječni brod koji plovi uzvodno rijekom. Recimo da je rijeka jednako brza kao brod ali u suprotnom smjeru. Brod će stajati na mjestu zar ne. Sad, dodajte tom brodu krila. Mislim da su ovdje krila i "avion" stavljeni namjerno da zbune nas odgonetače zagonetki.
Avion neće ni poletiti niti se maknuti s mjesta. Sila potiska se ne može stvoriti kad je avion u mirovanju.
Ako je ta pokretna traka kao ona u shoping centrima, znaci nikad ne prestaje njihovo djelovanje, odnosno traka se krece u krug avion nece imati ni priliku da poleti i zato donosim zakljucak da avion nece poletjeti.
poanta je da avion nece stajati na mjestu... nego ce ipak doci do jedne točke kad ce poletjeti...
on se laički rečeno pokreće uvlačenjem zraka... a ne brzinom okretanja točkova...
znači, na točkovima nema nikakav pogon... točkovi se slobodno okreću...
ima još jedan jako zanimljiv pokus. Recimo kad sami trčite, ne možete postići brzinu veću od 40 km/h
znači, u tom slučaju čovjekov pogon su noge, znači ono što dotiče podlogu.
kad recimo trčite i uhvatite se za stražnji kraj motora, motor može voziti brzinom od 60 km/h a vi ćete i dalje trčati, al ćete se gibati brže.
jedino morate pazit da pravite kratkotrajne korake...
u tom slučaju vaš pogon je motor a ne vaše noge. i takav je slučaj kod aviona.
njegov pogon je nešta izvan sustava podloge i kotača.
pa se prema tome može zaključiti da se avion može gibati brže od podloge ( doći će do te točke ) a samim time da može uzletjet...
...ma boli me k**** - stojim iza dosad rečenog...
ljudi ne shvaćaju da se avion ne ubrzava brzinom točkova nego snagom turbine i brzinom uvlačenja zraka...
kod broda je savim drugačije, on se pokreće tako da pravi otpor podlozi...
kod aviona imate dva sredstva... doljnje sredstvo, podloga koja nema veze sa poljetanjem i gornje sredstvo zrak...
ALI 100% ce poletjeti, a odgovori se nalaze u postovima, samo trebate razmislit
Ali zadatak je stavljen da se podloga giba uvijek istom brzinom kao i avion, samo u suprotnom smjeru.
Avion ima početnu podlogu koja ovisi o njegovim kotačima. Dalje jest da ima pogon na mlaznice i turbine, ali bi li se pokrenuo da nema kotača? Ne bi.
Meni je ovo slično pitanju-može li avion poletiti ako ga pridržavamo rukom.