Ekipa zbilja svašta ovdje piše..neki vele da mercedes/VW nije kao što je nekad bio..pa normalno da nije kad su proizvođači shvatili da su očito napravili jebene mašine( primjerice golf II ) koji još i danas idu bez problema( čak i na ložu ) premda na sebi imaju milju + kilometara..pa kazu zasto ne bi napravili motor/ostale komponente jednog auta koji će izdržati 150 000 km i pokvariti se, pa da naši vjerni kupci mogu dati dodatnu lovicu za našu firmu... pa gdje bi došle auto industrije da rade aute koji se neće pokvariti? zaključale bi svoje pogone i svi skupa ostali bez posla..
E sad, priča o mercedesu i volkswagenu...
Osobno vozim samo kombi vozila i to mercedes sprinter 312D, 1999 godina sa 120 KS koji na sebi trenutno ima oko 495000 km, stari to redovito održava( pritom ovdje mislim na redovite servise, a ne pranje prozora i glancanje kokpita), i niti jedan veći kvar se na njemu nije dogodio, neki dan mi je otišao motor od ventilatora u kabini i to je sve... ali za jedno teretno vozilo koje svaki dan prolazi od 300 - 400 km ( osim subote i nedjelje) za koje se očekuje da bude pouzdfano, ono i jest... konkurenciju poput citroena, iveca, fiata i peugeota u toj klasi neću spiominjati jer su svakako smeće i ne zavrijeđuju da ih se spomene..osim volkswagena o kojem ću malo kasnije..
Dalje, sprinter 313CDI, 2002 g, sa 130 KS koji ide kao gluha svinja i pola osobnih auta me nema na cesti( i ovaj gore sa 120 konja ide yebeno ali ovdje se ipak radi o novijoj generaciji motora, odnosno common rail direct injected ), ima na sebi nekakvih 125000 km i zasad nikakvih kvarova..
Zadnje vozilo, VW transporter T4, 2.4 D iz 1996 g koji nema turbinu ali ide sasvim solidno i potrošnja mu je od 8-9 po gradu, dok je na otvorenom to negdje oko 6.5 L.. ima 400 000 km, mana su mu kugle i prekidač za svjetla dok je ovo ostalo bez greške.. ovaj model vozila je nepoderiv i imam feeling da bi mogao do milju doći uz neku polu-generalku tamo na 600,700k km..
Na kraju tu je i astra iz 1998, 1.6i koji je dobar za po gradu i zato ga i koristimo, ali samo po gradu dok ga za neke dulje relacije valja izbjegavati, u protivnom javlja se paranoja da nešto ne vrisne..
Toliko o jednom mercedesu, VW-u i opelu..
OT, da li japanci rade dobre aute? ne znam jer osobno nikad nisam vozio japanca pa ne mogu sa sigurnošću tvrditi.. ali mogu za švabe..:crazy: