Došao s prvog sata vožnje.
Trenutno stajanja na mjestu, ali možda bude nešto u srijedu i od vožnje :)
Printable View
Došao s prvog sata vožnje.
Trenutno stajanja na mjestu, ali možda bude nešto u srijedu i od vožnje :)
Ja sam prvi dan vjezbao krecanje o stajanje a drugi sat sam vjezbao kreni prva druga stani. Tek sam treci sat izasao na cestu onstruktor mi je rekao da sam odlicno odvozio za prvi put s autom na cesti. Mislim da tako to ide svakome osim onima koji jos ne skuze te nekd osnovne stvari. I dva sata sam naprijed od tebe njubeku hahaha ;)
No vidit cemo tko ce prije polozit toga se ja bojim heheh :p
Mogu ja sa 15 godina polagat vozački? :notooth:
Mislim da se moze sa 17,6 godina i da ne moze prije. A za motor od 50 kubika mozes polagati vec od 16 godina.
Nije li da se od 16 smije polagati za auto, a s 18 dobiješ vozačku...:hm:
A za motor (do 50 kubika) možeš položiti i voziti s navršenih 16.
Tako sam ja nešto zapamtio- iako mi nema smisla polagati 2 godine unaprijed :D
Jok.ba
Polagat možeš sa 17 i kusur a s 18 dobijaš vozačku. Sa 16 nema polaganja osim za mopede i neke slabije motocikle. ;)
Ja sam već prvi čas vozio na cesti, iako pojma nisam imao o vožnji. Instruktor je ili bio lud, ili je prepoznao talent :p
I stvarno, nakon mjesec dana vožnje sam položio :) U to vrijeme se kod nas tako smjelo - auto škole naplate punu cijenu svih časova, a ako vide da ti je dovoljna i polovina časova, odmah te šalju na polaganje. No to je bilo prije skoro 5 godina, danas je taj lopovluk zabranjen :) Ja se nisam bunio, jedva sam čekao vozačku :)
baš vam neću reć kaj radi... :D :P
Da, sa 16 se smije polagati za skutere do 50 ccm, ali po meni je to totalno neisplativo, jer to košta negdje oko 2500 kn, a za dvije godine kada polažete B kategoriju za aute dobijete i tu kategoriju za skutere do 50 ccm.
Da se barem tih 2500 kn odbije od cijene za B kategorije to bi već bilo fer, ovako je to čisto bacanje novca.
OT: Uživam u Jogobeli :D
Isplativo je onima koji samo planiraju voziti moped (M).
Tj. ne planiraju polagati za auto (B).
A takvi su skoro pa budale. ;)
@ oni koji se identificiraju: NHF
cek cek cek, samo malo
sta nije da za skutere ispod 50 kubika NE TREBA vzacka?? ili moras biti punoljetan da ti NE TREBA vozacka??
znam 100% da ne treba za skuter 49 kubika, jer mi je sogor imao i vozio, i murija ga zaustavljala, i nikome nista. nema covjek vozacku.
sta nije to da se sa 16 moze ic polagat za skutere i motocikle od 50 do 125 kubika, ili tako nesto??
eh i da, nekoc davno prije, dok sam ja polagala, bilo je da oni koji su sa 16 polagali za motore, kad su s 18 isli polagati za skutere nisu trebali slusati ponovno prvu pmoc i propise, cak im je broj sati za voznju bio smanjen.
al dobro, to je bilo pred skoro 10 godina tako, moguce da su to promijenili, jer im treba para. ali ovako je bilo sigurno, jer mi je od frendice brat sa 16 polozio za motor, a s 18 je isao za auto i odvozio je nesto sitno sati prije ispita.
Nope Luna.
Za sva motorna vozila ti treba vozačka. Prije dvije godine, ili malo više je promijenjen zakon.
Tipa, za motor imaš nekoliko kategorija:
A1- najmanje 120cm³, odnosno 11kW. Smiješ polagat s 16
A2- najmanje 240cm³, odnosno 35kW max. Smiješ polagat s 18
A- najmanje 490cm³, odnosno više od 35kW. Smiješ polagat s 24, ili ako imaš položenu A2 onda s 20
M- mopedi, skuteri do 49cm³. Smiješ polagat s 16
kad su pomaknuli dobnu granicu za M ??
Ja imam vozačku od svoje 14-e godine
slušam muziku na jubitou
Jadni japanci..radijacija 400 puta visa nego dozvoljena kpd nuklearke...dogodit ce se novi Cernobil 100%
ma yager, mislim da ti za skutere do 50 ccm ne treba vozacka, al kaze muz da moras bit punoljetan. ma to sam sto posto sigurna jer velim ti, moj sogor nikad nista polagao nije, a uredno je do pred godinu dana vozio skuter, registriran i ispravan, i murija ga je zilijun puta zaustavila i nikome nista.
bas cu kasnije kad ulovim vremena ic pogledat taj zakon.
i sjecam se da se prije, bas kako Ico kaze, vec sa 14 moglo polagati za skutere do 50ccm.
inace, cionn, svi iole upuceni kazu da se Cernobil NE MOZE ponoviti, jer je reaktor posve drugacjeg tipa od onog cernobiljskog. najgore sto im se moze desiti je da se jezgra rastali i zavrsi u podzemnom kontejmentu hladeci se kod probijanja postojeceg kontejmenta. do scenarija s eksplozijom kape kontejmenta kao u cernobilju NE MOZE doci, jer nema grafita kao u cernobilu, zapravo ne moze doci do takve eksplozije.
ovo je drugaciji tip reaktora. i puno sigurniji. najgore sto ims e moze desiti jest da se jezgra rastali i da im vise taj reaktor nikada ne bude upotrebljiv.
e,a Krsko je jos moderniji reaktor od ovih japanskih :D
ljudi, drmalo ih je skoro 9 po rihteru, poklopio ih mrcinski cunami. a o nuklearnoj katastrofi nema rijeci!! NEMA! kolicine radijacije su i dalje pyckin dim naspram cernobila.
ako ovo nije dokaz da je NE najsigurnija i najcisca, onda ne znam sta je..
Nije istina da bez vozacke dozvole moze voziti motorno vozilo. Sve kategorije se moraju polagati i platiti. Jer da je dozvoljeno nebi meni naplatili i to 2 puta u par mjeseci kaznu nemam vozacku. Jedini razlog zasto mu nisu pisali dozvolu jer ih vjerovatno zna. Ako ima dozvolu za auto onda ima i za motor jer stjece pravo na moped od 50ccm a motocikli zahtijevaju polaganje iako imas dozvolu za auto.
NEMA vozacku za auto. nema nikakvu vozacku, nikada nista nije polagao. gle, jedino ako su untar godinu dana postrozili zakon, ali ziher sam da se punoljetnoj osobi za skuter do 50ccm nije pisala kazna (ako je registriran i ispravan!)
tebi su za skuter od 49ccm pisali kaznu?
da, i to je bitno! ako je skuter 49ccm nema kazne, spada u m kategoriju. ako je 50ccm, onda je to vec a1 kategorija.
Imaju 6 reaktora i kod svih je sj*bano hladjenje.
Prva dva su kao fol pod kontrolom, tj pod 2 metra morkse vode (iako i Reuters i NY Times misle kako Japanci skrivaju neke informaicje).
Ostali reaktori su u banani, reaktor 4 je ostao bez onog bazena, tj ima 8 metarske rupe u njemu i kroz njih izlazi radijacija.
Pa dobro, mozda nece isti scenariji da cijela NE grune, ali evo ti, vec je dio radijacije dosao do Rusije.
Japanci se tamo vec prze ko kokice, doslo je i do Tokija..
Sasvim dovoljno da izazove jos vecu katastrofu nego Cernobil.
@ luna
Niti jedan motor nije 50 kubika ili 1000. Oni taj broj zaokruze no kubikaza je uvijek manja
49 ccm je u biti 50 ccm
998 je u biti kubikaza od 1000 kubika
A ista je stvar i s autima, 1997 ccm je u biti 2.0 motor
Provozao se, napisao test, došao doma :)
Počela vrućina, trebao sam stati na neki sladoled :D