Nekad je dobro biti optimista :notooth:
Zaboravih ovo poslat frendici koja studira fiziku, ubjeđivala me da neće poletjet... Da joj bar mogu vidjet izraz lica ;D
Printable View
Nekad je dobro biti optimista :notooth:
Zaboravih ovo poslat frendici koja studira fiziku, ubjeđivala me da neće poletjet... Da joj bar mogu vidjet izraz lica ;D
ma sudira ona moj....traktor..:D
Sad, ovo u filmiću je nekakva najlon-traka jel? Onda mi je jasnije da će poletjeti. Sad, velika većina forumaša, brijem da je mislila, što da je traka deblja, nešto kao pista i da se giba kako se giba u prvom postu.
Još uvijek mislim da neće poletjeti.:respect:;D
ja sam glasao da nece poletit al sam shvatio da ipak oce :D
nitko nije naveo najbitniju stvar;dal je rijec o boingu ili airbus-u.. :crazy: ;D :crazy: :tomato:
...:hm: a zašto je onda avionu potrebna pista da poleti, tj. ubrzanje...pa zbog uzgona...jer ako je na POKRETNOJ traci koja se vrti suprotno od kretanja aviona dok polijeće, za koje su mu potrebni kotači ili štaveć za kretnju i održavanje na vodi - polijetanje je nemoguće...
jer ce se avion kretat bez obzira na traku, pogon mu nije na kotacima...
omg, još uvijek postoji "skeptik" :D
propeleri teraju avion napriijed, gademit
da avion nebi poletio, traka bi se morala vrtiti tak brzo u rikverc da bi trenje na kotačima nadjačalo silu propelera....brijem da bi se prije gume razletile nek bi se to dogodilo ;)
To je ista stvar ko i s kolicima i pokretnom trakom.
zamislite si da imate kolica bez pogona s ruckom, koja vi vucete rukom po pokretnoj traci (covjek trci sastrane pokretne trake, daklem ne nalazi se u doticaju s pokretnom trakom).
Kako vi brzo trcite, odnosno kojom brzinom se gibaju kolica, istom se brzinom i giba pokretna traka ali u suprotnom smjeru.
I sto sad? ocete li vi zajedno s kolicima stajat na mjestu? ili ce se kolica gibati po traci istom brzinom kojom i traka samo u suprotnom smjeru??
Na isti nacin ce i avion poletjeti...
Ja ne kužim onda kad će "poletjeti", kako će on letjeti? Koju će on imati akceleraciju?
nije mi se dalo citati cijel raspravu..al eto..nadoveza cu se na autorovo pitanje.
-smatram da avion ne bi mogao poletjeti. zasto? pa zato sto bi sila na traci ponistavala silu aviona..previse bi bilo izbalansirano.
ako ste ikad trcali po pokretnoj traci..prijetili biste da vas nista ne vuce prema naprijed.
Avion se ne gura od trake, ne treba mu trenje na podlozi, dakle može poletiti i sa kriške namazane maslacem - to je bila poanta prethodnih stranica rasprave. U suprotnom bi imao motore spojene na kotače, ali to ga ne bi održavalo u zraku :) Zašto motor na kotačima kad se može potiskivat mlaznim motorom/propelerima na zemlji i u zraku.
shvati to kao da su kotaci kod aviona napravljeni samo da ga drze odvojenog od zemlje, dakle da je na visini, i da kad slijece ne slijece na trup... oni nemaju apsolutno nikakvu vise ulogu, kad bi poletio na pisti (nakon 1000m npr.) tada bi i na traci pooletio, i kao sto sam rekao, samo bi mu se kotaci brze ili sporije okretali ovisno o podlozi, a avion bi se kretao normalno..
Ma ovo je trebalo lockat prije 22 strane!
MOŽE JEDNO POJAŠNJENJE?? Ovako jel može autor ovog teksta ili netko drugi koji je 100% siguran pojasnit i reći što je točno uz objašnjenje?? ovo me jako zanima ali 20 stranica je stvarno previše, kad autor ovo objasni neka se tema zaključa i gotovo....
Znaci, avion bi poletio pod uvjetom da je traka duljine piste :D
Čovječe, kada bi avionu trebalo npr. 1000m da poleti ovako normalno a mora ići unaprijed brzinom npr. 100km/h da bi imao potrebni uzgon, a mi imamo traku duljine 1000m koja se okreće unazad 50km/h, avion bi na pokretnoj traci trebao ići brzinom 150km/h i nakon 1000m bi poletjeo!?
Ako je ovo bilo to što ste pitali onda će avion poletjeti, sigurno će poletjeti jer ima potreban uzgon...
Avion bi se doista kretao u odnosu na traku 200 km/h, ali u odnosu na promatrača koji nije na traci (a to znači i na zrak) avion bi se kretao 100 km/h u jednom smjeru, a traka 100 km/h u drugom smjeru. Ako bi promatrač bio na traci, tad bi vidio avion koji se kreće 200 km/h i osječao vjetar koji puše 100 km/h u istom smjeru. Kao kad iz vlaka gledate drugi vlak koji ide u suprotnom smjeru, pa vam se čini da se kreće duplo brže.
ako je dužina trake npr 100metara a piste 1000metara (računajući da treba 1000metara da poleti) , avion nebi poletio nikako...
to ti je kao da veliš da čovjek ima npr krila i i kad bi išao 50kmh naprijed poletio bi, a kad bi trčao na traci 50kmh nebi poletio...