aj malo razmisli pa reci zakaj ne može.....
po tvome, kad bi kupil role u getrou i stavil na traku, one nikad nebi došle do blagajnice :D
Printable View
Ne trebas ti meni nalaziti lekcije o uzgonu, jer je uzgon ovdje sekundarna stvar. Da bi do uzgona doslo avion se mora kkretati prema naprijed, a to je primarno. Uzgon je posljedica kretanja aviona prema naprijed u odnosu na okolni zrak.Zato radje sebi potrazi lekcije iz logike, pa onda pametuj.
Sad je bilo DOSTA!!! Zaključak konačni i neoborivi je da polijeće TRAKA!
I ni riječi više!;D;D;D
ma avion uvijek stoji na mjestu, relativni svemir se miče u odnosu na njega
Ovdje postoji par zasebnih sustava.
Jedan je traka koja piči i kotači od aviona koji se na nju oslanjaju.
Drugi je osovina oko koje se kotači okreću i sam avion.
E sad...:lol:
Ta dva sustava su neovisna jedan o drugom. Ako je zadovoljen uvjet da je brzina aviona i trake jednaka onda će se kotači okretati takvom brzinom da će avion uvijek nepomično stajati na mjestu, dok će se kotači kretati brže (ako ubrza traka) ili sporije (ako traka uspori).
Osovina je ta koja "razdvaja" ta dva sustava.
Kako će avion u svakom trenutku nepomično stajati na mjestu ne treba ni govoriti da neće biti nikakvog uzgona , a bome ni poleta ;)
da, sile osovine su znale biti zajebane...
Katapult je puno jeftiniji, brži, pouzdaniji, a da ne spominjem da se Harrier diže vertikalno u zrak, vidi -> http://www.youtube.com/watch?v=uyXirekgqOo
OK, povlacim svoja uvjerenja, ne ovo gore jer je istinito, nego postovi prije o uzletanju aviona:notooth: :notooth:
Malo sam razmislio i skonto da nema nikakve veze sto se tockovi ne pomicu jer avionu su potrebni motori na koje traka nema nikakav utjecaj pa nas to vodi do zakljucka da bi avion ipak trebao poletjeti. :ideja:
Lijepo od tebe da si se preobratio na pravi put. Budi blagoslovljen ;D Razriješujem te svih grijeha, sad izmoli dva očenaša i tri zdravomarije za pokoru :notooth:
i donesi neke pive hebemu!
Upravo sam odgledao Mythbusterse. Pogodite sta su isli isprobati !!!!
Jos su zanimljiviji rezultati testa !!!!!!
a samo što njihov avion se ipak kretao naprijed ako si gledao čunjeve koji su stajali pored, jer da je bio na mjestu nebi se čunjevi pomakli odnosno avion da su auto i on postigli nulu u dodirnoj točci! :p
http://www.youtube.com/watch?v=IbRcg...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=U9STo...eature=related
Ali plane je bio faster than the Conveyor Belt ;D
JOŠ kaže da ljudi misle da točkovi daju snagu a neznaju da je to motor-propeler. LOL Pa na osnovi snage potiska zraka sve to radi a nema veze pogon jer otpor+potisak=kretanje
pa to samo potvdjuje teoriju da pokretna traka nema nikakve veze odnosno ne moze zaustaviti avion jer se kotacima nista ne prenosi.
Snaga zraka kroz propeler daje potisak koji vuče avion naprijed a točkovi su ti koji obavljaju samo to da smanje trenje zbog lakšega-manjega otpora površine sa koje polijeće, a s tim da daje veće ubrzanje avionu tako da kod određene točke otpora zraka na krila aviona uslijed kretanja naprijed dobija otpor strujanja zraka na krila koja ustvari dižu avion.(snaga dizanja aviona opet zavisi od težine aviona kao i oblika i veličine krila)
Zabluda je da propeler to radi jer nije to helikopter koji se oslanja na princip vertikalnoga uzgona pomoću propelera!
Obožavam vratolomije Mythbusters-a ali i oni nekada znaju previdjeti željeni efekt.
Da je avion bio kod poljetanja u ravnini sa čunjevima pored trake onda bi značio da je tvrdnja da avion ipak može poletjeti bila točna ovako...
ja sam glasao za ne. ugl. nisam ni post ispod procitao, no možda imaju pravo oni koji govore da da.
EDIT: neka netko proba ili strucnaci neka to odgovore...
đizs, još se s tim bavite
Ideššš! Naravno da će poletiti, nisam đaba imao 3 iz fizike :notooth:
...ooooooooo ne ......:bat:
Normalno da ce poletit... njega ce motori gurat naprijed, a traka ce vrtit samo kotaci, odnosno kotaci ce se vrtiti brze nego sto avion ide, brzina vrtnje kotaca ce biti jednaka zbroju brzine aviona i brzine trake....
:lol:
No shit Sherlock... :)