probao sam i jedan i drugi i osobno mislim da je symbian bolji i stabilniji.
ali i win ima svoje prenosti kao što je regedit, worms i drugo, ali za symbian imaš mogostruko više igara i aplikacija na netu.
Printable View
probao sam i jedan i drugi i osobno mislim da je symbian bolji i stabilniji.
ali i win ima svoje prenosti kao što je regedit, worms i drugo, ali za symbian imaš mogostruko više igara i aplikacija na netu.
Postao sam ovo na temi MDA Compact, a možda ne bi bilo loše da postam i na ovu temu i da pomognem nekome u nedoumici.
Dakle, o usporedbi Symbian i Microsoft Mobile OSa.
Kod usporedbi bi se uvijek trebalo naglasiti koji su kriteriji usporedbe. Jesu li to kvaliteta OSa, stabilnost, broj aplikacija, kvaliteta aplikacija, praktičnost uporabe aplikacija i OSa ili neki drugi kriteriji. Jedino u tom slučaju možemo birati objektivno lišeni pretjerane emotivne navezanosti na neki OS (ili default odbojnosti prema nekom OS - primjerice Windoze OSu).
Evo nekoliko mojih promišljanaj na tu temu kao bivšeg vlasnika (imao 3110, 5110, 6110, 8210, 8310, 7250 samo Nokia telefone!) i još uvijek velikog ljubitelja Nokijinih telefona (i Symbian OSa).
1. Kvaliteta i mogućnosti OSa
Symbian: Sve je bolji i bolji po ugrađenim mogućnostima. No to je OS namijenjen za uporabu prvenstveno pomoću tipkovnice pa nema slobode kao kod Touchscreen uređaja, Dvoumio sam se između Symbian OS Nokije i I-mate JAM. Kupio sam ipak JAMa. Ocjena 4.
Windows: Ne smije se brkati Windows mobile i Windowsi za stolna računala. Ovaj OS jedino izgledom nalikuje na velikog brata. OS je sve bolji, a to govori i sve veće povećanje udjela prodaje PocketPC uređaja u odnosu na PalmOS uređaje. Skorim dolaskom Windows Mobile 2005 stvari će se još više primijeniti. OS je to još i više prilagođen Phone uređajima. Ocjena 4.5.
2. Stabilnost
I Symbian i Windows se znaju ponekad usporiti.
Symbian ocjena 5.
No moram priznati da se PocketPC uređaj mora češće resetirati nego Symbian uređaj. Volio bih da me demantira netko :-) Ocjena 4.
3. Broj aplikacija
Govorimo o Windows Mobile uređajima, a ne Smartphone. U tom slučaju aplikacija ima stvarno PUNO za Windows OS.
Symbian ocjena 4.
Windows ocjena 5.
4. Kvaliteta aplikacija
Symbian: aplikacije su većinom igrice, toolovi i utilityji. Nema tu velikih CAD aplikacija. Ali one koje postoje su stabilne, ugodnog sučelja i korisne. Ocjena 4.
Windows: aplikacije idu od Utilityja, Programskih alata, Education, Multimedija aplikacija do igrica. Ima i CAD alata, sofisticiranih Matematičkih alata za simboličko računanje (Formulae - deriviranje, Integriranje, simboličko računanje s matricama...) i genijalnih igrica. Atlantis Redux je jedna od najnovijih - preko 100MB žive vage, avantura s mogućnošću 360 stupnjeva okretanja, filmići... Zakon. Tko voli tu su i emulatori Spectruma, Commodorea, GameBoyeva i ostalih konzola. Kad se uzme u obzir još i veći zaslon, dolazimo do ocjene 5+. Neusporedivo bolje! Mogu neke od aplikacija ukratko opisati i pokazati.
5. Praktičnost uporabe OSa (usporedba s Mobile Windows Phone Edition)
Symbian: Od početka rađen za uporabu na mobitelima. Ocjena 5.
Windows: U zadnje vrijeme uređaji s Phone Edition OSom uzimaju sve većeg maha. Do dolaska Mobile Windowsa 2005 to je još uvijek OS za olovčicu koji se može rabiti i pritiskom prstiju. Ocjena 3.
(no, kad bi uspoređivali praktičnost uporabe običnog PocketPCa koji nije i mobitel i ne pretendira na rad i prstima ocjena bi bila 5)
6. Praktičnost uporabe aplikacija.
Svako u svom području u ovom slučaju daje maksimum iz svojih (kakve već jesu) aplikacija. I Symbian i Windows ocjena 5.
Zaključak:
Symbian i Windows su po ukupnoj ocjeni podjednaki.
Ono u čemu se razlikuju je preferencija korisnika - a to ste vi.
Ako vam je važna stabilnost OSa bolji je Symbian mobitel, ako vam je važna kvaliteta aplikacija tu Windows prednjači, ako vam je važna praktičnost uporabe uređaja kao mobitela ocjena je malo na Symbian strani, i tako dalje. Samo vi odlučujete što je vama važnije.
Recimo, meni je kriterij kvalitete aplikacija, broja aplikacija i mogućnosti OSa važniji, a u njima prednjači Mobile Windows i zato sam se odlučio za Mobile Windows I-mate JAM mobitel (odnosno MDA Compact).
Peace :)
demantiram te u točki(zaboravio sam dal tu ide sibilarizacija)2. !imao sam 6600 i resetirao sam je svaka 2,3 dana,prestao mi je pisati slova(znači samo brojeve),stalo se freezao itd,dok sam mpx200 možda u 8mj upotrebe 2x resetirao i mogu reči da mi je bio iznimno stabilan,a imao sam gore cca150mb aplikacija i ostalih gluposti...
Thanks na informaciji. To je onda jedan plus više i za Windows Smartphone (mpx200) i za Windows Mobile PPC uređaje (Ipaq, MDA Compact, JAM...)
to je meni bilo,za ostale ne znam,a i više preferiram windowse,jednostavno daju više prostora personalizaciji
evo i mene da se ukljućim malo u ovu temu.o razlici symbiana i microsofta dalo bi se puno toga prićat na stranu windowsa.(bar u poslovnom smislu).prije svega onima koji se dvoume između ta dva operativna sustava postavija bi pitanje iz koga razloga se dvoume i za šta će im primjerice služit pocket pc sa windows odnsno mobitel na symbian platformi.primjerice za ljude poslovnog karaktera kojima su nezaobilazne "office" aplikacije ne bi trebali imati nedumice oko izbor operativnog sustava jer tu ne da je bolji microsoft nego je to ko da uspoređujete kompjuter od prije 20 godina i danas.symbian je spor,treba mu puno vrimena za konvertiranje office dokumenata posebno exela(užas),nisu posve konpatibilni dokumenti...(da dalje ne nabrajam)uglavnom sinhronizacija primjerice nokie komunikatora i pc je užasna(bar šta se tiće office dokumenata),dok primjerice sa uređajem na windows platformi konkretno MDA to traje otprilike 10 do 15 sekundi i svi dokumenti su savršeno kompatibilni(gotovo potpuno isti kao na pc).za one kojima su "office" aplikacije nebitne ili maje više bitne preporućija bih symbian ali ne radi toga šta mislim da je u ostalim stvarima bolji nego šta bar zasad dobar telefon sa dosta mogućnosti a DOSTA MALENIH DIMENZIJA možete jedino kupit sa symbian OS.i to je jedina prednost koju bih dao symbianu.
zakljućak:windows bez razmišljana ako želite imati moćan stroj za poslovne stvari(posebno office dokumenata) pri ruci kao kompjuter kod kuće.
ako vam mobitel služi za zivkanje prijatelja i želite se pokazati kako imate "NAJMANJI,NAJTANJI,NAJLAKŠI mob"(gledate pogrešnu temu). na tržištu ali sa puno aplikacija onda symbian
pa nebi se baš izrazio: najmanji,najtanji,najlakši onda je to symbian,jel svaka reakcija osobe koja nezna što je primjerice symbian na takav telefon je: uhh kako je to veliko,ne hvala,a nezna što se krije iza toga,ipak titulu najmanjim,najlakšim telefonima pripisao bi onim "običnim",inače ljepa usporedba symbiana i windowsa
u pravu si možda sam malo glupo napisa najmanji,najtanji,najlakši ali već danas se može kupit jako malen uređaj sa symbian os i pronaći office aplikacije za njega ali to nema veze sa office kao recimo kod smartphona na windows platformi.(ćak ni kod pravih smartphon uređaja sa symbian OS) jer to kao navodno jesu office aplikacije (primjerice u nokiji komunikatoru) ali su još daleko od pravog offica.jedinu još prednost bih dao symbianu kod jednostavnosti uporabe ali samo kao telefona ali ni tu microsoft puno ne zastajkuje šta je već pisa i mach 1,mad mi se ćini da je ćak previše dao pozitivnih ocijena uređajima sa symbian OS jer ja sm prominija najmanje 20 mob,i to sve skupocjenih u tom trenutku tek izašlih na tržište ali otkad sam kupija MDA III ne bih ga više minja dok ne crkne a i ako crkne kupit ću ga ponovno.ali opet ponavljan samo ako će vam smartphone uređaj služit u poslovne svrhe jer da meni smartphone služi za ćitat poruke i zivkat prijatelje onda bih ga odma proda i kupija lipi mali telefon koji mi može stati i u kupaće gaćice(mudantine).= Citat =:
Izvorno postao sodom
Ja imam smartphone,taj je bolji nego symbian.OS ima puno puno zanimljivih korisnih programa i igara,ima vise programa nego symbian.Windowsi su puno bolji.
Ako se nekome svidja symbian,nema frke.Svatko ima svoj ukus i svoje misljenje,je li tako?
andrea jesi imala koji symbian?
koristim Nokiu 7610 i T-mobile MDA..hm i zadovoljan sam sam oba uređaja.Teško je procijenit koji je OS bolji.Za Symbian sam uspio naci vise full(tj. crackanih) aplikacija i igara tak da sam nekak naklonjeniji Symbianu,al ak me neko moze uputit na neke stranice sa hrpom korisnih stvari za PPC bio bih zahvalan(da su po mogucnosti cijele verzije)
Pogledaj recimo: http://www.pda365.com.= Citat =:
Izvorno postao Weah
hvala na linku..mozda nadjem nekaj korisno..al kolko vidim samo hrpa upitnika po ekranu
Prosurfaj malo forumom za ostale likove.= Citat =:
Izvorno postao Weah
A što se tiče upitnika. Lijevo ti je polje za traženje (to bi trebao vidjeti bez problema). A link za downloadanje ti je ispod dobivene aplikacije (zadnja dva linka desno).
ok zahvaljujem
probal sam oba dvoje....i microsoft je bolji ma 6 put :D.....meni se cini vise simbijan ko djecja igracka..dok microsoft ozbiljniji...