FULL HD je skoro nekoristan na manje od 42 inča,a i ne vecim ekranima razlika je vidljiva samo iz blizine.
Printable View
FULL HD je skoro nekoristan na manje od 42 inča,a i ne vecim ekranima razlika je vidljiva samo iz blizine.
Zapravo, nisu zakomplicirali jer koliko čitam - na kraju će biti MPEG4 za prijenos prvenstva. Idu na novije, ali na ušturb toga što će rijetki zaista moći primati/gledati takav signal. Mada, sad bi barem trebali receiveri koji mogu dekodirati MPEG4 pojeftiniti, ali - prvenstvo je skoro pa već tu.
I pokrivenost im je dosta loša, s obzirom da niti sam Zagreb nije dobro pokriven.
Zakomplicirali su definitivno - zato jer je to sve nabrzinu i zbrda zdola (Croatel koji je to trebao ponudit je ugašen uz smiješno obrazloženje regulatora) samo da HTV može reć da emitira HD kojeg gotovo nitko neće moć gledat osim ako ne misli dati preko 2000kn na odgovarajući receiver te nekolicina sretnika koja ima maxtv s brzinom veze od 12mbita. Ionako vjerojatno nakon prvenstva neće ništa emitirat od HD sadržaja (barem se nisu pohvalili) na tom kanalu osim OI. Za sadašnju eksperimentalnu fazu u kojoj je još uvijek i SD signal mogli su emitirat u mpeg2 HD standardu tako da ljudi mogu iskoristit digitalne tunere ugrađene u TV-e. A za koju godinu kad konačno prestanu eksperimentirat pojeftinit će i h.264 kompatibilni receiveri i vjerojatno će dolazit instalirani u TV-e kao i sad "obični" DVB-T tuneri.
Evo i službena objava
Znaći, ići će MPEG4 i to ne samo u Zg, već na području Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Ovo će mi ujedno biti i prilika za testirat mogu li s Athlonom 2500+ i 1 GB rama moći gonit HD!
Samo se nadam da će paralelno ići i običan signal, za one koji ne mogu dekodirant HD!
Jel se zna s kojeg odašiljača će ići u Zagrebu ? Sljeme ili HRT dom ?
Za Zg ide čak na dva odašiljača: http://www.oiv.hr/default.asp?ru=98&...1&sid=&jezik=1
U Splitu odašiljač već radi i vrti promo materijal. Slika je fenomenalna, ali na žalost maksimalno što izvućem je s klokanim procesorom 10 - 12 fps uz zamrzavanje kontrola programa!
Mislim da bi se s klokanim Athlonom 3200+ moglo uredno gledati.
Rađe si uzmi neku HD2xxx karticu u AGP izvedbi...To bi ti trebalo biti dosta da odvrti bilo kakav HD video.
I po meni je nekako najprihvatljivije riješenje HTPC sa DVB-T HD tunerom koji su jako povoljni. A komponente ako po veličini pašu u desktop kućište (čitaj: matična u microATX formatu) onda možete složiti jako jeftin komp s kojim ćete uštedjeti po par tisuća kuna u odnosu na stacionarne komponente. A što se tiče DVB-T HD kartica - Terratec i Hauppauge su odlična rješenja.
genijalci...
dohvat s ta dva odasiljaca je nula bodova, HRT dom je usred grada a sveta nedelja bogzna di je tam smjesten odasiljac, na neko brdo od max 200 m n.m.... jucer sam napravio sken frekvencije HD signala i nula bodova, velika gorica, antena na krovu zgrade od 8 katova tak da nema tu nekih prepreka...
Ja sa ribljom kosti (koja je pod tavanom) nisam mogao uhvatiti HRT dom, a sa običnom onom malom sobnom antenom (koja mi je pored kompa i gleda prema ničemu) bez problema i slika je super, signal je na 45%.
Uglavnom, slika je ok, vidjet ću kako će izgledati kada bude tekma :)
Moze li malo detaljnije... ja koristim Win XP s DX9c imam ATI HD 2400 i Cyberlinkov h.264 decoder iz PDVD-a verzija 8 (trial). U PDVD-u sam ukljucio Enable hardware acceleration i svejedno s tim mi opterecenje procesora pri gledanju HD PROMO kanala (tekme), a radi se o dual core 1,9GHz procesoru, bude debelo preko 80%, a uglavnom i preko 90% u Media Portalu... ne znam gdje grijesim, da li ovo hardwaresko ubrzavanje radi samo u DX10 (Vista?) ili radi i pod DX9 (XP?). Ima li itko ikakvu ideju jer ovo opterecenje procesora mi se cini preogromno....
@joke100
Mislim da sam negdje citao da sa PDVD8 trial verzijom ne dolazi h.264 codec, probaj uzeti PDVD7 ili CoreAVC, ali opet je opterecenje preveliko?!?
Samo malo samo malo... CoreAVC je iskljucivo softwareski decoder tj. koristi samo CPU, obzirom da ja imam ATI HD 2400 graficku zelim podijeliti opterecenje izmedju CPU-a i nje, tj. zelim codec koji zna iskoristiti mogucnosti graficke kartice ciji proizvodjaci se kunu da ona to moze... drugo s trial verzijom PDVD8 dolazi h.264 decoder (cyberlink), jer koristeci njega dobivam sliku HD PROMO kanala. Problem je ocito u tome sto ne koristi mogucnosti kartice.... a zasto? e to je ono sto ne znam i zbog cega pitam ovdje ima li netko tko se susreo s tim pa da mi kaze a jesi li instalirao ... ili imas li i ... ili nesto tog tipa pa da ja probam, dobijem CPU usage od recimo prihvatljivih 30-40% i budem sretan i zadovoljan...
@joke100
Ja isto imam slab procesor Athlon 64 3500 i danas sam kupio HD2600 jer mi je sa starom karticom procesor bio na 90-100%. Vidis ni ja nisam znao da je CoreAVC samo softwerski, odmah skidam PDVD 8 :-) Mogu ti eventualno veceras javiti rezultate prakticnog dijela, do sada je sve bilo teorija :-(
Evo ja stavio Radeon HD2600 i sada mi je opterecenje procesora 50-60%, naravno morao sam staviti PDVD8 da bi primjetio tu razliku (hardwersko dekodiranje) i imam DirectX9 a gledam u DVBVieweru.
@Vuco i Joke100
Sada nakon instalacije PDVD8 Ultra i registracije mi procesor radi na 10% (i na HD i na SD signalu), prije sam imao PDVD8 demo verziju (ne registriranu). Buduci da je sve ostalo isto sumnjam da je tu negdje bio problem