Nadam se da nebude precijenjen (kad i ako dođe) sto je cest slucaj kod nas za tak neke "egzoticne" stvari.
Inace mi se svidja, ima taman ono sta mi treba. Zbilja hrpa korisnih stvari u malom i nadam ne preskupom pakiranju.
Printable View
Evo nekih specifikacija:
Manufacturer ASUSTeK Computer Inc.
Type Subnotebook
Connectivity 10/100 Mbit Ethernet
802.11b/g wireless LAN
3 USB 2.0 ports
MMC/SD card reader
Media 2/4/8 GB flash memory
Operating system A customized version of Xandros
(other operating systems can be installed—see article)
Input Keyboard
Touchpad
Camera (Optional)
Microphone
Camera built-in 0.3 megapixel video camera (4G and 8G models)
Power 4 cell 4400 or 5200 mAh battery
CPU 900 MHz Intel Celeron-M ULV 353, fan
Memory 512 MB/512 MB/1 GB DDR2-667 RAM (2G/4G/8G)
Display 7 inch (diagonal) TFT LCD with LED backlight; 800×480 pixels (pels)
Za one zainteresirane za kupnju:
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=52803
fora gadget,sigurno ce puno ljudi (poslovnjaka) naci nekakvu korist od tog mini laptopa.
da se bas razbacujem novcem onda bi ga kupio, ovako radjem kupim pravi laptop pa da mogu snjim sto god pozelim (13 incni gaming laptop :D ) makar platio 6 puta vise
Poslovnjaci imaju novaca za pravu stvar (13 incni laptop za 20k kuna). ovo ce kupovati ljudi kojima to nije primarni komp nego nesto samo usputno.
Vijest iz mikronisa:
Početkom veljače u našoj ponudi moći ćete pronaći računalo zbog kojeg ćete sigurno poželjeti osobno doći u naš dućan! Radi se o revolucionarnom prijenosnom računalu tvrtke ASUS razvijenom u suradnji sa tvrtkom INTEL. ASUS Eee PC je prijenosnik koji spada u kategoriju "subnotebook" računala. Glavne karakteristike ovog uređaja su težina od 0,92 kg, 7 inčni ekran rezolucije 800x480 piksela, 4GB SSD (solid-state drive), Linux operativni sistem koji se "podiže" za dvadesetak sekundi. Također moguća je i instalacija Windows XP operativnog sistema. Cijena uređaja će biti samo 2399 kuna!
http://www.mikronis.hr/shop/
Idem u London u utorak, baš ću pogledati cijene :)
Prema informacijama Asusovih dobavljača komponenti, Asus razvija verziju EeePC-ja s ekranom osjetljivim na dodir. Kompanije navode kako će prva veća nadogradnja EeePC-ja donijeti ekran dijagonale devet inča osjetljiv na dodir, a proizvodni troškovi će se povećati za samo 15 dolara.
Asus je na CES-u potvrdio dolazak modela s mogućnošću spajanja na WiMAX, a o tome hoće li ponuditi modele s većim ekranima nije bilo govora.
http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=84785
da i to ti je sta kazes.
ipak me zainteresirao, malo sam dublje isao guglat o njemu. nakratko sam zagrizao, cak se dvoumio da da kupim. no.. meni ipak ovo netreba, trebam pravi laptop u biti skoro desktop pc replacement.
za jedno 5 godina ce stancati laptope ovakve velicine sa konfiguracijom kakva je danas u jacim laptopima.
Imam ga vec skoro dva tjedna. :king:
Iliti: ne trebam nista, samo se hvalim. ;)
Dakle, ASUS EeePC 4G, model 701, crni, kupljen u Ljubljani 12.01.2008., 299.90 EUR, naravno bez carine (hehe).
512MB RAM, 4G "disk", customizirani Xandros Linux.
Ako koga sto jos zanima, nek pita.
pa daj neke dojmove ;)
Jel samo meni plastika na njemu čudna?? :-/ Igrao sam se 3 minute s njime u Londonu, amsovno čekaju u redovima, ali kako mi je rečeno, cijena nigdje u Europi neće previše odstupati od okvira 199,00 Funti.
Nego, jel imaš model sa kamerom (i jačom baterijom) ili slabiji (model SURF)?
Koliko ti baterija traje :)
Imam model sa kamerom, dakle nije Surf. Bateriju nisam bas mjerio, ali frend mi javio da prilicno odgovara specifikacijama, dakle negdje oko 3-3.5 sati.
Pozitivne stvari necu pisati jer ih po netu ima vec dovoljno, navest cu par (po meni) negativnih stvari:
- Tipkovnica je malo cudna. Dosta cesto mi se desi da se cuje klik (sto li vec) kao da sam stisnuo tipku, a zapravo nije stisnuta. Obzirom da inace relativno brzo tipkam, ovo ponekad zna biti iritantno, napamet natipkam nesto, da bi onda skuzio da sam pogubio par slova. Takodjer, neke tipke su cudno smjestene, npr. desni Shift je iznad strelice DESNO i desno od strelice GORE, meni se cesto znalo desiti da umjesto Shift stisnem strelicu GORE, pa se cudom cudim sto se dogadja.
- Tipke misa su malo pretvrde, a i nije me se bas dojmila ta "klackalica" umjesto dvije klasicne tipke. A i touchpad je malo pretvrd ili preosjetljiv, tko ce znati, uglavnom ne skuzi uvijek "tap" umjesto left-clicka. Srecom, ovo zadnje nije veliki problem jer je touchpad Synaptics koji je na Linuxu iznimno konfigurabilan, samo se trebam malo poigrati sa postavkama.
- Baterija: po trajanju i ostalome je sve OK, ali javlja cudne statistike. Promjene napunjenosti uvijek javlja po 10%, dakle nikad necete vidjeti stanje npr. 95%, ili 100% ili 90%. Oko 10% javlja da je battery low, a zbog ove prethodne cinjenice tesko je reci koliko je jos preostalo vremena. Sljedece upozorenje je da je battery critically low, i da ce se ugasiti za 3 minute, no to cesto ispadne i duze. Takodjer, kad je wireless upaljen, to osjetno brze trosi bateriju, no to je recimo za ocekivati.
- Ovo je specificno samo za moj (provjerio sam na 2-3 druga, to se ne dogadja): kad ugasim wireless (razni interfacei se mogu ugasiti, radi stednje baterije), nestane mi PCI device, no kad ga opet upalim, ne pojavi se device. :-/ Moram rebootati da bi se pojavio device. Ovo mi se cini vise kao softverski problem, a u prilog tome ide da sam od kupnje doinstalirao gomilu paketa, po meni nijedan od njih ne bi smio utjecati na ovo, ali tko ce znati. Probat cu napraviti backup i resetirati na factory defaulte.
- Nema PCMCIA utor, cak ni onaj mini. Ovo je po meni stvarno steta, mnogi korisni uredjaji dodju u ovom obliku, a po mnogim izvorima u kucistu zapraovo ima dovoljno mjesta, pa ne znam zasto ga nisu dodali.
Malo o samom uredjaju.
PROCESOR:
Standardni Celeron na 900 MHz, sa SpeedStep-om. Nisam bas mjerio, ali navodno uglavnom ne radi na punoj brzini, nego se poveca po potrebi.
DISK:
Solid-state disk od 4GB. Gore je instaliran modificirani Xandros Linux. Disk je organiziran u 4 particije: System, User, BIOS i neka kojoj ne znam funkciju. System je ext2 velicine 2.5GB i tu je naravno instalacija OS-a. User je ext3 i pripada mu ostatak minus 16MB, dakle negdje oko 1.5GB. System se mounta kao read-only, User kao read-write, te se zatim spajaju pomocu unionfs-a. To znaci da je brisanje i/ili mijenjanje zapravo samo oznaka na user particiji, te je zbog toga vrlo lako napraviti restore na factory defaults, samo se preformatira User particija. Treca particija je velicine 8MB i sluzi za upgrade BIOS-a. Cetvrta je neka EFI, takodjer velicine 8MB, i ne znam joj svrhu.
DISPLAY:
Display je kako je vec receno 7" TrueColor, max. rezolucije 800x480. O velicini je vec bilo rijeci (obzirom na okolnu plastiku mogao je biti i veci), ali ovakav kakav jest je prilicno dobar. Nije glossy (mrzim takve), nego matt, znaci na tamnim pozadinama ne vidim svoj odraz, ne ostane svaki otisak prsta itd. Raspon backlighta je vise nego dovoljan, od skoro pa ugasenog do vrlo (nepotrebno) svijetlog. Ja ga uglavnom drzim na oko 1/3. Jedini nedostatak ovdje je sto po defaultu nema dvije postavke kao vecina "pravih" laptopa (AC i battery), no ima detekciju je li ukljucen u struju ili ne, pa se to moze relativno lako rijesiti sa par skripti. Rezolucija i boje su sasvim zadovoljavajuci, nisam neki strucnjak ali nemam prigovora. Bitna stvar ovdje je da ga po kupovini odmah upalite i provjerite jel ima mrtvih ili drugacije potrganig pixela, kolegi se desilo da ima jedan koji stalno svijetli plavo, a buduci da uglavnom radi u terminalu sa crnom pozadinom, to je ispalo prilicno iritantno.
TIPKOVNICA:
Nije bas najvece kvalitete, ali je solidna i upotrebljiva. Tipke su naravno manje nego na standardnoj laptop tipkovnici (vecina je otprilike 1.5 x 1.3 mm). Osim problema navedenog gore, ovdje se nema sto puno reci, sve drugo je OK. Ovaj moj cak ima i hrvatske znakove, koji nisu bezvezne jeftine naljepnice, nego su stvarno ucrtani u tipku. :)
MIS/TOUCHPAD:
Ne znam sto ovdje reci. Standardni Synaptics touchpad, naravno podosta smanjen zbog dimenzija cijelog laptopa. Kao sto vec rekoh, jedino mi se ne svidja ta "klackalica" umjesto pravih tipki.
ZVUK:
Zvucna kartica je Intel HDA. Zvucnici su smjesteni sa svake strane displaya, i na prvi pogled zbog velicine vanjske mrezice izgleda kao da su dosta veliki, sto naravno nije tocno. No to ne znaci da se ne mogu dovoljno derati. :) Sound output je u vecini slucajeva vise nego dovoljan, osim mozda npr. vani na ulici i na slicnim bucnijim mjestima. Laptop ima i ugradjen mikrofon koji nisam detaljnije isprobavao, mogu samo reci da radi. Takodjer ima i dva 3.5 mm prikljucka, za vanjske zvucnike/slusalice i mikrofon.
GRAFIKA:
Graficka kartica je Intel 915GM, ako sam dobro ocitao ima 32MB shared video RAM-a. Dakle nije bas neko 3D cudo, ali to nitko nije ni ocekivao. Sposobna je bez problema vrtiti 3D desktop, PlanetPenguin Racer radi upotrebljivo (5-15 fps), a citao sam da i neke starije Windows igre (naravno uz odgovarajucu emulaciju) rade bez problema. :)
Takodjer je tu VGA prikljucak za vanjski monitor, projektor ili sto vec.
POVEZIVANJE:
Laptop ima standardni LAN prikljucak kao i ugradjen WLAN modul. Oba su Atheros, LAN je oznake L2, a WLAN je AR5007EG. Oba naravno savrseno rade pod Linuxom. Nema modem ni Bluetooth (steta).
KAMERA:
USB kamera, ne znam tocno model, lsusb kaze da je proizvodjac eMPIA Technology Inc., driver (modul) koji treba ucitati je uvcvideo, i takodjer radi dobro pod Linuxom. Cak je Skype vec prekonfiguriran da radi s tom kamerom :) (nisam isprobao, ali navodno radi). Kamera je inace prilicno dobra, max. rezolucija 640x480, sa varijabilnim framerateom (ovisno o osvjetljenosti) od 5 do (navodno) oko 300 fps.
OSTALO:
Kako vec pise gore, laptop ima ugradjena 3 USB 2.0 porta. Isprobano su dovoljno jaki da pokrenu vanjski SATA 2.5 disk. Ne znam na koliko dugo. :)
Punjac za laptop je velicine i oblika standardnog punjaca za mobitel, te je time prilicno praktican. K tome ima nastavak za Europske prikljucke, a kad se skine, ispod njega je prikljucak za Ameriku. Radi na 100-240V, 50/60 Hz, znaci spreman je za medjunarodna putovanja. :)
Evo koga zanima i output iz lspci:
Output iz lsusb necu stavljati, jer nema smisla ako ne ukljucim sve USB uredjaje, a to mi se sad ne da. ;)Code:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 04)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 1 (rev 04)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 2 (rev 04)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 3 (rev 04)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 04)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 04)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 04)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 04)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d4)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 04)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) SATA Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5007EG 802.11 b/g Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
03:00.0 Ethernet controller: Atheros Technology Corp. L2 100 Mbit Ethernet Adapter (rev a0)
Za ostalo o hardveru, a i mogucim hardverskim modifikacijama i dopunama, mozete vidjeti ovdje:
http://beta.ivancover.com/wiki/index.php/Eee_PC
SOFTWARE:
OS je standardni Xandros Linux server edition, sa Asusovim dodacima i modifikacijama. Dodaci su npr. AsusLauncher (defaultni desktop, gomila ikonica rasporedjenih po tabovima, sluzi za pokretanje svega) i AsusOSD (prikazuje npr. glasnocu zvuka, jacinu backlighta, paljenje/gasenje WLAN-a i sl.), a modifikacije su npr. customizirani IceWM, i mozda jos ponesto. Xandros je inace Debian-based Linux, pa dodavanje novih repozitorija, te time i novih paketa, nije problem. Takodjer postoji i community repozitorij paketa, radjenih bas za Eee.
Po defaultu ima prilicno preinstaliranog softvera, od "ozbiljnih" (office, net, ...) preko onih za ucenje (Science, Language, Math...), pa do raznih igri.
Vise o Eee PC-u mozete vidjeti ovdje:
http://wiki.eeeuser.com/eee_pc_701
Eto, ne znam sto jos napisati, za ostale detalje pitajte, ili predlozite sto jos da napisem.
lol pa poslusajte samo taj zvuk tipaka .. to su mogli bolje rijesiti, ipak je to laptop, a ne mobitel http://www.youtube.com/watch?v=hGMuK0dhrys
Danas sam dobio primjerak na testiranje i zadovoljan sam :)
Sad da stavim neki normalan OS na njega i miran sam :D
e meni bi baš ovako šta trebalo samo me zanima koliko ostane slobodne memorije, recimo za ovaj primjerak od 4GB, nakon što se instaliraju Win ili Linux, odnosno svi programi koji su potrebni za rad
hvala
po meni je isto Linux samo prednost na ovom stroju :)
ostane ti sigurne dve gige.
btw kao sto je beetleman rekao, potpisujem.
...za mene je taj laptop kao malo napredniji ''mobitel'', tako da mu nisu potrebni windowsi, jer zahtjevni programi nisu za njega.
za tu paru se isplati imati takvo sto, jedino sta mu zamjeram je mali hard, no mozda se problem moze rijesiti flash memorijom.
http://img87.imageshack.us/my.php?im...ika1052dp7.jpg
evo danas sam slucajno naletio na njega. lijep je, jako je mali i nije skup.
Ja za pristup internetu koristim mobitel nokiu 6288 koju spajam na laptop preko usb kabla. Da li se to može napraviti i sa Asus eee-om? Naime, nokia suite ima samo u windows verziji pa me zanima kako bih to na linuxu riješio.
Evo malo zanimacije za one kojima je "stvarno" dosadno... :)
Eee PC Upgrades
Da i mene zanima dal se moze na linux nekako instalirati nokia pc suite?