Potisni pogon ga tjera naprijed u odnosu na zrak, a ne na neku fiksnu točku na tlu. Po toj logici ne bi ni u zraku letio.
Printable View
ne jer on mora obavezno imati stalnu brzinu,koja se naravno gubi na pomičnoj pisti i samim time usporava rad aviona dok se samim time trenutačno poveća snaga trake...znači odgovor je definitivno NE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ovako sam ja razmišljao:
ALI tu su bili neki koji su pobijali ovo..= Citat =:
Izvorno postao ::steppenwulff::
da može sigurno nebi uzlijetali kako sad uzlijeću, nego na ovaj idiotski način...
Ja znam....
Nek avion ugasi motore i naglo zakoče.... traka ga izbaci u rikverc na veliku udaljenost izvan trake...i tek onda upali motore i full gas i poleti prije trake...
tj MOŽE :D :D
Da, tocno.
Nego, ovo sta kazes da ce ic bez obzira na traku, to sam si i ja mislila, ali ako je traka namjestena da ide brzinom aviona, onda ce ona uvijek ubrzavat s njim i dokle god idu istom brzinom, opet ce avion prakticki stajat na mjestu...
Mislim da bi se kad dode do neke vece przine od pritiska okrenuo za 360 stupnjeva ili da bi naprosto eksplodirali motori...
Kod bicikla i hodanja se radi o trenju, dok se kod aviona i općenito svim objektima s potisnim pogonom radi o "principu akcije i reakcije". To su dvije različite stvari.
Kad napušeš balon u pustiš, on ode jer ga zrak pogoni po principu akcije i reakcije. Balon će otletit bez obzira jes li ti na traci, biciklu, ili bilo čemu pokretnom.
mislim da je Drugar Mile u pravu sa onim objašnjem o traci, fiksnoj točci i ostalo...
Znači DA!
2peky: ok, i ja sam rekao da će avion poletjeti u trenutku kad nadjača brzinu vrtnje trake... Ali što ako traka prati njegovu brzinu cijelo vrijeme? To je pitanje problema.
Dakle - nema uzgona na krilima (koja se inače dobiva gibanjem aerodinamičnog tijela KROZ zrak - kao npr ruka kroz prozor jurećeg auta)
Pročitajte moju tezu stranicu prije..
hmmm velis stoji avion na traci. Okrece se u suprotnom smjeru. Znaci kotaci idu naprijed a traka natrak hmmm izjednacava se brzina aviona i trake , naravno u suprotnom smjeru.ato vise dajes gasa brze se traka okrece kontra...hmmm za potisak mu treba brzina ili katapult ..hmm treba sve uzet u obzir:wall:
Ali gle... Opet nije sve idealno... tako da bi vjerojatno trebalo biti moguće...
Ali nakon ovakvof razglabanja, mislim da je najbolje uzeti helikopter, jer se se diše okomito, netreba mu nikakva pista za uzlijetanje... ;D :notooth: :p
2 mille:
Mislim da će poletjeti.. I to onog trenutka kad nadjača brzinu vrtnje trake koja se mora vrtjeti duplo većom brzinom da bi situacija bila status quo. Onog trenutka kad dođe do +1 (teoretski), avion polijeće. (jer ne postoji traka koja bi podnijela toliku brzinu vrtnje) - to me podsjeća na onu teoriju o postizanju brzine svjetlosti gdje bi do njenog postizanja vrijeme sporije prolazilo, a njenim bismo se nadmašivanjem počeli vraćati u prošlost...
Da motori ne rade, nego da se samo kotači vrte (vlastito pokretani), avion bi stajao na mjestu. Hebe me samo uzgon - ako se avion kreće KROZ zrak dok normalno polijeće, pod krilima se stvara uzgon i tlačeni zrak ga diže. Ako avion STOJI, nema protoka zraka i nema uzgona ALI ima mlazni pogon.. U tom slučaju - taj motor bi morao biti faking raketni da ga derne kroz zrak?
Hmm.. ne bi trebao poletjeti osim ako ne nadjača brzinu trake za bilo koju vrijednost ili ako taj motor nije neki superultrahebeno jak (raketni).. A opet, ako je pokretna traka tu samo da nas zbuni (zašto bi bila različitija od piste koja je fiksna), zašto nebi i poletio da u postizanju vMax odjednom podigne stajni trap?
e sad u naćelu bi ako je to neki vojni avion sa dva motora i full snagom , al recimo neki boing bi trebao zalet
a jel postoji odgovor il mi mozemo do preksutra nagadat oce letit il ne?
Jedino što avion (za razliku od rakete) koristi KOMBINACIJU krilnog uzgona i potiska mlaznog motora (razlika je i u upravljanju, polijetanju, smjeru kretnje itd itd..). Da nema potiska na krilima, avion bi trebao biti raketa, a on to nije - motori bi ga mogli gurati do neke određene granice, ali što ako nema potiska na krilima???
a to je vec ono filozofija al ako je dano da se ova moze okretat kontra i to uvijek razmjernom brzinom kotaca nevidim na koju foru, al nije receno ostalo...ma