A *ebiga zaboravila sam.= Citat =:
Poslao: flOorKilla
pa kako se nisi sjetila uzeti fotić? eto i kako ču ja sad vidjeti što se tamo događalo...
Tnx na linku. ;)
Printable View
A *ebiga zaboravila sam.= Citat =:
Poslao: flOorKilla
pa kako se nisi sjetila uzeti fotić? eto i kako ču ja sad vidjeti što se tamo događalo...
Tnx na linku. ;)
imaju dobro sređen sajt, al premalo slika... da bar ima neki filmek za skinut...
Valjda će bit kad malo srede materijale... tako bar vele.
TT je imao problema upravo zbog slabog downforce-a (na straznjim kotacima ofcourse), a on ne ovisi o dobro slozenoj podnici (btw, what the hell is that?!?!) nego upravo o aerodinamici, jer downforce u biti stvar tlak zraka. Stvar je ispravljena AFAIK dodavanjem nekakvog spojlercica na guzicu TT-u.= Citat =:
Poslao: whiteboy
TT je letio zbog amortizera prvenstveno i to pri promjeni smjera u toj brzini a ne ak je išao ravno 230.... loša konstrukcija ovjesa.
Ma bitno je ta kombi dobro podesit što se tiče ovjesa i vrlo očvrsnut karoseriju raznim načinima (od povezivanja muldi do zakovica...). A što se aerodinamike tiče naravno da treba bit koliko-toliko gladak i dobro mu složit podnicu da ima dobar downforce efekt, no ako s motorom i nitrom ima preko 1000 konja aerodinamika mu nije problem. ;D
BTW, downforce je najvaznija stvar pri izradi sportskih automobila koji imaju rasporedenu tezinu po pola na svakoj osovini (sto je idealan slucaj) i pogotovo onih kojima je i motor smjesten naprijed.
Taj spojlerčić je pomogao, istina, ali mijenjan je i cijeli ovjes! Jer TT nije letio kad bi vozio 250 ravno nego ako bi zakrivudao (npr. promjenio traku na autocesti) već pri 180! A tu je ovjes bitan.
Podnica je ono što je ispod auta i bitna je jer ako je dobro složena može dati veći downforce od spojlera (koji ako je loše složen kao što se može vidjeti na mnogim autima na našim cestama, može samo odmoći i to drastično!)... zašto.... pa zrak struji i ispod auta, a ne samo iznad, jel'da. Tako da pravi sportski auti imaju spojlere i dolje (ispod donjeg stražnjeg branika - tzv. difuzori) i što povoljnije složenu podnicu (da nema izbočina poput lonca od auspuha, katalizatora, kabla od ručne koji visi do poda... uostalom si kad gledao F1 kad je koji bolid poletio zrakom? Npr. Kad je Ralf Šumaher preletio start u nekoj trci? E pa si vidio da oni imaju skroz ravno dno - čista šperploča ;) )
Normalno da se osjetilo prilikom krivudanja, kada ides ravno tesko je izletiti. Audi je radio opoziv prodanih TT-ova, mislis da je svima mijenjao ovjes? AFAIK najveca uloga ovjesa je prilikom prolazaka kroz zavoje, no tu se sad radi o sasvim drugoj stvari (podupravljivost i preupravljivost vozila, iliti po domacem oversteer i understeer).
Pod podnica onda mislis na podvozje :) Ne moze podnica dati downforce, nego moze smanjiti "upforce" :) Znam za spojeler i stuff. samo nisam znao da se zovu difuzori...
A ako pak staviš spojler samo straga, downforce će biti i jači straga a prednji kraj će znači biti lakši. Pa ako je raspored težine fifti-fifti mora i naprijed biti složen downforce jednake sile (mjeri se u njutnima)
Mjenjani su stražnji amortizeri i opruge (valjda znaš da oni spadaju u najosnovnije elemente ovjesa) ama baš svim opozvanim TT-jcima!
Vjeruj ovjes ima i te kakve uloge na autocesti pri promjeni trake! Normalno da je bitan za zavoje ali pri promjeni trake pri 180 ti nikakvi spojleri neće pomoći ako imaš mekani ovjes od kojeg će ti se auto zaljuljat! Probaj na neki brzi auto stavit ovjes od npr. renaulta 4 pa malo bržim pokretom na volanu promjeni traku pri 180! Imat ćeš šta za pričat ak preživiš. A ak imaš ovjes koji izbija bubrege možeš i pri 200 divljački promjenit traku i ništa se neće dogoditi... to uostalom možeš vidjeti kad u utrci F1 bude neko preticanje u startno-ciljnoj ravnini pri 300 km/h...;)
Podnica i ovjes nisu isto! A smanjivanje upforcea je defakto povećanje downforcea!
Znam ja u cemu se mjeri sila, ipak sam ja na fer-u :)= Citat =:
Poslao: whiteboy
A ako pak staviš spojler samo straga, downforce će biti i jači straga a prednji kraj će znači biti lakši. Pa ako je raspored težine fifti-fifti mora i naprijed biti složen downforce jednake sile (mjeri se u njutnima)
OK, zato sam i napisao AFAIK :) Stoji to sto kazes no sumnjam da je TT imao jako mekan ovjes ipak je to sportski auto. AFAIK, TT nije letio samo pri naglim promjenama smjera, dovoljan je bio i blagi zavoj. Znam da nisu podnica i ovjes isto, napisao sam podvozje, kaj ja znam, podnica mi nekak cudno zvuci :)
Slažem se! :D
A kaj je to AFAIK?
as far as i know...