"Krivo" očitanje nadmorske visine kod Garmina ili je nešto drugo u pitanju
Pozzz
U par kratkih crta ću pokušati objasniti o čem se radi...
Dakle koristim Garmin Oregon 600 i do sad nisam primjeećivao nikakve probleme sa očitanjem nadmorske visine, znao bi ponekad očitati neku krivu vrijednost no nakon nekog vremena bi se ispravio i nije bilo nekih uočljivih promjena po tom pitanju.
Prije par dana sam bio na jednom našem otoku i pri paljenu sam onako odokativno imao približne vrijednosti za nadmorsku visinu no poslije je počeo pokazivati vrijednosti koje nisu imale smisla, tipa bio sam na samoj razini mora a uređaj je pokazivao primjerice -14m i sl sa nekim drugim vrijednostima. Išao sa na kalibriranje visinomjera sa visinom koju recimo da poznajem (razina mora) ali opet bi se uređaj "zblesirao" i pokazivao po razini mora krive podatke. Ni sa promjenama karata Adria topo i OSm se nije ništa promijenilo po tom pitanju, vraćao sam uređaj i na tvorničke postavke i opet ista stvar.
Pomislio sam da je uređaj možda malo "pobrkao" neke stvari i kako je još uvijek pod garancijom i nisam se previše obazirao na to.
Kad sam odlazio sa otoka upalio sam i auto navigaciju čisto onako iz znatiželje i gle ćuda i kod nje su se događale iste stvari kao i kod Oregona, kriva očitanja nadmorske visine, primjerice na trajektu sam imao vrijednost od nekakvih -15m ili na jednom mostu koji je po mojoj procijeni nekavih 20metara iznad mora je bilo očitanje isto u minusu.
Mene zanima da li sam ja možda "porpustio" u školi taj sat kad se je učilo o nadmorskim visinama i dal li se ovo navedeno može nekakvim jednostavnim riječnikom objasniti laiku poput mene
Ili su moja oba navigacijska uređaja u autu i trebaju servis...
Hvala na čitanju i isprike ako je post predug, nerazumljiv il nešto treće
LP