Stara tema je negdje nestala pa otvorih novu.
Uglavnom sluzbeno je potvrdjeno da se Nokia vraca proizvodnji pametnih telefona i tableta baziranih na Androidu i proizvodnji obicnih mobitela.
http://mob.hr/nokia-sluzbeno-objavil...ona-i-tableta/
Printable View
Stara tema je negdje nestala pa otvorih novu.
Uglavnom sluzbeno je potvrdjeno da se Nokia vraca proizvodnji pametnih telefona i tableta baziranih na Androidu i proizvodnji obicnih mobitela.
http://mob.hr/nokia-sluzbeno-objavil...ona-i-tableta/
Lijepa vijest, pogotovo nama koji smo više ostarili uz ovo ime i proizvode.
Lagano je počelo bahaćenje Nokie, pa je generalni direktor izjavio već u siječnju 2016. nešto tipa "Nama se nikamo ne žuri, a vama ne znam.". Na pitanje jednoga od novinara kao namjerava li se Nokia predstaviti već u Barceloni u ožujku. Na trenutak sam osjetio onu prepotentnost i bahatost koje su imali 2000-ih godina, tipa "Nokia ne plasira poluproizvode na tržište", a mislim da je bilo riječi o N82, prvom mobu s xenon blicem i pretjeranoj potrošnji baterije te zagrijavanju moba.
Uglavnom bit će im jako teško. Jedan je vidim u komentarima napisao tipa Nokia može ostati brend kao iPhone (Apple), ali svijet Androida je neumoljiv. Pogledajte kako Japanci skupo plaćaju svoju neučinkovitost sa Xperia linijom. Veliki gubici. Čak niti mobitel s 4K ekranom nije prošao zamijećen... Promašili su i to plaćaju.
Nokia će biti dobar brend prvih par mjeseci jer se radi o dobro poznatom starom proizvođaču, ali im treba nešto novo, nešto što će biti samo Nokijino. Kada prođe tih par mjeseci, ako se ne dogodi čudo, Nokia će utonuti u posve ravnocrtnu bitku s ostalim proizvođačima. A tu je kinesko tržište neumitno!
Mislim da ću i ja dvoumiti npr. Nokia ili HTC... eto, što dalje komentirati. Jedino ako se ne bace u razvoj malo drugačijeg OS-a, recimo NAndroid. E onda bi to bila druga priča.
a vidjet ćemo... tko zna možda opet budu in :D
Da skratim moj podugi post, bit će in, ali na par mjeseci. Nakon toga-dokaži se druže jer ako ti mob ne podržava sve što želim, tvoj konkurent mi nudi upravo to...
Za mene koji sam istinski bio pratilac Nokia (koliko mi je budzet dozvoljavao cesto i vise) trebaju ponuditi nesto posebno kad su vec upropastili Os koji je trebalo jos malo dotjerati i Android bi ostao samo u rangu npr za usporedbu Linuxa.
Htc sam isto pratio oni su bili jos skuplji na nasem trzistu a i sa njima sam imao vise problema zbog Engleskog jezika (vidi moj potpis koji jezik koristim) na Windows mobile-u pa sam morao uredaje nabavljati vani ili stavljati druge Romov-e ,sto mi je priznam i bio i ostao gust na mobitelu.
Ali dok je Htc ugradio fiksno bateriju pa jos na takav nacin da treba i po 10ak minuta za zamjenu okrenuo sam im ledja tako ce i biti ocito sa Nokiom..
Ali zato imam svoju kolekciju pa svaki tijedan imam drugi smartphone uz danasnji neizbjezni Android .Ali da netko krivo ne shvati,Android samo zato jer je za Symbian i Windows mobile prakticno sve pogaseno za koristenje a o novim aplikacijama i igrama da i ne govorim.
Izvinjavam se ako sam nesto otisao sa teme.
Pokušavam pobrojiti koje inovacije nam je Nokia donosila godinama, a danas se smatra dasu "pale s neba".
U ranoj fazi, monokromatski mobiteli-sličice (neke su se mogle na određenim modelima staviti kao screen saver-3310 npr).
CSDA prijenos podataka, na 6210 davne 2000. godine, brži od dotadašnjeg GSM WAP protokola (samo nije zaživio nigdje južno od Deutschlanda).
Prve java igrice na monokromatskom mobitelu-Nokia 6310i,
Prvi funkcionalni pametni telefon s tada ogromnim ekranom, podrškom za mobilno surfanje internetom u xHTML formatu, jednom od prvih kamera ugrađenim u mobitel, podrška za puni MMS (Nokia 7650),
Symbian donosi i podršku za glazbu. Javljaju se prvi mobiteli koji su mogli svirati MP3 u neograničenoj količini, koliko je kartica dopuštala.
Prvi 3G telefon (Nokia 6650-originalna ne fold),
Podrška za GPS sustav, karte koje te prate u stopu i pristup You Tubeu koji je tih godina (sredina 2000-tih) bio proglašen "osobom godine prema Timesu (Nokia N95),
Prva kvalitetna optika i prvi ksenon blic na mobitelu (N82),
Zaboravih napisati da je tamo 2003. modelom 7710 bila predstavila i prvi mobitel s ekranom na dodir,
Suradnja s Microsoftom i prvi always on ekran... ekran koji se budi tapkanjem po njemu (Lumia 920).
Itd, itd. Dopunite ako sam što izostavio...
Super si nas vratio u proslost da se prisjetimo koliko je Nokia u to vrijeme bila vazna,ne samo po rekordnoj prodaji nego i po inovativnosti...uvijek su bili korak ispred.neke od Nokija nikad necu zaboravit...6230 pa N73 i N82 su bile zvijeri na symbianu.klizne N80 i N95...jaoo.a kako je lijepo u ruci lezala 6210 i imala velik ekran.bateriju da i ne spominjem...:eek:
iskreno da vam velim i meni je tada Nokia uvijek bila najdraža. osim toga imao sam sigurno 20-ak različitih modela.
jedno najdražih Nokia 7110 i 8210/8310...
kad se samo sjetim onih vremena kada mobovi nisu bili ogromni :)
Da se nadovežem... I kada su i tada veliki mobovi bili maleni u usporedbi s današnjima.
Recimo, Na GSM areni jedna od zamjerki modela E60 ide da je "preglomazna", a Nokia je veličine Xperie Sony with walkman... :)
Sljaka, ograničio sam se na Nokiu.
Znam da su prve MP3 mobitele imali Siemens (SL 45 i 45i skupa s javom) i Samsung (nemam pojma kako se zvao model, ali nije ni važno jer Samsung nije "ex").
BTW-znam da si strastveni skupljač Siemens branda. Možda da pokreneš temu, malo nostalgije za starim, dobrim Siemensom. U RH je bio dosta cijenjen brend.