Nebuloze operatera unutar EU!
Odlučih otvorit ovu temu pa bi bilo dobro ako još netko ima iskustva s stranim operaterima da ih iznese. Iako nam je standard jako loš u državi ipak su cijene, najviše bonova, a i usluga ipak puno povoljnije naspram EU.
Mobitele ne stavljam u tu kategoriju jer smo tu katastrofa!
Dakle počinjem sa iskustvom od švabije.
Prijatelj mi je imao pretplatu na E-plus mreži i službu za korisnike su mu uredno cjenikom naplatili nekih 40-tak eura ono što je on njih zvao da mu otklone neke probleme oko mobitela vezano uz njihovu mrežu.
Mater mi koristi VODAFONE-debitel bonove i izvan njemačke tarifa (koja nije prema njihovoj mreži u drugim zemljama) je oko 3 eura minuta (što je npr. meni blau.de bonovi 9 centi/min unutar EU).
Isto tako ona koristi i T-com wlan i telefon i već joj do sada riknuo 2 puta ruter i svaku novu konfiguraciju istoga traže 99 eura odmah ili 5 eura mjesečno za održavanje dodatno. Pljačka. Ruter bi normalno morao bit konfiguriran od strane operatera po sistemu iskopčaj/ukopčaj jer korisnik 99% njih to ne zna radit.
Tako sređeno nudi npr. njemački O2 i meni Amis u zg.
Tarife pak interneta su abnormalno skupe naspram Nas. Tako čak u o2 pretplati za 19,90 eura mjesečno dobijete sve neograničeno pozive i sms s tim da je LTE brzina neta prvih 50 MB maximalna a nakon toga pada na 64 kb/s :) To mi je frendica nedavno uzela gore.
Ako mislim unutar njemačke sa svojim blau.de koristiti net najjeftinije aktivaciju za 4,99 eura dobijem 100 MB.
Uglavnom...ima raznoraznih tarifa ali su cijene jako paprene u globalu i definitivno bi to EU tržište cijelo se moralo srediti na jednu normalu.