Lumia 720 vs. Lumia 820 review
Dakle,
došo je i dan dual review-a. Ništa spektakularnog neću raspisivati ali izjasnim osobne dojmove kroz tjedan dana korištenja ove dvije, mogu kazat jako dobre, lumie.
Par mjeseci krpalo me već novi windows phone. Nakon prodaje omnie 7 koja mi je bila odlična ali u zadnje vrijeme problemi sa (živim) bubama te što je zapela na wp 7.8 pa i baterija u banani, rekoh sebi vrijeme je za nešto novo. Moram priznati falio mi je WP OS. Android koliko god ima masu prednosti i aplikacija jednostavno za mene nije toliko fluidan i brz u smislu dostupnosti svega. Nema veze što sam zapeo na starijoj xperiji, stvar bi bila i s novima. Jednostavno volim ove live tile žive pločice na WP, kontakte slike kako se izmjenjuju, xbox avatar kako ludosti izvodi...itd. Odiše bojama i životom home screen. Meni osobno prelijepo. Mislio sam se na više modela novih ali eto, sad se poklopila lumia i zadovoljan sam. Stara je dan prije uzela model 720 i dakle dobih priliku imati oba neko vrijeme. Inače dosta sam se i dvoumio između kupnje ova dva modela baš iz razloga što su cjenovno pali na približno istu cijenu. Krenimo na usporedbe.
Dizajn:
http://www.zaslike.com/files/gkn1f46mpsh3if2xqp2c.jpg
Svaki je na svoj način dobar. Pošto xperiu play koristim koja je 175 grama kada sam uzeo 720 jednostavno mi je bila lagana, i još danas se teško naviknem budući da sam biceps vježbao mjesecima na težemu :) 820 sa svojih 160 grama puno ljepše mi je sjela. Druga razlika primjeti se u hlaćama, nemojte me krivo shvatiti:notooth:
720 je duža i malo mi zapinje u džepu prilikom podizanja noge. 820 je daleko bolje raspoređena. Po pitanju držanja u ruci malu prednost dajem 720 gdje opet ta svoja dužina ima to da baš ugodno leži u ruci i tokom razgovora. Dizajn meni draži od 720.
Kvaliteta izrade za oba je jako dobra.
Ekran
Ovdje sam najviše mozgao. IPS LCD vs. AMOLED. Amoled na Omniji 7 bilo mi je nešto woow. Često sam se pitao gledajući kod brata i frenda na lumiji 920 zašto ekran nema tu osvjetljenost noću kao omnia 7. To me najviše smetalo prilikom igranja. Morao sam isključiti automatsko osvjetljenje da bih imao solidnu osvjetljenost. Mozgao sam se što u postavkama nevalja. Isto je bilo i na lumiji 720. Osvjetljenost se stavila na "low" i automatski. Rezultat bio zamračenost ekrana u mraku i često mi smetalo očima. lumia 820 postavljena na iste postavke daje skroz druge rezultate kao i omnia i definitivno mi potvrdilo da je do amoleda to. Osvjetljenost je jako ugodna na minimumu da niti nema potrebe pojačavat i išta mijenjati. Isto je preko dana. 720 katkad pri dnevnom svjetlu se zamračuje, amoled perfektno drži svjetlinu. Vani su oba odlična, amoled opet bolji. U svim aspektima meni definitivno amoled rastura i ugodniji za rad. Uglovi gledanja kod oba su odlična. Odziv ekrana odličan iako meni nekako bolje sitnije detalje na internetu hvata 820 nego 720.
Baterija
Ovdje sam se iznenadio sa oba modela. Znao sam da 720 ima hvale. Ali ljudi... baterija na njoj traje i traje. Evo ima 3 dana da je napunjena i još je na 64%. Stara ga koristi najviše s pozivima s tim da i ja petljam po njemu. Sinkronizacije s mailovima ona nema neke i whatsapp ali poantu shvaćate. Za osnovnu uporabu trajala bi i 4 dana, za živahnijeg korisnika dobrih 2 dana što je odličan rezultat.
Lumia 820 sam slušao samo negativne kritike i neznam jesam li naišao na ijednu pozitivnu. E pa evo jedna od mene. Vidljivo je da je slabija od 720 koja je rekao bih bolja za nekih 35%. Tu je i dosta utjecaj ekrana što sa svim tim automatskim "zamračenjem" dovodi da 720 traje i traje... duracell nek se sakrije:lol:
Lumia 820 mi traje solidnih 2 dana. Svjestan sam da nije prava uboraba još jer mi xperia primarna ali očekujem dobrih jedan dan korištenja sa svim i svačim. Bolje od očekivanog. Punjenje oba mobitela traje nekih 1:50 min cirka. Palac gore.
Imajte u vidu da ovo nisu finalni rezultati jer je mali rok korištenja ali početni rezultati su u oba slučaja zadovoljavajući. Ako ih na stand by noću ostavim npr. na 83%, ujutro bude nekih 81-82%. Jako dobro. U oba modela primjetan je brži pad baterije ako se igraju igre a pogotovo ove memorijski velike tipa asphalt 8. Lumia 820 ovdje puno brže gubi kapacitet.
Tastatura
Još jedan od razloga zašto volim WP. Na omniji 7 je bilo pisanje milina, na androidu sjetim se majke ljudi koje ni neznam a imao sam više uređaja. Lumia 720 i 820 tu funkciju rade kao što se i očekuje. Odlično. S tim da mi je 820 ipak malo bolja i ugodnija zbog svoje druge rasporedbe 4.3" ekrana u širinu pa njoj dajem prednost ako je to kome bitno. Budući da ja dosta tipkam, meni jest.
Igre
Ovo mi je isto bio jedan od bitnih čimbenika iako sam premašio djetinjstvo i čak i fakultet...al što mogu :) Volim zaigrat i tu me mučila ta razlika 512 MB i 1 GB. Mislio sam se da nisu toliko bitne ali bome jesu. Iz više razloga. Jedna je ta što sa 1 GB su dostupne neke aplikacije što već većina znate... a druge je što iste igre zahtjevnije NISU ISTE u kvaliteti igranja. Ovdje ću navesti npr. Asphalt 8 koji je razlika ko nebo i zemlja za 720 i 820. Za 720 dostupna je verzija sa minimalnim postavkama tako da je grafika ispod očekivanja. 820 ima vrhunac grafike ko lumia 920. Meni je to bitna razlika i nema smisla ako neka igra optimizirana s 512 MB ako fale detalji. Ostale jednostavnije igre su iste ali mi igranje nekako draže na 820.
Kamera
Ovdje nisam puno se zadržavao, čisto malo isprobao i usporedio. Samo mogu potvrditi ono što se piskara po netu. 720 je bolja malo i u snimljenim fotografijama i videu. U mraku 720 daje puno bolje rezultate i blic je jači iako manji, tako da 820 na veću daljinu daje više tamnije. 820 preko dana isto zadovoljava. Sve u svemu ovdje je 720 pobjednik za one koji se tu pitaju i kome bitno.
Sveukupni završni dojam
Nisam ih još skroz istestirao ali trenutni dojam je ovakav kakav sam napisao. Bilo kakve nove zaključke ili nešto, nadopunim ovdje. Oba uređaja rade super brzo. 820 ima malo bolje glasan vanjski zvučnik jer je na dnu pa nije pokriven a ovako oba su glasna. Sve u svemu, jako mi je drago da sam izabrao 820 umjesto 720. Često vidim ih po netu uspoređuju u istom rangu. Ja bih ipak kazao da je 820 bliže 920-ici. Za nekoga kome je bitan mobitel kao mobitel, fotić dobar i jača baterija a igre ga ne krpaju puno niti mu smeta ako su neke aplikacije nedostupne i što u nekim situacijama se aplikacije par sekundi sporije otvaraju definitivno preporuka lumia 720! Za ostale i lumia 820 bude odlična ;)