Dakle,
došo je i dan dual review-a. Ništa spektakularnog neću raspisivati ali izjasnim osobne dojmove kroz tjedan dana korištenja ove dvije, mogu kazat jako dobre, lumie.
Par mjeseci krpalo me već novi windows phone. Nakon prodaje omnie 7 koja mi je bila odlična ali u zadnje vrijeme problemi sa (živim) bubama te što je zapela na wp 7.8 pa i baterija u banani, rekoh sebi vrijeme je za nešto novo. Moram priznati falio mi je WP OS. Android koliko god ima masu prednosti i aplikacija jednostavno za mene nije toliko fluidan i brz u smislu dostupnosti svega. Nema veze što sam zapeo na starijoj xperiji, stvar bi bila i s novima. Jednostavno volim ove live tile žive pločice na WP, kontakte slike kako se izmjenjuju, xbox avatar kako ludosti izvodi...itd. Odiše bojama i životom home screen. Meni osobno prelijepo. Mislio sam se na više modela novih ali eto, sad se poklopila lumia i zadovoljan sam. Stara je dan prije uzela model 720 i dakle dobih priliku imati oba neko vrijeme. Inače dosta sam se i dvoumio između kupnje ova dva modela baš iz razloga što su cjenovno pali na približno istu cijenu. Krenimo na usporedbe.
Dizajn:
Svaki je na svoj način dobar. Pošto xperiu play koristim koja je 175 grama kada sam uzeo 720 jednostavno mi je bila lagana, i još danas se teško naviknem budući da sam biceps vježbao mjesecima na težemu820 sa svojih 160 grama puno ljepše mi je sjela. Druga razlika primjeti se u hlaćama, nemojte me krivo shvatiti
![]()
720 je duža i malo mi zapinje u džepu prilikom podizanja noge. 820 je daleko bolje raspoređena. Po pitanju držanja u ruci malu prednost dajem 720 gdje opet ta svoja dužina ima to da baš ugodno leži u ruci i tokom razgovora. Dizajn meni draži od 720.
Kvaliteta izrade za oba je jako dobra.
Ekran
Ovdje sam najviše mozgao. IPS LCD vs. AMOLED. Amoled na Omniji 7 bilo mi je nešto woow. Često sam se pitao gledajući kod brata i frenda na lumiji 920 zašto ekran nema tu osvjetljenost noću kao omnia 7. To me najviše smetalo prilikom igranja. Morao sam isključiti automatsko osvjetljenje da bih imao solidnu osvjetljenost. Mozgao sam se što u postavkama nevalja. Isto je bilo i na lumiji 720. Osvjetljenost se stavila na "low" i automatski. Rezultat bio zamračenost ekrana u mraku i često mi smetalo očima. lumia 820 postavljena na iste postavke daje skroz druge rezultate kao i omnia i definitivno mi potvrdilo da je do amoleda to. Osvjetljenost je jako ugodna na minimumu da niti nema potrebe pojačavat i išta mijenjati. Isto je preko dana. 720 katkad pri dnevnom svjetlu se zamračuje, amoled perfektno drži svjetlinu. Vani su oba odlična, amoled opet bolji. U svim aspektima meni definitivno amoled rastura i ugodniji za rad. Uglovi gledanja kod oba su odlična. Odziv ekrana odličan iako meni nekako bolje sitnije detalje na internetu hvata 820 nego 720.
Baterija
Ovdje sam se iznenadio sa oba modela. Znao sam da 720 ima hvale. Ali ljudi... baterija na njoj traje i traje. Evo ima 3 dana da je napunjena i još je na 64%. Stara ga koristi najviše s pozivima s tim da i ja petljam po njemu. Sinkronizacije s mailovima ona nema neke i whatsapp ali poantu shvaćate. Za osnovnu uporabu trajala bi i 4 dana, za živahnijeg korisnika dobrih 2 dana što je odličan rezultat.
Lumia 820 sam slušao samo negativne kritike i neznam jesam li naišao na ijednu pozitivnu. E pa evo jedna od mene. Vidljivo je da je slabija od 720 koja je rekao bih bolja za nekih 35%. Tu je i dosta utjecaj ekrana što sa svim tim automatskim "zamračenjem" dovodi da 720 traje i traje... duracell nek se sakrije
Lumia 820 mi traje solidnih 2 dana. Svjestan sam da nije prava uboraba još jer mi xperia primarna ali očekujem dobrih jedan dan korištenja sa svim i svačim. Bolje od očekivanog. Punjenje oba mobitela traje nekih 1:50 min cirka. Palac gore.
Imajte u vidu da ovo nisu finalni rezultati jer je mali rok korištenja ali početni rezultati su u oba slučaja zadovoljavajući. Ako ih na stand by noću ostavim npr. na 83%, ujutro bude nekih 81-82%. Jako dobro. U oba modela primjetan je brži pad baterije ako se igraju igre a pogotovo ove memorijski velike tipa asphalt 8. Lumia 820 ovdje puno brže gubi kapacitet.
Tastatura
Još jedan od razloga zašto volim WP. Na omniji 7 je bilo pisanje milina, na androidu sjetim se majke ljudi koje ni neznam a imao sam više uređaja. Lumia 720 i 820 tu funkciju rade kao što se i očekuje. Odlično. S tim da mi je 820 ipak malo bolja i ugodnija zbog svoje druge rasporedbe 4.3" ekrana u širinu pa njoj dajem prednost ako je to kome bitno. Budući da ja dosta tipkam, meni jest.
Igre
Ovo mi je isto bio jedan od bitnih čimbenika iako sam premašio djetinjstvo i čak i fakultet...al što moguVolim zaigrat i tu me mučila ta razlika 512 MB i 1 GB. Mislio sam se da nisu toliko bitne ali bome jesu. Iz više razloga. Jedna je ta što sa 1 GB su dostupne neke aplikacije što već većina znate... a druge je što iste igre zahtjevnije NISU ISTE u kvaliteti igranja. Ovdje ću navesti npr. Asphalt 8 koji je razlika ko nebo i zemlja za 720 i 820. Za 720 dostupna je verzija sa minimalnim postavkama tako da je grafika ispod očekivanja. 820 ima vrhunac grafike ko lumia 920. Meni je to bitna razlika i nema smisla ako neka igra optimizirana s 512 MB ako fale detalji. Ostale jednostavnije igre su iste ali mi igranje nekako draže na 820.
Kamera
Ovdje nisam puno se zadržavao, čisto malo isprobao i usporedio. Samo mogu potvrditi ono što se piskara po netu. 720 je bolja malo i u snimljenim fotografijama i videu. U mraku 720 daje puno bolje rezultate i blic je jači iako manji, tako da 820 na veću daljinu daje više tamnije. 820 preko dana isto zadovoljava. Sve u svemu ovdje je 720 pobjednik za one koji se tu pitaju i kome bitno.
Sveukupni završni dojam
Nisam ih još skroz istestirao ali trenutni dojam je ovakav kakav sam napisao. Bilo kakve nove zaključke ili nešto, nadopunim ovdje. Oba uređaja rade super brzo. 820 ima malo bolje glasan vanjski zvučnik jer je na dnu pa nije pokriven a ovako oba su glasna. Sve u svemu, jako mi je drago da sam izabrao 820 umjesto 720. Često vidim ih po netu uspoređuju u istom rangu. Ja bih ipak kazao da je 820 bliže 920-ici. Za nekoga kome je bitan mobitel kao mobitel, fotić dobar i jača baterija a igre ga ne krpaju puno niti mu smeta ako su neke aplikacije nedostupne i što u nekim situacijama se aplikacije par sekundi sporije otvaraju definitivno preporuka lumia 720! Za ostale i lumia 820 bude odlična![]()
Zadnji uredio maher22 : 12-01-2014 u 11:46
Život je jedno, stvarnost sasvim drugo!
E viš, to i mene zanima, mislil sam uzet 720 baš radi baterije, a opet 820 ima više rama, a muči me pak druga stvar, reza ekrana na 4.3"..
S obzirom da sad vozim na mobu 1080, mislim bi se šokiral dok bi prešel na nižu rezu i to je ono kaj me muči..
Imal sam 520 neko vreme, pa sam nju dal ženi, a sebi sam nabavil 920, potonja ima koma ergonomiju, i instantno sam je se rešil a i baterija baš nije nekaj...
E sad 820 me privlači radi 1gb rama, a opet mi se čini nekak mala baterija (1650 ak se ne varam) za taj ekran (4.3") kolko sam čital, ljudi baš nemaju neko pozitivno mišljenje o bateriji na 820..
Što se tiče ram memorije, kolko me sjećanje služi, 520 vs 920, razlika se osjeti, al ne drastično..
Najradije bi uzel ovu 720, sve bi bilo dobro da nema onog ALI..
Evo baš sam dobio i lumiu 920 na dva danaKupio frend pa da mu zrihtam preko wlan doma postavke. Meni velik telefon malo i osjeti se razlika naspram gore dva navedena modela. Puno mi je draži 820 model i drago mi je da sam taj umjesto 920 uzeo. Ne vidim nikakvu specijalnu razliku života vrijednu što sad 820 nema. 920 koliko vidim najbrže gubi bateriju ako usporedimo starni test izdržljivosti sva tri pod istim uvjetima korištenja.
Pokušao sam na 920 malo igrat modern combat 4. Ma nije ni usporedivo gušt kao što je to sa xperia play koja nažalost sad kaska u hardveru ali broj jedan je u mobil gaming điru!
@zvone, ako ti sad ful nisu bitne baš neke aplikacije od kojih su najviše igre sa 1 GB ram a bitna ti baterija, preporučujem ti 720 da uzmeš. Reza ekrana toliko nije minus jer je slika na oba odlična za normalnu uporabu čak i kod interneta.
Evo staroj nisam 4 dana napunio 720-icu i baterija još na 60%. Dobro, ona samo pozive koristi ali fascinantno i u tom stand by modu kako ništa ili 1% tokom noći gubi. Jako dobar telefon sa dobrom kamerom za nezahtjevne korisnike.
Zadnji uredio maher22 : 12-01-2014 u 12:24
Ma uzel bi ja i 820 al mislim da baterija tesko da bu izdrzala 2 dana i to eventualno ak ju budem minimalno koristil..
Neznam što bih ti kaza. Uglavnom, ovo ti je meni sada na 820 stanje baterije maloprije slikano. Doduše, u telefonu nije SIM ali sam prije preko bluetooth mu s xperie prebacivao muziku i slušao na njemu, na netu povremeno i sinkronizacija 2 mail accounta te neke manje zahtjevne igrice odigrao. Tokom dana nekoliko slika okinuo. Prekjuče sam ga punio. Nakon koji mjesec pravog korištenja znat ću pravo stanje stvari, al za sad sam zadovoljan jer sam bio spreman na najgore
Ako ti je baš do baterije onda 720.
Zadnji uredio maher22 : 12-01-2014 u 19:34
@maher - Windows tipka + lock tipka istovremeno = screenshot
BTW moje stanje nakon sat vremena poziva, 20-ak fotografija i oko 20 minuta surfanja na WiFi-ju. 2G.
Nema šanse da ti izdrži 2 dana ako ga koristiš kao smart (a na kao njegova mama, samo GSM i ponekad SMS)).
Punjenje svaku večer se podrazumijeva (kao i 99% drugih pametnih telefona.
Ako je baterija najbitnija stavka, onda 720, ali znaj da imaš SoC isti kao i 520, sve to fancy upakirano, solidan IPS ekran, i dobru kameru.
Nemoj jednu tipku pa drugu, probaj baš istovremeno. Sad sam malo testirao i WP8 tolerira oko pola sekunde - sekundu razlike između pritiska.
Evo malo sam se izvježbao i na lumiji 920 i 820Uglavnom sad ide. 920 malo bolje prihvati i okida.
@spacer, neka on i izdrži 1 dan kao smartphone. Za mene je to isto dobro ako se svaku večer puni po pitanju 820-ice. Ali isto mi je bitno da mu ni stand by ne troši mnogo kao što sam imao problema na omniji 7 pa se mislio da je to do windowsa općenito. Meni je nekad bitno i da mi u GSM modu (bez korištenja neta, igrica, fotkanja...) izgura do 3 dana samo za pozive i stand by i meni super.
Ma deep sleep il standby mode, mislim da svaki OS (ios, wp8, android) trosi, mozda cak ios je bolje optimiziraniji po tom pitanju, pa nije tak rastrosan..
Kolko me sjecanje sluzi, baterija na 920tki bas i nije bila dobra, prosjecno koristenje..
Ma ova 720 je najjaca, al da bar ima 1gb![]()
Evo baš gledam staroj nisam lumiu 720 6 dana napunio i još je na 44%. Haha. A njoj će i do 10 dana trajati uz pozive i sms.
Zadnji uredio maher22 : 14-01-2014 u 22:16
Evo mene malo sa dojmom korištenja lumie 820 dakle sad u ful izdanju sa sim karticom.
Moram priznat da globalno nisam mogao naći neke mane. Sam windows 8 i nedostatak (za sada) spremanja aplikacija na sd kao manjak ne pripisujem završnoj ocjeni lumije. Telefon kao telefon jako dobar i mogu samo kazat pohvale nokiji. Ono što me do tada najviše brinulo bila je baterija i negativni komentari glede toga ali zadnje dane korištenja potvrdilo mi je da usprkos maloj autonomiji baterija izdura 24-36 sati ovisno naravno o korištenju. Budimo realni, za ovaj tip modela odličan rezultat. Ne zanemarimo da ja jesam zahtjevan korisnik i tu su povremeni razgovori, više sms-a, whatsapp, fotkanje, igre, internet, GPS... Naravno, male igre od par MB neosjetno uzmu postotke dok ako zaigrate asphalt 8 mobitel ispraznite za 2 sata.
Ono što mi se sviđa, a to sam već naglašavao, jest stanje baterije u stand by modu koji tokom noći uzme nekih 1-2% iako cijelo vrijeme aplikacija "glance" prikazuje stanje vremena i obavijesti, dakle skoro pa NIKAKVA potrošnja i bez potrebe stalno uključivanja mobitela vidjet dal se ko javio. Pohvalno. Ako niste primjetili (ko koristi) ta aplikacija "glance" se npr. gasi dok je telefon u hlaćama (senzor nekako skuži da je nepotrebna) i opet se aktivira kad izvadite mob dok stajanje mobitela u tami sobe ju ne gasi - zanimljivo. Bivša omnia 7 imala mi je JAKO velik problem potrošnje baterije u stand by modu i to noću do 40-50% i neznam dal to prepisati onda još neispeglanom WP 7.5/7.8 OS-u.
Razgovor mi se odvija sasvim normalno, drugi me čuju dobro, ja njih isto prosječno ok na full iako bi još jedna niansa volumena up dobro došla.
Na 2G signal mi je odličan a internet radi brže nego na xperiji sa 2G.
Ono što me posebno iznenadilo je brzina hvatanja satelita i pozicije u offline modu, bilo vozio se u busu, vlaku, pa čak i u kući/stanu... do nekih 15 sekundi spaja se bez problema. Nokia mape samo pohvala i za mene su top u mobilnoj navigaciji, najveći i razlog kupovine lumije!
Mobitel i dalje radi dosta brzo a neke aplikacije doslovno i lete. Sam sustav nije kompliciran i čovjek se brzo navikne a i još brže koristi, a bar meni brže pristup svemu neg na androidu.
Moram pohvaliti i player za muziku. Na bivšim NEsony telefonima jednostavno nisu mi davali dovoljnu kvalitetu sa raznim slušalicama i u okolnoj buci nekoj pogotovo.
Lumia 820 DAJE i ima dobre postavke za kvalitetnu mp3 reprodukciju po osobnom guštu.
Nakon skoro mjesec dana mogu Vam ljudi kazat da sam prezadovoljan telefonom. Nije prevelik i opet u rangu prosjeka za mobitel a opet ima dovoljno velik ekran za sve.
Manjak HD ekrana ja ne osjetim pa čak i internet mi se sve što treba super pokazuje i čitljivo.
Dobar telefon i topla preporuka svakome ako ga uspije ugrabiti do nekih 200 eura.
Zadnji uredio maher22 : 04-02-2014 u 12:46
820 je najpodcjenjeniji Nokia mobitel od kad postoji wp8.
Izašao je paralelno sa 920, i sav marketing i medijski prostor je usmjeran na tadašnji top model - Lumia 920.
"ispod haube" su to potpuno jednaki uređaji (Qualcomm MSM8960 Snapdragon ), dok je 920 "jači" zbog PureView kamere, a u vrijeme izlaska (pa i danas) je kvaliteta kamere za većinu jedina stvar što se ističe od ostalih platformi, pa je i razumljivo da je 920 zauzeo kompletan medijski prostor.
Lumia 820, koja je cijelo vrijeme bila u sjeni 920, naslijedila je 4.3" amoled zaslon od L900 (tada vrhunski), koji ima punu RGB matricu (a ne usrani pentile), odličnu vidljivos na dnevnom svjetlu, ima solidnu 8.7 MP kameru sa dual LED bljeskalicom koja snima Full HD video, navigacija bez ograničenja, SD do 64 GB, 4G, izmjenjive maske, bežično punjenje, SoC jednak kao i 920, 925 i 1020 (koji ima 2 GB RAM-a).
Kada se pojavila 820 koštala je 500-600€ (naravno da je bilo previše), dok se sada može pronaći za 200-220€, što je izvrsna cijena za ovako kvalitetan mobitel, koji svakako preporučam kao vrlo zadovoljni korisnik zadnja tri mjeseca.
Za iste novce (+/- 100kn) se trenutno nudi i malo mlađa Lumia 720, koju mnogi pokušavaju predstaviti kao bolji uređaj od 820, što je naprosto smiješno.
Marketing je bio solidan za L720, koja se pojavila u 4/2013 (zajedno s 520), i učinio je svoje, a to je: isticanje prednosti, dok se nedostaci prešućuju.
To je bio bio period prije predstavljanja L925 6/2013, i L1020 7/2013, pa su tada L720/520 dobila dosta medijske pozornosti..
720 je bazirana na Qualcomm MSM8227, isto kao i 520/620, s 512 MB RAM-a, i 1(x2) GHz CPU.
720 ima svojih "par aduta u rukavu", kao što je veliki otvor blende na glavnom fotoaparatu, dobru 1.3 MP prednju kameru (tko koristi za Skype), veliku 2000mAh bateriju s obzirom na slabašni i štedljivi SoC, i diči se još s Gorilla Glass 2 zaštitom zaslona (šatro se ne može ogrebati), dok je sve ostalo ispod prosjeka jer ima Low End SoC.
Bookmarks