Moje viđenje Androida (v4+) kroz Galaxy Nexus
…da, da napišem ukratko moje viđenja Androida (v4+) koristeći Galaxy Nexus. Kako početi?
Još davne za Android pojmove 2009 isprobao sam i u manjoj mjeri na mahove koristio Android uređaj. Bio je to HTC Hero na Androidu 1.5, kasnije službeni upgrade na 1.6 i kasnije root na 2.2 ili 2.3. To iskustvo je bilo sačuvaj…. da ne kažem što. A pričalo se o Hero kao o iPhone killer uređaju i Androidu kao savršenom mobilnom OS-u. Možda je to i bio? Ali meni svakako nije :angry: Force close svako malo, pa bla , bla, bla, fluidnost na -1 itd. Sve skupa neupotrebljivo. Što je u vrijeme 2009 i pojave Hero uređaja bio sam vrh Android ponude, nešto kasnije je izašao HTC Desire koji ga je pomeo, ali Hero + Android katastrofa. Ubiti cijeli Android u 2+ inačici.
Naravno, pratio sam što se dešava u Androidu, možda ne u mjeri, kao što sam do 2009 i pojave Androida pratio Symbian i WM platformu, ali tu sam bio, hvatao ono bitno. Tako sam nekako shvatio, a i ponovo priželjkivao isprobati Android, ali isključivo u njegovoj najnovijoj inačici, Android v4.0 (pa na više). Nisam nešto puno trebao dumati oko uređaja, gledano financijski dio i onaj hardversk. Uvjet je bio najnoviji Android, NFC (budućnost) te min 1GB RAM-a te neki jači procesor (tipa +1 GHz Dual-core) te ne preveliki ekran, do nekih 4.5“ Tako je izbor pao na Samsung Galaxy Nexus. Naravno, HTC sam kao brend izbacio iz tražilice. Ubiti tražio sam čisti Google ili ti Android, što je linija Nexus uređaja. LG Nexus 4 mi je bio preskup, nisam u mogućnosti toliko izdvojiti za uređaj i prošla su vremena kada sam izdvajao po 4000+ Kn za Nokie... Tako da sada vrtim službeno najnoviju Android inačicu na svom Galaxy Nexus, Android 4.2.2 i ono najbitnije zadovoljan sam.
Sam Android u v4+ varijanti ima svoju upotrebljivost, ima fluidnost, radi sve glatko, perfektno, hardver 5+ Priznajem zadovoljan sam što uređajem i mogućnostima, što samim Androidom. Topla preporuka, pogotovo onima koji se se razočarali u Android, kao i ja u prijašnjim izdanjima.
Probao sam nekako ukratko opisati moj korisnički povratak u Android svijet. Ako imam preporuku to je svakako Android 4+ ispod toga ne uzimati, postoje problemi, a ima i drugih mobilnih platformi. I naravno, što se tiče hardvera mislim da od sada pa na dalje gledam čisti google Android, Nexus liniju ili ovo novo o čemu se priča, Google Phone X.
Re: Moje viđenje Androida (v4+) kroz Galaxy Nexus
Iz iskustva mogu reci da se ne isplati update-ati mobitel na Android 4+ ukoliko imate single core procesor na uredjaju. Koliko god prednosti nudio ipak ne radi fluidno kao android 2.x.
Nemoj uspoređivati Android s PC-em jer ne rade po istom principu kada je upravljanje memorijom u pitanju. Na Androidu je u interesu da procesi ostaju u memoriji nakon što ih "ugasiš" jer time ti i mob kasnije bude responzivniji. Problem je što potreba za memorijom raste i onda jedan mob s 512MB radi "lošije" od nekog s 1GB+.
Meni radi ok android xperia ray ics 4.0.4 root i cwm. Ima 1ghz, 512mb rama, 1gb prostora /korisnička cca 400mb. Nema laga, ok je surfanje, tapatalk, navigon, copilot, igrice, office app, bankarstvo..hd video, gledanje filmova i serija, max tv to go.. Ništa se ne vuče. Vuče se kad je fejs na njemu, google maps i ostali crapware. A ništa manje nisam imao ni na x10mini - 128mb rama i 600mhz. Copilot je radio, ofice, tapatalk, gledanje serija, bankarstvo. Radio ok. Nije se vuklo.
Pretpostavljam da je na slabijim uređajima problem crapware koji uguši telefon. Što manje app to bolje - a 80 obrisanih app smeća je puno bolje! Čak i jači uređaj će zagušiti loše aplikacije.
Ali tu je prednost androida-obriši što ti nevalja i stavi nešto bolje. Npr quickpic vs stock galerija je očit primjer poboljšanja!
Problem je u lošim aplikacijama. Android je svakim izdanjem sve bolji!
A custom romovi i kernel - onda je još bolji..leti i leti..
Free ram je wejsted ram, ali kad je pun onda treba vremena da se oslobodi za tu app koju si pokrenio. Tako da treba dodati: but leave 20% free ram!
Moje viđenje Androida (v4+) kroz Galaxy Nexus
Sve Android uređaje do S3 koje sa isprobao su imali probleme sa lagom, stekanjem, brzim trosenjem baterije...sve je to jos tada bilo 1ghz ili dual core sa 512 rama a opet nije bilo glatko...jednostavno nije tako ispolirano i softver uskladjen sa hardverom ka iOS i sada wp8 koji jača ( kojeg bas ne preferiram najvise zbog ui-a i izgleda opcenito ali je funkcionalan i brz, treba poraditi i bit ce odlican)
Ja sam objektivan i svaki os ima svoje vrline i naravno da cemo spominjat XP jer je to komp OS koji i dalje bolje i slozenije i funkcionalnije izgleda od nekog mob OS-a...makar se nemoze skroz usporedjivat sa androidom...i za kraj...znaci prvi android koji je (po mojim malo prezahtjevnim) po mojim potrebama glatko i skoro bez greske radio je bio s3...quad core od 1.4ghz 1gb rama...a po svemu mi isto tako radi i s4 sa quad 1.9mhz i 2gb ram...i svi oni su radili isto glatko ili cak 10% "teze" nego i5 dual core 1.2 1gb ram.
Jednostavno mi taj android kao da je "pretezak", previse nepotrebnih operacija i jos k tome 38484 razlicitih proizvodjaca i hardvera i neznas cemu prilagodit android i polirat..
Ps: volim sve os-ove i ne preferiram nista, cak mislim opet jednom otic na android ili isprobat wp8...kad docu bolji financijski dani :)
Dobro si ti to sumirao, ali ajmo još jednom usporediti Android i neki desktop OS :)