Dakle,
što kazati o telefonu koji i nije baš zabilježio neku pretjeranu pažnju (nije baš ni na ovom forumu da se ljudi pretrgaju informacijama) a još manje neki golemi uspjeh na tržištu?
Sam koncept gaming konzole i telefona u jednom protezao se naduže pa i evo napravljeno je nešto konkretno. Mene osobno od prvoga dana je privukla sama najava sa željom da ga nabavim...ali cijena i dok se nije formirala znala se da će biti paprenija i pretjerana.
Srećom (po mene) markentiških i tržišnih igranja proizvođača i ponude povoljnijih i masu atraktivnijih modela xperia play je sa početne cijene u Europi od nekih 500-600 eura u nepunih samo 6 mjeseci pala na cijenu od 279-299 eura, ovisi kako ko gdje naleti!
Ovi u SE su očigledno shvatili pošto se ipak za nekih 130 eura dobije PSP i uzme dobar galaxy S da još ostane nešto i za izlaske nego da se nabavi Play.
Bilo im je ili sad ili nikad da malo provuku ovaj uređaj prije nego iza Božića (točnije veljača 2012.) doleti očekivani PSP2 oliti Vita.
Snižena cijena je ono što mi (kao budali šamar) naleglo da se ne mislim nego nabavim ovaj strojčić. Evo malo mojih dojmova za ovih par dana!
Pakovanje:
http://www.slike.com/slike/9cJ7O.jpg
Nabavio sam bijelu verziju koja mi osobno bila ljepša. Ni crna nije toliko loša. U kutiji se dobije 8 GB kartica, folija za ekran (koja meni više smetala neg koristila pa ju maknuo), auto punjač sa posebnim USB kabelom i punjač sa još jednim USB kabelom i slušalice!
Bude još i crna zaštitna torbica u kojoj bijeli mobitel puno ljepše izgleda.
http://www.slike.com/slike/Yd7Vr.jpg
Dobro, to su vizualizacije...ajmo na ono bitnije :)
Prvi dojam o telefonu, kvaliteti izrade, igrama...
Prvo što se uoči (kada splasne ono prvo oduševljenje unboxinga) jest da je telefon dosta teži. Dizajnom meni je jako lijep. I...jesam li rekao da je malo teži? Ali to je jedina zamjerka i minus koji sam primjetio u ovih par dana. I nisam uzeo za zlo jer ništa što se nije znalo već a i neki mobiteli poput HTC sa većim ekranima još su teži pa ljudi i to nose naokolo. Ali u ovom slučaju puno bude prihvatljivije jer kada se potegne klizni mehanizam otkrije se dopadna tipkovnica sa svim elementima psp-a.
Sama izrada je kvalitetna, nema škripanja. Telefon tako rasklopljen odlično leži u ruci i kvaliteta meni osobno jest vidljiva.
Telefon je bio android verzije 2.3.2 i jučer sam ga update-ova na 2.3.3 (trenutno najnovija). Najveća tu novost je bila rotacija ekrana kada je konzola razvučena.
Ovih par dana u softveru i općenito radu sa telefonom nisam primjetio nikakve probleme.
Telefon radi stabilno. Baterija na prvu djeluje dosta izdržljivo i traje jedan dan ali zato jer se ne skidam s mobitela. Ovako vjerujem bez problema puna dva dana solidne uporabe da bi s vremenom mogla. Vidimo i to.
Samo punjenje baterije traje nekih 2 i po sata što je zadovoljavajuče.
Ono što me se posebno dojmilo jest kvaliteta zvučnika kojih ima dva a sa ovom nadogradnjom nadodano i xLOUD tm što stvarno se osjeti razlika da je zvuk meni osobno najbolji na mobitelima koji sam čuo. Dosta jak je. Odlično za pravo igranje.
Po internetu sam čitao dosta kritika o ekranu. On naravno nije superAMOLED ali nije ni toliko loš sada. Naravno, najveća boljka jest što još nije nadodana opcija isključivanja automatskog osvjetljenja (koja bi sada trebala doći sa 2.3.4 update) pa noću je ekran na maximalno tamniji pri nednevnom svjetlu pa bude i taj problem rješen.
Po danu je čitljivost slabija i zrcali se ekran ali se pokrije malo rukom i prihvatljivo onda.
Prednost mi još što je indikator osvjetljenja propuštenih poziva/sms-a bočno na gumbu za uključivanje/isključivanje telefona...te s time se ima veća preglednost jer mobitel ne ostavljam uvijek ispred sebe a i kada je u torbici, bez problema se vidi svjetleći znak jer ga futrola ne pokriva.
Kameru nisam još toliko isprobavao. Osnovno po danu vidjeh dobre fotke (c901 puno bolji) a video za osnovno solidan mada je sada najavljen i HD sa autofokusom sa novim update 2.3.4 pa definitivno bude još bolje. Dakle, i na tom polju je upotrebljiv.
Ono najbitnije na ovome modelu - igrivost! Po meni i više nego dobro odrađena zahvaljujući tipkovnici. Naravno, sve android igre se mogu igrati i preko ekrana. ps1 igra CRASH Bandicoot (kao i BRUCE LEE)ide samo preko tipaka ali je fenomenalna i meni tu najdraža. Ostale igre su neke instalirane a besplatne su još "Asphalt 6" i "Dungeon Defenders: Second Wave" od boljih za downloadati.
Od prije par dana EA developer je do 15.1.2012. ponudio free download 4 igre za xperiu play:
- Need for Speed Hot Pursuit
- Dead Space
- Need for Speed Shift
- Battlefield bad company 2
Ne moram ni napominjati kako mi je to još dodatno dobro naleglo da odmah skinem. Igre su sve redom jako dobre i zanimljive a zabava zagarantirana.
Još neke dodatne emulatore za N64, nintendo igre...itd nisam skidao. Već i ovako ima igara. Jako dobro. Jako pohvalno.
Sama gamepad tastatura je jako dobra. Ja imam tanje prste pa nema nikakvih problema ali neko s čevapima bi mogao zapinjati! Tastatura osim igranja služi dakle i za sve ostalo... surfanje po cijelom mobitelu, netu, media,... u globalu je "x" prihvati a "o" natrag za sve plus navigacione tipke.
S malo prakse dade se jako brzo upravljati po cijelom operativnom sustavu što je odlično. Nažalost se upravljanje ne može koristiti po virtualnoj tipkovnici za upis texta što bi bilo idealno.
Priključene slušalice ne smetaju prstima dok se igra ili navigira.
Ma mobilnisvet review lik koji ga testiro kaže dao klincima da igraju i odluče između PSP i ovog mobitela koji je bolji...njima je bio PSP. Isto sam i ja napravio i dao klincu od 6 godina koji sada igra i PSP dosta ovaj mobitel na par sati igranja i pitao ga što mu je draže i jednostavnije... njemu definitivno draži i lakši za upravljanje xperia play!
Sam telefon ima malo interne memorije. Iako se aplikacije spremaju na SD karticu mali dio se puni i u internoj. Sa 7-8 skinutih većih igara i 50-tak aplikacija s android marketa ostalo mi negdje 80-tak MB interne. Premalo za neko veće skladištenje i pitam se kako bi funkcionirala kartica od 32 GB ako na internoj nema mjesta za ono što androidu pri instalaciji treba.
Zamjerka malo 3.5 mm utor za slušalice. Uštekao sam samsungove slušalice koje ne funkcioniraju na SE play gdje javlja "dodatna oprema nije podržana" dok SE slušalice iz pakovanja rade bez problema.
Neznam kako u hrvatskoj još kupovina android aplikacija ali u njemačkoj mi isto traže mogućnost samo preko kreditne kartice. Čak i za ps1 igre. Ali pohvalno pak da za xperia play optimizirane igre se može kupiti na način da ti se skine s bon kartice (prepaid) ili dođe na pretplatnički račun što je pohvalno...ali samo za igre koje su od GAMELOFT.
Sve igre su 2.99 eura + sms. Nekad i na akciji sve po 0.99 eura.
Za test skinuo sam "Modern Combat 2: Black Pegasus“ i stvarno s računa prepaida mi odmah skine 3 eura. Najbolji način kontrole i volio bih da su za wp7 i android sve aplikacije takve mogućnosti što bi im garant i bila bolja prodaja, jer da nije tako ja osobno ovu već igru nebih kupio :)
Igra je vrhunska i iako i iphone i ostali bolji modeli imaju bolje ekrane za igranje, vjerujte... nijedan se ne može usporediti s onim guštom kada fizički se stisnu tipke za tu igru pogotovo one L i R sa strane jer ionako se s prstima mora nekuda a ovako ih se dobro rasporedi!
Prvi zaključak:
Čitajući razne kritike nisam baš očekivao nešto spektakularno. Ali ovih par dana i više sam nego ugodno iznenađen. Stavljajući na stranu malo težinu zbog razumljive konzole, ovdje se radi o jako jako dobrom gadgetu i telefonu. Brz je dovoljno, kamera dobra, muzika i zvučnik fenomenalni (nema FM radio ali se skine aplikacija za net), kvalitetan mehanizam, odličan zvuk razgovora, jaka LED dioda, igranje uživancija, internet dobar, GPS dosta brz.
Hardverski nije u utrci s današnjim boljim ali nije ni toliko nazadan. Da li je ovaj telefon stvarno besmislen i zakasnio na tržište 2-3 godine? Nebih rekao... on itekako služi onome što jest a to je telefonija i gaming konzola. Igara već ima dovoljno a sve što još i nadoiđe dobrodošlo je.
Novije grafički (i više od po gigabajta teške) dobre igre "9 mm", "Shadow Guardian" te "The Adventures of Tintin" prilagođene za play tipke dovoljno govori!
Čak i da se dual-core procesori učestalo dogodine pojave i nove igre za njih (koje play ne može prožvakat) ovaj telefon po meni i dalje ima smisla i nek odradi svojih nekih 3 godine, mislim da svaki vlasnik neće biti razočaran. I nadajmo se do nekog još boljeg xperia play 2:cthumbup: