Sony Ericsson XPERIA - X2
Ekipa pozdrav,
samo da prijavim da sam jučer držao u rukama novu Xperiu. Debela beta, naravno, ali ipak - radi :D
Ispričavam se ako vijest nije nova, ali meni je bila, pa rekoh da podijelim novost.
Uglavnom, redizajnirana je izvana nešto: nema više po 3 tipke lijevo/desno od joysticka, nego samo po dvije, i nisu onakve "trokutaste" nego su flat, zapravo "klackalice" koje se mogu pritisnuti prema gore i dolje, s malom izbočinom u sredini, u obliku minusa (dakle "-") da se osjeti pod prstom gdje je granica za gornju/donju tipku. Također, cijeli taj donji dio (2 tipke, joystick, druge dvije tipke) je puno više "flat", ljepše izgleda, a i joystick je nešto manji, manje izbočen, no svejedno dobro leži u ruci.
OS je Windows Mobile 6.5, također još u beti. Najveća promjena je sam GUI (user interface), koji je puno sličniji IDOU nego sadašnjoj X1, što se meni sviđa: puno je manje onih sitnih gluposti koje ne možeš stisnuti prstom pa ti treba stylus - sve što sam uspio probati se da obaviti prstom po touchscreenu, scrollanje itd. Velim, sličnije IDOU nego X1, da se prstom koristiti skoro pa za sve.
Sa stražnje strane također redesign - kako vanjski tako unutarnji - kamera je 8.2 mpix, i odostraga je sve flat, potpuno ravno, a kamerica je na poziciji gdje je sada bljeskalica, i nije onako izbočena i obrubljena, već je iza cijela ploha skoro potpuno ravna. Izgleda ljepše, kompaktnije. Također, lakša je. I dalje si svjestan da držiš nešto u ruci, da nije samo igračka nego gospodin mobitel, no ipak je lakši od X1.
Znam da nije puno, ali u 5 minuta više nisam ni mogao vidjeti :)
Druga novost je nešto čemu nisam zapamtio codename, nešto što ima na sebi Windows Mobile 7 (da, sedmicu!), a radi se o Androidu. Nisam ga držao, samo vidio i čuo neke stvari, a to što sam čuo je da su dječaci iz SE skupili sve ono dobro iz trenutnog Androida, IDOUa, iPhonea, LG Cookie i sličnih "iPhone-wannabe" telefona i napravili nešto y.beno dobro. To je predebela beta za sad, stvarno tek početak developmenta (ni WM 6.5 još nije izašao, a ovo vrti već WM 7, dakle pretpostavljam tek 2011. godina ako ne i kasnije), ali stvar djeluje baš OPAKO.
Naravno da se javim čim/kad saznam nešto više...