Prije tjedan dana mi se na dotičnom fotoaparatu pojavio problem; objekti koje fotografiram su iskrivljeni uz rubove fotografije, npr. fotografiram dva tornja jedna do drugoga i onaj uz rub je zakrivljen??? Smiješno! Pomoć!
Printable View
Prije tjedan dana mi se na dotičnom fotoaparatu pojavio problem; objekti koje fotografiram su iskrivljeni uz rubove fotografije, npr. fotografiram dva tornja jedna do drugoga i onaj uz rub je zakrivljen??? Smiješno! Pomoć!
Navedeno nije problem koji se moze pojaviti samo tako.= Citat =:
Izvorno postao AXL
Pored toga i nije toliko zacudjujuci i smijesan.
Ne znam koliko dugo imas aparat, ali ne bih ovo pripisao nekome mehanickome ili ikakvome drugome ostecenju. Jednostavno smatram da se nisi prije ovoga pokusaja fotografiranja dva tornja, nasao u situaciji u kojoj bi se ova mana objektiva ocitovala toliko jasno.
Naime, svaki objektiv, a pogotovo ovi jeftiniji i nekvalitetniji, imaju odredjene mane. Jedna od njih je i tako zvano bacvasto izoblicenje (barrel distorsion). Ocituje se upravo ovako kako si i opisao, dakle objekti uz rub kadra ispadaju lagano do jace zakrivljani. Nekada je to manje, a nekada vise primjetno. Naravno da najvise dolazi do izrazaja ako se fotografira objekt koji je linijski ravan, pogotovo ako ga se smjesti uz rub kadra.
Pa nemam pojma, prije ove minolte sam imao Z3 i kod nje toga nije bilo, a jeftinija je od Z6- nemam pojma, prilično sam siguran da se to prije nije događalo... ali opet
Sve ovisi o kolikoj se zakrivljanosti radi!= Citat =:
Izvorno postao AXL
Ako je ona blaga i u granicama prihvatljivosti za navedeni objektiv onda sve OK. Ako je pak objekt potpuno deformiran onda je greska, ili na optici ili u Sw - u aparata. :thumbup:
Ma nešta nije uredu sigurno, uspoređivao sam slične fotke od prije 6 mj. i sada i ove su daleko drugačije, dosta su iskrivljene. Zvao sam dućan gdje je kupljen i oni kažu da u Hrvatskoj nema servisa, tako da aparat slijedeći tjedan ode u Njemačku...
A ako si primjetio naglu promjenu, ovako kako si opisao, onda se sa aparatom definitivno nesto desava.= Citat =:
Izvorno postao AXL
Steta je jedino da nasi zakoni dopustaju uvoz i distribuciju ovako neozbiljnim tvrtkama, pa se onda desavaju slucajevi sa ti na reklamaciju aparat proputuje pola svijeta dok se ne utvrdi sto nije u redu sa njime, a ti cekas u nadi i po par mjeseci, da dobijes i mozes koristiti nesto sto si kupio i sto ti pripada. E da mi je 5 min vlasti...:evil:
U potpunosti se slažem s tobom ali mi ne preostaje ništa drugo... katastrofa!
A za koji mjesec ću javiti rezultate puta;D
Bimbi hvala na pomoći!!