Kako umrežiti dva računala (oba imaju mrežnu karticu i imam kabel)???
Na oba računala su windowsi XP.
Molim vas ako mozete da mi opisete postupak jer nikad to niisam radio.
Hvala.
Printable View
Kako umrežiti dva računala (oba imaju mrežnu karticu i imam kabel)???
Na oba računala su windowsi XP.
Molim vas ako mozete da mi opisete postupak jer nikad to niisam radio.
Hvala.
instaliraš drivere od kartica na kompovima
spojiš sa kablom ta 2 kompa onda odeš u connect to
onda set up small ofical networks
i dalje valjda znaš sam
Prvo budi siguran da je crossover kabel ... nakon toga u opcijama konekcija na jedan comp stavi 192.168.0.1 a na drugi 192.168.0.2 i subnet mask na oba 255.255.255.0
iskljuci firewall na oba udji u command prompt na oba (start run -> command) u jednom ukucaj "PING 192.168.0.1" (IP od drugog) a na drugom "PING 192.168.0.2" (IP od prvog) i vidjet ćeš rezultate, i prepoznat dal LAN radi ili ne. Oba kompa moraju biti "WORKGROUP".
probaj se spojiti na drugi komp upisavši u explorer
//ip_od_kompa/c$
npr.
//192.168.0.10/d$ -> to će otvoriti share od d diska na hostu, jedina caka je u tome da će te tražiti username i pass...
tu upišeš login podatke od hosta (za logiranje u win)
ako nema pass neka stavi
svi su drajvovi sherani po defaultu sa administratorskim pristupom only.
= Citat =:
Izvorno postao zerobravo
Mala ispravka na ove sitnice:
1. "iskljuci firewall na oba udji u command prompt na oba..."
....zašto ?????? pa firewall ne odbija ping osim ako ljudska glupost ne
učini svoje...
2. "Oba kompa moraju biti "WORKGROUP"" ...e pa ne moraju tj. malo krivo objašnjenje , bitno je da budu grupa pod istim imenom... iako bi se i o tome dalo razgovarati...
3. "probaj se spojiti na drugi komp upisavši u explorer
//ip_od_kompa/c$
npr.
//192.168.0.10/d$ -> to će otvoriti share od d diska na hostu, jedina caka je u tome da će te tražiti username i pass...
tu upišeš login podatke od hosta (za logiranje u win)
ako nema pass neka stavi
svi su drajvovi sherani po defaultu sa administratorskim pristupom only."...
.......???????????????? čemu sve to pa zar nije jednostavnije postupak sa dijeljenim folderima i diskovima tj :
-desna tipka na folder koji se želi dijeliti > properties > sharing - network sharing & security -"If you understand.." kliknuti pa zatim "just share.." i na
kraju potvrditi "Share this folder on the network" i dati mu ime....slično tako i za dijeljene diskove...
Dakle jednostavno bez passworda i admin pristupa jer se ipak radi o nekome tko možda ni windowse nije sam stavio pa je ovo prihvatljivije za osobe bez znanja o mreži ..iako baš nisam nigdje vidio da se traži ikakvo objašnjenje o dijeljenju ičega i čemu bi ta mreža služila...
Dakle zaključak na sve ovo bi bio da zbog ovakvih filozofa i neznalica koji se često vole napraviti pametni nečim što i sami ne razumiju najbolje događaju se samo sr.nja što gledam svaki dan i često moram sređivati njihove bisere... a oni kojim je potrebna pomoć ostaju bez nje...
Samo si fulao kose crte, treba biti backslash \\ip-adrea\
svi su u www modu rada:licklips:= Citat =:
Izvorno postao gog
Istina id.ot je i to zabrljao ;D ...ah tko bi se u svom tom brdu neznanja mogao snaći ..nije ni čudo da sam to zaboravio... hvala na primjedbi hehe ipak .. kad pišeš sa emocijama.....
po ovome ces najlakse spojiti http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705
Bravo eto sve do najsitnijih detalja sa slikama ....iako je net pun toga samo se treba malo potruditi da bi se došlo do toga ..ali izgleda da su svi postali lijeni za to :closed:
Eh da, tek sam sada vidio. Ne možeš doći do administratorskog shera ako netko ima password na admin accountu i nema uključen Guest accout (ili je to do sp2 :) )!
Ajde nemoj pljuvati ljude po forumu, jerbo nisi ni ti najpametniji...
Lorry je to dobro objasnio i ne treba mu ništa više (osim ako ne bude dodatnih komplikacija).:thumbup:
Ne pljujem nego želim reći da ako nemaš što pametno reći onda je šutnja puno bolja... uostalom osobi koja ne zna ništa o mreži treba jednostavno objašnjenje a ne filozofije. Dakle da napravi ono što mu treba a ne da sluša filozofije o nečemu što mu nije potrebno. Onaj koji ima imalo znanja o mreži nikada ne bi onakve nebuloze pisao nekom laiku... to je samo dokaz da paste radi 100%....
Problem je u hrvatskoj da svi nešto znaju o mreži a stručnjaka nigdje....nije isto kad ne znaš a pokušaš od srca pomoći nekome pa makar i pogriješio, a drugo je kad samo pišeš gluposti koje ti nisu jasne samo zato da bi nešto pisao i pravio se pametan...:closed:
Imam nekakav problem s mrežom. Kad instaliram SP2 mrežna neće da radi i to sam probao na tuđem kompjutoru i ista stvar. piše da je limited or no connectivity. zna li netko u čemu je kvaka?:-/
hmmm...dakle radi se o bugu u nekim windowsima sp2 koji imaju problem sa gubitkom mreže vezano uz L2TP VPN klijent.... bla bla ..dosadno pređimo na stvar:
Tu ima ima više načina kako riješiti ovaj problem pa idemo redom
1. skini zakrpu za windowse "Microsoft patch (KB884020)"
http://www.microsoft.com/downloads/d...DisplayLang=en
-instaliraj je i zatim pokreni registry fix i reestartaj komp
evo ti link sa zipom koji ima sve u sebi skupa sa instrukcijama da se ne mučiš
http://www.pchell.com/downloads/SP2ConnectivityFix.zip
Nadam se da će pomoći...po ovome što govoriš trebalo bi biti to...
Sretno !!! :thumbup:
Hvala na pomoći. probat ću prvom prilikom.:thumbup:
Zanima me samo koji crossover kabel??
u ve milu ih ima vise....(http://www.ve-mil.hr/cjenik.aspx?string=crossover)
treba mi od 7,5 m neki... a sad koji??
Ima kakva razlika izmedju tih kablova?
UTP je mrežni kabal, znači općenito, a straight i crossover su vrste UTP kabela.= Citat =:
Izvorno postao prpic
uzmeš onaj Bandridge i miran si.
Mene samo jedno pati...
Ja na svom compu ne mogu postvatiti ovu IP adresu: 192.168.0.1, jer mi je DSL-ova mreza pod tom IP adresom.. a bojim se ako sta promjenim da cu izgubiti konekciju na net...
Pa sam na ovaj svoj comp stavio ovu IP adresu: 192.168.0.3, a na drugi comp(gdje je prije bio instaliran DSL modem, pa tamo isto ne mogu postaviti onu IP adresu) ovu IP adresu: 192.168.0.2
Eh, moze pomoc??:)
eto kod mene je isti problem, no i nakon tvoje detaljne upute i instalacije, opet je limited, tek sam snimio xp na frisko sa formatiranjem hdda, u cemu je stvar, kanta di je problem je compaq deskpro en 733mhz cpu, 128 mb ram, 100Mbps mrezna, napominjem da na xpu bez sp2 (obicni bez ikakvog spa) nema tog problema, no eto ja hocu sp2, kako ovo rijesiti= Citat =:
Izvorno postao ou75id32
je to moze biti jer mi je firewall na sp2 ukljucen a to nema kod ''obicnog'' xpa i di to da podesim
ok shvatio sam da je najbolje da zasad koristim cist xp, i usput i dalje je limited (sasav sistem rekao bih)
Firewall isključiš u control panelu -> Windows firewall= Citat =:
Izvorno postao dino123456789
Isto tamo možeš podesiti da ti je samo internet konekcija zaštičena sa FWalom - odi na tab Advanced i isključi kvačicu na LANu.
uspio sam sve to sve spojiti, i zanima me dal je ikako moguce da na ovom drugom compu idem na net??
Imam siemens A-100 modem... ili moram imat router??
a da samo kopiras sadrzaj, jer mi nece otvoriti :-/= Citat =:
Izvorno postao niten
EDIT: naso.., ali(uvjek postoji ali), kada sam to napravio, izgubio sam mrezu... :-/
jel zna tko kako to sredit?