kako uslikati text s nokiinom kamerom od 1.3 mpx jer nije bas citljiv... imam kakva caka? btw. mob je 6131 ista kamera ko u 6230i
thnx
Printable View
kako uslikati text s nokiinom kamerom od 1.3 mpx jer nije bas citljiv... imam kakva caka? btw. mob je 6131 ista kamera ko u 6230i
thnx
teško da če ti bit čitljiv jer taj mob nema macro!
znam ,frend na SE ima macro i super mu se vidi text...a mozda ima netko neku fintu iz rukava :D= Citat =:
Izvorno postao Nono01
A zavisi o kakvom se textu i radi? Ako nije skroz sitan imaš dobre šanse da ga iz malo daljega uslikaš (pola metra, metar) pa na kompu zoomiraš i izoštriš malo. Nemoj se nadati rezultatima kakve daju 2MP kamere sa autofocusom i macrom, ali ja sam sa svojom prošlom 7610 uslikao nekoliko A4 papira jer mi ništa drugo nije bilo pri ruci i poslužilo je svrsi jako dobro. :]
= Citat =:
Izvorno postao DJ DeVelox
klasican a4 format i standardan mali font , npr. kao ovaj kojim pisem ovaj post :D , a kako se to kad uslikam izostri na kompu?
Pa ako imaš Photoshop možeš u njemu. Ako ne bit će ti sasvim dovoljan Photoshop Elements, IrfanView ili bilo što od tih free programa (Photoshop Elements je free za razliku od starijeg brata :]). Uglavnom otvoriš sliku i pod filtrima ili editom nekim imaš filter sharpen / unsharp mask ili tako nekako zavisi kako se zove i dobit ćeš oštriju sliku. Možeš još malo kontrasta nabacit i sliku prebacit u crno bijelo da dobiješ čisti kontrast crno-bijelo. Eto tako sam to ja otprilike sredio. :]= Citat =:
Izvorno postao M-power
taj mob-fotić nema autofokus zato nije oštar text...
= Citat =:
Izvorno postao Compov
Zbilja? ma nemoj rec! ....pa daj rijesenje neko zato
kupiš si fotić ili si kupiš mob s kamerom koji ima autofokus... ili prestaneš napadat...
rješenja nema...
Slažem se sa čovjekom. Prouči malo fotografiju, skuži kako žarišna daljina utječe na fokusnu ravninu i dubinu polja. Tada će ti sve biti jasno.= Citat =:
Izvorno postao Compov
Rješenja nema jer ti je žarišna daljina na kameri mobitela (tvojeg) fiksna i relativno velika.
Kupi aparat (foto naravno) ili mobitel sa boljom optikom.
A i ako je slika dosta mutna, neće ti pomoći ni Photoshop i slične aplikacije...
= Citat =:
Izvorno postao observer
fotoaparat imam, mobitel sam jucer kupio novi, poanta price je recimo ako dodem negdje gdje nemam olovku i papir a trebam nesto vazno zapisat ( tipa sto treba za vadit novu prometnu) onda izvadim mobitel i to poslikam, a necu cijelo vrijeme nosit fotic sa sobom.
poanta ovog threada je da se kaze koji koristan savjet a ne sugestije tipa kupi si novi mobitel
Ja sam sa N6680 najbolje rezultte dobivao kada mi je u kadru bio cijela A4 stranica
Ako se slika sa pristojne udaljenosti (da u kadru bude cijela A4 stranica) rezultati su sasvim solidni i na 1MP kameri bez autofokusa. Kažem da sam i sam to napravio sa nekoliko A4 papira i samo sam ih malo u Photoshopu doradio da bude čitljiviji text na isprintu. Sve se dalo pročitati, ali naravno slika nije izgledala nimalo kvalitetno. Ne možeš dobiti dobru sliku bez autofokusa i gotovo.= Citat =:
Izvorno postao frish-KI
@M-power: Probaj slikati iz daljega da ti A4 papir bude cijeli u kadru i vidi rezultate, ne bi smjeli biti katastrofalno loši, tj. trebalo bi se dati pročitati... Druge solucije nemaš osim kupnje novog mobitela...
Ma kakav novi mobitel i autofokus..
Evo ja sam ovo slikao sam SE Z530i , koj ni nema megapixelnu kameru...
http://img50.imageshack.us/img50/6748/dsc000088lf.jpg
I skroz je čitljivo , još kad se u infranview ode na sharpen .. Ko Bog...
Onda, jednostavno pokušaj slikati pri što boljoj rasvjeti, po mogućnosti prirodnoj i sa što mirnijom rukom... :)
Eto, sa 1MP kamerom ćeš dobiti još bolji rezultat, ja jesam. Uglavnom kao što frish-KI kaže, obavezno što bolja rasvjeta jer ćeš pri slaboj rasvjeti dobiti užasno mutnu sliku zbog duže expozicije i posljedice drmanja ruke...= Citat =:
Izvorno postao blozer
Ako je ta tvoja kamera slična kao na 6230i, probaj ići i u onaj 'night mode' i experimentiraj, meni je dosta puta pomogao. Trebat će ti prirodna rasvjeta (iako se jako dobro vidi i pod neonskom) i jako mirna ruka ako ćeš slikati night modom.
Probaj par pokušaja okinuti sa različite udaljenosti i vidi odakle dobivaš bolje rezultate.
A u PS se na slici možeš poigrati i sa contrast/brightness podešavanjem (image>adjustment)
Da pogodim, treba ti sve ovo za 'ilegalne' potrebe :D
Ajde slušaj sad.
Jel znaš ti što je fokusna ravnina?
Gle što napravi sa mobom, uzmi neki objekat i stavi u kadar i to tako da se udaljava tijelom od tebe (kao neki štap samo ga koso usmjeri od sebe ako me razumiješ)
Fotkaj to s tim svojim mobom i prebaci na komp gdje se bolje vidi.
Pogledaj dobro fotku i vidjeti ćeš da se na jednom djelu na određenoj daljini od leće mobitela fotka vidi jako dobro izoštrena dok je sve ispred nje i iza malo mutnije.
Tu ti je na toj udaljenosti od leće fokusna ravnina postavljena i ona ti je okomita na pravac koji ti recimo ide iz leće mobitela.
Sve na toj udaljenosti od leće će ti biti najbolje fokusirano, a ono iza i ispred dosta mutnije.
Ovo se sve ne odnosi na aparate sa autofokusom, oni imaju promjenjivu žarišnu daljinu tj. položaj fokusne ravnine.
Eto, nadam se da ti je ovo jednostavno objašnjenje
Znači na određenoj udaljenosti od mobitela će ti slika ispasti dobro a za sve ostale udaljenosti nema pomoći, ovisi o hardware-u
probat cu ovo nadam se da ce pomoc , u principu mi njije bitno da slika lijepo izgleda neg da se sve vidi procitat. znaci ako na ispitu uslikam ispit da ga mogu doma procitat.... he he :chatter:= Citat =:
Izvorno postao observer
Znao sam ;D= Citat =:
Izvorno postao M-power
..eto observer ti je na stručni način obajsnio fokusnu ravninu, ostaje na tebi da otkriješ udaljenost.