Bljeskalice i oprema za bljeskalice
OPĆENITO O BLJESKALICAMA
Bljeskalice, flash ili blic. Kako god ih zvali ne možemo poreći ovisnost o njima.
Kako je i foto-grafija kao što znamo u prevodu crtanje ili iscrtavanje svjetlom očito nam je da je svjetlost ili ti struja fotona nužan faktor u bilježenju slike na bilo koji medij.
Prije mnogo godina ljudi su se snalazili u uvijetima slabog osvjetljenja tako što su zapalili magnezijev prah koji je imao svojstvo brzog izgaranja pri čemu bi oslobodio veliku količinu energije u obliku svjetlosne energije i osvijetlio okolinu koja bi se potom zabilježila na tadašnjem aparatu.
Koliko god nekima bile dovoljne bljeskalice ugrađene aparate, bilo koji ozbiljniji fotograf ih gleda kao nešto što je dobro imati na fotoaparatu da se eto nađe u slučaju nužde kada nam ne treba neka posebna snaga ili kod sasvim laganog fill-in bljeska.
No kada bismo htjeli slikati išta zahtjevnije onda nam built-in bljeskalice postaju prava noćna mora.
Prije svega pružaju pretvrdo svjetlo koje neravnomjerno osvjetljuje objekte i pruža gotovo uvijek jedno neprirodno okruženje. Nerijetko prepali objekte bliske objektivu dok pozadinski objekti ostaju podeksponirani.
Zbog toga pretvrdoga svjetla (a znamo da intenzitet osvjetljenja pada s kvadratom udaljenosti) koje je usmjereno direktno u objekat snimanja ćemo dobiti i ružne usmjerene sjene, koje možda negdje daju dojam dubine ali najčešće bi ih se svi riješili.
Osim ovih problema dosta često su i uzrok pojave crvenih očiju koja je posljedica refleksije svijetlosti od pozadine oka tj. od krvi u kapilarama na pozadini oka.
Kod ljudi s plavim očima taj će efekt biti najviše izražen jer imaju najmanje tamnog pigmenta u šarenici oka koji će upiti manje svijetlosti.
Da bi spriječili efekt crvenih očiju moramo maknuti bljeskalicu što dalje od leća objektiva aparata, no to nužno povlači i povećanje sjena kod direktno usmjerenog bljeska (neki aparati imaju ugrađen software koji će locirati crvene oči na snimljenoj fotografiji i desaturirati ih, no o efektivnosti takvih programa ovdje neću govoriti jer bi mi trebalo dosta mjesta za tekst).
Dakle da bismo mogli manipulirati osvjetljenjem zanemariti ćemo ugrađene bljeskalice i poslužiti se vanjskima koje spajamo preko Hot-shue priključka ili preko priključka za sinkronizaciju.
Bljeskalica za Lumix FZ50
Pozdrav svim autorima na temu "bljeskalica".
dakle, ponukan potrebom za vanjskom bljeskalicom, pročitao sam gornje tekstove. Još i prije sam bio u Panasonicovoj trgovini, gdje su mi za moj fotić ponudili dvije bljeskalice. Nisam tada kužio (a još ni sada, ali se moram početi učiti) sve parametre bitne za odabir fleša, pa je jedino što sam otprilike zapamtio da imaju dvije: jednu za oko 3000, a drugu za oko 4500kn, dakle skuplje nego FZ.
Pa sada pitam ima kojih drugih, koje će "pasati" na 50-icu, jeftinijih a opet koliko-toliko kvalitetnih za amaterske potrebe za kupiti?
Odmah da kažem, pojam amaterske potrebe ne bih znao detaljno objasniti.
Upravo gledam slike maloprije snimljene s njegovim blicem i naoko izgledaju O.K. Za sada bih mogao izdvojiti do 1500 kn.
Dakle, nešto u tom cjenovnom rangu, a da za dva dana ne požalim.
Tražim li previše? :respect:
Da , zacijelo će biti potreban
adapter, jer sam na njihovim stranicama već bio i nigdje nisam vidio da piše "fur Panasonic".
Ima ih za druge aparate.
nazvaću, TNX.