Ukratko:
Symbian=jedan od operativnih sustava za mobilne uredaje.
Znaci nije nadogradnja, nego osnova kao i DOS, Windows, Linux itd.
Napomena:
Ne ide na svaki mobilni uredaj, samo na serije koje su predvidene za Symbian.
Ej ljudi,mozete li mi malo objasnit sta znaci Symbian???
Jeli to nekakva mogucnost nadogradnje mobitela ili nesto takvo???
FORD FOCUS RS500
I like it!
Ukratko:
Symbian=jedan od operativnih sustava za mobilne uredaje.
Znaci nije nadogradnja, nego osnova kao i DOS, Windows, Linux itd.
Napomena:
Ne ide na svaki mobilni uredaj, samo na serije koje su predvidene za Symbian.
to si trebo postat u symbian podforum.
a prednost njegova je da mozes stavljat razne aplikacije gore - ko na komp.
Aplikacije mozes stavljat na sve verzije Smartphonea (Windows, Symbian, Linux).
Symbian je jedino puno popularniji i ima aplikacija ko u prici (naravno crackiranih), za razliku od Windows mobile 2002 i 2003 ili Linuxa.
Pošto ne mogu linkati, evo ti copy/paste sa t-portala:
Davne 1998. godine proizvođači mobilnih telefona Nokia, Ericsson i Motorola te proizvođač ručnih računala Psion osnovali su tvrtku pod nazivom Symbian. Uvidjevši da će kompleksnost mobilnih telefona rasti, odlučili su proizvesti operativni sustav koji će ti uređaji koristiti. Pročitajte što danas znači Symbian te kakvi ga sigurnosni rizici prate. Zašto je nekoliko konkurentnih proizvođača htjelo zajednički proizvod za svoje telefone? Telefoni su počeli dobivati mnoge dodatne funkcije osim one poznate i primarne, ostvarivanja poziva. Neke od početnih su bili kalendari, podsjetnici, veliki imenici i mogućnost razmjene tekstualnih i slikovnih poruka. Dodatne funkcije postale su sve složenije te su njihovi kreatori odlučili, da bi povećali njihovu funkcionalnost, pretvoriti ih u samostalne aplikacije. Umjesto dogovaranja o protokolima međusobne kompatibilnosti aplikacija, jednostavnije je bilo dogovoriti se o razvoju operativnog sustava za koji će se razvijati aplikacije svih vrsta. Složeniji telefoni spomenutih proizvođača koristit će taj operativni sustav i time će jamčiti međusobnu kompatibilnost pri razmjeni podataka, ali i pri korištenju aplikacija. Osim toga, drugi proizvođači softvera moći će razvijati aplikacije raznih namjena za taj operativni sustav. Tijekom godina još se nekoliko proizvođača mobilnih telefona pridružilo inicijativi Symbian (Samsung, Siemens, Panasonic). Time su vlasnici Symbiana bili u posjedu 85 posto tržišta mobilnih telefona. No, korištenje Symbiana nije bilo ograničeno samo na vlasnike tvrtke, svaka tvrtka mogla je licencirati taj operativni sustav pa su to s vremenom napravile i tvrtke Sony, SonyEricsson, Sendo, Sharp, LG, BenQ i Lenovo. Bilo je jasno da je takvim konceptom mobilni telefon postao puno više od telefona pa mu je dano ime SmartPhone (pametni telefon). Nokia je otišla i korak dalje te stvorila svoj Communicator - pravo računalo s punom tipkovnicom vrlo velikih mogućnosti za mobilni uređaj. Telefoniranje je bila samo jedna od funkcija na ovom uređaju. Valja primijetiti da i sama Nokia razlikuje SmartPhone kojemu je telefoniranje ipak primarna funkcija od Communicatora koji je cijeli ured u malome, pa proizvodi obje vrste uređaja. Licenciranje operativnog sustava ne košta isto za oba sustava. Cijena Symbiana koju proizvođač pametnog telefona plaća za instalaciju operativnog sustava je oko pet dolara, dok se za Communicator plaća oko 10 dolara po telefonu. Symbian se kao operativni sustav konstantno usavršava te mu se dodaju nove funkcije. Od 1998. godine do danas sustav mobilne komunikacije je značajno napredovao pa su se sve novosti morale implementirati u operativni sistem najmoćnijih mobilnih telefona na tržištu. Tehnologije poput GPRS/EDGE prijenosa podataka uvelike su povećale funkcionalnost Symbiana i pametnih telefona uopće jer su omogućile funkcionalniji i brži pristup internetu.. Dodatak multimedije sljedeći je velik napredak za pametne telefone, tehnologije poput MMS-a, reprodukcije komprimirane glazbe (AAC, MP3) i digitalna fotografija približile su ove u prvu ruku sterilne i poslovne uređaje širokim masama. Napredak je ostvaren i u kvaliteti samih aparata kojima su se ekrani povećali, razlučivost narasla, ekranu su dobili boju, a masa im se smanjila. Polako proizvođači uspijevaju produžiti i vijek trajanja baterije. U skladu s tehnološkim napretkom i nadogradnjama uređaja napredovale su i verzije Symbian operativnog sustava. Trenutno aktualna verzija Symbiana je v9, a tvrtka obećava usavršavanje sustava i snižavanje cijena licenci da bi omogućila što veće širenje pametnih telefona sa Symbianom među korisnicima. Unificirani operativni sustav i povećana kompatibilnost među uređajima i podacima za razmjenu nema samo pozitivne strane. Nažalost, sve te prednosti znat će iskoristiti i pisci virusa te drugog malicioznog softvera. Prvi virusi za mobilne telefone, a zasad i jedini, nastali su upravo za Symbian operativni sustav. Prijetnja je u ovom trenutku vrlo mala, ali to ne znači da je treba zanemariti. Također postoji opravdana sumnja da će broj virusa u budućnosti rasti. Osim što se korisnici moraju educirati da bi pravilno zaštitili svoj telefon, tj. svoje podatke od uništenja ili upada izvana, napore za povećanje sigurnosti pametnih telefona vidimo od proizvođača antivirusnog softvera pa i od samog Symbiana. Symbian svoj operativni sustav čestim nadogradnjama i kvalitetnim kodom čini sigurnim od upada virusa kroz sigurnosne propuste (još nije zabilježen nijedan virus koji bi se tako širio). Proizvođači antivirusnog softvera F-Secure i Trend Micro poduzeli su konkretne korake po tom pitanju i predstavili su antivirusni softver za mobilne telefone. Symbian nije sam na tržištu operativnih sustava za mobilne telefone. U utrku se uključio i najveći proizvođač softvera na svijetu Microsoft sa svojim proizvodom Windows Mobile. Microsoftov operativni sustav trenutno drži vrlo mali udio tržišta i samo dva proizvođača koji plasiraju svoje proizvode u Europi imaju telefone za taj OS, radi se o Motoroli i Sagemu. Postoji još nekoliko modela Pametnih telefona posebno rađenih za T-Mobile i Orange, ali Symbian za sada čvrsto drži većinski udio tržišta i u tome ima podršku najvećih proizvođača hardvera.
Ispričavam se na povećem postu.
nadam se da se nebu niko ljutil al ja sam ovaj gore navedeni text iskoristio za maturalni rad![]()
pod šta spada ipaq?
sto mogu s njime?
moze nekakvi linkovi na pm ako neko ima molim.
ipaq koriste Windows Mobile pa ako te što zanima, otvori temu u ovom forumu
iPAQ je marka rucnih racunala, a radi ih HP. Koriste Windows Mobile operativni sustav pa se s njim, eto, svasta moze raditi.
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Evo ovi modeli imaju Symbian OS:
-Benq
P30
-Motorola
A920
A925
A1000
-Nokia
9000 Communicator
9110i Communicator
9210 Communicator
9210i Communicator
7650
3650
3660
N-gage
N-gage QD
6600 (6620 -za američko tržište)
9500
7610
6260
6290
6630
9300
6670
3230
7710
6680
6681
6708
3250
9300i
5500
E50
E60
E61
E62
E70
N70
N71
N72
N73
N75
N76
N80
N90
N91
N92
N93
N93i
N95
-Panasonic
X700
X800
-Samsung
D730
D720
-Siemens
SX1
-Sendo
X
-Sony Ericsson
M600i
P800i
P900i
P910i
P990i
W950i
Nokia uvjerljivo vodi....ako sam neki izostavio nadodajte![]()
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Ufff... Pise se otkazan i zapravo nije. Izasao je no u malim kolicinama. IMHO jedan od najboljih mobitela u svoje vrijeme...
www.gadgethive.com
Ako je otkazan onda nije izasao, a izasao je...
Uostalom Sendo je engleska firma i ne nije bankrotirala nego ju je kupila USA Motorola.
www.gadgethive.com Gadget E-Zine
PDA / SMARTPHONE / GADGET
www.gadgethive.com Gadget E-Zine
PDA / SMARTPHONE / GADGET
izostavio si mobitele FOMA koji su veoma jaki smartphone-i (ali samo za japansko trziste) buduci da koriste i-mode tehnologiju
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
After all...
Symbian je cool, ali oni koji su probali koristiti palm OS mislim da znaju što znači imati jednostavan uređaj, jer mi je symbian bez obzira na popularnost još uvijek malo kompliciran. Jedino mi UIQ paše zbog tuchscreena što mu daje veće mogućnosti rada s uređajem. Pitam se samo zašto nokija ne proizvodi UIQ uređaje?!
Nokia 3300 >SE T300 >3650 >N-gage > p800 >Trēo 600 > MDA Compact > MDA Compact 2 > Palm Treo 650 > E61i >BlackBerry 8300 Curve>Palm Trēo 680 /Nokia E71/Palm Centro>HP iPAQ 910c, Nokia 5800 XM, Palm Centro.
kao mogu ja znat koju verziju symbiana imam u mobitelu imam N95 8GB
Neznam za sto ce ti ta informacija, ali dobro... Imas v9.2...
Bitnija ti je informacija da imas S60v3 sucelje, posto ce ti raditi aplikacije samo za njega...
"Problem upravljanja kvalitetom ne proizlazi iz onoga što ljudi ne znaju, već iz onoga što misle da znaju."
Philip B. Crosby
Darujte krv! Gdje? Pitanja i odgovori.
hvala pa to mi i je trebalo samo da znam to S60....
Bookmarks