= Citat = Izvorno postao Sniper Pregledaj post
Budući da nemam vremena sve čitat jer učim za ispite bio bih vam zahvalan kad bi mi pomogli, iako znam da su vjerojatno već sva moja pitanja odgovorena (po nekoliko puta), ali eto, kao što rekoh, stvarno nemam vremena Vama je to čas posla a meni bi trebalo vremena da sve to sam pohvatam

Dakle, želim burazu na njegov laptop stavit Linux jer na Windowsima svako malo pokupi neki virus i ne da mi se stalno s tim zezat. E sad, na laptopu su original Windowsi XP (koji su došli s njim), i ima samo jednu particiju od 120GB.
Ja bih htio da ipak ostane i XP jer će mu nekad sigurno zatrebat, ako ništa drugo onda za igrice
Potpuni sam noob što se tiče linuxa i njegove instalacije i dualboota pa bih molio da mi netko kaže šta sve trebam sad napravit da bi to šljakalo?
Pretpostavljam da prvo moram nekako "razlomit" tu particiju na dva dijela tako da imam posebno za windowse i posebno za linux? Samo me tu muči to što su windowsi došli instalirani s laptopom, pa onda ne mogu samo formatirat tu particiju i razlomit ju na dva dijela jer bih time izgubio (original) windowse...
kao prvo, ako imas originalne windowse, onda moras imati, ako vec ne CD za instalaciju, onda serial key. pogledaj ispod laptopa imas li kakvu naljepnicu da na njoj pise Windows XP, jer drugacije ne znam kako uopce imas originalne windowse. ako si ih dobio s laptopom(odnosno, zapravo si ih kupio), moras imati nacin da ih opet instaliras. a mozda imas samo onaj DVD za recovery, pa su ti na njemu windowsi . uglavnom, nesto moras imati, inace su te prodavaci zayebali...

ti mozes razdijeliti particiju i bez formatiranja, nabavi si program(paragon partition manager, acronis disk director, itd...), i smanji postojecu particiju, pa onda od onog unpartitioned prostora sto ti ostane, napravis novu i tu instaliras neku linux distribuciju.