Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 141

Hybrid View

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Suradnja je bar što se tiče smjera Linux - Windows dobra. Ovo što ću napisat vrijedi za Ubuntu, a vjerujem da je i kod Minta isto.
    Od verzije 8.10 ili 9.04, ne znam točno, a nije ni bitno, Ubuntu može bez ikakvih dodataka čitat i pisat i po FAT32 (to je mogao i prije) i po NTFS particijama. Za windowse postoje programi koji omogućuju čitanje, ne znam za pisanje, ext2 i ext3 particije. Za novi ext4 sustav još nisam našao program. Jedan od boljih programa je ext2fs.
    Za linux postoji program Wine koji omogućava rad nekih windows programa pod linuxom, a postoji i jača varijanta koja se zove crossover. Ako te zanima javi, pa ću ti poslat poslije prvog. Samo za primjer: sa instaliranim crossoverom radi MS office 2003, WINRAR, Irfanview, Photoshop 7 (možda i koji kasniji, ali tog imam).
    Uglavnom, kod dual boota drži se pravila da prvo instaliraš XP ili koji već windows, a zatim linux. Particijama u windowsima daj neke smislene nazive jer je označavanje diskova drukčije kod linuxa nego kod windowsa. Nemaš C i D diskove nego npr hda1 i hda2. Nije neka mudrost, ali dok se ne privikneš lakše se snaći ako svaka particija ima svoje ime. Može to biti i Local disc, ali uz dodani broj. Kod instalacije particije napravi ručno, kod automatskog particioniranja uvijek postoji opasnost da se nešto u brzini krivo klikne i odu svi podaci kvragu. Prvo smanjiš postojeći disk i oslobodiš si nekih 20-30GB prostora. Od particija trebaš jednu swap (to je virtualni RAM) od 1 GB i još jednu ext3 a može i ext4 (razlika je u veličini datoteka koje podržavaju) na ostatku prostora. Točka montiranja za tu particiju je "/" , na to moraš pazit jer ako je pogrešno montiraš nećeš imat pristup. Podatke je najbolje spremat na NTFS particije jer tako ih imaš dostupne i iz linuxa i iz windowsa. Nema nikakve prepreke da si na desktop linuxa napraviš poveznicu (tako se zove prečac u linuxu) na My Documents mapu.
    I za kraj, jedna informacija koja ti možda dobro dođe. Linux Mint 8 Helena imaš na PCChip DVD-u 176 od siječnja ove godine.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    1000 Experience PointsVeteran

Datum registracije
    Nov 2009
    Mobitel
    LG P350
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    36
    Bodovi
    4.872
    Nivo
    16
    Bodovi: 4.872, Nivo: 16
    Bodovi: 4.872, Nivo: 16
    Ukupna aktivnost: 2,0%
    Ukupna aktivnost: 2,0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Sljaka Pregledaj post
    Za linux postoji program Wine koji omogućava rad nekih windows programa pod linuxom, a postoji i jača varijanta koja se zove crossover. Ako te zanima javi, pa ću ti poslat poslije prvog. Samo za primjer: sa instaliranim crossoverom radi MS office 2003, WINRAR, Irfanview, Photoshop 7 (možda i koji kasniji, ali tog imam).
    Za Wine sam čuo, no za Crossover tek sad. Našao sam ga na torrentu.

Uglavnom, kod dual boota drži se pravila da prvo instaliraš XP ili koji već windows, a zatim linux.
    Na laptopu imam Sedmicu, na C disku koji je veličine 50 GB. D disk mi je 70 GB, od čega mi je slobodno 30, a na E disku imam 130 GB, od čega mi je slobodno 90 GB, pa sam mislio E particiju smanjiti na 100 GB, i 30 ostaviti neparticionirano.

Točka montiranja za tu particiju je "/" , na to moraš pazit jer ako je pogrešno montiraš nećeš imat pristup.
    Ne razumijem tu točku montiranja. Možda se nesmije zeznuti pa umjesto "/" staviti "\", ili što?

Nema nikakve prepreke da si na desktop linuxa napraviš poveznicu (tako se zove prečac u linuxu) na My Documents mapu.

I za kraj, jedna informacija koja ti možda dobro dođe. Linux Mint 8 Helena imaš na PCChip DVD-u 176 od siječnja ove godine.
    Već dugo nisam kupovao PCChip, uglavnom sam na Bug-u. No možda nabavim od frenda.

Veliko hvala na informacijama, Šljaka!

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Dualboot tutorial - Windows i Linux
    By gog in forum Operacijski sustavi
    Odgovora: 23
    Posljednji post: 05-02-2009, 03:51
  2. Linux (SuSE) i Palm
    By Mad Scientist in forum Pocket PC/PDA
    Odgovora: 0
    Posljednji post: 31-03-2005, 23:10
  3. linux modem driver