stari pocinjes me nervirat, http://www.ntfs-3g.org/
jel ti treba snimit video da se moze?
stvarno me nasmijavaš. linux ne može nikako, ni pod razno zapisivati podatke na bilo koju particiju osim linux particije. (postoji software koji to omogučava ali ne radi to najbolje- probao sam)
stari pocinjes me nervirat, http://www.ntfs-3g.org/
jel ti treba snimit video da se moze?
slackware user
rekao sam dao postoji software, driver ili kako god želiš koji omogučuje pisanje po ntfs particiji- ali ne radi to najbolje. koristiš knopix?smiješno. pozdrav lameru
Ntfs-3g je već ugrađen u samu distribuciju, tako da možeš normalno zapisivati, a podrazumijeva se i čitati, sa ntfs particije.
O tome koja je distribucija bolja od koje raspravljajte do mile volje, ali se suzdržite od vrijeđanja. U protivnom zna se što slijedi.
Možda je Ubuntu za početnike, ali u ovom trenutku niti jedna druga distribucija nije toliko dorađena i jednostavna za korištenje.
Vremena kad su Linux koristili samo zaljubljenici su prošla. Kome je još do toga da bude veliki linux guru neka isključi grafičko sučelje.
Meni se ne vraća u doba komandnolinijskih OS samo da bi nekom dokazao kako ja to znam. Komp je danas alat i treba ga kao takvog korsiti.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Nije istina da nemožeš iz linuxa pristupiti podacima s ntfs (windows) particije, ja imam ubuntu 9.10 i mandrivu 2010 (nekadašnji mandrake) i lijepo se može sve, imam brdo filmova, knjiga i muzike na windows particiji i sve uredno radi. Dapače, čak možeš i čitat i pisat podatke iz linuxa na ntfs. Vrlo dobro sređeno. Da, imam triple boot (windows, Mandrake i Ubuntu)
Ja nisam isprobavao, pa da pretpostavljam, nego radim s tim oko godinu, godinu i pol konstantno, a ne nagađam. Inače, da se zna, linux zajednica je otvorena prema svemu pa i prema windowsima što se nebi dalo reć za microsoft jer je sva dokumentacija za ext 1,2,3 i 4 odavno izdana pa ovi opet nisu bili u stanju napravit pristojnu podršku za čitanje ext particija iz windowsa.
Jedino se zasad nemože iz Windowsa pristupit podacima sa linux particije (ima neki program koji bi trebao to moći, ali ne postoji u 64x verziji i kad sam ga ja probao, nije htio radit jer su ga mučile admin dozvole u windozama.. sve u svemu, taj program ne radi na sigurno.) Previše problema u radu i instalaciji.
samo potvrdujem gore napisano...
dual boot win7 i ubuntu 9.04...radi bez problema...vidim sve na win particiji i normalno citam drugi hard formatiran u ntfs...
doduse, s windowsa ne mozes citat linux particiju...medutim, ja skoro win ni ne koristim...na linuxu sam od ozujka i sveukupno sam mozda win koristila 1dan...nema potrebe, linux radi ko vurica![]()
Toše hajde da napravimo zvjezdano nebo...budi najsjajnija zvijezda na njemu a ja ću biti tvoj odsjaj u jezeru suza!
R.I.P.-16.10.2007.
Sa windowsa je moguće čitat linux ext3 particiju. Koristim ext2fsd već duže vrijeme i radi dobro na 32-bitnom sustavu. Na 64 bitnom nisam probao.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Ja sam sa novim Ubuntom potpuno razočaran. Malo previše su zakomplicirali.
Do sad sam najsretniji bio s Mepis 8, al sad je več out-of-date. (jbg. Imam fetiš na KDE)
Na kompu tjeram 3 instalacije Windowsa i Linux.
Linux se nalazi na prvom disku, na drugom disku su orginalni windows XP koji služe za plačanje računa prek neta i još par sitnica, na trećem disku su piratski windowsi XP za moje egzibicije, a na četvrtom isprobavam kaj naleti (Win Vista, Win7...)
Ako imate na istom disku win i linux, i ako win krepa pa ga reinstalirate, obavezno makne grub.
A ako je svaka instalacija na svojem disku, rade potpuno neovisno. Iz gruba mogu definirat što ću startati, il u biosu direkt definiram disk i obiđem grub.
2b OR != 2b =?
Ima li tko iskustva s Linux Slax-om? I kako funkcionira sa Sedmicom? Nisam ga još skinuo, ali namjeravam. Distribicija zauzima 190 MB, i može se instalirati na flash memoriju, pa čak i na RAM-e, kako piše ovdje. Nemam baš nikakva znanja i iskustva s Linux-om, pa sam mislio da bi Slax bio dobar početak.
Evo skinuo sam Linux Slax 6.2.0., u *.tar arhivi, raspakovao sve to na USB stick, gdje sam dobio dvije mape: "boot" i "slax". U mapi boot postoji datoteka bootinst.bat koju sam pokrenuo kao administrator, te mi je to otvorilo komandni prozor u kojem sam USB stick "napravio" bootabilnim. Upute sam našao ovdje. Tu objašnjavaju kako bi sve trebalo ići po loju. Problem je u tome što mi laptop neće da boota s USB-a. Samo zaobiđe sve to i pokrene Windows. Matična mi podržava bootanje s USB-a jer sam to i prije radio, samo s Windows-om, nikad dosad s Linux-om. U čemu sam pogriješio?![]()
Najvjerojatnije nisi uspio napravit USB stick bootabilnim.
Po mom mišljenju Slax baš i nije dobra distribucija za početak. Nije bez veze Ubuntu na vrhu distrowatch liste.
Najbolji način za isprobavat linux distribucije su live CD distribucije. Svaka jača distribucija dolazi kao live CD.
Ubuntu osim što ga možeš pokrenut sa CD možeš direktno iz Ubunta napravit bootabilni USB stick.
Kad pokreneš Ubuntu ideš na Sustav/System, Administracija/Administration i pokreneš USB startup disc creator. Dovoljan je stick od 1GB, ali je preporuka bar 2GB ili više.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Možda, no cmd.exe mi na kraju izbaci: "Disc should be bootable now."
Pregledao sam dosta toga o Linux distribucijama, pa mi se od tih "boljih" najviše sviđa Mint. No svejedno ga nemogu ovaj mjesec skinuti jer sam skoro iskoristio paket od 10GB, pa ću morati sačekati idući mjesec.
Mislio sam Slax jer je jednostavan i može se pokrenuti s USB-a (mogu i drugi Linux-i, ali Slax je najmanji), a i nemoram se zezati s dualbootom. Imam stolno računalo, staro 5 godina, na koje sam mislio isprobavati Linux-e, ali mi je riknula matična, i jbg. Pokušat ću ponovno utrpati Slax, sve iz početka, pa javim ako budem uspio.![]()
Ako baš hoćeš mini distribucije probaj DSL(damm small linux) i Puppy.
Moj prijatelj vrti Puppy na laptopu sa 386-com i radi mu bez problema. Osim toga Puppy ima jednu dobru osobinu, a to je da može koristit drivere od windowsa za hardver koji nije podržan.
Mint je zasnovan na Ubuntu. Možemo reć da je to vizualno dotjeran Ubuntu, tako da je stvar ukusa Ubuntu ili Mint.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
DSL sam baš danas već probao. Skinuo Embedded 1.2 verziju, koju sam pokrenuo unutar Windowsa. Zanimljiva stvar.
Evo sad sam baš vidio da se Ubuntu i Kubuntu mogu naručiti poštom - i to potpuno besplatno! A mi svi jurimo za Windowsima kao munjeni, a Linux stabilniji, sigurniji, nema fragmentacije diska, besplatan... Samo mi nije jasno što s driverima na Linuxu? Dali ih je problem naći ili..? Ja sam tražio za svoj laptop i nisam našao nigdje.
Zadnji uredio Rodney : 24-02-2010 u 00:49
Da može se naručit poštom i dolazi za otprilike tri tjedna. Osim rijetkih egzotičnih komada hardvera drivere uglavnom imaš već u samom Ubuntu. Instaliraš ga i radiš. O kojem je laptopu riječ. Isprobao sam Ubuntu na laptopima raznih proizvođača i do sada nisam imao potrebe za dodatnim driverima.
Da svi manje više jure za Windowsima i ne pokušavaju probat nešto drugo. Često je izgovor da Ubuntu i općenito Linux nije dovoljno vizualno atraktivan. Ovaj članak i ovaj desktop kao rezultat tog članka govore drukčije.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Laptop je Acer eMachines E725, Intel dual core T4300 2.1 Ghz, 2 GB RAM, Hitachi ATA Hard drive 250 GB, Intel 4500MHD grafička kartica sa 128 MB zasebne memorije.. Što se tiče ljepote operativnog sustava, o ukusima se ne raspravlja. Meni Linux Mint Helena odlično izgleda, no nekima možda i ne. No, to je sporedna stvar.
Moram priznat da nisam imao prilike instalirat Ubuntu na nijedan Acer-ov laptop, tako da mogu samo pretpostavljat. Uglavnom, što se tiče drivera i jezgre operativnog sustava potpuno je svejedno Ubuntu ili Mint. Ubuntu je, može se reći, dosta sirov po pitanju izgleda i nekako je razumljivo da ga se vizualno dotjera. Mint je već dotjeran i ako čovjeku vizualno odgovara, zašto da ne?
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Evo ovdje piše da je moja mašina kompatibilna s Ubuntu-om 9.04. Nisam uspio pokrenuti Slax, ali sam pokrenuo Linux Puppy s CD-a, skinuo sam Live distribuciju. No, i dalje mi ne boota ništa s USB-a. Vjerojatno je problem u USB-u, ili sam ja nešto pogriješio. Probat ću s drugim stickom drugi put. Zasad se zabavljam s Puppy-em.![]()
Ako je kompatibilna sa Ubuntu-om 9.04 onda je kompatibilna i sa Mint Helenom i sa svim drugim distribucijama koje slijede nakon 9.04 i sa svima koje su napravljene na bazi Ubunta.
Nisam prije gledao link za upute, ali isto kao i ti nisam mogao bootat sa USB sticka napravljenog prema toj stranici. Imam dojam da su neki detalj ispustili. USB stick napravljen direktno iz Ubunta boota bez problema.
Kako ti se čini Puppy?
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Puppy mi je jednostavniji nego što sam mislio, a opet ima dosta toga u paketu (od samo 100 MB). Skinuo sam nekakvu dokumentaciju o Linux-u u PDF formatu, pa to trenutno proučavam.
Kad samo pomislim kakav sam dosad imao stav prema bilo kojem drugom OS-u osim Windowsa....
"Neznanje je naš najveći neprijatelj."![]()
Stavljam si Helenu sigurno na laptop, samo još moram proučiti sve te stvari (dualboot s Windowsom, kako surađuju zajedno, podršku za Linux i druge stvari, a i mogu skidati tek idući mjesec - paket pri kraju).![]()
Suradnja je bar što se tiče smjera Linux - Windows dobra. Ovo što ću napisat vrijedi za Ubuntu, a vjerujem da je i kod Minta isto.
Od verzije 8.10 ili 9.04, ne znam točno, a nije ni bitno, Ubuntu može bez ikakvih dodataka čitat i pisat i po FAT32 (to je mogao i prije) i po NTFS particijama. Za windowse postoje programi koji omogućuju čitanje, ne znam za pisanje, ext2 i ext3 particije. Za novi ext4 sustav još nisam našao program. Jedan od boljih programa je ext2fs.
Za linux postoji program Wine koji omogućava rad nekih windows programa pod linuxom, a postoji i jača varijanta koja se zove crossover. Ako te zanima javi, pa ću ti poslat poslije prvog. Samo za primjer: sa instaliranim crossoverom radi MS office 2003, WINRAR, Irfanview, Photoshop 7 (možda i koji kasniji, ali tog imam).
Uglavnom, kod dual boota drži se pravila da prvo instaliraš XP ili koji već windows, a zatim linux. Particijama u windowsima daj neke smislene nazive jer je označavanje diskova drukčije kod linuxa nego kod windowsa. Nemaš C i D diskove nego npr hda1 i hda2. Nije neka mudrost, ali dok se ne privikneš lakše se snaći ako svaka particija ima svoje ime. Može to biti i Local disc, ali uz dodani broj. Kod instalacije particije napravi ručno, kod automatskog particioniranja uvijek postoji opasnost da se nešto u brzini krivo klikne i odu svi podaci kvragu. Prvo smanjiš postojeći disk i oslobodiš si nekih 20-30GB prostora. Od particija trebaš jednu swap (to je virtualni RAM) od 1 GB i još jednu ext3 a može i ext4 (razlika je u veličini datoteka koje podržavaju) na ostatku prostora. Točka montiranja za tu particiju je "/" , na to moraš pazit jer ako je pogrešno montiraš nećeš imat pristup. Podatke je najbolje spremat na NTFS particije jer tako ih imaš dostupne i iz linuxa i iz windowsa. Nema nikakve prepreke da si na desktop linuxa napraviš poveznicu (tako se zove prečac u linuxu) na My Documents mapu.
I za kraj, jedna informacija koja ti možda dobro dođe. Linux Mint 8 Helena imaš na PCChip DVD-u 176 od siječnja ove godine.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Za Wine sam čuo, no za Crossover tek sad. Našao sam ga na torrentu.
Na laptopu imam Sedmicu, na C disku koji je veličine 50 GB. D disk mi je 70 GB, od čega mi je slobodno 30, a na E disku imam 130 GB, od čega mi je slobodno 90 GB, pa sam mislio E particiju smanjiti na 100 GB, i 30 ostaviti neparticionirano.
Ne razumijem tu točku montiranja. Možda se nesmije zeznuti pa umjesto "/" staviti "\", ili što?
Već dugo nisam kupovao PCChip, uglavnom sam na Bug-u. No možda nabavim od frenda.
Veliko hvala na informacijama, Šljaka!![]()
a zasto jednostavno ne koristiti wubi?
Kad kod instalacije dođeš do točke određivanja particija, onda prvo napraviš swap particiju i kod nje nema točke montiranja. Kad radiš slijedeću ext3 ili čak možda i bolje ext4, makar je novija stabilna je i nema problema s njom, onda te pita za točku montiranja i nudi ti izbor "\" , "\boot", "\root", "\dos", "\windows"..... Jednostavno odabereš "\" i to je cijela mudrost. Možeš napravit i dvije ext4 particije, a onda za drugu odabireš "\home" kao točku montiranja. U tom slučaju tvoje osobne datoteke, nešto kao Documents & Settings kod Windowsa, spremaju se na tu particiju. To je dobro jer kad radiš nadogradnju na novu verziju tvoje stvari ostaju netaknute. Međutim, ako imaš dual boot i sve svoje spremaš na isto mjesto i u Linuxu i u Windowsima to i nema puno smisla. Ta druga particija je stvar osobnog izbora, a pomalo i navike. Osobno ju nikad ne radim.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Bookmarks