= Citat = Izvorno postao teoz Pregledaj post
Evo vidim da je dosta stara tema ali je sticky pa cu i ja dati primjer kako konfigururati, po meni savrseni, particijski i operativni sustav.

Imate jedan disk (recimo 160GB), imate windows (koji cesto pravi probleme pa valja spasavat podatke), a zelite instalirati neku distribuciju linuxa.
Evo procesa kod stavljanja na freshki disk:

1. Uzmite Windows instalacijski cd i lupite instalaciju na disk preko cijelog diska

2. Nakon instalacije Windowsa i svih potrebnih drivera (chipset, zvuk, video...), restartajte racunalo (postavite primary boot na co/dvd pogon) i ubacite linux koji ste odabrali.

3. pokrenut ce se instalacija i nakon nekoliko klikova "next" i podesavanja doci cete do partitionera koji ce vam ponuditi kako bi on to napravio. Vi nađite opciju manual partition i napravite sami raspored na disku.
U ovom slucaju Windows particiju cemo smanjiti na 40GB (moze i vise i manje to vi procijenite), zatim cemo napraviti particiju za podatke. To obavezno mora biti fat32 particija (zbog kompatibilnosti s linuxom). Ta particija neka bude najveca, 110GB. Od ono prostora sto je ostalo napraviti cemo jednu linux particiju u file systemu kojeg nam on sam predlozi (oko 9GB) te jdnu swap particiju isto po wizardovom prijedlogu (ova particija sluzi linuxu za page file odnosno swap, windovs grabi taj swap s svoje particije pa cesto zna napraviti probleme).

4. Zavrsite instalaciju linuxa i konfigurirajte boot (koristite grub, bolji je) kako hocete (ako ce vam windovs biti primarni postavite njega prvog, a ako nece ostavite linux prvi).

5. Sada slijedi podesavanje windowsa i linuxa da documente sacuvavaju na onu documents particiju od 110GB.
a.) Windows - potrebno je path od My Documentsa namjestiti na
folder u documents particiji
b.) Linux - potrebno je napraviti Local folder koji ce isto koristiti documents particiju

Eto sada imate Linux , podatke sigurne na zasebnoj particiji i Windows (kojeg imate samo zbog igrica - priznajte)

Ovo je vrlo sigurno i kada imate problema s windowsima samo ih reinstalirajte na njihovu particiju, a podaci ce ostati na mjestu.

Sve mjere izrazene u GB nisu i ne moraju biti tocno onako kako su navedene
Za određene operacije i korake koje sam samo naveo a nisam objasnio korak po korak, mozete pronaci na netu bez problema

Pozdrav

EDIT: ne koristite Partition Magic i slicne programe jer linux instalacija ima puno jaci alat kojeg sam ja koristio u navedenom tutorialu

Sigurno se šališ, linux i windowsi da snimaju dokumente na istu particiju??? hehehe!!! 1. ako bi ta Documents particija bila linux ext3, windowsi uopće neprepozanju linux ext3 particiju tako da ne mogu ništa snimiti na nju. na tu particiju može snimati samo linux. 2. ako bi ta particija bila ntfs, windowsi bi mogli snimati na nju, a linux bi mogao samo pregledavati sadržaj te particije ali ne i zapisivati podatke na njoj jer je ta particija read only za linux. 3. nemaš pojma o ovome što si napisao.