Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 6 PrvaPrva 1 2 3 4 5 6 PosljednjiPosljednji
Prikazujem rezultate 26 do 50 od 141
    Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Krajnji problemi....

Instalaciju Fedore cor-3 sam navodno uradio dobro, ali......
    Kompjuter se restartije i izadje prvo "press any key" za Linux, ako prodju sekunde - startuje se Windows.
    Kada pritisnem bilo koje dugme, izadje ovo:
    GNU GRUB version 0.95 (639k lower / 1047488k upper memory)
    Probao sam i sa passwordom , ali tu izlaze dodatne opcije za podesavanje:
    e-edit the comands before booting
    a-to modify the kernel arguments before booting
    c-for a comand line
    Zamolio bih za pomoc - sta dalje , da bi doslo do ekrana sa Welcome... i da produzim dalja podesavanja da bi "krenula" Fedora?
    Hvala.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Najnoviji problemi..............

Instalacija je navodno uspesno prošla, ali imam nekih problema i bih vas zamolio najljubaznije da mi pomognete.
    Opisacu moj postupak, kako sam radio, a možda će i drugima biti od koristi, pogotovu ako imaju slične probleme:
    -Formatirao sam celi disk -120 GB kao NTFS i instalirao Windows XP
    -Instalirao sam zatim Partition Magic i Perfect Disk.
    -Uradio sam defragmentaciju
    -Onda sam sa Perfect Disk-om resajzirao „C” particiju na 35GB, a ostalo je ostalo kao neparticioniran slobodni prostor.
    -Stavio sam instalacioni DVD sa Fedorom Cor-3 i kada je doslo do DISK DRUIDA, odredio ovako:
    -Od slobodnog prostora , oduzeo sam 2084Kb, odnosno 2xRAM-a, posto imam dve memorije po 512MB=1024MB i formatirao kao SWAP
    -tada se SWAP smestio odmah posle „C”
    -Nakon toga, od slobodnog prostora, opet, uzeo sam 20GB i napravio ROOT sa EXT-3, ali on se je tada sam smestio iza „C” , a SWAP je dosao iza njega.
    -I jednom i drugom sam stiklirao komandu - „NALOZI DA BUDE PRIMARNA PARTICIJA”
    -Dalje, opet od slobodnog prostora, oduzeo sam još 20GB i napravio HOME sa EXT-3 , ali ona se je automatski smestila u EXTENDED delu, a to sam citao da mogu da budu samo 4 primarne particije, sto je i logicno, posto sada celi extended se ocituje kao četvrta particija.
    -OSTALI PROSTOR JE OSTAO KAO SLOBODAN PROSTOR, A ZELEO BIH DA GA FORMATIRAM KAO - FAT-32, PA BIH I TO PITAO KAKO JE NAJJEDNOSTAVNIJE?
    -To se zavrsilo, a kada je doslo do biranja paketa, ja sam skroz dole kliknuo na SVE.
    -I sve se zavrsilo, ali ...evo sada šta se desava!
    Inače ima grafike, video sam na slikama-sve isto - prvo plavi ekran sa poljima za username i password, levo dole ima podesavanje nekih opcija, restart, shutdown, ali još TU JE PROCESOR ZAKOCEN-JEDVA IDE LOGOVANJE
    -A i kad se otvori Fedora - Plavi wallpaper, gore desno - sat, gore levo 3 ikone - kompjuter, home i korpa... ali to se ništa ne otvara, ili treba cekati, a mis se jedva kreće!Kao da processor radi na 100%, a imam HT-Prescott 3.0GH/800MH/L2-1MB!
    Ja posto opet kažem da sa ovime prvi put radim, ne znam gde da vidim opterecenje processor-a, niti šta ga opterecuje, niti pa to da podesim...razumete me...
    I ovo bih pitao:
    Ako hoću da preinstaliram Fedoru, da li mogu to bez problema, ili mora opet formatiranje celog diska, pa Windows, pa sve opet redom - i znak pitanja opet-da li će biti uspesno?
    Izvinite za malo duzi tekst i unapred hvala puno za pomoć.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Dodatak

Samo da dodam i ovo:
    Preinstalirao sam Fedoru - i opet isto - "koci se, smrzava se " i jedva ide.
    Ali jos prilikom proverke instalacionog DVD-ja , sa leve strane monitora pocne izlaziti ovo: DISABLE IRQ #10
    A kada se podiza Fedora, prilikom druge analize, sve je zeleno, samo ovo je CRVENO: STARTING SMARTD-----------FAILED
    Da nije problem sto je disk S-ATA i sto je Fedora instalirana u Primary delu, ali ja mislim da je to pravilnije, nego da je instaliram u EXTENDED!?
    Mozda ce ove stvari pomoci da se resi problem.....

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Najnovije.........

-Opet do Anaconde -izlazi - DISABLE IRQ #10
    -Pakete sam namalio - uopste nema reakcije
    -Graficku kartu Fedora detektira sama, a opcije da se odabere VESA - nema, moze samo monitor, ali on ga detektira jos pri startu
    -I rezoluciju sam smanjio na 800x600, ali nista
    -ALI PRIMETIO SAM OVO:
    -Kada pritisnem CTRL+ALT+F3 izmedju drugog, ovo mi je palo u oci:
    DISABLING IRQ #193
    IRQ 193: NOBODY CARED
    IRQ 193: TRY BOOTING WITH ACPI=OFF AND REPORT ABUG
    Inace sve je po starome

kaj gledaš? Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Bodovi: 35.932, Nivo: 46
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    predlažem ti neki stručniji forum ili usenet hr.comp.linux

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    GOG, za mene je i ovaj vise nego strucan forum, u svim oblastima, a i drustvo je dobro
    A probleme - resicemo...neko kaze jedno, neko -drugo i tako....
    Ja ipak mislim da su bitan elemenat i nova drugarstva i prijateljstva....
    A problem sam u medjuvremenu , sav iznerviran od Fedore, resio ovako:
    Ne razmisljajuci puno , uzmem instalacioni disk od SuSE 9.2, pustim...i na svo cudo -instalira se i sad gura turbo!!!! Ja stvarno ne znam sta da komentiram, posto, evo priznajem, u zivotu niti sam video kako izgleda SuSE, niti sam nekoga pitao za instalaciju, a kamo li kako radi........nije sramota priznati.
    Ali siguran sam-bice jos pitanja, a to sto kazes "strucni forumi"......moram reci i ovo:
    Nesto sam pitao kod neke "strucnjake", ali prilicno sam razocaran..................

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pozdrav svima.
    Posto su se moji problemi - sa dva operativna sistema na istom kompjuteru, uglavnom stabilizirala, evo sacekao sam malo da vidim rezultate, pa cu iz iskustva napisati sta bi bilo najbolje, za da drugi clanovi ne nalete na iste probleme, nego rese to sto je moguce najkrace:
    -Formatirajte ceo Hard disk, ustvari postavite instalacioni i bootabilni Windows-ov CD u CD rom i odtuda formatirajte ceo HD kao NTSF/za XP-to je moja situacija/
    -Pre toga samo namestite u BIOS-u da je CD room primarna bootabilna jedinica,
    -Instalirajte XP
    -Instalirajte drajvere
    -Instalirajte program za defragmentaciju
    -Instalirajte Partition Magic
    -Posto se sada ceo HD ocituje kao "C" particija, sada uradite defragmentaciju, da bi se Windows "maknuo" na pocetku,a ako nemate program, moze posluziti i Windows-ov defragmentator
    -Zatim pomocu Partition Magic-a, izvrsite RESIZE na "C" particiji, smalicete je koliko vam treba po vama, a ostali prostor na disku ostaje neparticionisan
    -Nikako nemojte odredjivati particije za Linux pomocu Partition Magica! Ne radi on to bas najbolje!
    -Zatim jednostavno, kada ste sredili Windows i HD, samo stavite instalacioni DVD ili redom prvi instalacioni CD od Linuxa.
    -Kada dodje do odredjivanja particija, u Fedori na primer, onda samo stavite sama ona da si podesi sta joj treba, a kod SuSE to je jos jednostavnije-sve radi sam....
    -Kada zavrsi instalacija, posle restarta, ili prilikom uklucivanja kompjutera, docekace vas prozor sa pitanjem-koji sistem da podigne/pazite samo, odbrojava sekunde i ako ga na vreme ne kliknete, bootirace onaj koji vam je odredjen u instalaciji Linuxa/
    -I na kraju, udjite u Windows, otvorite Partition Magic opet, videcete u njega sta je novo, a prostor koji je sada ostao neparticionisan, posle Linuxa, formatirajte ga kao FAT32...i to je to u osnovi.
    Meni SuSE sada cita i Windows pod NTFS , cak i otvara sve njegove datoteke.
    A FAT32 particija , koja je sada u EXTENDED delu - logicka, sluzice vam komotno za oba sistema bez problema.
    Evo , najprostije receno , ja sada pustam istu MP3 i iz Windowsa i iz SuSE-a, a ona je na FAT32 particiji.
    E sada ima jedna staro Kineska poslovica koja kaze:
    "Pametni se uce na tudjim greskama, a budale na svoje"
    Ja iako spadam posle ovoga u "drugu grupu", nadam se da ce moja iskustva bar malo doprineti drugima da se rangiraju odmah u prvu grupu
    PS. Za GOG-a: 99% od ovoga sam pronasao sasvim sam, a strucnjaci po raznim forumima ne samo da nista nisu pomogli, nego neki uopste nisu hteli ni da "se zamaraju" pa da bar upute na neki pravi put, a cak sto vise , davali su mi skroz pogresna uputsva i i zgleda uzivali u tudjim mukama..........Ljudi...........
    APSOLUTNO IZDVAJAM OVAJ FORUM OD TIH SPOMENUTIH, OVAJ JE ZA MENE ODLICAN, A I DA NIJE TAKO - PA ZAR BIH PISAO SVE OVO/)))))
    Pozdrav svima.

kaj gledaš? Postignuća:

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Drago mi je da si si sve složio, ali ako smijem primijetiti imaš par nepotrebnih koraka. Prilikom instalacije windowsa mogao si samo kreirati ntfs particiju određene veličine i ostaviti ostali prostor prazan. Ja sam si sve priredio tako da sam na 1. hardu gdje imam 1 ntfs i 1 fat32 particiju ovu sa fat32 partition magicom smanjo tako da mi ostane 10GB neparticioniranog prostora na koji ću nakalemit linux gore, samo da još ulovim vremena za sve...

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    GOG, hvala ti na podrzci, slazem se sa tobom potpuno, ali ja sam rekao:
    Ja sam muzicar po profesiji, meni je vrlo lako otsvirat Shopena ili Mocarta, ili Techno, ili cak i narodne stvari....Ali vrlo sam kratko sa kompjuterima i ne znam sve raditi dobro, vidis i gore sto sam napisao - skoro sve sam radio po pretpostavkama i logici.
    A molio sam po forume, i.........rekao sam vec......
    Ovo sto ti kazes da nisam uradio, tacno je, ali nisam tako uradio - jednostavno - jer ne znam kako!
    Ja sam sam naucio i instalirati Windows, i ne znam praviti particije iz DOS-a na primer, iako imam i takvu boot disketu!
    A prilikom instalacije Windowsa, nisam video opciju za particionisanje-koliko da bude "C", i kako resto da ostane prazan prostor?
    I zato sam procitao o Partition Magic-u, mucio se isto da ga proucim bar najosnovno i samo sa njime znam praviti particije,a video sam da i Windows ima tu opciju.
    Nadam se sada da me potpuno razmes, i ti , i ostali prijatelji sa ovoga divnoga sajta, puno puta ste mi pomogli i ne gubim nadu u vas
    Pozdrav i tebi i svim ostalim clanovima.

kaj gledaš? Postignuća:

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ukoliko želiš naštimavati particije iz DOS-a, program koji tražiš zove se fdisk i vjerojavatno ga već imaš na toj sistemskoj disketi.

Razlika između Partition Magica i recimo fdiska ili windows utilitija za particioniranje je što ukoliko ideš smanjivati podatke na particiji sa Partition Magicom on neće uništiti podatke sa dotične particije za razliku od ova druga dva...

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Najlepse hvala GOG i pozdrav

Super-forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Nokia 5800 XM
    Operater
    Tele2
    Godina
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo malo sam ovo privitao i tako to nesto sam skuzio, nesto nisam, ali ovakva je sitvacija u mene:
    Imam 2 HDD-a. Oba su ATA HDD 80GB. Ne znam točno kako su formatirani. Na jednome mi je instaliran XP, drugi je prazan. Kako moram formatirati taj drugi HDD da na njega instaliram Linux??? i jođ jedno pitanje, ako ne budem zadovoljan s Linux-om (ako bih Vas pitao sto dobivam Linuxom samo bi otisla tema u nekom drugom smjeru) jel mogu samo uraditi fomrat toga HDD-a na kojemu je Linux i sve se vraca u stanje koje je bilo prije Linux-a??? Evo još jedno, Kada instaliram na jednome HDD-u XP, a na drugome Linux hoce li oba OS-a vidjeti oba HDD-a???
    well did you ever wake up with them bullfrogs on your mind?!
    well did you ever wake up with them bullfrogs on your mind?!

kaj gledaš? Postignuća:

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bude linux sam sformatirao kak mu paše Nabavi Partition Magic, s njim ćeš bez problema maknuti sve što te bude smetalo.

Windowsi nebu vidjeli linux particije, a linux uglavno može vidjeti windows particije...

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Feb 2005
    Bodovi
    9.296
    Nivo
    23
    Bodovi: 9.296, Nivo: 23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    uzmi i samo pokreni instalaciju linuxa, on ce sam formatirati particije kako njemu odgovora, ali ti samo moras odabrati onaj dio diska na kojem nema nista. skontaces vec usput! uzmi procitaj handbook ili neki tutor za instalaciju. obicno dodje nesto na cd-u sto se tice instalacije.
    za bootloader ---- Grub sasvim fino prepoznaje windows, tako da pri svakom paljenu racunara on ponudi koji OS ces koristiti.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Feb 2005
    Mobitel
    Nokia 6600
    Operater
    VIP
    Godina
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    za određivanje koji ćete operativni sustav prilikom bootanja skinite si program acronis boot selector
    Log into the irc for instant help and chat 1. irc.wikkedwire.com | 2. /join #rohitab | 3. /nick yourusername
    all you need is one place: http://www.rohitab.com

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Feb 2005
    Bodovi
    9.296
    Nivo
    23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    he he , stvarno mi nije jasno zasto bi neko koristio taj program koji se placa (nije u duhu linuxa) kada ima lilo i grub ..

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    Blackberry
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    imam windows na pc-u,sada linux bi skinuo sa torrenta,kako da instaliram linux tako da imam i xp i linux,btw imam samo 40gb hard disk,od cega bi mogao dati oko 10gb za linux,on bi mi bio samo da se malo upoznam sa tim os-om.Imate li kakve preporuke jer sam na ovom podrucju stvarno slab

hvala

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Feb 2005
    Bodovi
    9.296
    Nivo
    23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    kao sto je vec napisano ....
    znaci kada skines Linux .. (pretezno ce to biti ISO image diska) narezi to na cd ali ne kao data disk nego uz opciju burn image to disc (zavisno od software koji koristis)

sljedeci korak ti je odredjivanje prostora na disku za linux ..
    najlakse ti je da uzmes partition manager i da napravis jednu particiju ili je ostavis ne formatiranu (u tvom slucaju 10 GB)
    ubacis cd pd linuxa .. resetujes racunar, i pustis da boota sa cd-a
    sad sve zavisi koju distribuciju ces uzet .. postupak je kod svih manje vise isti samo sto je kod nekih instalacija uradjena graficki i postoje alati koji olaksavaju instalaciju ..
    stvar je u tome da napravis jednu swap particiju i jednu particiju na koju ces dici OS
    swap particiju napravi duplo vecu od kolicine rama koju imas .. (npr, imas 256 stavi swap na 512)

to bi ukratko bilo to ..
    preporucujem ti da uzmes Ubuntu jer je 10 GB dovoljno za njega a distro ima veoma jednostavnu instalaciju ...
    sretno

31 days registered

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    Blackberry
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    skinuo sam mandrake a fileove su .rar ...sta da unpakujem i sprzim?

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Feb 2005
    Bodovi
    9.296
    Nivo
    23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    da .. raspakuj i vidi koju extenziju imaju

31 days registered

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    Blackberry
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    rjeseno ,sprzio sam iso ^^,formatirao sam cijeli hd i stavio na 2 particije 1 za win,druga za linux

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Feb 2005
    Bodovi
    9.296
    Nivo
    23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    i jesi instalirao OS Linux ....
    kako ti se cini?

31 days registered

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    Blackberry
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    nisam jos nisam imao vremena,javim kako mi je uskoro

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran250 Experience Points10000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2006
    Mobitel
    MT11i
    Operater
    BHmobile
    Godina
    35
    Bodovi
    13.540
    Nivo
    27
    Bodovi: 13.540, Nivo: 27
    Bodovi: 13.540, Nivo: 27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    sad da ja pitam. imam trenutno uz vistu snimljen suse linux. tek sam poceo s njim raditi pa vidim da particije nisu prikazane ko u xp. imam dva hdda na kojem je na jednom windows a na drugom linux. taj drugi ima 10GB i napravio sam dvije particije + swap. na prvoj su instalacijski fajlovi a drugu sam ostavio da si snimam programe. pitanje: kako da dodjem do particija. udjem u home, sta dalje?
    verzija je 9.0 suse

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran250 Experience Points10000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2006
    Mobitel
    MT11i
    Operater
    BHmobile
    Godina
    35
    Bodovi