Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 6 od 6 PrvaPrva ... 2 3 4 5 6
Prikazujem rezultate 126 do 141 od 141
    Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    1000 Experience PointsVeteran

Datum registracije
    Nov 2009
    Mobitel
    LG P350
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    36
    Bodovi
    4.872
    Nivo
    16
    Bodovi: 4.872, Nivo: 16
    Ukupna aktivnost: 2,0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Instalirao sam Ubuntu 9.10 na zasebnu particiju od 20 GB (ext4), i napravio sam swap particiju od 4 GB, negdje sam pročitao da swap treba biti duplo veći od RAM-a. Sve je proteklo u najboljem redu.

Ali problem je u tome što mi se ne pokreće kao kada sam imao Ubuntu instaliran preko Wubi-ja. Tada mi se odmah na početku pojavio Windows-ov screen gdje sam mogao izabrati Windows ili Ubuntu, a ako sam izabrao Ubuntu onda mi se otvorio Ubuntu-ov meni gdje biram dodatne opcije.

Sada mi se pojavi Ubuntu-ov izbornik iz kojega mogu pokrenuti Windows, ili Ubuntu. Tu je Windows na zadnjem mjestu. Dali se može namjestiti na ono što sam imao prije? I još nešto - u Easy BCD-u piše da imam na laptopu samo Windows, nema Ubuntu-a, pa mi je i tu problem.

:wonderfull electric:
    Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    Xperia Z
    Operater
    tele2
    Godina
    42
    Bodovi
    22.828
    Nivo
    36
    Bodovi: 22.828, Nivo: 36
    Bodovi: 22.828, Nivo: 36
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pošto si napravio normalnu ubuntu instalaciju, dobio si i njegov bootloader (GRUB). Da bi vratio xp bootloader, bootaj s xp cd-a i uđi u recovery console. Utipkaj: fixboot, fixmbr i exit. Samo nisam siguran dal bude xp bootloader automatski prepoznao ubuntu instalaciju. Vjerovatno bu trebalo dodatno podešavanje.

Osobno, ostao bih na GRUB-u, ima više mogučnosti od xp bootloadera. Možeš ga slobodno podesiti da ti xp bude prvi na popisu.
    When shit turns to gold, the poor will be born without ass

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao V3rt!g(o) Pregledaj post
    pošto si napravio normalnu ubuntu instalaciju, dobio si i njegov bootloader (GRUB). Da bi vratio xp bootloader, bootaj s xp cd-a i uđi u recovery console. Utipkaj: fixboot, fixmbr i exit. Samo nisam siguran dal bude xp bootloader automatski prepoznao ubuntu instalaciju. Vjerovatno bu trebalo dodatno podešavanje.

Osobno, ostao bih na GRUB-u, ima više mogučnosti od xp bootloadera. Možeš ga slobodno podesiti da ti xp bude prvi na popisu.
    Ovo ni u kom slučaju nemoj napravit. Windowsi će pregazit Ubuntu i on neće više biti dostupan.
    GRUB možeš editirat, postoji i program QGRUBEditor s kojim to možeš radit.
    Kad podešavaš GRUB, bilo preko QGRUBEditora bilo ručnim promjenama datoteke Menu.ist, moraš biti logiran kao root korisnik. Prilikom instalacije Ubuntu te je tražio lozinku, to je lozinka za root korisnika.
    Sa editiranjem nemoj žurit da ne bi zbog brzopletosti morao ponovo instalirat Ubuntu.

I smanji swap, 4GB je totalno nepotrebno, 1GB je sasvim dovoljno. Ovo pravilo koje si našao vrijedilo je kad je RAM od 512 MB bio ogroman. Swap nije ništa drugo nego virtualna memorija.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Datum registracije
    Nov 2009
    Mobitel
    LG P350
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    36
    Bodovi
    4.872
    Nivo
    16
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao V3rt!g(o) Pregledaj post
    Imam Windows 7.

= Citat = Izvorno postao Sljaka Pregledaj post
    Ovo ni u kom slučaju nemoj napravit. Windowsi će pregazit Ubuntu i on neće više biti dostupan.
    GRUB možeš editirat, postoji i program QGRUBEditor s kojim to možeš radit.
    Kad podešavaš GRUB, bilo preko QGRUBEditora bilo ručnim promjenama datoteke Menu.ist, moraš biti logiran kao root korisnik. Prilikom instalacije Ubuntu te je tražio lozinku, to je lozinka za root korisnika.
    Sa editiranjem nemoj žurit da ne bi zbog brzopletosti morao ponovo instalirat Ubuntu.
    Hvala, samo dali ću time dobiti onaj stari Win izbornik kao što sam naveo gore? Jer bih htio da mi Windows bude prvi OS, tj. kada upalim laptop on mi automatski, ako ne odaberem niti jednu opciju - pokrene Windows. I dali bih išta dobio ako bih u Windows-u, u EasyBCD-u dodao grub? Jer kao što sam rekao sad mi EasyBCD ne vidi Ubuntu, ali vidi njegove particije (swap i ext4).

I smanji swap, 4GB je totalno nepotrebno, 1GB je sasvim dovoljno. Ovo pravilo koje si našao vrijedilo je kad je RAM od 512 MB bio ogroman. Swap nije ništa drugo nego virtualna memorija.
    Neznam dali mi vrijedi smanjivati sada swap na 1 GB, jer će mi onda ostati 3 GB neparticioniranog prostora, i što ću onda s tim? Ne treba mi još jedna particija, i to od 3 GB, jer već imam 4 particije (3 NTFS, i 1 ext4).

EDIT: Nemogu skinuti QGRUBEditor.deb paket s te stranice, stalno me preusmjerava na nekakvu potpuno drugu stranicu. Niti igdje drugdje mogu naći .deb paket. Probao sam instalirati iz source-a, ali ne može nešto, nema makefile-a.

EDIT2: Ipak sam uspio instalirati QGRUBEditor.
    Zadnji uredio Rodney : 29-03-2010 u 19:06

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    GRUB se može podesit da prvo pokreće Windowse, ali izgled win izbornika ne možeš dobiti. Za "bolji" izgled GRUB izbornika instaliraj program Epidermis. Ima ga na www.linuxzasve.com . Taj program mijenja , ajd recimo, temu u Ubuntu, a može promijenit i izgled GRUB-a.
    Za dodavanje GRUB-a u EasyBCD iskreno nemam pojma, ali mišljenja sam da bi to čak možda i moglo funkcionirat. Nisam nikad probao tako nešto. Obično iz GRUB-a uklonim sve nepotrebno i onda nije problem izabrat OS.

Ako smanjiš SWAP, možeš povećat ext4 particiju. Qparted je program za particioniranje pod Linuxom. Zanimljivo je da ga imaš na Live CD, a kod instalacije na hard disk ne prenosi ga nego ga moraš posebno instalirat.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Datum registracije
    Nov 2009
    Mobitel
    LG P350
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    36
    Bodovi
    4.872
    Nivo
    16
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    GRUB se može podesit da prvo pokreće Windowse, ali izgled win izbornika ne možeš dobiti. Za "bolji" izgled GRUB izbornika instaliraj program Epidermis. Ima ga na www.linuxzasve.com . Taj program mijenja , ajd recimo, temu u Ubuntu, a može promijenit i izgled GRUB-a.
    Za dodavanje GRUB-a u EasyBCD iskreno nemam pojma, ali mišljenja sam da bi to čak možda i moglo funkcionirat. Nisam nikad probao tako nešto. Obično iz GRUB-a uklonim sve nepotrebno i onda nije problem izabrat OS.
    Nisam ja to ni mislio podešavati radi izgleda, nego ovako sada nemam opciju da Windows pokrenem u Safe Modu, i još neke opcije. Pa mi je to problem.

Epidermis sam imao na prijašnjoj instalaciji Ubuntu-a, i još nekakve programe slične njemu. Sada skidam prvo update-ove, i još nekakve stvari, pa ću se kasnije baciti na vizualno podešavanje.

Što se tiče dodavanja GRUB-a u EasyBCD-u, staviti ću kasnije sliku ovdje kako to točno izgleda, jer sad sam na Ubuntu-u.

Ako smanjiš SWAP, možeš povećat ext4 particiju. Qparted je program za particioniranje pod Linuxom. Zanimljivo je da ga imaš na Live CD, a kod instalacije na hard disk ne prenosi ga nego ga moraš posebno instalirat.
    Onda ću tako i napraviti.

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Možeš pokrenut Windowse u safe modu. Jednostavno kad klikneš u GRUBU na Windowse stisneš F8 i otvori ti izbornik sa svim opcijama za podizanje Windowsa.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

8. 'Hvala' kaže:

Datum registracije
    Nov 2009
    Mobitel
    LG P350
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    36
    Bodovi
    4.872
    Nivo
    16
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Smanjio sam Swap na 1 GB, kao što se vidi dolje, još moram povećati Ubuntu particiju. Vjerojatno nema ništa od ovoga, i možda je najbolje da ostavim Ubuntu-ov GRUB bootloader, ali svejedno evo slika EasyBCD-a, i mogućnost ubacivanja GRUB-a preko njega:

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Znači postoji mogućnost, spreman se ovih dana/tjedana/mjeseci kad nađem vremena instalirat sedmicu, pa ću i sam to probat.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Najforumaš 2011. Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Jun 2007
    Mobitel
    1+3T
    Operater
    tomato
    Godina
    36
    Bodovi
    22.432
    Nivo
    36
    Bodovi: 22.432, Nivo: 36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Budući da nemam vremena sve čitat jer učim za ispite bio bih vam zahvalan kad bi mi pomogli, iako znam da su vjerojatno već sva moja pitanja odgovorena (po nekoliko puta), ali eto, kao što rekoh, stvarno nemam vremena Vama je to čas posla a meni bi trebalo vremena da sve to sam pohvatam

Dakle, želim burazu na njegov laptop stavit Linux jer na Windowsima svako malo pokupi neki virus i ne da mi se stalno s tim zezat. E sad, na laptopu su original Windowsi XP (koji su došli s njim), i ima samo jednu particiju od 120GB.
    Ja bih htio da ipak ostane i XP jer će mu nekad sigurno zatrebat, ako ništa drugo onda za igrice
    Potpuni sam noob što se tiče linuxa i njegove instalacije i dualboota pa bih molio da mi netko kaže šta sve trebam sad napravit da bi to šljakalo?
    Pretpostavljam da prvo moram nekako "razlomit" tu particiju na dva dijela tako da imam posebno za windowse i posebno za linux? Samo me tu muči to što su windowsi došli instalirani s laptopom, pa onda ne mogu samo formatirat tu particiju i razlomit ju na dva dijela jer bih time izgubio (original) windowse...

Datum registracije
    Jun 2007
    Mobitel
    1+3T
    Operater
    tomato
    Godina
    36
    Bodovi
    22.432
    Nivo
    36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa zar nitko? Malo sam čitao zadnjih par stranica teme i pohvatao neke stvari, ali i dalje bi mi trebao neki dobrovoljac koji će mi pomoći oko ovoga Najviše me muči to jel mogu ja kako razdijelit tu particiju na dva dijela a da mi pritom ne nestanu windowsi (jer je laptop došao već sa instaliranim windowsima, dakle nemam cd s kojeg bi mogao instalirat nakon što formatiram )?

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Motorola Moto G
    Operater
    Tomato
    Bodovi
    8.329
    Nivo
    21
    Bodovi: 8.329, Nivo: 21
    Bodovi: 8.329, Nivo: 21
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Sniper Pregledaj post
    Budući da nemam vremena sve čitat jer učim za ispite bio bih vam zahvalan kad bi mi pomogli, iako znam da su vjerojatno već sva moja pitanja odgovorena (po nekoliko puta), ali eto, kao što rekoh, stvarno nemam vremena Vama je to čas posla a meni bi trebalo vremena da sve to sam pohvatam

Dakle, želim burazu na njegov laptop stavit Linux jer na Windowsima svako malo pokupi neki virus i ne da mi se stalno s tim zezat. E sad, na laptopu su original Windowsi XP (koji su došli s njim), i ima samo jednu particiju od 120GB.
    Ja bih htio da ipak ostane i XP jer će mu nekad sigurno zatrebat, ako ništa drugo onda za igrice
    Potpuni sam noob što se tiče linuxa i njegove instalacije i dualboota pa bih molio da mi netko kaže šta sve trebam sad napravit da bi to šljakalo?
    Pretpostavljam da prvo moram nekako "razlomit" tu particiju na dva dijela tako da imam posebno za windowse i posebno za linux? Samo me tu muči to što su windowsi došli instalirani s laptopom, pa onda ne mogu samo formatirat tu particiju i razlomit ju na dva dijela jer bih time izgubio (original) windowse...
    kao prvo, ako imas originalne windowse, onda moras imati, ako vec ne CD za instalaciju, onda serial key. pogledaj ispod laptopa imas li kakvu naljepnicu da na njoj pise Windows XP, jer drugacije ne znam kako uopce imas originalne windowse. ako si ih dobio s laptopom(odnosno, zapravo si ih kupio), moras imati nacin da ih opet instaliras. a mozda imas samo onaj DVD za recovery, pa su ti na njemu windowsi . uglavnom, nesto moras imati, inace su te prodavaci zayebali...

ti mozes razdijeliti particiju i bez formatiranja, nabavi si program(paragon partition manager, acronis disk director, itd...), i smanji postojecu particiju, pa onda od onog unpartitioned prostora sto ti ostane, napravis novu i tu instaliras neku linux distribuciju.

Datum registracije
    Jun 2007
    Mobitel
    1+3T
    Operater
    tomato
    Godina
    36
    Bodovi
    22.432
    Nivo
    36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao hooch Pregledaj post
    kao prvo, ako imas originalne windowse, onda moras imati, ako vec ne CD za instalaciju, onda serial key. pogledaj ispod laptopa imas li kakvu naljepnicu da na njoj pise Windows XP, jer drugacije ne znam kako uopce imas originalne windowse. ako si ih dobio s laptopom(odnosno, zapravo si ih kupio), moras imati nacin da ih opet instaliras. a mozda imas samo onaj DVD za recovery, pa su ti na njemu windowsi . uglavnom, nesto moras imati, inace su te prodavaci zayebali...

ti mozes razdijeliti particiju i bez formatiranja, nabavi si program(paragon partition manager, acronis disk director, itd...), i smanji postojecu particiju, pa onda od onog unpartitioned prostora sto ti ostane, napravis novu i tu instaliras neku linux distribuciju.
    Imam serial key s donje strane, samo što nemam nikakav CD, možda sam ga čak i dobio ali sad više ne znam gdje je Ali u principu bih ja mogao skinut XP preko torrenta i upisat taj serial key koji mi je na laptopu i onda bi mi došlo na isto, jel?

Tnx na odgovoru

Datum registracije
    Nov 2013
    Bodovi
    5.621
    Nivo
    17
    Bodovi: 5.621, Nivo: 17
    Bodovi: 5.621, Nivo: 17
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Imao sam instaliran win xp i linux mint,koji su bili instalirani na dvije odvojene particije
    nakon reinstalacije win xp,ne mogu da koristim linux
    ako ima kakav expert da mi objasni kako i šta dalje.....LP

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Skini si SuperGrub disk sa http://www.supergrubdisk.org i pomoću njega reinstaliraj GRUB tako da možeš podignut i XP i Linux. Kod reinstalacije XP pregazio si GRUB sa MBR-om, a MBR ignorira sve ostale operativne sustave osim Windowsa. Zato trebaš reinstalirati GRUB da imaš pristup i XP-u i Linuxu.
    S obzirom na starost računala nisam siguran hoće li ti raditi Grub2.

Evo ti i opis kako vratiti GRUB: http://www.supergrubdisk.org/wizard-restore-grub/
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

17. 'Hvala' kažu:

Datum registracije
    Nov 2013
    Bodovi
    5.621
    Nivo
    17